neděle 3. července 2016

Návyk měsíce července: Swish & Swipe

Jak se máte po prvních prázdninových dnech?

Já asi takhle: řadu měsíců se těším, až TO přijde a konečně ustane ten dennodenní sprint a kolíková štafeta s dětma. A...teď tady od úsvitu do soumraku krájím melouny, podávám svačinky a dolejvám pití jako na letní brigádě někde na Náplavce :)
A sami víte, jak to po těch melounech a pití a po běhání zvenku dovnitř vypadá: v koupelně se dveře netrhnou (kdybych vybírala pětikačku za každé použití, tak večer pěkně cinkám).

To ví i sama FlyLady a proto přichází právě v červenci s osvěžením základní rutiny, která zaostří naši pozornost na "sociální zařízení" a  připomene důležitost průběžného úklidu koupelny a WC:



Všichni, kdo jste poctivě prošli BabySteps a zařadili S&S do svých denních rutin s naprostou samozřejmostí, můžete čtení přeskočit (a jít přeleštit prkýnko :D).

Následující text je určen všem, pro které je tento návyk ještě exotický.

Po pár dnech s FlyLady se možná začínáte ptát: Kdy přijde na řadu koupelna? Moje vana potřebuje vydrbat!
Dobrá otázka.






Jistě se shodneme, že obecně doporučovaná frekvence některých domácích prací nemusí stoprocentně vyhovovat chodu každé rodiny. O koupelně a WC to platí dvojnásob. Pár dospěláků s jedním kojencem bude mít zcela jiný nárok na udržování hygieny sociálky než rodina se třemi dětmi různého věku (a jako matka dvou malých  chlapců, z nichž jeden trpí fascinací hasičským sborem, musím dodat, že tento nárok ovlivňují ještě další faktory...).

Frekvenci udržování vašeho příslušenství si proto musíte zvolit sami, s tím vám FlyLady nepomůže. S čím však ano, je zas a opět metodika. FL jej v tomto případě nazývá Swish & Swipe, což znamená "přesvištět a přejet" (nevím proč mi automaticky naskakuje i "pomáhat a chránit" - zjevně pro změnu fascinace uniformami ;)) a v praxi to vypadá tak, že v pravidelných intervalech, které vaše koupelna potřebuje, přejedete umyvadlo (baterie, wc, bidet, vanu, sprchový kout). Pozor, nemluvím o hloubkovém úklidu koupelny, při kterém drhnete zástěnu, obklady, spáry, čistíte topná tělesa, přebíráte kosmetiku a úklidové prostředky. To budete dělat v projektech samostatně věnovaných této zóně, až na ni přijde řada. Swish & Swipe znamená přesvištět a přejet, nikoli drbat a drhnout, rozumíme si?

Pokud nesouhlasně bručíte, protože na vašem umyvadle, velké rohové vaně a sprcháči necháváte ruce a spousty času, a o nějakém přejetí proto nemůže řeč, pak vězte, že je to tak pracné pravděpodobně proto, že to
1. neděláte příliš často (relativně)
2. děláte to příliš důkladně
Nečekejte na víkend nebo nějaký konkrétní den, abyste mohli dát dopořádku tu spoušť: zašedlé umyvadlo, oslizlou mýdlenku, flekaté baterie a potřísněná prkénka zespod na WC. Pokud denně věnujete 30 vteřin (slovy třicet vteřin) tomu, že někam stříknete vodu/ocet/čistící přípravek, opláchnete a vytřete, pak průběžně bráníte a předcházíte tomu, aby se na vašem příslušenství kumulovala a zažírala špína a vodní kámen, jejichž odstranění pak věnujete mnohem více času i energie při "velkém" úklidu a na jejichž eliminaci pak potřebujete mnohem větší kalibr, než ocet a švédskou utěrku nebo jiný šetrný prostředek - což je další důvod, proč S&S zahrnout do denních rutin.

Pokud si takovou činnost necháte na chvilku, kdy máte prostoj vzniklý tím, že dozorujete koupající se děti, dopírá vám pračka, čekáte na napuštění kýblu, nádržky WC nebo trpíte ranní nevolností ;), zabijete dvě mouchy jednou ranou, aniž by vás to nějak významně vyčerpávalo a obíralo o čas.

