neděle 28. února 2016

FlyLady na týden 29.2. - 6.3.

Tento týden jsme v oblasti obýváku, předsíně a zádveří & jídelního koutu
Návyk měsíce - 15 minut debordelizace denně 

Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 


PONDĚLÍ 29.2.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach (kromě ložnice)
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše
První mise: tento týden máme jeden jediný den v obýváku. Obýváky po rodinném víkendu (a o jarních prázdninách :)) jsou kapitola sama pro sebe, takže natáhneme minutku a 10 minut budeme vracet věci, čtivo, hračky a oblečení zpět na své místo a vale dáme i zbytkům zimních dekorací. Hnedle se bude lépe navazovat s pondělním utíráním prachu a vysáváním, které tentokrát vememe o něco důkladněji!


********************************************************************************

ÚTERÝ 1.3.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:
  • jídel k uvaření a nákupy 
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny (Velikonoce?)
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: jsme první den v zóně 1, kterou je předsíň, zádveří a jídelní kout. Strávíme proto 3x5 minut rychlým úklidem této zóny - sbíráme, co se nepatří, vyhazujeme zbytečnosti, srovnáváme rozházené!

********************************************************************************

STŘEDA 2.3.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:


  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise tohoto dne: vememe si do parády jídelní stůl; odklidíme z něj zbytečnosti, je přece nepříjemné stolovat s hromádkou novin a došlých faktur! Utřeme stůl vlhkým hadříkem a vyměníme ubrus nebo prostírací podložky (příp. důkladně vyčistíme). Jarní kytička ve váze hned vynikne :)


*********************************************************************************

ČTVRTEK 3.3.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: dnes si uklidíme přede dveřmi. Zredukujeme kabáty, bundy a boty z předsíní. Osvěžíme i dekoraci. Dost bylo zimy, ale i zaprášených a okoukaných papírových sněhuláků, vloček a dalších zimních motivů! Nezávisle na tom, jak je za okny, je potřeba uvolnit místo a přizvat zase něco nového :)

*********************************************************************************

PÁTEK 4.3.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.

Mise dne: vememe si na pomoc smetáky a vysavače a strávíme 5 minut v každém ze tří koutů tvořících zónu 1; vyklepeme rohože a zameteme pod nimi, vysajeme za dveřmi, celou předsíň a nakonec natáhneme anakondu až do jídelny a vyluxujeme důkladně i tam.

*********************************************************************************

SOBOTA 5.3.

Den volna pro rodinu. Věnujeme se rodině, navštěvujeme se, jdeme do kina, na výstavu nebo jedeme na výlet. Užíváme se navzájem!


*********************************************************************************

NEDĚLE 6.3.

Další den volna, den regenerace.
Pokračujeme ve víkendovém režimu a najdeme si čas jen pro sebe, své záliby, rozjímání a odpočinek před dalším týdnem.

16 komentářů:

  1. Tak jsem si dneska cvičně zkusila ten doporučovaný pondělní úklid - teda spíš část, protože podle mě není časově možné to stihnout.
    * vyhoďte starý tisk a vysypte odpadkové koše - OK, bez problémů, i s vynesením asi tři minuty
    Tím končí ta vtipná a krátká část :)
    * vysajte podlahy - 38 minut (Neflákala jsem se, nespěchala jsem schválně kvůli lepšímu času, prostě normální rychlost. Podotýkám, že máme malý domeček 3+1, bez dětí.)
    * vytřete podlahy - 30 minut
    * vyměňte povlečení - 0 minut
    * vyleštěte zrcadla a dveře - 0 minut
    * utřete prach (kromě ložnice) - 0 minut
    Schválně jsem jela z práce o hodinu dřív, takže jsem doma byla v 17h, začala jsem uklízet cca 17:20. Kromě uvedeného jsem ještě dala a pověsila jednu pračku a vyčistila si kosmetické štětce. Skončila jsem někdy 19:48. Není umyté umyvadlo v koupelně ani na WC a samotné WC. Momentálně je osm hodin večer, nemám nic nachystané k večeři, měla bych si chystat oběd a oblečení na zítřek do práce, vyčistit boty. Potřebuji se jít vysprchovat, umýt si hlavu a nejpozději v 10 h jít spát, abych byla ráno schopná v 5:45 vstát a celý den v práci fungovat bez chyb. Takže mi chybí tak hodina času.

