pondělí 29. srpna 2016

FlyLady 29.8. - 4.9.

Tento týden jsme v oblasti obýváku / předsíně a vchodu
Pilujeme návyk měsíce - Várka prádla denně!
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 




PONDĚLÍ 29.8.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (volitelně)
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře (v namáhaných místech, žádné drhnutí jak po malířích!)
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše

Mise dne: tento týden budeme v zóně obýváku po tři dny. Dnes půjdeme po skrytém nepořádku, který není tak očividný, nemává na nás z prostředka místnosti nebo konferenčního stolku, a přesto tvoří chaos. Může jít o DVD a CD, čtivo, nebo dokumenty pečlivě zarovnané do komínků nebo pyramid, každopádně uvidíte, jak to prokoukne, když tomu dáte 1/4 hodinky a komínky roztřídíte, uklidíte, vyřídíte a vše nepotřebné vyhodíte!

*********************************************************************************

ÚTERÝ 30.8.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli (nějaké to vinobraní? Hmmm!)
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
  • prázdniny sice končí, ale hned v září nás díky sv. Václavovi čeká volný den a to 28.9., jak s ním naložíte? ;)

Úterý je také o zábavě a regeneraci sil, malý time-out. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: dnes budeme pokračovat v likvidaci skrytého bince v obýváku. Tentokrát se podíváme do polštářků a čalounění sedaček a křesel, za ně a pod ně, do šuplíků odkládacích stolků, zkrátka všude, kde by mohlo být něco zapadlé, zapomenuté a unappetitlich!
 
*********************************************************************************

STŘEDA 31.8.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek 
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: máme poslední den v zóně obýváku a využijeme jej k úklidu povrchů. Vracíme na své místo vše, co do obýváku nepatří, eliminujeme vše, co se tam přemnožilo.
Malý tip: nerozptylujte se a neztrácejte pozornost a energii tím, že se při odnosu některé věci na své místo zaseknete v jiné místnosti; vše, co bude potřeba z obýváku odnést, ukládejte například do prádelního koše nebo krabice, po uklizení zóny pak vemte tento "sběrný koš" a rozneste věci na svá místa. Postupujte svižně, ať se vejdete do limitu 15 minut.


*********************************************************************************

 

ČTVRTEK 1.9.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.

Mise dne: přesouváme se do zóny 1, kterou je vchod, předsíň a jídelna.
Dnes natáhněte budík na 15 minut a pokliďte předsíň. Skliďte přebytečné páry bot, srovnejte svršky na věšáku, povrch komod a botníků. Vytřiďte došlou poštu, zlikvidujte letáky.

 
*********************************************************************************

PÁTEK 2.9.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prošlými parkovacími lístky. 

Mise dne: jdeme do jídelny! Vememe teleskopickou prachovku (nebo mop s čistou hlavicí, koště s čistým hadrem atd.) a objedeme obvodové zdi u stropu a především rohy, kde setřeme případné pavučinky a smítka prachu. Oprašte i stínidlo lustru nad stolem. 
Je snazší udělat pár tahů prachovkou v rámci prevence, než odmáčet a drbat stínidla od nánosu mastného prachu jednou - dvakrát do roka! 

*********************************************************************************

SOBOTA 3.9.

Zaplaťpánbu za ty dary, po dvou dnech školy je tady zase sobota!
Máme čas věnovat se svým nejbližším, vyrazit ven za novými zážitky nebo se společně pustit do nějakého projektu, cokoli, jen ne sobotní gruntování!

*********************************************************************************

NEDĚLE 4.9.

Neděle, den regenerace.
Najděte si čas jen na sebe, dopřejte si zkrášlovací rutiny a pak odpočívejte, meditujte (víte, že i civění "doblba" je forma meditace?), čtěte, koukněte na hezký film (mmch. viděl už někdo film Matky na tahu? Stojí za shlédnutí? Podle traileru je to dost prvoplánový humor, ale zároveň tuším, že by se tam dalo v lecčems poznat! :)) nebo si dejte dvacet (i šedesát!) - cokoli vám sedne a pomůže vám nabrat síly a cítit se lépe!

*********************************************************************************

4 komentáře:

  1. Fidorko, prosím, škola je za dveřmi a já stále čekám na slibovaný článek o takových těch večerních, ranních rituálech/režimech s dětmi. Vím, že toho máš jistě taky hodně, tak nerada otravuji, ale zároveň bych byla velice vděčná za inspiraci, jak ty děti v kombinaci se školou a prací,co nejlépe zvládnout�� Moc děkuji, Iva.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný den, právě dnes jsem začala a chtěla bych Vám moc poděkovat za tyto stránky. Moc mi to pomáhá a doufám, že to zvládnu. Jsem totiž hrozný bordelář :-)

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.