TIP:  připravte si váš oblíbený čistící prostředek a roli papírových utěrek nebo čistý hadr na několik míst (podle velikosti vašeho hyg. zázemí). Tuto dvojici mějte u WC mísy, u umyvadla i u vany, tak, abyste ji měli vždy po ruce a nemuseli nikam přecházet a ztrácet čas nebo koncentraci. Pohled na ni bude vám i členům domácnosti připomínat svůj účel a bude pobízet k použití, proto se nesnažte ji někam zašívat - WC štětku taky jistě nemáte ve skříňce a nemaskujete fíkusem, ne?

23 komentářů:

  1. Dobrý den, jaký používáte čistící přípravek na takovéto každodenní přetření? Nechci každý den používat chemické čističe, ale nemám moc dobrou zkušenost jen s octovou vodou. Pokud smíchám ocet a vodu v poměru půl na půl, tak když stříknu např. na umývadlo udělají se mi na něm takové jakoby mapy (nevím, jak nejlépe popsat), navíc ten odér potom ... Děkuji za radu. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ten odér přebíjím olejíčky, dobře to maskují citrusové vůně jako lemongrass, pomeranč, ale i levandule, borovice atd. Jen ne tea tree, ten to ještě umocní snad :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, já jsem také řešila podobný problém, abych si při každém otírání umyvadla nemusela nasazovat rukavice na domestos :) narazila jsem ma sanitol a jsem maximalne spokojena ... Krásně voní, dezinfikuje a povrch zůstává krásně lesklý :) a na ještě rychlejší otření používám antibakteriální ubrousky na uklízení z dm ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sanytol nebo Sanitol? Používám teda oba a oba stejně ráda. Sanytol s grepovou vůní, aloe mi trochu smrdí.

      Vymazat
  3. Můžu se zeptat, není to až moc? Každý den čistícím prostředkem vše uklízet? Je fakt, že zapatlané umyvadlo či baterie není nic moc. Já osobně koupelnu uklízím 1x týdně. Používým octovou vodu. Jednou za čas nějaký čistící prostředek. Když je někde napatlané mýdlo, vezmu houbičku na nádobí, kterou mám vyhrazenou pro koupelnu a prostě to utřu, ale abych každý den stříkala dezinfekci to fakt né. Už se nedivím, že je tolik alergií a děti jsou neustále nemocné. Lidé používají ve velkém a řekla bych že zbytečně často čistící prostředku.
    Děti nemusí žít v neustálé sterilní čistitě. Vím, že skvrny na baterii nejsou hezké, tak je otřu, ale hned používat sanitol či jinou dezinfekci je opravdu moc.
    Holky trocha bakterii nikoho ještě nezabila. Děti potřebují malinko být špinavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní, díky za podnětnou reakci. S částí vašeho příspěvku souhlasím - stříkat denně desinfekci není nutné ani správné. Savo a Domestos jsou opravdu nadužívány, proto je v příspěvku také doporučován ocet a jiný šetrný prostředek (nechci dělat reklamu konkrétním typům a značkám, ale existuje jich celá řada, stačí číst etikety, povzdělat se. Mmch. ocet je taky desinfekce, jen přírodní, stejně jako řada olejů).

      Nesouhlasím, že děti potřebují být malinko špinavé, děti normálně přicházejí do styku s miliony bakterií, k tomu nepotřebují mít špínu a už vůbec ne tu, která souvisí s defekací nebo typy plísní typické pro koupelny, ty imunitní systém nepovzbudí, naopak oslabí.

      Pokud si každý pozorně přečte příspěvek, vidí, že návyk Swish&Swipe tu je právě proto, aby se ta chemie ve velkém nemusela používat, že tento návyk pomáhá udržovat hygienické zázemí průběžně v takovém stavu, aby nebylo nutné jej pak sanovat, sterilizovat a řešit skvrny a rezidua na wc míse a bezprostředním okolí, usazený vodní kámen a špínu na bateriích, zaflákané sprchové kouty a plíseň ve spárách.
      Tento návyk je nejen estetický (koupelna a wc vypadají stále upraveně a čistě a "návštěvyschopně") ale i hygienický (předchází rozvoji špíny s patogeny).

