neděle 21. května 2017

FlyLady 22. - 28.5.

Tento týden jsme v oblasti ložnice
Návyk měsíce - hýbat se!
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 



PONDĚLÍ 22.5.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (kromě ložnice)
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše

Začneme citátem: "V chalupě musí být pořádek, řekla babička a kopla hovno pod postel". 
Ano, místo pod postelí je oblíbený úložný prostor - tam se toho vejde! Takže tento týden začneme první misí právě zde: navážeme na debordelizaci, kterou jsme dělali přesně před měsícem a možná nestihli dodělat, nebo se tam zase něco ocitlo. Natáhneme si minutku a vyklízíme vše, co do prostoru pod postel nepatří.



*********************************************************************************

ÚTERÝ 23.5.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny, bereme v potaz vše sezónní a levné
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
  • cokoli vás napadne
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Misí tohoto dne: pokračujeme prací v zóně 4, kterou je ložnice. Včerejší mise byla pod postelí, dnes bude na posteli. Dělejte cokoli, co je zde třeba: někdy nevyužitá část postele slouží jako odkládací místo pro prádlo k vyžehlení, nebo tam leží sbírka čtiva, případně na posteli může být něco odloženého ze včerejší mise - pak je tedy vhodná příležitost udělat pořádek, jinak převlékáme povlečení, větráme lůžkoviny, vypereme přehoz, cokoli je potřeba a stíhá se v limitu 15 minut!


*********************************************************************************

STŘEDA 24.5.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko.
Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek 
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: dnes uklidíme prostory po levé straně postele - půjde patrně především o noční stolek a vše, co se nachází nalevo: parapety, komody, nebo bezprizorní komínky či hromádky oblečení. Vyklízíme a vracíme na místo vše, co sem nepatří.


*********************************************************************************

ČTVRTEK 25.5.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.

Mise tohoto dne: dnes budeme opakovat včerejší misi, tentokrát samozřejmě po pravé straně postele. Žádné podvádění a přesouvání věcí zase nalevo! ;)
 
*********************************************************************************

PÁTEK 26.5.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prošlými parkovacími lístky. 

Máme před sebou poslední misi týdne. Vyklidili jsme prostory pod postelí, na ní, po obou stranách a nyní nás čeká místo v nohách postele. FlyLady vychází z toho, že v USA je v tomto místě zpravidla umístěná lavice, někdy s úložným prostorem, někdy bez, která slouží na odkládání přehozů a polštářků a svádí i k odkládání oblečení nebo knih. Nezávisle na tom, zda tento zvyk do vaší ložnice dorazil či nikoli, věnujte se prostoru před postelí, může tam být komoda, němý sluha nebo police, kde by se rovněž mohly najít nějaké hromádky nebo pozůstatky ranního spěchu, kdy není úplně čas ani nálada vracet hned vše na své místo. Pokud se tam proto něco najde, je to vaše dnešní a úplně poslední mise tohoto týdne! :)

*********************************************************************************

SOBOTA 27.5.

Den pro rodinu. A taky pro koníčky, výlety nebo domácí projekty - byla by ale škoda sobotu obětovat nějakému velkému uklízení!


*********************************************************************************

NEDĚLE 28.5. 

Den odpočinku. Vyhradíme alespoň chvíli pro sebe, odpočíváme, věnujeme se svým koníčkům a regeneraci.

****************************************************************************

5 komentářů:

  1. Děkuji, díky tomu ze v ložnici máme kromě postele jenom skříň, tak to nebude těžké na úklid tento týden ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný den Fí, i já děkuji za Váš blog. I pro mě bude tento týden "odpočinkový". V ložnici pouze postele a 2 noční stolky, pod postelemi NIC - JUPÍÍÍ! :)

    OdpovědětVymazat
  3. To já to mám horší. Kromě obýváku máme každý svůj pokoj (v našem věku a po letitém manželství je to velmi výhodné z hlediska zlozvyků - já chrápu, muž celou noc svítí):-)Tím ale každému z nás slouží jeho pokoj sice jako ložnice, ale zároveň jako pracovna a všechno ostatní, kromě jídla a příležitostného koukání na televizi. Takže já když uklízím ložnici, tak to mám nadvakrát a musím k tomu přidat i další činnosti, protože když přijde na řadu obývák, je to na uklízení hlavně knihovna a jídelna. A knihovna zabere času vždycky dost (cca 3000 knížek - ne, nespletla jsem se v nulách, skutečně je to tak.). Uklízet knihovnu je vždycky za trest. Navíc je tam ještě dost skla a porcelánu, kterého se nedokážu zbavit - dědictví po předcích. Až umřu, takm se tím " majetkem" svým potomkům pomstím. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako bych byla u mých rodičů! ;) Taky mají každý svůj brloh, spousty knih a dědictví v prosklených vitrínách. Utírání prachu v těch skleníkách je otročina :) Ale chápu to citové pouto k dědictví po předcích i ke knihám.
      příští generace to budou mít o něco lehčí - knihy již nejsou tak vzácné (ve smyslu možnosti sehnání, stáhnutí či zapůjčení, proto se nemusí každá přečtená syslit a naše a další generace už je proto nebudou tak opatrovat a schovávat), a dnešní sklo a porcelán patří mezi rychloobrátkovou produkci, všechno se rychleji ničí, odírá, praská, myčky tomu mc nepomáhají...jestli něco dostanou moje děti, tak to bude náš sváteční jídelní servis po mužově praprarodičích, nikoli souprava z Ikey, která je omlácená po 13 letech jak Karlův most a volá po výměně...
      To je na dlouhou debatu. Mějte se krásně, Filo, díky za vzkaz, jsem ráda, že sem ještě pořád chodíte! ♥
      Fi

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.