neděle 6. března 2016

FlyLady na týden 7. - 13.3.

Tento týden jsme v oblasti kuchyně
Návyk měsíce - oblékat se poránu nějak slušně ;)

Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 



PONDĚLÍ 7.3.

Úkoly tohoto dne
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše

První mise: Důkladně umyjte pracovní desku. Nemám na mysli jen otření hadrem na nádobí stylem "kudy páni chodí": čapněte kýbl s horkou vodou a trochou saponátu, hadr a otřete desku zepředu dozadu a ze strany na stranu. Ano, budete muset přesouvat věci, ale odolejte pokušení vyklidit celou linku a všechno vyskládat, nebo se zaseknete, to vám garantuji. Jednoduše šoupněte s kávovarem nebo topinkovačem (pro příklad) na stranu, otřete plochu, popojděte o půl metru, setřete, vraťte věci na místo. Neděláme generálku kuchyně, chceme prostě jen dostat pryč všechny drobky a bordýlek, který se skrývá pod a za spotřebiči a ve spárách pracovní desky.
Nic se nemá přehánět!



********************************************************************************

ÚTERÝ 8.3.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:
  • jídel k uvaření a nákupy 
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny (Velikonoce?)
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: dnes se podíváme na ovládací tlačítka a knoflíky našich trub a sporáků. Chytá se tam mastný prach, saháme na ně při přípravě jídla a bývají opomíjeny během běžné údržby. Dnes je tedy vyndáme, pokud vyndat jdou, namočíme na chvíli do dřezu s horkou vodou a saponátem a kartáčkem vydrbeme. Opatrně, abychom nesundali špínu i s případnými nápisy, nebo je nepoškrábali, pochopitelně! Nebuďme perfekcionisti, nemusí vypadat jako nové, cokoli uděláme, bude vypadat lépe než předtím - sázka? :)

********************************************************************************

STŘEDA 9.3.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:


  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise tohoto dne: podíváme se na malé spotřebiče na kuchyňské lince. Zpravidla tam máme varnou konvici, kávovar, sodovkovač, topinkovač... ještě něco? Jsou to spotřebiče, které denně používáme a osaháváme a je to vidět. Opět si vememe na pomoc horkou vodu se saponátem a hadřík nebo houbičku a ošetříme je - otřeme, vyklepeme zásobník na drobky u topinkovače, vymyjeme kávovar atd. 15 minut max a bude to znát!
PS: nejsme v USA, ale přesto mi dovolte upozornění: spotřebiče předtím vyndejte ze zásuvky a určitě je neponořujte do vody ;)


*********************************************************************************

ČTVRTEK 10.3.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: dnes to bude malá chvilka a velký efekt. Vemem starý vyřazený zubní kartáček a vydrbáme baterii kolem kořene, kam při běžné údržbě nedosáhne hadřík, nebo naopak špínu zatlačuje hlouběji do spár. 5 minut, ne víc, slibuji!

*********************************************************************************

PÁTEK 11.3.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.

Mise dne: jsme poslední den v kuchyni a je to znát! Máme před sebou poslední úkol na závěr: otřít skříňky kuchyňské linky od otisků prstů a cákanců z vaření. Někdy nejsou patrné na první pohled, ale stačí trochu slunce a denního světla a také pohled z trochu jiného úhlu a co byste řekli? Je to tam? Je! Jiný prostředek bude vyžadovat lesklé lamino a jiný zas matný navoskovaný masiv. Na většinu však nepatří drsná straná strana houbičky a abrazivní prostředky.
Přihlédněte k materiálu, ze kterého vaše linka je, a konejte.

*********************************************************************************

SOBOTA 12.3.

Den volna pro rodinu. Věnujeme se dětem, partnerům, rodičům, přátelům, jezdíme na výlety, pořádáme oslavy, navštěvujeme se.

*********************************************************************************

NEDĚLE 13.3.