      Jsou výjimky, které potřebují občasnou péči Sava a to: odpady, sprchová hlavice, na kterou se dost zapomíná, ale může být zdrojem legionely a wc mísa (zejména takový ten vnitřní okraj, tam se nedostane štětka a je potřeba to občas postříkat dezinfekcí a vyřazeným zubním kartáčkem vypucovat).
      A pak je výjimka, kdy je dezinfekce potřeba pokaždé, např. při kožních onemocněních. Pokud někdo v rodině trpí např. plísní nohou, tak by měl po sobě - POKAŽDÉ - postříkat desinfekcí podlahu sprchového koutu nebo dno vany. Hlavně kvůli těm dětem ;)

      Ts! Ts! Ts! ;)

      Vymazat
    2. Terapie nemyslela jsem špínu ze záchoda, ale obecně, že v dnešní době hodně maminek až přehání sterilní čistotu. Záchod se čistit musí, ale abych ho čistila každý den tak to ne.
      Podle toho co jsem se dočetla jsem asi šmudla a děsný čuně a taktéž celá naše rodina včetně moji mamky a babičky a nechápu jak jsem mohla vyrůst a moje děti přežít doma bez sava.
      Savo jsme nikdy v naší domácnosti nepužívali ani jiné drastické čističe na bázi chloru a jiné.
      Koupelnu uklízím každý týden - běžný úklid. Během týdne max. umyji umyvadlo od pasty na zuby, která tam zůstává po dětech.
      Savo jsem nikdy nepoužívala - nemyslím si, že je třeba savovat odpady, a jiné. Savo neodstraní nánosy v trubkách při čištění odpadů.
      Na mytí koupelny používám octovou vodu a občas čistič koupelny Frosch. Plísni se dá předcházet větráním a topením. Pokud použíjete na plíseň savo, tak plíseň nezmizí, ale pouze zbělá a zůstává v porech - plíseň se dá odstranit pouze mechanicky, což spousta lidí neví. Takže vesele savuje a je přesvědčená, že Savo plíseň zníčí a pak se díví, že plíseň má stále na témže místě.
      Taktéž legionella - nikdy jsem nesavovala sprchovou hlavici a žiji. Legionella, jako každá bakterie, potřebuje určité podmínky. Zásadní je teplota vody. Ideální rozmezí teplot pro legionellu je 20-45°C. Při vyšších teplotách než cca 72°C legionella nepřežívá. No a pochybuji, že teplota vody ať už v bojleru nebo teplovodu je nižší, takže se tato bakterie cestou k Vám zničí.
      Známá používá na všechno doma savo, má doma až sterilní čistotu a její děti jsou neustále nemocné. Čím to asi bude. Nedostatečná hygiena to asi nebude.
      Jak už jsem psala nejsem příznivcem Sava (nepoužívám ho ani jiné dezimfekční prostředky), takže prostě vyjímky o kterých píšete, že se musí použít Savo prostě podle mě nejsou. Nehledě na to, jak potom vypadá odpadní voda, když člověk neustále používá drastické chemické čistící prostředky a nejenom voda, ale i vaše zdraví. L

      Vymazat
    3. To jsou vždycky vášně, když přijde na debatu o uklízení :D
      Chod naší domácnosti a s tím spojené nároky jsou asi jiné - nejsme 12-14 hodin mimo domov, žijeme tu. Naše toaleta se používá a splachuje asi 20-25x denně, proto mi frekvence denní očisty přijde na místě, kdybych čekala týden a myla po 150 použitích, věřím, že by připomínala toi-toiku na fesťáku a podobně by i voněla :D
      Otřít umyvadlo od kapek, vlasů, prachu, baterii od otisků, kapek vody atd. pro mě nepředstavuje žádnou sterilní čistotu, ale normální údržbu a opět - v naší domácnosti by byla frekvence 1x týdně málo.
      O neustálém používání drastických chemických čistících prostředků tu nikdo (kromě vás) nic nepsal, myslím, že není třeba polemizovat o tom, že jejich nadužívání má dopad na zdraví i životní prostředí. Ale na jejich odůvodněném použití se neshodneme, protože každá máme jiné poznatky o plísních i legionelle, stejně jako každá hovoříme o jiných případech používání, vy jste si například opatření týkající se sprchové hlavice vztáhla na celý vodovodní řad, použití desinfekce na odpady zase vyložila jako čištění trubek z důvodu odstraňování nánosů, s čímž bych souhlasila, kdyby bývala něco takového napsala, nicméně nenapsala, jde jen eliminaci bakterií v ústí odpadu u umyvadla nebo dřezu, například po předeprání podělané plíny nebo opláchnutí syrového masa. Diskuse, zda to je opodstatněné opatření či nikoli, by mohly být nekonečné a z mojí zkušenosti prošpikované i různými argumenty typu "já (ne)dělám tohle a žiju" na obou stranách, přijde mi to nonsense.