    Tolik situace - a teď mám dotaz: Opravdu běžně děláte pondělní (nebo i jiný den během týdne) úklid? To stíháte? Opravdu? I Vy, co máte třeba dvoupatrový domek? To k vysávání a vytírání ještě stihnete převlíct postele, utřít prach, vyleštit zrcadla a dveře, umýt umyvadlo a WC (protože předpokládám, že to je běžná část každotýdenního úklidu, i když se tady o tom nepíše)? A ten stejný den zvládnete nachystat večeři, jídlo na druhý den do práce (i kdyby jen svačinu), oblečení? A co Vy co máte děti?
    Buď jsem mimořádně neschopná a pomalá nebo je ten úklid v běžný pracovní den dost předimenzovaný. To podle mě není možné stihnout. Nebo je, ale už ne nic jiného. Když si vezmu, že jsem přišla o hodinu dřív domů, nemám děti, mám malej domek, tak nechápu, jak to dělají všechny ostatní pracující.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koupelnu a WC nechávám na úterý, stejně tak jako praní a věšení prádla. Některý týden pondělní úklid stíhám, některý týden ho nestíhám vůbec a buď to rozmělním do ostatních dní nebo úplně vynechám. Nejsme roboti :)

      Vymazat
    2. Právě :-) proto mi přijde přijatelnější uklidit v sobotu v klidu, když na to nemám hodinu, ale celý den. Jako nějaký drobnější úklid přes týden určitě jo, ale týdenní úklid ještě po celém dni v práci, mi přijde mnohem víc vyčerpávající než udělat to v sobotu, když jsem celý den doma.

      Vymazat
    3. Určitě nejste neschopná ani pomalá, myslím, že je to jen otázkou organizace a pojetí úklidu.
      Koupelny a WC v rámci pondělního úklidu mýt nemusíte, zvláště, pokud praktikujete swish and swipe, tzn., že průběžně denně nebo max. obden otřete prkýnko desinfekčním prostředkem a ubrouskem, a stejně tak i umyvadlo a vanu průběžně opláchnete a otřete, takže se tam ani nestíhá kumulovat nějaká špína, kterou je pak potřeba jednou týdně drbat 10 minut.
      Kosmetické štětce můžete dělat také kterýkoli jiný den a hlavu je lépe v tomto kontextu také umývat v neděli a pak v úterý nebo další den, podle potřeby.
      Povlečení - pokud nemáte děti a zvířata a sprchujete se před spaním, není nutné měnit povlečení každý týden.
      Skleněné plochy, dveře a zrcadla - nejde o vypulírování celých dveří, ale o místa, na kterých během minulého týdne přibyly otisky prstů, tzn. klika, kolem kliky a nižší místa, kam dosáhnou děti a zvířata. Otření celých dveří včetně celé výplně, kazetových lišt a hran navrchu stačí podstatně méně často.
      Prádlo - ve dvou určitě taky nenašpiníte pračku denně, tak si můžete prádlo nechat na úterý, kdy je podstatně volnější den.
      Určitě se hodí i vhodněji naplánovat jídlo - třeba v pondělí dojídat zbytky z víkendu, nebo vytáhnout nějakou zamraženou rezervu z mrazáku, aby odpadla pondělní příprava jídla.
      A teď k samotné stopáži. Vysávat 38 minut 3+1 je hodně dlouhé. Chápu, že tam je i schodiště a podesta navíc, ale i tak je to dlouhé. Máte hodně členitý terén, musíte odtahovat a přemísťovat věci, nebo jen "jedete"?
      I kdyby Vás to nakrásně bavilo, což nepředpokládám, věnovat 38+30 minut podlahám je luxus, který si v budoucnu nebudete moct dovolit, až budete na MD :) A později už vůbec ne. Je proto třeba zvážit, pokud máte místnosti jako taneční sály, zda si vytírání nerozložit do víc dnů, anebo tomu přizpůsobit terén. Taky je potřeba uvést, že nejde o důkladné vysávání a vytírání po kolenou s otíráním lišt a všech růžků, jde o úklid podlahy všude, kam dosáhne mop. Detailní práci provádějte jen v té místnosti, která spadá do aktuální zóny (nyní tedy předsíň, chodba, zádveří a jídelní kout).
      Přečtěte si ještě tento článek: http://terapiedomova.blogspot.cz/2015/03/pondelni-uklid-kolik-casu-zabere.html
      A nezapomeňte taky, že ty větší úklidy budou postupem času trvat kratší dobu, protože jak se budou pravidelně opakovat, bude stav domácnosti čím dál lepší a nebude potřeba vynakládat tolik úsilí na údržbu pořádku.

