neděle 8. května 2016

FlyLady na týden 9. - 15.5.

Tento týden jsme v oblasti kuchyně
Finišujeme návyk měsíce - hýbat se!
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 


PONDĚLÍ 9.5.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (volitelně)
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše


Mise dne: důkladně umyjte pracovní desku. Nemám na mysli jen otření hadrem. Čapněte kýbl s horkou vodou a trochou saponátu, hadr a otřete desku zepředu dozadu a ze strany na stranu. Ano, budete muset přesouvat věci*, ale odolejte pokušení vyklidit celou linku a všechno vyskládat, nebo se zaseknete, to vám garantuji. Jednoduše šoupněte s kávovarem nebo topinkovačem (pro příklad) na stranu, otřete plochu, popojděte o půl metru, setřete, vraťte věci na místo. Neděláme generálku kuchyně, chceme prostě jen dostat pryč všechny drobky a bordýlek, který se skrývá pod a za spotřebiči a ve spárách pracovní desky.
Nic se nemá přehánět! a mějte se moc krásně!

* vidíte, FL zase chce, abychom se naučili mít jich na lince co nejméně ;)

*********************************************************************************

ÚTERÝ 10.5.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
  • pomalu a jistě se blíží prázdniny a čas dovolených. Nakoukněte do cestovních dokladů na konec platnosti a případně si naplánujte cestu na úřad pro nový!

Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: projděte plastové krabičky. Mají všechny svoje víčka? Těsní? Nejsou nádoby poničené, pokroucené? Nechte si jen bezvadné kusy a přehledně je uspořádejte.
TIP pro větší skladnost a přehlednost: skladujte podle tvaru (hranaté a kulaté odděleně) a od největšího po nejmenší (styl matrjoška). Víčka skladujte ideálně zvlášť. Pokud nemáte hluboký šuplík a krabky skladujete ve skříňce, používejte systém uložení ve vnitřním boxu, aby se vám s množstvím nestabilních malých krabiček lépe manipulovalo a všechny držely pohromadě na jednom místě.


*********************************************************************************

STŘEDA 11.5.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko.
Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: trochu se pověnujeme kuchyňským spotřebičům. Kdy jste naposled vytáhli ten šuplíček z topinkovače a vyčistili ho? (Jakej šuplíček? Aha. Tak tenhle.)
Co váš kávovar, sodovkovač, varná konvice? Všechno vypojte ze zásuvky, otřete nebo omyjte, vraťte na místo. Nezdržujte se odvápňováním konvice, výměnou oleje ve fritéze apod. Zaměřte se na otisky prstů, flíčky a kapky, zbytky jídel a drobky na vašich nejpoužívanějších spotřebičích.


*********************************************************************************

ČTVRTEK 12.5.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.


Misí tohoto dne v oblasti kuchyně má být dnes podle FL velmi důkladné očištění kuchyňské baterie u dřezu nějakým starým vyřazeným zubním kartáčkem a silným prostředkem, který rozpustí prstenec nánosu u kořene baterie.
Pomůže tekutý jemně abrazivní prášek nebo jedlá soda s citrónem, na vodní kámen pomůže ocet. Baterii pak důkladně opláchněte a otřete dosucha. Skvělé! :)


*********************************************************************************

PÁTEK 13.5.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prošlými parkovacími lístky. 
Poslední misí dne tohoto týdne v oblasti kuchyně je omytí dvířek u skříněk kuchyňské linky a povrchy celkově.
Odolejte nutkání začít vyndavat obsah skříněk a reorganizovat jej. Soustřeďte se na jednu věc a tou je omytí povrchu dvířek od otisků prstů, mikrokapek oleje atd.


*********************************************************************************

SOBOTA 14.5.

Den volna pro rodinu, děti, příbuzné, přátele a venkovní aktivity, dá-li počasí.


*********************************************************************************

NEDĚLE 15.5. 

Další den volna, den regenerace.
Vedle rutin, hotspotů a údržby čistého dřezu si najděte čas jen pro sebe a dopřejte si něco radostného, povznášejícího. Dělejte cokoli vás těší a dobíjí vám baterky, a odměňte se za další týden vašeho snažení a nasazení, zasloužíte si to!

*********************************************************************************

4 komentáře:

  1. Krásný den,
    jak to mám udělat, když mám nepřetržitý provoz, tedy dělám 3dny denní(6-18) 3dny mám volno a 3dny noční(18-6) víkendy jsou pro mě jako každý jiný den v kalendáři. Takže stejně to volné dny doháním(nedá mi to). Pořád přemýšlím, jak to převézt na 3denní týden. Nemáte nějakou radu? :) Děkuji Lucka V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dobré vzít tento rozpis jako inspiraci, co v daném týdnu udělat, ne jako striktní nařízení. Doporučuji si úkoly přizpůsobit svým časovým možnostem - jinak je na tom s časem matka na mateřské, jinak pracující, co se vrací domů denně v 19 h a jinak pracující na směny. Nedá se to srovnávat a proto ty úkoly nemůžou stíhat všichni stejně.
      Asi bych se na Vašem místě zamyslela nad tím, v které dny mám víc času a síly a kdy je to horší. Na dny volna bych dala klidně dva úkoly, na dny s denní jen něco méně náročného večer a na dny s noční nic nebo jen lehkou údržbu (hotspoty apod.)

      Vymazat
    2. Jen pro představu - já jsem ta pracující vracející se v 7 večer nebo i později a z tohoto týdne zvládla umytí pracovní desky (pondělí) a přerovnání krabiček (pátek). V sobotu jsem vyčistila rychlovarnou konvici. Na zbytek nedošlo, běžný úklid (vysát, vytřít, umýt umyvadla a záchod) jako obvykle v sobotu, jindy to časově nedávám.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.