neděle 17. ledna 2016

FlyLady na týden 18.1. - 24.1.

Tento týden jsme v oblasti ložnice
Návyk měsíce - udržovat čistý naleštěný dřez
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 


 

PONDĚLÍ 18.1.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše

První misí tohoto týdne je odlifrovat z ložnice vše, co do ní nepatří. Natáhněte si budíka na 15 minut a odnášejte všechny ty hrnky, přečtené knihy a posmrkané kapesníčky z nočních stolků, dětské hračky z podlahy atd.

********************************************************************************

ÚTERÝ 19.1.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:
  • jídel k uvaření a nákupy 
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny (blíží se výzo!)
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: dnes pokoříme hromádky oblečení v ložnici. Vy víte jaké - svršky přehozené přes křesílko, němého sluhu, nebo dokonce na podlaze u postele. 15 minut a sbíráme, odnášíme do koše s prádlem, nebo vracíme zpět do skříně.
A pokud narazíte na něco, co jste vytahali ze skříně a následně odložili, protože vám to nesedělo, mělo to flek, díru, nebo jiný kaz, hlavně to zase nevracejte zpátky do skříně, nastal čas...vy víte na co!
 
S písničkou to půjde líp, do ložnice se hodí Wake me up od Wham! Jestli je to na vás až příliš retro, jděte do Wake me up od Aviciiho anebo naopak do Don't wake me up od Chrise Browna, ale už ať to lítá! :)



********************************************************************************

STŘEDA 20.1.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:


  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise tohoto dne: dnes trochu porovnáme dno šatní skříně nebo šatníku. Obvykle jsou na podlaze nebo nejnižších policích nenošené boty a kabelky a taky tašky s věcmi na rozdání, nebo na opravení, nebo... Otevřete proto šatník dokořán, posviťte si na to (doslova) a proberte to, srovnejte a co má jít pryč, odneste pryč.

*********************************************************************************

ČTVRTEK 21.1.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: dnes se podíváme pro změnu do horních polic šatníku. I tam strkáme tašky s věcmi určenými bůhví na co, jen aby nám nepřekážely jinde. Malé oblečení po dětech, nepoužívané povlečení nebo ručníky, které je nám líto vyhodit atd. Uvolněte místo a pošlete je dál potřebnějším!


*********************************************************************************

PÁTEK 22.1.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.
A blíží se nejzazší termín výměny dálniční známky, nenechávejte to na poslední chvíli, je opravdu čas koupit novou, odstranit starou a to do 31.1.


Mise dne: máme hezky uklizenou ložnici zbavenou krámů a svršků, takže na závěr utřeme prach na površích, poličkách a komodách a do zorného pole na noční stolek umístíme něco nového, třeba fotku v rámečku nebo svíčku, něco neokoukaného, co nás potěší při usínání i po probuzení.

*********************************************************************************

SOBOTA 23.1.

Den volna pro rodinu. Den volna určený pro tmelení rodiny a užívání si našich nejbližších, od dětí až po prarodiče. Žádné obvyklé sobotní galeje s hadrem a prachovkou! ;)
Nezapomínáme ale na hotspoty, stlaní a dřez.


*********************************************************************************

NEDĚLE 24.1.

Další den volna, den regenerace.
Vedle ranní a večerní rutiny (a údržby čistého dřezu!) si najděte čas jen pro sebe a dopřejte si něco radostného, povznášejícího. Počasí nahrává příležitosti k četbě příjemné knížky, sledování oblíbeného filmu nebo seanci ve vaně s pěnou a oblíbeným časopisem. Dělejte cokoli vás těší a dobíjí vám baterky a odměňte se za další týden vašeho snažení a nasazení, třeba kyticí čerstvých frézií nebo tulipánů, začná jejich sezóna a vedle nablýskaného dřezu jim to obzvlášť sekne!

16 komentářů:

  1. Dobrý večer. Vy myslíte opravdu na vše, viz. dálniční známka. Výborné stránky, snažím se jet dle Vašeho rozpisu už od podzimu a začíná to u nás vypadat útulně. I manžel se zapojil, když viděl snahu z mé strany. Přeji hezký a klidný týden. Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mám radost :) Ať vám to s manželem vydrží i dál a je to čím dál lepší :)
      Hezký týden,
      Fi

      Vymazat
    2. Já právě řeším ranní a večerní(víkendové) rutiny pro manžela.Už jsem zavedla jeho úkolníček-týdenní plán drobných věcí,co musí udělat(opravit apod.) a nadšeně si odškrtává.Teď hodlám malinko přitvrdit,tak mi držte pěsti ;-)

      Vymazat
    3. Tak hlavně opatrně, ať ho to nadšení nepřejde ;)
      Ale mám fakt radost, kolik z vás mi píše, že se muži přidávají a přikládají ruku k dílu, když vidí, že se věci doma mění k lepšímu.
      Můj muž se taky takhle kdysi nadšeně přidal, když jsem s tím začala, a dneska suverénně leští dřez a pouští myčku, zatímco uspávám děti :)
      Přijde mi, že muži rozumí seznamům a daným pravidlům víc, než verbálním žádostem (nebo naznačování, ha ha).