      Vymazat
    4. Tak u nás... záchod se teda s prominutím myje opravdu cca jedenkrát týdně - pokud ho někdo mezitím "ušpiní" měl by se postarat o to, aby byl po jeho odchodu zase čistý... a umyvadlo. jedenkrát týdně je umyté pořádněji třeba i mýdlem. Mezitím otřené jen žínkou a vodou - pokud do něj někdo nevylévá vodu po kreslení s temperami - to pak nastupuje kartáček i s mýdlem... prostě mi to přijde, že obetřu, když je vidět "špína" a stačí... v koupelně vlastně nic jiného než vodu a mýdlo nepotřebuju na čištění, a samozřejmě ocet na čištění spár mezi kachličkami. Na záchodě jeden prostředek na záchod a je to... savo by u nás neprošlo, jeden člen domácnosti je na "smrad" ze sava přecitlivělý. a jinou desinfekci jsme snad v životě neměli - teda co já pamatuju :D
      Nicméně neříkám, že je naše koupelna a záchod vzorem stoprocentní čistoty. Někomu by to nestačilo... Každopádně se snažím řídit pravidlem všeho s rozumem. (ale to asi každý, jen má každý tu část s rozumem nastavenou úplně jinde :))

      Vymazat
    5. a ještě dodatek k příspěvku výše... Tady v článku se mi myšlenka líbí - mít z této čistící činnosti návyk který zabere chvilinku a přitom mám pak dobrý pocit :) zkusím zařadit i ke svým aktivitám - byť možná ne každý den... Každopádně sprchovou hlavici, jak bylo napsáno někde výše savovat nebudu, ale třeba sprchový závěs se chytám vyprat už asi týden.
      Na tomhle blogu se mi líbí, že i když ne se vším souhlasím - nebo spíše - i když ne vše je pro mě při mé práci a provozu realizovatelné, tak je to nesmírně inspirující. vždycky mě to nakopne ať něco udělám. Vyberu si to co "chci" a jedu. Takže díky za blog...

      Vymazat
    6. Zdravím. Já uklízím koupelnu a WC také jedenkrát týdně (důkladně), snad jen když je to potřeba během týdne, přetřu umyvadlo či WC. Používám doma vyrobený mýdlový čistič (nastrouhané a ve vodě rozpuštěné jádrové mýdlo). Myslím, že to tak stačí, žiju sama :)

      Vymazat
  4. Myslela jsem, ze nebudu reagovat, ale nejak mi to neda. Myslim, ze neni vubec zadny problem vyrobit si nebo zakoupit ekologicky odbouratelny cistic. Sama jeden takovy pouzivam skoro uplne na vsechno. A pak bych taky rada podotkla, ze Fi se nam svym webem snazi dat navod, nikoliv narizeni jak mame pecovat o svuj domov. Kazdy si to snad prizpusobi podle sveho casu a presvedceni, nebo ne?:o) Krasne letni dny vsem!

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, stačí ty povrchy utirat vlhcenymi ubrousky na miminka nebo spíše nějakým sanytolem atd.?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačily by i ty ubrousky, pokud se jednou za pár dní použije něco antibakteriálního, ale ubrousky nejsou ideální řešení kvůli tomu, že příliš zatěžují (kromě vaší peněženky) i životní prostředí. Vůbec nechci moralizovat, sama mám rezervy, ale tohle čištění napuštěnými ubrousky je docela určitě věc, kterou lze oželit. ;)

      Vymazat
    2. Ja čistiace obrúsky používam keď príde nečakaná návšteva. Po 1/2 hoďke sa vyberiem akože na wc a všetko rýchlo preletím obrúskami na čistenie W5 z lidlu :-) To keď mám pocit že nemám upratané :-) a prebehnúť zrkadlo vždy pomôže navodiť dojem čistoty. Zrkadlo zafrká muž viac ako deti :-) Lenka

