úterý 28. června 2016

Marie Kondo v akci 2

Mám radost, že vás potěšil a namotivoval první dokument o Marii Kondo v New Yorku (odkaz ZDE). V něm Marie navštívila domácnost rodiny Krugerových z Brooklynu a provedla je jednotlivými etapami úklidu podle své metody KonMari.
Čas v New Yorku však Marie nevyužila jen k PR své třetí knihy a projektu s Krugerovými. Kromě nich si vybrala ještě jednu domácnost, na které demonstrovala své umění debordelizace podle KonMari. Tentokrát šlo o byt 2+kk devětadvacetileté Emily, rovněž z Brooklynu. Pokud vás zajímá, jak si budou obě dámy počínat, přeskočte zdlouhavý a víceméně stejný úvod dokumentu jako minule a přejděte rovnou k 3:40 minutě, kde se Emily představuje a zve Marii do svého domova.



Na video zdravici přiznává, že knihu Zázračný úklid už četla a před rokem podle ní zkoušela vyklidit svůj byt, který obývá sama se svým kocourem. Podle knihy se jí podařilo vytřídit první tři kategorie, ale pak se zasekla a nyní by potřebovala helfnout a pohnout se z místa, projekt dokončit a posunout se v životě celkově trochu dál; jedním z bodů plánu krátkodobého horizontu, který by Emily ráda uskutečnila, je totiž i nastěhovat k sobě svého přítele Joea. Ten by si ale v současnosti neměl ani kam složit své věci - Emily má tedy silnou motivaci :)


Na úvod nafotí svůj dosavadní progres; ukazuje, jak vytřídila oblečení, knihy i dokumenty a papíry, a pak fotí slabá místa, se kterými je potřeba pohnout. Za nejslabší bod považuje vestavnou skříň s funkcí komory, kde má komono (navrhuji od této chvíle přejmenovat české komory na komony ;)) a dále výklenek, původně určený patrně na vybudování šatny, nyní sloužící jako odkladiště krabic plných zejména věcí sentimentální hodnoty z minulosti, dětství a studentských časů.
Marie je tedy dopředu srozuměna s tím, že bude potřeba podpořit Emily právě v této oblasti a vyráží.

6:45 - po typicky americkém přivítání ve vysokém cé na straně Emily následuje Mariin typický rituální pozdrav domu a pak už se dvojice usadí a povídá si o Emilině představě toho, jak má po čistce její domov vypadat. Ta své vize dopředu nakreslila, místo seznamu své koučce ukazuje jednotlivé obrazy a zákoutí svého domova v žádané podobě a pak už se společně pustí do prohlídky bytu. Emily ukazuje všechny změny, kterých se jí už podařilo dosáhnout podle autorčiny knihy. Zatímco s uspořádáním knih nebo oblečení na ramínku je Marie spokojená, v prádelníku pár věcí přeskládá, srovná ledabyle složené ponožky a doporučí vyhodit ty, které nemají druhou do páru. Je to moment, který jasně ukazuje, že údržba domova je nikdy nekončící kontinuální proces a že v této oblasti není nikdy hotovo a je potřeba na pravidelné bázi (jejíž interval je však dost individuální) svými věci procházet a třídit je, aby se domácnost nedostala časem zase do starých kolejí. Oproti úplně prvotnímu třídění však takovéto "udržování" zabere jen zlomeček času a energie.

Ihned poté se dvojice pustí do výklenku s krabicemi. Marie rozhodne, že bude nejsnazší zezačátku projít některé hromádky papírů, a deníky, fotoalba, výkresy a další nechat na později.
Vysvětluje své hostitelce, jak zacházet s papíry a vyřizovat je průběžně, protože od doby, kdy tuto kategorii Emily prošla naposled, se opět začaly hromadit a zůstávaly nevyřízené. Marie doporučila proto zřídit si krabici na papíry k vyřízení a ty uvnitř postavit na hranu, aby se jimi lépe procházelo a nic nezůstávalo ležet zapomenuté na dně (14:50). Zbytek papírů je určených ke skartaci.
Následuje skříň s komono. Celý obsah skříně se vyskládá ven a následně rozdělí podle kategorií. Nejdříve spolu projdou elektroniku, vytřídí kabely, drobné komponenty, přejdou k povlečení "do zásoby" a bižuterii, kde nastane pozoruhodný moment. Emily se její bijoux líbí, ale nenosí ji a je jí líto se jí jen tak zbavit. Marie přichází se zajímavým nápadem uplatnit tyto oblíbené a přesto nenošené kousky jinak: například jimi ozdobit šatní ramínka (17:45).

