úterý 4. dubna 2017

Velikonoční plán

Je to tady, další svátky pomalu přicházejí a s ním i náš aktualizovaný a barevný plán :) Vítejte!


Letos je plán méně nadupaný - tím, že jsou letos Velikonoce o dost později, již máme oproti předchozím dvěma ročníkům jarně nazdobeno a rovněž okna jsou z větší části umytá, máme tedy méně práce. Plán sdílím opět pro inspiraci a prosím a zdůrazňuji, modifikujte jej na vaše potřeby. Ať už jsou pro vás Velikonoce jen 4denní volno s oslavou jara, nebo nejdůležitější svátek roku a vysoce duchovní záležitost, přizpůsobte tomu váš plán. Jeho smyslem je jako vždy rozdělit si celkový objem práce do porcí jednotlivých dní, tak abychom se vyhnuli stresu a ponocování na poslední chvíli.



Dělejte si průběžně poznámky, na co třeba příště budete potřebovat více času, co byste rádi přidali, anebo naopak úplně vyškrtli. Bude to váš plán!

Dávám Vám odkaz na (barevný) list do diáře na poznámky, při tisku nastavte váš stroj na velikost A5, list je ke stažení ZDE.
Na straně je pět chlívků pro každý den, takže tiskneme dvakrát ;)

Jdeme na to!


 STŘEDA 5.4. / 9 dní do Velikonoc
Začneme kávou, to dá rozum. A nad ní pak vytvoříme rozesílací seznam přátel a příbuzných, kterým chceme poslat přání nebo jarní pozdrav. Paralelně si sepíšeme počet pohledů nebo přání k zakoupení, případně materiál na jejich výrobu, a také obálky a známky, ať není třeba ztrácet čas další pochůzkou na poštu.


ČTVRTEK 6.4. / 8 dní do Velikonoc
Je první týden v dubnu a jarní dekoraci už patrně nějaký ten den všichni máme... A právě proto dnes  zkontrolujte její stav, aby něco nebylo na samé Velikonoce už odkvetlé, slehlé, ožrané či sežrané (mňau...) nebo obouchané domácím provozem. Pokud něco takového hrozí, naplánujte si na další týden malý refresh, obnovu, a vše k tomu potřebné si napište na seznam. Nezapomeňte také na papírové ubrousky a prostírání, pokud si na ně potrpíte.

Naplánujte i obsah koled, pokud půjdete k někomu na návštěvu, promyslete i to, jakou s sebou přinesete nadílku a dejte si to na seznam. Dodržujete-li tradici darování spodního prádla nebo ponožek, aby obdarovaného "beránek nepokakal", pak nezapomeňte i na tento druh nadílky.
Na seznam připište i pomlázku, pakliže už doma nějakou nemáte, případně naplánujte výlet na vrbičky a upletení vlastní.

Pro trochu inspirace můžete u kávy zabrouzdat po síti, pár nápadů jsem připnula i na svoji Pinterest nástěnku (v panelu napravo).

V rámci dne pochůzek pak nakoupíme alespoň některé položky, zejména pohledy či materiál na jarní zdravice. 



PÁTEK 7.4. / 7 dní do Velikonoc
Dnes určete celkové množství vajec ke zdobení a rozvrhněte si celý proces foukání, barvení, malování, škrábání atd. do jednotlivých dní tak, abyste později na poslední chvíli nezdobili 50 vajec najednou.

Je také čas vymyslet menu na Velikonoce. Dobře promyslete, co budete celé čtyři dny jíst. Sestavte si menu, prohlédněte recepty a sepisujte nákupní seznam. Nezapomeňte na nápoje, a vejce, vejce, vejce! Pokud si chcete nechat zavézt nákup z obchodu až domů (třeba Tesco, Rohlík, Košík a další), pak odešlete seznam s objednávkou hned, aby byla vyřízena včas (pro mě ideálně během čtvrtka).
Nevymýšlejte žádné velké speciality, pokud je nemáte v malíčku, nepřidělávejte si stres. Vsaďte na jistotu.


SOBOTA 8.4. / 6 dní do Velikonoc
V rámci dne pro rodinu můžete s dětmi začít pracovat na velikonočních přáních. Děti se určitě rády ujmou nalepování známek, razítkování ozdobnými razítky, nadepisováním adres atd., úměrně věku.