      Zkuste si v tom najít nějakou vyhovující polohu, něco někam přesunout a neprovádět všechno přespříliš precizně. Ani se nenadějete a bude zase další pondělí, takže na tom nenechávajte ruce!
      Ale zkuste si ten systém osvojit, protože uklízet o víkendu je nejen škoda, ale do budoucna to bude na úkor společně tráveného společného času s rodinou.
      Dejte vědět, jak to jde!

      Vymazat
    4. Už jsem to tu jednou psala. Uklízím podle měsíčních rutin, které zveřejnila Terapie domova 4.1.2015 v Den 7 - Den volna. Ty jsem si upravila k obrazu svému. (Bydlím ve větším rodinném domku, mé děti již mají vlastní rodiny a bydlí samostatně. Pracuji intenzivně doma na živnostenský list.) Podle těchto rutin je na každý den stanoven úklid v jedné místnosti. K tomu si pak přidávám úkoly, které jsou zveřejňovány každý den. Tím způsobem to jakžtakž stíhám a pondělky pak nejsou vůbec dramatické. Jitka

      Vymazat
    5. Už nějakou dobu blog sleduji a nejsem sand úplně mimo, takže díky za všechny nápady a podněty, i když ne všechno stíhám a ne všechno využiju. Ale teď nevím, jestli danou tabulku z 4.1. 2015 a celkový koncept chápu správně?! I když chápu to, že je nejlepší si v tom najít systém, který mně osobně bude vyhovovat...
      Terapie domova, uklízíte dle tabulky + + velký pondělní úklid + kontrétní tipy, které píšete na den + třeba 15min debordelizace + ranní/večerní rutiny? To mi pak fakt vychází na hodně času za den :(. I když chápu, že časem je to už jen o udržování a netřeba tolik debordelizovat, když je byt vyklizen...ale nevím, kdy se dostanu do této fáze...

      A mám ještě dotaz, jestli neámáte tip, jak uklízet s dětmi, které si třeba ještě moc nehrají sami a hlavně, když začnu něco uklízet, tak je to vždy zajímavější činnost s maminkou, že ano :)? Umývat, vytírat, vysávat apod. jsme už zvyklí spolu, ale pokud mám něco debordelizovat, třídit a rpztřiďuju na hromádky, tak nikdy nic nezůstane na svém místě :(

      A ještě jeden dotaz :) nemáte nějaké tipy ke stěhování? nebude o tom třeba nějaký příspěvek? čeká nás v rodině velký kulový blesk a věcí nashromážděných je plno (zejména u rodičů za desítky let)...

