neděle 20. listopadu 2016

Podzimní plán - 5 týdnů do Vánoc


Advent je za rohem! Podíváme se, co před námi stojí právě tento týden;


 
Vánoční úkoly:
  • pokračují nákupy a objednávky dárků
  • pokud je potřeba, obstaráme si krabice na vánoční cukroví (plus košíčky na některé druhy)
  • zkontrolujeme vánoční výzdobu a ozdoby, zejména funkčnost světelných řetězů. Na nákupní seznam si napíšeme vše, co je potřeba dokoupit nebo vyměnit.

 Doma


  • využijeme relativně teplého počasí, kdy se teploty mají v odpoledních hodinách držet kolem 10° C (toto příměří má v závěru příštího týdne skončit a ochladit se, tak to neodkládejte). Přioblékneme se a každý den umyjeme jedno až dvě okna, podle jejich počtu a velikosti. Začneme méně frekventovanými místnostmi jako je ložnice, koupelna atd. a postupujeme do "centra" dění, tj. obývák a kuchyně, kde v pátek skončíme. Nejprve tou nejčistší vodou umyjeme vnitřní tabule a rámy a potom venkovní část okna. Dejte do vody trochu šampónu na vlasy, uvidíte, jak bude okno zářit. Poté postříkejte přípravkem na sklo (Okena atd.) a doleštěte papírovou utěrkou nebo hadříkem, který dobře saje a nepouští chloupky. Na závěr očistěte venkovní parapety.
  • nezapomeňte utřít i lamely žaluzií, pokud jsou zaprášené. Někdy stačí jen přejet úzkým štěrbinovým nebo kartáčovým nástavcem vysavače. Pokud jsou zanedbanější, chce to vlhký hadřík s nějakým přípravkem, ideálně antistatickým (např. Pronto). Úzké lamely se vám budou dobře oboustranně otírat starou ponožkou (nejlíp froté) lehce postříkanou Prontem a nataženou na ruce. Pokud máte široké dřevěné lamely, pomůže bavlněná rukavice a stejný princip, díky odděleným prstům lze stírat více lamel najednou.
  • pokud záclony pravidelně měníte nebo perete, neměli byste mít s nimi žádnou práci, závěsy je dobré propařit párou nebo nechat venku provětrat, aby se osvěžily a zbavily prachu. Zaprášené textilie hodně ovlivňují klima v domácnosti, proto se snažte toto nevynechat, i když se vám nebude chtít.

Jsou to náročnější mise, ale časově rozložené do 5 dní jsou snesitelné a určitě velmi oceníte, až budete na železnou neděli koukat ven rozzářenými nazdobenými okny ven, péct cukroví a budete vědět, že máte největší opruz za sebou. :)


Příští týden zase na viděnou u dalšího dílu, ať vám jde vše od ruky! :)

19 komentářů:

  1. Jupííí já už začala v pátek a mám umyté okna v ložnici a kuchyni :))

    OdpovědětVymazat
  2. Máme jenom tři okna, tak je snad do pátku stihnu umýt.

    OdpovědětVymazat
  3. Okna uz mam umyta z minuleho tydne! Juhu! A proto, ze jsem zacatecnik, budu mit alespon cas na debordelizaci! Dnes, protoze jsem sama doma, debordelizuji botnik a zjistuju, ze to ma fakt neco do sebe! Jsem rada, ze jsem na tyto stranky narazila! Moc mi pomahaji! A nikdy bych neverila, jaky muze mit cisty a suchy drez vliv. Kazdy den se tesim na vecer, az ho budu moct vytrit! Takze diky! Kacka

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ja jsem se na okna vrhla minuly tyden, 2 deti jsem mela neplanovane pryc, treti spali v kocarku pod oknem, tak jsem vyuzila situace :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja jsem začala uz tento tyden a mam z toho super pocit😊 Jeste mi chybí zaskleny balkon a je to😊 Vše v klidku a bez stresu. Vzdy se tesim,az si budu moci odskrtnout dalsi úkol v diari. Uz se tesim, az si budu odskrtavat ve vašem novém diari👍😊

    OdpovědětVymazat
  6. tak okna myju zásadně najednou kvůli praní záclon, nedokážu si představit dávat do pračky jen dvě záclona, mám je hotový už skoro 14 dní, krásně u toho sněžilo,pustila jsem si koledy a byla to pohoda, dneska se malovalo příslušenství, tak mám vše vyleštěno,přebráno a došlo i na vyhozování a ubyly mi dvě bedýnky v koupelně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je pravda, že je to krapet neekonomické, ačkoli já ty záclony dávám na krátký program, který si bere málo vody i energie, a ještě to přizpůsobuje množství a váze várky. Ale kdybych měla klasiku, co si veme na dvě záclony tolik jako na 8kg prádla, tak bych se s tím nežinýrovala a dala je prát všechny najednou, nezávisle na tom, jestli už jsou všechna okna umytá nebo ne, ten rozdíl několika dní by mě nedrásal.
      Jinak pokud to jde, je na to čas, klid a prostor, nálada a do toho sněží, tak je to fajn udělat najednou :) Já jen musím myslet na spoustu lidí, kteří se vracejí domů kolem šesté, nebo se kolem nich motají dvě tři batolata :) Je pak škoda nahánět to po víkendech. Proto to rozdělování do etap po dnech.... :)

