neděle 26. února 2017

FlyLady 27.2. - 5.3.

Tento týden jsme v oblasti obýváku a od středy v předsíni
Návyk měsíce - debordelizace 15 minut denně
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 


 

PONDĚLÍ 27.2.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše

První misí tohoto týdne bude rychlý debordel obýváku. Natáhněte minutku a 10-15 minut uklízejte oblečení, odneste nebo povyhazujte věci, které do obýváku nepatří a neplní zde svou funkci.


********************************************************************************

ÚTERÝ 28.2.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:
  • jídel k uvaření a nákupy 
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny (Velikonoce a také květnové svátky, čekají nás dva prodloužené víkendy za sebou, plánujte)
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: navazujeme na včerejší úklid obýváku. Někdy už přebytečné předměty, hromádky nebo komínky ani nevnímáme, staly se součástí místnosti a oko si na ně zvyklo. To však neznamená, že na nás nepůsobí negativně a nepřitahují další nepořádek. 
Nastavte budík na 15 minut a třiďte a vyhazujte, uvidíte, kolik se toho dá v tomto limitu stihnout.

********************************************************************************

STŘEDA 1.3.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:


  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: přichází nový měsíc a nová zóna. Tou je předsíň, zádveří a také jídelní kout (nebo jídelna). Dnes budeme věnovat čtvrthodinku rychlému úklidu zádveří a předsíně. Zredukujeme a srovnáme boty a bundy, odkládací plochu na komodě nebo botníku, kde končí pošta a drobné předměty z kapes. 


*********************************************************************************

ČTVRTEK 2.3.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: přiznejte se, kdo jste včera přemístili část došlé pošty a letáků z předsíně na jídelní stůl? :D Stůl je přímo magicky přitažlivý pro letáky, poštu, časopisy, výkresy, školní papíry a vůbec papíry všeho druhu. Je to úplně přirozený důsledek našeho pohybu po domě a fungování. Abyste nemuseli stolovat mezi hromádkami papírů a váš stůl byl vždy prázdný a příjemný, zřiďte si poblíž stolu speciální místečko s dvěma třemi pořadači, kam budete ukládat písemnosti k vyřízení a účty k zaplacení, křížovky k vyluštění u kafe, letáky k prohlédnutí při sestavování nákupního seznamu a menu a další typy papírů, které se vám chronicky objevují na jídelním stole.
 

*********************************************************************************

PÁTEK 3.3.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.


Mise dne: dnes umyjeme okno v jídelně, pěkně včetně parapetů a rámů, a dáme vyprat záclonu. Může to být delší mise, načasujte ji proto tak, aby vám alespoň se závěrečným zavěšením záclony pomohl někdo další.


*********************************************************************************

SOBOTA 4.3.

Den volna určený pro rodinu. Čas určený společným rodinným aktivitám, co třeba započít s jarní výzdobou debordelizovaných místností? Děti se rády přidají.

*********************************************************************************

NEDĚLE 5.3.

Den volna určený obnově fyzických i psychických sil. Snažte se strávit alespoň část tohoto dne odpočinkově a dělat něco, co vám dobije baterky.

12 komentářů:

  1. Děkuji za další týdenní plán 😊 v pátek jsem umyla okna v ložnici a udělala jsem si radost a pořídila jsem novou velikonoční záclonu 😊 přeji hezký týden všem 😊

    OdpovědětVymazat
  2. mně by zaímalo, jak efektivně perete jednu záclonu, přijde mi to plýtvání , zapínat pračku jen kvůli jedný zácloně, proto, když už myju okna, tak všechny 4 najednou, aby se pračka netočila naprázdno


    na letáky se u nás našlo perfektní místo v sauně,už se po bytě nepovalují, manžel tvrdí,že tam senejlíp čte

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záclony pereme s bílým prádlem ;-)

      Vymazat
    2. Efektivně peru jednu záclonu, protože je tak velká, že i pračka na 8 kg prádla ji zvládne právě pouze jednu:-)Dámy, vše je relativní, každý disponujeme jinými rozměry bytu/domu:-)Taky si ji krásně provoním levandulovým škrobem, takže prát s něčím jiným také nehrozí...

      Vymazat
    3. To zní dobře s tím levandulovým škrobem :-)

      Vymazat
    4. Díky za připomenutí levandulového škrobu! Používá ho maminka a nádherně vždycky provoněl byt. Asi se k němu z nostalgie na chvilku vrátím, i když mám typ záclon, které to nevyžadují :D

      Záclony peru po jedné, i když mnejsou nijak obrovské a mám 9kg pračku. Veme si přesně tolik vody, kolik na takové množství potřebuje a úměrně i krátí délku programu. Taky mám odpozorováno, že když se perou po jedné, nemuchlají se.

      Pokud nemáte množstevní automatiku u pračky nebo z jakéhokoli důvodu preferujete vyprání všech záclon najednou, udělejte to po svém. FlyLady je jen inspirace :)

      Vymazat
  3. Tak já se přiznám, že to nechápu s tím kuchyňským stolem. Jak velký máte stůl? Já musím všechno ze stolu uklidit před každým jídlem, jinak se nám tam nevejdou talíře a jídlo! U stolu se u nás dělá všechno, ale na etapy. Když děti rozloží malování, tak už není místo ani na hrnek s čajem, natož na hromádky, které bych měla debordelizovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme stůl tak nějak normálně velký, cca 160 cm na délku. Pro pohodlné najezení nám stačí půlka, a na druhé půlce je fakt směs všeho možného: notebook, nějaké krémy atd pro mimi, manželova kupička "právě-jsem-se-vrátil-z-práce" :-D tzn sluchátka, mobil, kupička pošty, letáky... Do toho sem tam bryndák, lahev s pitím, rozečtená kniha... Možná je menší stůl tím pádem výhoda :)

      Vymazat
    2. Přesně :-D My máme stůl 80x180 a děti u něj kreslí, modelují, já na něm mám notebook, diář, kafe.. ale je fakt, že před každým jídlem sklidím dětské věci, ale notebook zůstane skoro vždy na stole

      Vymazat
    3. máme schválně koupený tak velký stůl, že jedna polovina je na práci/úkoly/koníčky a u druhé se nás 5 pohodlně nají ;) Když není roztažený, tak 100*220 cca ;)

      Vymazat
    4. Ono asi i záleží na umístění stolu. Mně se líp udržuje prázdný stůl uprostřed kuchyně než stůl zastrčený někde u kouta. Tam se ten bordel tak nějak přirozeněji hromadí :-) doma disponuji první možností, takže když je za úkol odbordelit jídelní stůl, tak mám aspoň volno :-D

      Vymazat
  4. Jinak dnes v rámci prevence prokrastinace vyzvednuté občanky dětí (termín dnes), objednání dětí na logopedii a oční (několikaměsíční resty), návštěva u jedné dobré duše (měsíc zpoždění), návštěva u babičky.
    Záclony nevedeme, ale oken požehnaně před vánoci jsem z adventního kalendáře (mám jich 24) zvládla čtvrtinu, půst trvá 40 dní, tak by do velikonoc hotovo být mohlo

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.