pondělí 25. ledna 2016

Návod na děrování listů do kroužkového diáře

Zdravím!
Mnoho z vás se na mě obrátilo s dotazem, jak proděrovat náplň do diáře, když si čas od času do něj potřebujete doplnit vlastní listy. To je ostatně ona přednost a bezvadná vlastnost kroužkových diářů!

Méně bezvadné pak bývá zjištění, že nám při děrování listů samodomo jdou dírky šejdrem a výsledek není celkově úplně uspokojivý, mírně řečeno. Potíž je totiž s tím, že řada diářů má jinou rozteč, než běžně dostupné děrovačky na formát A4 i A5!



Dnes vám proto přináším návod na úplně jednoduché, avšak přesné děrování, aniž by to pro vás znamenalo pořizování nákladných děrovaček a vynakládání extrémního úsilí. Je to easy-peasy, uvidíte sami ;)

Jdeme na to!



Potřebovat budete pouze obyčejnou tužku (já jsem použila gelové pero, aby byly kroužky lépe vidět na fotkách, ale tužka skutečně postačí), dále děrovačku s jedním děrovacím bodem (třeba Maped Punchito, ta se osvědčila mně a naskladním jich pár i na eshop, ale koupíte ji v každém slušném papírnictví za cenu kolem 60 Kč). A nakonec budete potřebovat jakýkoli list z diáře se vzorovým děrováním, ať už máte dvou, tří, čtyř nebo šestikroužkový diář; mně jako šablonky sedí nejvíc laminované listy, protože jsou tužší, ale princip je stejný a to následovný:




Postup: 
  1. přiložíme na sebe dva listy, ten, který chceme děrovat, vložíme dospod, navrch dáme již proděrovaný jako šablonu. Pohlídejte si, kde chcete mít řadu dírek, zda budete mít stránku v diáři nalevo, nebo napravo.
  2. obkreslíme kroužky podle otvorů ve vzorově oděrovaném listu
  3. vezmeme děrovačku, odstraníme z ní plastový kryt, který slouží jako zachytávač proděrovaných koleček. 
  4. vložíme list do děrovačky tak, abychom otvorem v děrovacím systému viděli naši předkreslenou "šablonku" - malé kolečko. Zmáčkneme děrovačku a máme ďůru.
  5. stejně proděrujeme všechna předkreslená kolečka. Dírky by měly bezvadně lícovat s předlohou.
  6. vložíme do diáře. 
To je vše! Říkala jsem, že to nic není! Napište, jak vám to šlo! ;)

12 komentářů:

  1. Jupíí, děkujeme moc. Jste zlatá! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Včera odpoledne jsem nakukovala a říkala si, že by byl fajn ten návod. Trefovala jsem se odhadem dvouděrovačkou a ta jedno mě vůbec nenapadla :)) Díky !!

    OdpovědětVymazat
  3. Není zač, v příští hodině pracovního vyučování budeme vyrábět záložky do kroužkových diářů :D
    Nažhavte laminovačky (teď je prý mají v Lidlu za 500, ale pokud nechcete mít doma další věc, postačí, když si ji půjčíte od kamarádek ;))

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji a těším se na další "pracovky" :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji a těším se na další "pracovky" :-)

    OdpovědětVymazat
  6. mám klasickou děrovačku, sundám spodek a děruji jen jednou dírkou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to jde i klasickou dvouděrovačkou! Akorát já mám doma dvě a u jedné se se musí natočit papír co nejvíc do vodorovné polohy, aby se dostal pod bodák v tom správném místě asi 1 cm od okraje a pak už hrozí, že se pod druhý děrovací bod dostane kousek papíru. U druhé zase nejde zcela odstranit ten spodek, je jen otvírací, aby se dal vysypat.
      U jednoděrovaček se mi líbí pidiváha, skladnost a jednoduchost, ale samozřejmě jde i běžnou děrovačkou, pokud jí jde odkrýt spodek a hlídat si ty otvory spodem :)

      Vymazat
  7. A já mám děrovací kleště, které nemají žádný spodek a nic se nemusí sundavat .-) Akorát zase nemám TD diář, tak zatím neděruju. Trochu zvažuju, že bych si koupila jen vnitřek a použila nějaké úplně obyčejné desky - bude to tam sedět? Zatím mám pocit, že s těma krásnýma deskama bych stejně nikam nevyrážela a na doma postačí, když mi děti něco nalepí na ty obyč... JanaK

    OdpovědětVymazat
  8. Super návod:-). Doposud jsem děrovala obyčejnou děrovačkou a papír nepohodlně natáčela a kroutila, ale tohle mě nadchlo...ach jo, trochu s ebojím, že až spustíš prodej Jahod v lednu s příslušenstvím, bude to manžela stát víc než si myslel ;-). Nemůžu se dočkat:-).

    OdpovědětVymazat
  9. Fi,
    tak tohle je výborný! Prznit diář našikmo vloženými papíry, pže blbě proděravělými, je totiž zvěrstvo.
    Těším se na další pracovní vyučování:-)))
    Laz

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem také poměrně nedávno zjistila, jednoduchost děrování bez spodního zachytávače, ale mám jen dvojděrovačku, ale i tou to jde...
    Naposled jsem dělala svatební plánovač kamarádce :-)
    http://kamenurazu.blogspot.cz/2016/01/svatebni-denik-zn-home-made.html

    OdpovědětVymazat
  11. Prosím, má někdo tip kde koupit kvalitní a hezké vnitřní papíry? Zatím jsem natrefila pouze na obyčejné čtverečkové, ale linku nebo kvalitnější papír jsem nenašla.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.