neděle 24. ledna 2016

Feng Shuei pro domov - díl I: Obývák



Co je Feng Shuei?

Definice zní:

"umění nastolení rovnováhy a harmonie toku přírodních energií v prostředí, které nás obklopuje."


Zní to tak abstraktně, člověk sysifovského ražení pozvedne obočí, rozhlídne se po svém obýváku a marně hledá nějaké "toky přírodní energie" a objekty, které by mohly vysílat "otrávené šípy".
Po nahlédnutí do několika knih jsem nabyla přesvědčení, že Feng Shuei není nic pro mě, protože i kdybych všechny ty knihy přelouskala, ve finále stejně odmítám, aby výsledkem jejich aplikace v praxi bylo, že náš domov bude připomínat asijské bistro - červená a zlatá barva, žáby pro štěstí, repliky čínských mincí na klice, fontánky a bambusy, lucerničky s kaligrafickými znaky a čpavý odér tyčinek. Nic pro mě!

Po této mojí svérázné interpretaci FS jsem na tu tuto východní nauku na čas zanevřela.


Ale když se časem objevila určitá vnímavost na vlivy uspořádání prostor - touto schopností disponujeme všichni, jen tomu naslouchat - došlo mi, že jde o jakousi environmentální psychologii, v jejíchž základech jde "jen" o uspořádání v souladu s podvědomým vnímáním našeho prostoru tak, abychom se v něm cítili příjemně a bezpečně a uspořádání mělo nějakou rovnováhu a logiku.
A že toto podvědomé vnímání, jak jsem psala, bylo dáno do vínku všem, jen někdy nedokážeme své pocity rozklíčovat a implementovat v praxi tak, abychom dosáhli harmonie a tak někdy, abych taky uvedla příklad - měníme postel za novou, protože máme potíže se spánkem, a přitom jeho kvalitu může ovlivňovat daleko více spíš umístění postele nebo uspořádání ložnice jako takové, barva povlečení nebo stěn. 

Postupem času jsem se tedy několika zdroji o FS prokousala a kromě zjištění, že jde naprosto hladce aplikovat i do naší "západní" domácnosti, a že některé vzletné pojmy představují metafory, bylo pro mě nesmírně zajímavé v praxi testovat a sledovat, jak funguje přímá souvislost mezi zanedbanými zónami našeho životního prostoru a různými oblastmi našeho života, ať už jde o partnerské vztahy, rodinné vztahy, zdraví, finance nebo kariéru, úspěch.

A jak celkovou harmonii bydlení ovlivňuje i míra pořádku a debordelizovaný interiér!


Pojďme se tedy na tyto vlivy a základní principy společně podívat v našem prvním díle seriálu o Feng Shuei. A jelikož budeme celý příští týden s FlyLady v zóně Obývacího pokoje, začneme tipy, jak pozvednout Feng Shuei právě tam:


Pro začátek se zorientujeme v tom, kde máme v obýváku jednotlivé sekce podle mřížky Bagua:


Tato mřížka totiž představuje 9 sektorů a každý z nich dále reprezentuje a ovlivňuje jednu danou oblast našeho života, tak, jak to vidíme na obrázku s mapkou. Postavíme se do dveří našeho obýváku a natočíme tuto mřížku (vytištěnou nebo na notebooku) čelem k sobě tak, aby nalevo od dveří byl sektor 8 a napravo sektor 6. Takto tedy přesně víme, kde máme zónu zdraví a rodiny nebo roh manželství a partnerství.

Toto rozmístění podle mřížky Bagua je klíčem k pochopení některých potíží v daných oblastech. Pokud máme v rohu  kde je sektor 4 (bohatství & prosperita) jednu neduživou kytku, je pravděpodobné, že i naše bankovní konto bude podobně neduživé.
Sekretář s hromadou neuspořádaných dokumentů v oblasti manželství zase může zapřičiňovat konflikty v partnerském vztahu, usazený prach potom stagnaci. Každá jednotlivá oblast by měla být proto pěstěná a spořádaná.

Jak tedy pozvednout obývací pokoj z hlediska Feng Shuei?


Není třeba mít luxusně zařízený obývák za sto tisíc, stačí, když bude účelný, čistý a funkční, a bude zařízen podle vašeho vkusu a citu. Pak bude dobře plnit svůj účel - bude příjemným místem pro relaxaci a  trávení času s rodinou a vhodným přijímacím místem pro hosty.

Neměl by být zasekaný v prostoru stojícím nábytkem. To bývá problém zejména úzkých panelákových obýváků, kdy člověk pak musí cestou přes místnost doslova slalomovat mezi křesílky a dalším nábytkem. Stejně obtížně však proudí i energie, proto se snažte, aby jí nestálo nic v cestě, nábytek držte podél stěn, mezi oknem a dveřmi by měla být volná cesta.

