neděle 2. dubna 2017

Návyk měsíce: stlát poránu

Stlaní postelí už patří neodmyslitelně do našich ranních rutin, ale pojďme si připomenout, proč je to tato "pionýrská" rutina vlastně tak důležitá:
Ustlání nám totiž zjednodušeně řečeno nastartuje morál a nahodí nás do produktivního módu!


Zároveň má ustlaná postel (zejména díky své dominující velikosti) zásadní vliv na vzhled místnosti, ve které stojí.
Upravená postel vysílá příjemný signál, že máte tuto zónu v pořádku a pod kontrolou, zatímco rozestlaný brloh působí přesně opačně. A jelikož chaos přitahuje chaos, i rozházená postel může mít stejný efekt - zejména, pokud pracjete z domova. A bohužel to tak funguje i v případě, že přes den doma nebýváte. Jen na vás stahující účinek dolehne o něco později, přesněji po vašem návratu. Věnujte proto 2 minuty času tomu, abyste na sebe po zbytek dne nechali působit hezky upravenou postel a do upravené a vyvětrané postele také uléhali. Udělejte to pro sebe, zasloužíte si to!

Kolem stlacího tématu se ale ještě vedou jiné diskuse: existují lidé, kteří jej považují za naprostou zbytečnost (vždyť se to večer zas rozhází!) a zastlaná postel se považuje za líheň roztočů. S tím se dá určitě souhlasit, ale jako vždy záleží na okolnostech. Roztoči milují teplo a vlhko, proto si hodně lebedí, když jim tyto optimální podmínky zajistíte dvěma způsoby:


1. ráno vstanete a hned teplou postel a lůžkoviny zastelete, zakonzervujete
2. rano vstanete a necháte postel tak, jak z ní vyplujete


V obou případech to vyjde nastejno, je to jako byste tu havěť přikryli až po bradu a dali pusinku na dobrou noc, budou si medit a vrnět blahem a nerušeně se množit.

I Manka z pohádky o Rumcajsovi věděla, že se musí nejdřív otevřít okno a peřiny rozhodit a vyklepat. Postel se musí nechat vyvětrat a vychladnout (třeba počas ranní hygieny). Pak ji můžete bezpečně zastlat a mít z ní dobrý pocit!

Takže - chytneme se kolektivně za ruce a nakopeme lenoru i roztoče do pozadí. V našich podmínkách nemáme žádné komplikované styly stlaní s několika vrstvami a desítkou polštářů, takže nám stačí pouhé dvě minutky k tomu, abychom si nastartovali morál a měli upravený a vyvětraný pelech. Každý den!

7 komentářů:

  1. Jen si nejsem jistá, jak tu lenoru budu kopat do pozadí v 4,30 ráno :-D, když mám každodenní tendenci být s ní v ten čas co největší kamarádka :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, tak to chápu...snad to alespoň v následujících týdnech a měsících bude o něco lepší, s tím, jak bude přibývat denní světlo! ;)
      Fi

      Vymazat
  2. Postele stelu buď já nebo manžel, podle toho, kdo má právě chvilku času, jen naučit to nejstaršího syna je nadlidský úkol. On totiž stlaní postele považuje za jednu z nejzbytečnějších věcí na světě, i přesto, že od mala je doma zvyklý, že se denně postele stelou. Pokud chci, aby i u něj v pokoji bylo každý den poklizeno, musím mu prostě ustlat sama. Jsem zvědavá, jestli se to někdy zlomí a pochopí, že to není zbytečná práce :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem v tomhle optimistka a věřím, že se to zlomí. Možná, že až o dost později, než teď doufáte, protože často se ten dobrý základ často vyloupne až když jsou děti ve "svém", ale určitě nepolevujte ;) Je fajn, že manžel taky stele a jde příkladem.

      Vymazat
    2. já to toho svého manžela budu muset naučit, protože on vstává (případně děti, které v noci přijdou) později než odcházím do práce. takže v týdnu stelu postele v pět odpoledne :)

      Vymazat
    3. Já to mám úplně stejně :) A manžela se to poukouším "naučit" už 3 roky (co jsem se vrátila z mateřské do práce) a pokaždé mi odpoví, že je to zbytečný a nedělá to. A já se z práce vracím do rozházeného pokoje a hned mám po náladě. Prostě mu to nedokážu vysvětlit. A pak chtějte po dětech aby si stlaly po sobě postel, když u nás v ložnici ji vidí furt rozházenou :(
      Tak a teď babo raď ;)

      Vymazat
  3. Já už jsem si že stlaní postele udělala takový malý rituál. A s těmi roztočemi máte pravdu, je dobré matraci i peřiny pravidelně větrat. Prostě pokaždé když mám čas, třeba o víkendu se snažím dát alespoň na hodinku větrat matraci na terasu. A peřiny také. Pořád je to jednodušší, než kupovat každý rok novou matraci. Jinak ale vím, že existuje tahle možnost pro lidi, co tohle nedělají, a to je chránič matrace.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.