neděle 21. února 2016

Návod na záložku do kroužkového diáře

Je neděle, den pro sebe a odpočinek a vlastní záliby...a tak jsem toho využila a vytvořila slibovaný návod na záložky do diáře.
Na ty nejhezčí a nejpraktičtější záložky - protože budou zcela podle vašeho vkusu a budou zakládat váš diář v místech a sekcích, kde to přesně potřebujete. Budou prostě vaše!


Jakýkoli rozměr, jakýkoli design - je to jen a jen na vás.
Potřebovat budete papír s motivem, který se vám líbí a bude ladit k vašemu kroužkovému diáři (ať už je jakýkoli z na trhu dostupných). Pamatujte však, že čím vyšší gramáž, tím pevnější záložka.

Dále budete potřebovat nůžky (nebo ještě lépe řezačku), laminovačku (pokud nemáte, využijete služeb některého z copy studií nebo poprosíte kamarádku - nemusíte mít přece doma všechno ;)), dále děrovačku a pak už budete řádit jen s doplňky. Závěrečnou práci vám ušetří štítkovač, ale obejdete se i bez něj, nebojte.

Začínáme!

Krok 1: uděláme si kávu a sneseme všechno na jedno místo


Rozmyslíme si design a velikost jednotlivých záložek a jedem, fik fik. I tady platí: dvakrát měř, jednou řež.


vyměříme a označíme délku


vložíme do laminovací kapsy

a necháme projet laminovačkou. Papíry s tenkou gramáží se mohou vlnit a tak je necháme projet ještě jednou opačným směrem, aby se vyžehlily a ještě za tepla je můžeme nechat zatížit třeba komínkem knih nebo stohem časopisů, aby byly rovné.

ořízneme do závěrečného žádaného rozměru (u řezačky přidržíme pevně u lišty)

a jdeme na děrování! Klipy si pevně zajistíme záložku u šablony (zde slouží jako šablony jeden z rozdělovníků z TD Diáře, ale můžete použít libovolný list s dírkami podle našich potřeb)

a děrovačkou kopírujeme stávající otvory, cvak - cvak:

následně sestříhneneme ostré růžky do kulata - do úhlu jaký si přejete, i zde platí, že méně je více

a můžeme ustřihnout šňůrku nebo bavlnku a ...

... u kratších záložek proděrovat spodní část a vzniklou dírkou protáhnout jimi protáhnout, abychom mohli "nahmatat" záložku i ve spodní části diáře:
Pak se pustíme do popisků horních hmatníků. 
 Štítkovač urychlí práci, ale stejnou službu udělá tiskárna na samolepící štítky - ať bílé nebo transparentní. Vystřihnuté proužky potom nalepíme do záhlaví záložek a můžeme přistříhnout do různých tvarů (např. banner nebo vlaječka).

a máme hotový základ. Nyní se můžeme vyřádit s washi páskami, samolepkami a nápisy a zdobit dle svého vkusu, anebo nechat záložky v designu papíru, to je prostě na vás.

A můžeme dělat i spodní "ocásky" :)


Hotovo!

Přeji hodně zábavy a budu moc ráda, když se podělíte o svoje výtvory! :)

Fi

13 komentářů:

  1. kouzelné záložky, dle vašeho talentu soudím že musíte takhle denně tvořit i s dětmi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. S dětmi netvořím, naši kluci na to nějak nejsou, spíš malují a tu a tam se mi je podaří přizvat k výrobě nějakých PFek, ale jinak fakt nic. Ani já nejsem moc tvůrčí, nešiju, neháčkuju, nepletu, ale zase na kravinky do diáře by mě užilo, s použitím techniky ;)

      Vymazat
  2. a neslo by jich dat par do eshopu pro nas neschopny a levy? :D

    OdpovědětVymazat
  3. a neslo by jich dat par do eshopu pro nas neschopny a levy? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to bych možná mohla...i když nevím nevím, všechno se musí zdanit, socka, zdrávka, když se to pak promítne spolu s materiálem do ceny, budete si možná nad tou cifrou ťukat na čelo, to jediné mě odrazuje. Asi by bylo lepší je nechat natisknout, ale to by zas musel být dostatečný počet, aby se zaplatila raznice a tiskárna, není to úplně jednoduché, ale spočítám to a uvidím :)

      Vymazat
  4. To je krásný, zrovna začínám svůj diář ladit, jen jsem zjistila, že je mi hrozně líto popisovat listy, které jsou v diáři jen jednou, tak jsem jich pár okopírovala... asi si budu muset pořídit barevnou tiskárnu, jinak to není ono :-D A taky nějaké hezké papíry, washi pásky a pro jistotu i řezačku (štítkovač už mám doma) :-D . Ach jo, to bude mít manžel radost :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky takhle postupně pořizuju :) A můj manžel má taky radost :) Ale zase nechodím do hospody a neutrácím za spousty jiných "holčičích" nezbytností, tak si říkám, že to je ještě velmi levné a ospravedlnitelné hobby ;)

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Další super nápad! Záložky už mám hotové, ale stále pátrám po washi páskách. Kde nakupujete? U nás v papírnictvích bohužel nejsou nikde k sehnání :(

    OdpovědětVymazat
  7. Nevybrala byste si něco z Tchiba? Má teď slevu a osobní odběr zdarma, často mívá i dopravu zdarma. Já je mám a s kvalitou jsem spokojená. Líbí se mi tam slim pásky, do diáře jsou ty užší lepší, nebo aspoň mně přijdou.
    https://www.tchibo.cz/dekoracni-lepici-pasky-p400082496.html?x=H4sIAAAAAAAAAAFiAJ3_ETMsDgAAAVMdIjysABRBRVMvQ0JDL1BLQ1M1UGFkZGluZwCAABAAEKilEsyVCQ-g9JT2eTC2J3UAAAAQmF2MVxXLqF-MFKWPr0V5KgAUZnpAJCk5G2WF4BF1N-xvENQSl7nWOpKWYgAAAA%3D%3D
    Já budu mít pásky skladem až tak za 2-3 týdny. Nějaké už dorazily, přičemž dobrou polovinu jsem poslala zpět kvůli kvalitě a to, co se mi líbilo, jsem objednala ve větším a čekám :)
    Nechci to naskladňovat po kouskách, protože by akorát vznikaly zmatky, tak ještě vydržte, prosím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip. Už jsem objednala, ale určitě mrknu i u vás. Mám vyhlidnutých pár vychytávek! Dnes mi moje malá dcerka výtvarnice počmárala diář propiskou, tak pevně věřím, že to půjde dostat z desek dolů. Děkuji za skvělou inspiraci! Náš domov i díky Vašim radám získává řád! :) a ještě mimo téma - plánujete i nějaký velikonoční speciál? Díky moc. Lenka

      Vymazat
  8. Můžu se zeptat, jaký štítkovač vlastníte? Chci si nějaký koupit a nevím jaký. Děkuju moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O štítkovači více zde: http://terapiedomova.blogspot.com/2015/03/tiskarna-stitku-predstaveni-na-vase.html
      Akorát už určitě od té doby budou nějaké novější a lepší typy. :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.