neděle 8. ledna 2017

FlyLady 9. - 15.1.

Tento týden jsme v oblasti kuchyně
Návyk měsíce - čistý dřez
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 




PONDĚLÍ 9.1.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (volitelně)
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše
První misí tohoto týdne v oblasti kuchyně má být dle FL omytí dvířek u skříněk kuchyňské linky. Ale jelikož jsme to dělali těsně před Vánoci v rámci speciálu, otřete jen madla a úchytky a panely spotřebičů, hlavně u lednice, u té se přes svátky dveře netrhly a její madlo a okolí to může vážně potřebovat ;)


*********************************************************************************

ÚTERÝ 10.1.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli (pololetní prázdniny?)
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
  • cokoli vás napadne
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.


Mise dne:
dnes vyčistíme digestoř. 
Existuje mnoho typů digestoří, ale jedno mívají společné: zespoda bývají oprskané od vaření, a seshora zaprášené. Takže si vyhrňte rukávy, napusťte dřez horké vody se saponátem a jeďte. Odstraňte všechny nánosy, vyjměte spodní mřížku s filtrem a nechte odmočit, kartáčem potom sundejte to nejhorší a strčte do myčky, máte-li. Pozor, pokud je rámeček hliníkový, mohl by zčernat, umyjte jej raději ručně. Po usušení všechno vraťte na místo a doleštěte.
Tato mise vám může zabrat víc jak 1/4 hodinky, proto si ji raději rozdělte do dvou nebo více 15 minutových bloků a pamatujte, když se naučíte digestoř pravidelně a jednoduše otírat (jednou týdně jistě postačí), tak vás to bude stát mnohem méně energie. Čerstvá špína se jen jemně setře, zašlá špína se pracně drhne - to je zákon, který znaly už naše pramáti ;)

 

*********************************************************************************

STŘEDA 11.1.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek 
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne:
Sporák! Necháme všechny mastně ulepené rošty odmočit v horké vodě se saponátem, a houbičkou a kartáčem je vydrbeme. Odmočte i ovládací knoflíky a hořáky, a utřete zbytek povrchu sporáku.
Majitelé vestavných cajků s bezdotykovou sklokeramikou nezahálí a odrbou a vyleští varnou desku a nezapomenou na rámeček, tam se toho taky vejde! 

*********************************************************************************

ČTVRTEK 12.1.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.

Mise tohoto dne:
abychom si zákon čerstvé vs. zašlé špíny více uložili do paměti, podíváme se dnes dovnitř mikrovlnky. Pokud ji občas neutřete a nepoužíváte při ohřevu kryt talíře, pak možná máte co do činění s triliónem malých zpečených kapek a flíčků po celém vnitřku. Natočte misku s vodou, do ní ponořte pár plátků citrónu a dejte ohřát do mikrovlnky asi tak na pět minut, po cinknutí nechte ještě trochu pracovat páru s citrónem, pak otevřete dvířka a misku opatrně vyndejte. Papírovými ubrousky setřete veškerou špínu a dočistěte vlhkým hadrem (může být s octem). Mělo by to bohatě stačit, ale pokud je uvnitř ještě nějaká mimořádně rezistentní špína, tak ji sundáte kašičkou z jedlé sody a citrónu. Tu umícháte do konzistence tekutého písku, pěkně čistí. Bezprostředně po jejím použití můžete ohřívat, aniž byste někoho přiotrávili (třeba tchýni, to byste určitě neradi).
 

*********************************************************************************

PÁTEK 13.1.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prošlými parkovacími lístky. 

Poslední misí dne tohoto týdne bude ůkladné vytření kuchyně. Pěkně po všech zákoutích, včetně podlahovýh lišt, žádné "kudy pání páni chodí".

*********************************************************************************

SOBOTA 14.12.

Den volna pro rodinu.
Věnujeme se našim blízkým a společným aktivitám.

*********************************************************************************

NEDĚLE 15.12. 

Další den volna, který velí FL věnovat péči o sebe a svého ducha. 
Udělejte pro sebe něco hezkého, odpočinkového a radostného. Dopřejte si něco, na co nemáte v týdnu absolutně čas a prostor. Čtení ve vaně, shlédnutí filmu, masáž, krátký spánek přes den? Co vám dobije baterky?

*********************************************************************************

5 komentářů:

  1. Dobrý den,
    Děkuji za tyto stránky, něco takového jsem hledala. Ovšem není mi tak úplně jasné, jak se má kombinovat tento týdenní systém + k tomu ta organizační série, která je také rozdělena do dnů a píše se tam den první, den druhý apod.
    Dále pak se chci zeptat, zda někde zjistím i co bude konkrétně za úkoly další týden, tedy co který den. Děkuji moc, Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Tak jsem to místo úpravy smazala ;););)
      Když se musím "vracet do systému", tak jedu organizační serii a k tomu hlavně denní rutiny v rámci možností a pokud to jde, tak denní misi... Problém je právě v tom, že rutiny a mise fungují hlavně časově v době, který už prošel organizací, ale záleží, jak vážná se skutečnost... Pokud je hodně vážná, je super začít tu:http://www.terapiedomova.cz/babysteps-1-10

      Vymazat
  2. Digestoř září čistotou, ale dávat tu mřížku zpět byl nadlidský úkol 😀

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, do e-mailu mi dnes nic nepřišlo po včerejší registraci. Nevím, kde je chyba, ve spamu nic není. Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.