Pak se můžete společně pustit třeba do přípravy těsta na dobré a ihned měkké perníčky. Já je dělám podle receptu na stránkách M. Brýdové. Je umíchané za okamžik. Zabalte těsto do fólie a dejte ho odpočinout do lednice do druhého dne. S množstvím nešilte - pokud vás není jak Macháčků, stačí jeden dva plechy vykrojených svátečních motivů, pár na ozdobu, pár na zub a šmitec ;)


NEDĚLE 9.4. / 5 dní do Velikonoc
Omyjte lustry v kuchyni a obýváku, otřete obrazy a rámy od prachu.

Upečte perníčky: těsto máte připravené, vykrojené a upečené máte perníčky za půl hodinky, takže žádné stepování u trouby do noci!



PONDĚLÍ 10.4. / 4 dny do Velikonoc
Dnes si prohodíme denní náplň v programu FlyLady a místo obvyklého pondělního velkého úklidu si naordinujeme čtvrteční pochůzky a oběhneme vše, co je potřeba (cestou vhoďte do schránky pohlednice k rozeslání).
Teď je lepší se zásobit a zamakat na přípravách, úklid počká. Na svátky tak bude čerstvě uklizeno a povlečeno, navíc následující pondělí je pořád svátek a nebude se dělat nic, takže vynechaný interval úklidu nakonec nebude tak dlouhý, jako by byl, kdyby bylo uklizeno už v pondělí /místo 14 dní bude jen 10denní/.



ÚTERÝ 11.4. / 3 dny do Velikonoc

Ozdobte dnes perníčky. Přizvěte děti na pomoc, perníčky budou hezčí a veselejší!

Dokončete zbytek dekorací.


STŘEDA 12.4. / 2 dny do Velikonoc

Udělejte žehnací úklid dle Velkého pondělí s FlyLady a požádejte dalšího člena rodiny, aby vyklepal koberečky, kusové koberce a předložky, pěkně na kandelábru a rákoskou. Je s podivem, co se z těch pravidelně luxovaných koberců ještě vyklepe!
Vyklepte i rohožku přede dveřmi.

Rozmístěte a upevněte hotové nebo obnovené dekorace, naaranžujte čerstvé květiny.
Na jídelní stůl dejte čistý ubrus a ubrousky/prostírání.


ČTVRTEK 13.4. / 1 den do Velikonoc
Dodělejte "pondělní" velký úklid, pokud jste jej včera nestihli celý. Vyměňte ručníky, na WC dejte nějaký jarní veselý toaleťák a pokud jste si nezařídili nákup do domu, vrhněte se do davu na lov potravin a surovin na sváteční stůl.

Večer upečte beránka. Než se upeče do zlatova, připravte si základní suroviny na vaření na druhý den, ve dvou se to lépe táhne, když si to vemete s partnerem k debatě nebo televizi, máte to za chvilku hotovo. Půjde nejspíš o kvanta cibule a další zeleniny, masa, příloh - to vše může být nakrájeno dopředu! Nakrabičkujte si to a druhý den ráno vám to ušetří spoustu času a energie.

PÁTEK 14.4. - první den Velikonoc
Poránu dejte vařit vejce, která se budou barvit a zdobit, nebo přijdou do bramborového salátu, děláte-li.
Pokud barvíte vejce kupovanými barvami, dodržujte návod na obalu, pokud chcete něco přírodního a elegantního, zkuste recept Mlsné kočky, mně se osvědčil, vejce jsou krásná. Postupně zchlazená a následně v lednici uchovávaná vejce vydrží 10 dní.

Začněte vařit a péct. Díky připraveným surovinám by vám to mělo jít hezky do ruky, mně už to přijde jen jako takové relaxační kouzlení :)

Pokud odjíždíte na návštěvu, mrkněte na seznam a ujistěte se, že máte s sebou všechno, co jste plánovali. Koledy, dárky, obžerstvení, alkohol atd.

 


Schovejte si svůj seznam a založte si ho do své domácí složky (šanonu). Vytvořte si sekci Velikonoce, příští rok se vám seznámek s vlastnoručními poznámkami a postřehy bude hodit jako připravený letecký itinerář :)

Krásné a veselé Velikonoce!

6 komentářů:

  1. Skvělé :-) MOC děkuji a přeji také nádherné Velikonoce :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Super, vše důležité přepsané. Akorát tedy ten odkaz na perníčky hlásí chybu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Huííí, nějaký šotek. Opraveno, moc díky za upozornění! :)

      Vymazat
    2. Super, už mám upečeno jen se pustit do zdobení. Ale s těma mejma zloprckama to dopadne jako vždy vše celé zalité do polevy, možná by je mohli rovnou namáčet.

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.