Dnes je neděle, další den volna, který FL velí věnovat péči o sebe a svého ducha.
Den začněte RANNÍ a zakončete VEČERNÍ RUTINOU , nezapomeňte na hotspoty a hlavně si najděte čas jen pro sebe.
Udělejte pro sebe něco hezkého, povznášejícího, odpočinkového a radostného, se stejným nasazením, jako byste to dělali pro druhé.

Odměňte se za uplynulý týden, zasloužíte si to!

6 komentářů:

  1. Milá Fi, děkuji ti za tyto stránky. Našla jsem je asi před 14 dny a od té doby je studuju dnem i nocí. Nabudily mě k tomu, abych si doma průběžně udržovala pořádek. Asi se to tak nemá být, ale dnes jsem celý den debordelizovala ložnici ( a při tom jsem si pro změnu zase zabordelizovala obývák :)). Budu třídit a vyhazovat věci několik následujících dní. Ale těším se na to. Nejdříve si ten pořádek musím udělat, abych ho pak mohla, s tvou pomocí, udržovat, no ne? Ještě, že jsem neuklízela kuchyň. Ta mě čeká, jak vidím, příští týden. Jen se snažím udržovat čistý dřez. Vyvolává to opravdu dobrý pocit. Taky jsem si objednala jahůdkový Diář, už ho mám doma a píšu si do něho všechno možné. Jsem z něho úplně nadšená. Je moc krásný! A to oslovení, Báječná žena, mě moc potěšilo. Děkuji! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu diáře a vůbec za zpětnou vazbu na stránky! :)
      Určitě je potřeba se nejdřív zbavit krámů a nepořádku a pak to všechno udržovat v nějakém přijatelném stavu. Debordelizace je tudíž na místě, ale fakt postupně a po kouskách, ať Vám to neleze krkem ;) Za těch 15-20 minut denně se dá stihnout hodně, aniž by člověk brzy vyhořel. Byla by hrozná škoda, kdyby Vás to nadšení přešlo.
      tak držím palce, báječná ženo! :)
      fi

      Vymazat
  2. Zdravím a děkuji za tyto stránky a inspiraci. Po 3 měsících v zahraničí jsem zpátky doma. Přivítalo mě uklizeno (syn), ovšem i tak po několikadenním oddechu po cestě jsem začala hloubkově debordelizovat. V pátek kuchyň, v sobotu koupelnu, chodbičku a WC. Poté při vracení pokojovek na svá místa (byly sestěhované v jenom houfu, aby po nich syn nemusel pátrat při zalévání :-) )a křesel taky na svá místa jsem si rozhrabala obytnou halu, ložnici a ateliér. O půlnoci jsem nechala rozhrab svému osudu a šla spát. Dnes pokračování, stále ve skvělé náladě, jako by mě ten ordunk snad nabíjel !!! :-) A nakonec jeden pokojík, dlouho používaný spíš jako sklad židlí a kdečeho, kde utřít průběžně prach byly galeje, jsem vzala z rohu do rohu a do hloubky a načisto. No a teď se těším na Flyladiovskou průběžnou údržbu. Moc se mi hodí ten systém, protože souběžně s domácností potřebuji udržovat i gruntovat pension. V něm se neodpouští drobky, šmouhy atd. Tak jsem ráda, že konečně nacházím smysluplný systém, jak spolu s ním stíhat udržet i domácnost v lidské podobě :-) Vřelý dík a přeji krásné jarní dny. Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Milá TD, děkuji za Váš web. Je velmi inspirativní. Napadlo mě, nemáte v plánu i mobilní aplikaci? Flylady sice má, ale Já bych uvítala počeštěnou verzi:-). I.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem z té anglické aplikace vyházela jejich položky u všech rutin i zón a napsala si vlastní v češtině. Takže tam je v angličtině už jen těch pár položek menu, které používám pro přepnutí mezi rutinama a zónama, plus frekvence rutin. Do doby, než se objeví něco lepšího (v jakémkoli jazyce), je tohle docela dobré a rozhodně naprosto pohodlně funkční řešení.

      Vymazat
    2. Čímž ale nechci říct, že bych vylepšenou a zcela českou verzi neuvítala ;-)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.