      Díky za vaši aktivitu! Anička

      Vymazat
    6. Mě teda vysávat 3+1 cca 38 min nepřijde dlouhé, přijde mi to normální. Alespoň mě to trvá stejně dlouho. Alespoň mě mamka učila vysávat všude a né jenom jak ona říkala na dvorku. Vysaji koberce v dětském pokoji, na chodbě a potom v obýváku tam ještě vysaji sedačku. V každém pokoji při vysávání se také kouknu do koutů a na stěnu a strop, zda tam není nějaká pavučina a pokud je, tak pavučiny vysaji také - bydlím v RD a prostě za týden či dva se na stropě nějaké malé pavučkny vyskytnou. Vytírám koupelnu, ložnice a kuchyň najednou a čas bude také tak cca 20 min až 30 min.
      A totéž jsem dělala i na RD - a to jsem kuchyni vytírala každý den.
      Když luxuji tak pořádně. Ono i pod gaučem, křeslem či stolem je prach a ten se musí také vystá.
      Jak dlouho vysáváte vy? Co je podle Vás optimální doba na vysávání? Nehledě na to, že pokud máte malé dítě, tak já jsem někdy na RD vysávala i ob den - podle toho jak moc děti doma udělali nepořádek.
      Čas strávený vysáváním je indiviuální a pokud nestíhám já, tak zapojím tatínka a teď i děti. Od malička rádi vysávají, takže většinou chudbu vysaje jeden nebo druhý.

      Vymazat
  2. Ještě doplním, že se ptám těch, co chodí denně do práce a vrací se nejdříve v šest hodin. Ne těch, co chodí domů ve dvě nebo matek na mateřské.

    OdpovědětVymazat
  3. Já to teda nestíhám ani na té mateřské :-) Děti 3,5r a 2r pořád skandují "mamí,mamí,mamí",chtějí si pohrát,pomazlit,utěšit,nutně potřebují upéct sušenky nebo dokonce ven(kde,když je teplo,trávíme většinu času). Tak je těžko odpálkuju "teď uklízím".Přes den vůbec nespí,vstávají před 6.h ráno a usínají kolem 20.h(ano,jsou to moje nezmarky)Máme patrový dům 5+1,2x WC a 2x koupelna a k tomu obrovské prostory chodby (sklep+půda+zahrada samozřejmě taky občas potřebují údržbu)Nehrotím to,ale večer jsem vyřízená na to,abych ještě zuřivě uklízela,co se nestihlo.Tak jsem najela na systém "každý den jedna místnost".Sice za týden nestihnu proběhnout(snad jen zatím)všechno,ale až se příští rok vrátím do práce(a dcerka nastoupí snad už v září do MŠ),bude líp.Dělám 12h služby,takže to bude ale zase jinak než podle vašeho scénáře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To taky musí byt pěkně náročné. :) Já to určitě nemyslela tak že matky na mateřské mají na úklid plno času, protože jsou doma :) jen jsem chtěla zkušenosti od někoho kdo ma srovnatelné podmínky jako já :) b) vůbec nedokážu posoudit jak náročné je starat se o domácnost s dětmi,takže to ani nemůžu srovnávat :)

      Vymazat
  4. Uklízet když jsou doma děti je prý podobný jako čistit si zuby a přitom jíst buchty s mákem:-))

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je dokonalý:-) Budu si to připomínat, až budu pěnit, že je všude borčus :-)
    Aneb dvě děti doma
    Zdeňka

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj,
    mně FL hrozně pomohla. Mám dvě malé děti, ještě jsem na RD, i když už se chýlí ke konci. A i s dětmi se nám daří mít doma uklizeno a pondělní úklid mi trvá (byt 3+1) cca 1 hod a 20 min.
    Ale aby to tak šlo, tak je třeba dělat denní rutiny, odstraňovat hot-spoty a na začátku debordelizovat!
    nebylo to hned (jak říkají na stránkách: "když jsem zabordelizovala byt léta, tak nemůžu čekat, že ho odbordelím za týden"), ale jde to.
    V mém případě to trvalo cca 6 měsíců, ale když budu upřímná, tak ještě zdaleka ne všechny "vnitřky" mám odbordelizované tak, jak bych si představovala. A na druhou stranu hodně z rutin jsem dělala už před FL (jen jsem neměla systém). Takže to "naskočení na Fl" šlo rychle. Kamarádka to ještě stále vychytává, ale i jí se daří.