V 18:30 Marie ukazuje vytříděnou skříň, kde jsou dočasně uložené předměty, které zůstanou, ale budou muset být později lépe uspořádané, což bude Emilin úkol do příštího setkání, spolu s vytříděním dalších oblastí komono.
Marie na dva týdny odjíždí a Emily se od 18:50 pouští do práce. Začíná kosmetikou, pokračuje spíží a kuchyní (a zjišťuje, kolik věcí má doma po spotřební lhůtě), kreativními potřebami a domácí DVD filmotékou. Práce je pro ni podle svých slov náročná, ale zároveň se raduje z pokroku, který už udělala a cítí se být dost motivovaná k tomu projekt dokončit a nezůstat tentokrát na půl cesty. Celou dobu má před sebou cíl, který si načrtla do skicáku: vyklizený výklenek, na jehož místě vznikne čtenářský koutek s pohovkou, na které sedí její přítel Joe :)

Proces si mezitím fotí a je vidět, že se jí daří s věcmi pohnout. Dokonce projde sama část krabic sentimentálního obsahu a popláče si nad některými relikviemi z minulosti: dopisy, školními fotografiemi a výtvory, náboženskými předměty (je Židovka a dojmou ji dopisy od rodičů, které dostala u příležitosti obřadu Bat Micva, což je takový oficiální milník a práh dospělosti v tomto náboženství). Prochází svoji minulost, znovuobjevuje sebe sama, rekapituluje.
Prochází tím, co dobře sami známe a co nebývá lehké pro nikoho z nás. Nebo aspoň nevím, jak vy, ale já raději vydrhnu troubu nebo rozeberu topení na části a utřu od prachu, než abych probírala tuhle dojímací kategorii a ke všemu musela rozhodovat, jestli z ní opravdu všechno potřebuji! :)
Podle Marie Kondo jsou silné emoce úplně v pořádku a doporučuje si je naplno prožít. Podle ní pak jde lidem práce snáz, než když emoce potlačují.

Ve 22:00 vidíme Emily nervózně očekávající příchod Marie. Ví, že projít zbytek krabic s "nejtěžším" obsahem pro ni bude náročné a moc se na to netěší, i když setkání samo o sobě je příjemné.
Změny v domě jsou patrné na první pohled. Ačkoli Emilin byt nebyl vyloženě chaotický a přeplněný už v úvodu, i v během této druhé fáze ubylo předmětů na površích a byt působí zase o něco harmoničtěji. Především ale zmizel chaos v úložných prostorech jako jsou zásuvky a skříňky a zbytek věcí v nich je nyní přehledně srovnaný.
Ve výklenku ukazuje Emily část krabic, kterými již prošla, vytřídila a jejichž obsah v domě zůstane, zbývá druhá část, kterou je nyní teprve potřeba projít. Tentokrát skrápí Emily slzami svoje výtvory z oděvní školy, vysvětluje Marii, že studií po dvou letech zanechala a je to pro ni zkrátka divné, asi musí být náročné konfrontovat se s kvantem materiálu ze studií, která stála určité úsilí, energii a čas a vyšla vniveč. Emily se s velkou částí skic nakonec dokáže rozloučit a ve výklenku nakonec zbyde jen malá hromádka věcí sentimentální hodnoty, které Emily dělají radost a které si chce dál ponechat. Pro obsah těchto krabic bude Emily ještě hledat nějaký sofistikovanější způsob uskladnění, což bude nakonec její poslední, ale zdaleka nejlehčí úkol, ke kterému navíc už určitě rád přiloží ruku i Joe, který na konci dokumentu přichází, seznamuje s Marií a chválí Emily za změnu, které v bytě dosáhla. Dokument končí tím, jak páreček stojí ve výklenku a plánuje, jak jej uspořádají a zařídí.

Nezbývá než téhle dvojici držet palce a popřát, aby jim elán a uklizený domov dlouho vydržel, hezky se v soužití sladili, rozdělili si kompetence a hlavně brzy objevili kouzlo rutin nebo rovnou FlyLady a to pokud možno dříve, než založí rodinu.
Ačkoli - ani tehdy není pozdě, jak dokazuje právě první díl z domácnosti Krugerových :)

Víc dílů televize NHK World (alespoň prozatím) nenatočila, proto se přesuneme z Velkého jablka zase zpátky do našich luhů a hájů a hlavně našich domácností a zase trochu popojedem, co říkáte?! :)

Další díl o KonMari je za rohem, do té doby se mějte krásně a díky za přízeň!

Fi

3 komentáře:

  1. mne to pise, ze video sa uz neda vidiet, lebo ten ucet uz neexistuje na youtube, ale pred 6 dnami pridali to video sem: https://www.youtube.com/watch?v=jhdyEn7JsD8

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.