      Vymazat
  2. Protože chválíme obecně málo, tak i já jsem tu dnes s poděkováním:)

    S ložnicí jsem maličko napřed, dneska to v ní lítalo. Ano vím, byla neděle, ale po včerejším stresovém dni (zkouška na VŠ) jsem potřebovala zaměstnat ruce, takže mám pro příští týden naděláno :))

    Dočetla jsem se totiž o systému uklízení oblečení a dalších věcí (KonMari) a spolu s geniálním systémem FL (a skvělému webu Terapie domova, který nedovolí se na to vykašlat:)) to u nás je pořád hezčí a útulnější, i přes velké vytížení jinými směry.

    Díky a hezký večer, Fi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluju ke zkoušce! :)
      KonMari je šikovná, něco taky aplikuji, jen nesouhlasím s nakládáním s některými věcmi a dokumenty a potom taky - chybí mi v ní uspořádání domácnosti rodiny s dětmi. To je totiž něco úplně jiného a to je teprve umění organizace. Mjsíme si počkat, až si Marie pořídí rodinu :)
      Ale pro single domácnost bezva a určitě to naučí systému, který se pak bude dál hodit a rozvíjet! .)

      Krásný den a díky, Fi

      Vymazat
    2. Fi, já si nemyslím, že by se leccos s Konmari nedalo aplikovat i když jsou děti (mám 4, doma t.č. 3 a jako schůdky). Ale samozřejmě nesouhlasím s jejím pojetí vyhazování knih třeba ... dokumenty taky. Je to přece jen rozdíl kultur a tak (její trhání listů z knih mi způsobilo málem zástavu srdce:))

      Jako u FL si z ní beru co naší rodině sedne a jsem ráda, že znám TD a teď i Konmari, i když ona je jen takový drobný doplněk k FL :)

      Vymazat
    3. Ahoj Diny :-) koukám, že se sejde za chvíli celé Bc u Fi :-)

      Vymazat
  3. Ten obrázok je výstižný! Vďaka! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, vase rady a napady su super. Musim sa vsak priznat ze niektore veci si upravujem podla svojich potrieb. Snazim sa vsak drzat podstaty systemu. Aj ked niekedy je to tazke. Super. Dakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je naopak velmi dobře, že si to upravujete a přizpůsobujete svým potřebám! :) Protože jedině tak vám to bude vyhovovat a budete moct dlouhodobě systém dodržovat.
      Radím to od začátku, FlyLady je skvělý startovní prostředek, který pomůže domácnosti položit základy systému a pak už je potřeba je přizpůsobit na míru a dovést do podoby blížící se ideálu :)
      A ano, někdy je to těžké. Je to normální. Hlavně to nevzdávat :)

      Vymazat
  5. Při pohledu na obrázek jsem si pomyslila: tady by bylo tak krásně... :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, našla jsem Vás minulý týden. Celý blog je super. Akorát, že jsem se aktivně vrhla i na cvičení a jsu tak zbitá, že k úklidu sotva lezu. Ale snažím se alespoň ten dřez držet a hold ostatní vše nestihnu. Jsem příklad pracující maminy. Tři malí kluci školáci, kteří čekají, než dojdu z práce a už bordelí. A brzy mi ještě přibyde zahrada, tak snad do té doby dům trochu přeberu. Ještě jednou díky za vaši práci. M

    OdpovědětVymazat
  7. Mám drobný dotaz :-) Sleduji Vás už pár týdnů a pořád čekám, kdy se objeví zmínka o žehlení. Postupně se (více či méně úspěšně) snažím dodržovat rozpis podle týdnů FL, ale koš s prádlem tu pořád stojí netknutý. Myslela jsem, že žehlení bude někde během týdne v rámci rutin... Nebo jsem něco přehlídla? Když se tak dívám na rozpis týdne, asi bych ho přiřadila k pátku - uklízení kabelky dělám téměř denně, takže v pátek není stejně co dělat (za mě teda spíš k pondělku, protože pátek a pondělí mám prohozené, páteční úklid mi přijde logičtější než pondělní, už proto že v pátek jsem doma z práce dřív než v pondělí :-) )

    OdpovědětVymazat
  8. A ještě jedna technická: nešlo by článkům o FL přiřazovat štítky podle zóny, kterou aktuálně řeší. Chtěla jsem se zpětně podívat na ostatní týdny, kdy se řešila ložnice jako teď, jestli tam nejsou nějaké zajímavé tipy a zjistila jsem, že bych to musela chronologicky všechno proklikat :-( nebo je nějaký fígl na to si vyfiltrovat jen články FL v jednotlivé zóně? Díky.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.