    Tak držím palce, ty návraty do čistého a uklizeného bytu byly (a jsou) skvělé. 3 měsíce mi trvalo, než jsem o tom přestala mluvit s každým, kdo nás navštívil. Teď už to beru jako normál a stále mě to těší, i když o tom už nemám potřebu stále mluvit!

    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím mluvením jsem to měla podobně :-) všichni vždycky přijdou a chválí jak je to u nás krásné...nevěří, že to nejsou hodiny úklidu, jen minutové udržování. Romana

      Vymazat
  7. Moje prateta, která mě vychovávala,razila jedno heslo: Nikdy nechoď po bytě s prázdnýma rukama a všechno hned vracej na místo. - To byla zlatá slova. Ušetří se tím moc a moc času.
    Záchodovou mísu a umyvadlo s vanou utřu každý den ráno, než odcházím z koupelny. Postele převlékám jednou za 14 dní - je to otázka několika minut (zejména dnes, kdy jsou napínací prostěradla). Špinavé prádlo dávám prát vždy jen jednu pračku večer a ráno ji stihnu během 5 minut pověsit. Nakupovat chodím jen jednou týdně ve čtvrtek a hned večer (pořady v TV ten den za moc nestojí, na seriály je mi líto času) si tzv. leccos předvařím. Je to výhodné (namíchám mleté maso na karbanátky, udělám polévky, uvařím brambory na bramborové knedlíky, placky nebo šišky mohu také předvařit den až dva předem, omáčky jsou také lepší, když tzv."dojdou") - k čemu bychom měli mrazáky. Jídelníček sestavuji průběžně týden předem, ve středu si jen vypíši co potřebuji koupit. Luxuji opravdu jen jednou týdně přestože máme psa, ale občas v týdnu smetu jeho chlupy a drobky. Psovi před příchodem do bytu otíráme v zádveří tlapky. Spoustu drobných prací se dá udělat při vaření nebo jiné příležitosti (Otřu dvířka u trouby, dvířka u linky, nacákané kapky na obkládačkách). Použité nádobí dávám hned do myčky, takže po jídle otřu jen skleněnou desku stolu a zkontroluji čistotu sporákové desky a dřezu. Výborné jsou na tyto činnosti papírové utěrky. Těch mám opravdu dost velkou spotřebu. Na chatě si použité nádobí okamžitě odmývám ve dřezu a uklízím. Zkrátka snažím se nemít žádné prostoje.
    Vlasy si myji dvakrát až třikrát týdně při sprchování, natočím si je, nasadím horkovzdušnou helmu a jdu si sednout k počítači vyřídit poštu. Je to otázka 15 minut navíc.
    Jsme s manželem dva (77 a 71) a máme psa v bytě. Každý máme svůj pokoj (takže žádná ložnice, denně se uklízejí lůžkoviny) pak společný obývací pokoj, dost velký kuchyňský kout v předsíni, zádveří, prosklenou lodžii a balkon.
    Protože platíme nájem z bytu a v takovém případě se nedá z důchodů vyžít, proto tedy ještě pracuji z domova s případnými pracovními cestami po republice.Navíc se ještě dost pravidelně angažuji v genealogické společnosti a přednáším na kurzech. Bohužel už ale nemám na to, abych švihala tak před 30 - 40 roky. Ale jsem toho názoru, že při dobré organizaci se to všechno stihnout dá. Víte, nejhorší je to, že když se všechno člověk naučí a zorganizuje si život, tak zjistí, že už je starý.
    A ještě jeden tak trochu vtip, i když bych spíš řekla, že to je ze života:
    Přišla jsem ke kamarádce, která měla vzorně naklizený byt. "Co se s Tebou stalo?" povídám. "Nic, jen mi nejde počítač". - Komentovat to asi nemusím:-).
    Filomena

    OdpovědětVymazat
  8. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.