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Ja zacala dnes oknem v obyvaku a provedla zaroven i debordelizaci obyvakove steny...skvely pocit. Vase stranky jsem objevila pred par dny a jsem z nich nadsena. Diky Lenka

    OdpovědětVymazat
  9. Já teda pilná nejsem! :D
    Při svých sedmnácti oknech a únavě po pondělním požehnání mi to vychází na 3x čtyři okna denně + 1x pět. Že já jsem si tenhle příspěvek otvirala! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D To mi připomíná ty velké budovy, ve kterých se okna a skleněné plochy myjí nepřetržitě, jakmile myč po několika měsících skončí, tak se vrací na začátek, totéž natírání toho červeného mostu v San Francisku, tuším :D

      Pokud máte 17 oken, tak buď si je musíte rozložit do 17 pracovních dní (což je vlastně víc jak tři týdny, hrozná doba...), nebo je dělat po třech denně a smrsknout to do týdne (nenáviděla bych takový týden :)), anebo jejich údržbu svěřit někomu jinému. Je to jako se zahradou. Absolutní rozdíl mezi posekáním běžného trávníku kolem domu a údržbou zahrady, která připomíná externí pracoviště Botanické zahrady.
      FlyLady má pomoci s běžnou domácností, za což se považuje cokoli mezi malým bytem a běžným dvoupatrovým domem s max. dvěma koupelnami a 5-6 místnostmi (a i u toho domu už vidím nutnost rozložit si Velké pondělí do dvou dnů, aby to nebyl takový tělocvik, protože třeba jenom schodiště a podesty zaberou víc času, než úzká chodba v paneláku...).
      Čili s velkým domem se 17 okny (kolik to je vlastně místností?) bych to řešila nárazovou posilou. :)

      Vymazat
    2. Je to normální, avšak velmi prosluněný domek 5+1 :) Začala jsem všemi žaluziemi v druhem patře. Uvidíme, kolik zvládnu.

      Děkuji za empatii. Prošla jsem všemi fázemi smutku, tak teď už se do toho pustím. :D

      Vymazat
  10. Já teda mytí oken neplánuju, v sedm večer potmě se na to můžu vykašlat :-) ono to do jara vydrží. Kdybych měla volný víkend, tak to klidně udělám jednu sobotu, ale do Vánoc už žádná volná není. Musím říct, že mě by teda mnohem víc stresovalo to dělat večer po práci celý týden, než tomu věnovat jednu sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naopak myju okna večer nejraději. Je na nich nejlépe vidět každé smítko a kocour :)

      Vymazat
    2. Tak to mě těší, že se okna dají mýt večer. Jindy to totiž nezvládnu. :-) K.

      Vymazat
  11. No ja zaclony uz mam hotove. okien mam 8, tak to nejak zmaknem, som pripad s dvoma detmi, na materskej, jedno ma nenechha vyspat (5 mes), do toho este home office, tak tieto stranky su pre mna cistym pozehnanim - minimalne psychicka vzpruha ;) ze ja som neprisla na princip s rozlozenim prac - je to tak jednoduche... :) zacala som aj s debordelizaciou, ale kedze nam stolari skrine domontovali az dnes, hlavne tazisko prace sa posuva do adventu. Toz bude to trosku o hubu, ked to nepojde podla planu, vykaslem sa na to do noveho roku a skusim potom ;) skvely blog!

    OdpovědětVymazat
  12. pracovní nápor posledních dní a týdnů mi nedal šanci zvládnout víc, než probrat skříňku s prac. dokumenty, okna budou na řadě až od příštího týdne... pokud si někdo zoufá - počet oken: 20 kusů.... Když připočítám i ta 4 na venkovních dveřích, mám to jako adventní kalendář ;););)

    OdpovědětVymazat
  13. Tento rok jsem objevila Terapii domova.Celých 11 měsíců jsem barák debordelizovala. Učila se rutiny, plánovala a podobně...no rpostě jsem byla systémem nepolíbená a na domáctnosti to bylo hoodně znát.Nebudu vykládát, že mam dům jak ze škatulky. Nemám, pořád to není ono, ale lepším se. Nicméně, stálo mne to hrozně moc sil -změnit sebe i okolí. Když jsem si přečetla podzimní plán, zalila mne totální nechuť zas něco čistit do hloubky kostí. Už nemůžu! A tak si čtu podzimní plány a těším se na 20.prosince, kdy přijede úklidová firma a kompletně mi celej barák umejou :-D

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.