      Vymazat
  6. Na každodenní přejetí používám speciální houbičku, jednu na WC, další na umyvadla. Jen s vodou, bez saponátu. Vše se krásně leskne. A čisticí prostředek použiju jednou za týden, beru to i jako desinfekci.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobry den, zaujimalo by ma, co robite s hubkami, vechtikmi alebo handrickami, ktore na taketo (skoro) kazdodenne utieranie pouzivate. Tiez nie som zastancom jednorazovych riesenie a tak napriklad na cistenie zachoda (take hlbkove) pouzivam hubku, ktoru som mala predtym v kuchyni na stol, linku a pod. Po vycisteni zachoda ju vyhodim. Ked potrebujem narychlo nieco vycistit, pouzijem zachodovy papier. Ale neviem si predstavit mat vechtik, ktorym utriem zachod, preplachnem a neviem kde by som ho nechala, aby som ho mohla pouzit zase. A dalsi by som potrebovala na dlazku v zachode a dalsi na kupelnu. Ako skladovat tri takmer stale mokre vechtiky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co děláte se starýmki silonovými ponožkami, podkolenkami a punčocháči? Já jsem je kdysi vyhazovala, ale moje přítelkyně mě navedla na další použití: ponožku smotám do balíčku a použiji ji jako jednorázovou "houbičku" při důkladém čištění koupelny a WC. Jinak používám papírové utěrky. Nastříkám ocet se sodou a papírovou utěrkou utřu a zahodím. Já ty houbičky vůbec nepoužívám, protože se nedají vyvařit v horké vodě. V kuchyni používám umělohmotné utěrky (nevím jak je popsat, ale prodávají se v balíčku v barvách růžové, žluté a bleděmodré), ty přestřihnu na půl a použiji jednu denně. Usuším a pak je vyperu spolu s prádlem (utěrky, ručníky, kapesníky apod.). Časem je potom vyhodím a nahradím novými. A jinak ještě radu (proč my starší tak rádi radíme?) na kterou jsem přišla náhodou. Likvidovala jsem staré froté prostěradlo a nastříhala jsem z něj čtverce na úklid. Pak jsem zjistila, že plní stejný účel jako švědská utěrka. Podle mého při tom čištění hrají roli froté smyčky, protože špínu ze zapatlaného umyvadla vlastně mechanicky odstraní. Tuhle utěrku mám pověšenou uvnitř dviřek skřínky v koupelně na závěsném držáku. Zkuste to, možná budete mít jiný názor, ale mě se to osvědčilo. Netrpí tím má důchodcovská peněženka.

      Vymazat
  8. Ja mam doma 4 deti ruzneho veku zachod resim tak he kazdy vecer nez jdu spat otru desku a supnu pod okraj domestos a necham ho tam do rana. umyvadlo v koupelne myji 2x denne rano az odejdou vetsi do skoly a vecer po koupani. jen otru vanu aby na ni nestala voda vylestim baterie a umyvadlo. od pasty a hotovo. rozhodne mi to prijde lepai nez se napriklad na to zapatlany umyvadlo. divat cely den nebo nedej boze hned z rana... stejne fajn jako navyk cisteho drezu a diky za nej hned v lednu

    OdpovědětVymazat
  9. Presne táto frekvencia je to, čo najlepšie pochopia matky s malými chlapcami (konkrétne u nás 7, 5 a 3 roky). Napríklad - v piatok som dôkladne umyla kúpeľňu, pozametala, zmyla, umyla kachličky, batérie, zástenu, no proste taká klasika okrem vnútra skriniek. V nedeľu v kúpeľni neskutočný pach moču - 3-ročák sa dobre netrafil, ocikal záchod, koberček, všetko. Samozrejme, že ja som si to nevšimla, väčšinou chodím na druhý záchod, tak to tam uschlo a až keď začalo smrdieť, som prišla na to, že je niečo zle. Preto som sa naučila každý večer, kým sú deti vo vani, umyť octom umývadlo, batériu aj záchody. Vaňu prejdem len lufou bez akéhokoľvek čističa predtým, ako sa idem osprchovať. Odvtedy u nás nič nesmrdí a zároveň nemám pocit, že by som bola úzkostlivá upratovačka, lebo táto denná rutina zaberie možno 5 minút.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobry den,
    Pozdravujem zo Slovenska :) chcem sa poradit, prestahovali sme sa a ja som zdesena tvrdostou vody v nasej domacnosti. Od kupelne, dres a o spotrebicoch ani nehovorim. Sledujem Vas uz asi rok a par napadov som aplikovala do nasej domacnosti a sama vidim, ze pravidelnost a mat system sa vyplaca. Z Vasich komentarov som vycitala, ze na flaky na drese a celkovo cistenie proti vod.kamenu odporucate ocot s olejcekom. Prosim viete mi odporucit naozaj silnu kombinaciu, pretoze aj ked vecer vydrhnem dres, rano to tak vobec nevyzera. Dakujem za kazdu radu a srdecne Vas pozdravujem.
    Jana

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.