Sedačka by měla být zády ukotvena ke stěně - navzdory americkým seriálům, ve kterých bývají sedačky postaveny v prostoru ;) Se zdí v zádech budete mít daleko větší podvědomý pocit bezpečí, budete mít výhled do místnosti, nic vás nepřekvapí zezadu a budete tudíž lépe relaxovat. Pokud čekáte návštěvu, na kterou se však příliš netěšíte a budete chtít odchod takového hosta urychlit, posaďte ho do křesla zády ke vstupním dveřím ;)

Sofa ani křesla by neměla mít zašlý popáraný potah, pokud ano, nechte je přečalounit nebo pořiďte nový napínací potah nebo přehoz.
Zdi by měly být čisté, otlučené rohy stěn opravte a přetřete. Vyspravte jakékoli nerovnosti a díry.
Opravte i nefunkční osvětlení nebo přístroje, a pokud opravit nejdou, zbavte se jich.
Toto je důležité, protože pohled na rozbité a nefunkční věci vám doslova odebírá energii a kazí náladu, i když si skutečnou příčinu rozladění ani nemusíte plně uvědomovat.
  • Do sektoru rodiny (3) je vhodné umístit portréty členů rodiny, ideální je fotografie rodiny pohromadě, bez chybějících členů.
  • Do rodiny se hodí i kameny (např. podle data narození), nebo sošky a talismany. 
  • Do partnerského sektoru (2) patří fotografie páru pohromadě, například svatební, nebo jiná, která zachycuje šťastné období, vyvarujte se však portrétů jiných členů rodiny (tchýně!), tyto osoby by mohly ovlivňovat váš partnerský vztah. Příbuzní patří do rodiny, nikoli do manželství.
  • V nápomocných přátelích (sektor 6) se budou hezky vyjímat fotky z cest, fotky přátel, nebo upomínkové předměty a dárky. Vhodná je i květina, o kterou musíte pečovat tak, jako o přátelství. Rostliny jsou vůbec skvělým zdrojem vitální energie i příjemnou dekorací. Vždy dávejte přednost typům, které nejsou jedovaté a ostré. Příjemně působí zaoblené či dlouhé listy bez ostrých hran a trnů. 
  • Bohatství podpořte čímkoli, co vám evokuje hojnost a prosperitu. Sbírku, misku s mincemi, oblázky, květinu s malými kulatými a hojnými lístky (třeba tlustice).  
  • Zdraví podpoříte opět osobními kameny, silnou vitální květinou, talismany. Nepřehánějte to s množstvím, postačí symbolika. O všechny tyto předměty totiž musíte bezvadně pečovat. Zaprášené budou pracovat proti vám!

Ve všech zónách se vyvarujte předmětů či obrazů vyobrazujících agresivitu či zlo. Bojové umění, zbraně ani lovecké trofeje do místa relaxace a setkávání s rodinou a přáteli nepatří. Stejně tak vyobrazené ponuré motivy nebo rozbouřené vody.

Pracovní stůl i dokumenty udržujte v pořádku. Celou místnost udržujte v pořádku! Pokud se bude někde hromadit nepořádek (prádlo, hromádky pošty a letáků), dají se očekávat stagnace a chaos i v postižených oblastech podle mřížky Bagua.


Úložné boxy s hračkami udržujte mimo zorné pole ze sedačky, abyste po večerech, kdy děti spí, kvalitněji odpočívali.


Udržujte přes den místnost dobře osvětlenou (nezatemněnou) a větranou.

Na provonění obýváku se dobře hodí esenciální oleje s jasmínem, růží, citrónovou trávou nebo rozmarýnou. Syntetickým vůním ve spreji a chemii v zásuvkám však dejte radši sbohem. Stačí pár kapek oleje v difuzéru, na žárovku nebo topení, odkud se vypařují, nebo na hadřík při otírání prachu na nábytku.

To byly základní tipy na okamžité pozvednutí Feng Shuei v obýváku. V dalším díle - rovněž věnovanému obýváku - se podíváme na nejvhodnější materiály a barvy v této místnosti a představíme si blíže pět elementů podle Feng Shuei a jejich rovnováhu v prostoru.

18 komentářů:

  1. Ha! V sektoru sláva a reputace, živel oheň, stojí radiátor! Bingo!

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, těším se, zítra se do toho pustím, náš obývák to potřebuje jako sůl, zvlášť po stěhování v něm zůstaly nevybalené 3 krabice a o pracovním stole raději vůbec mluvit nebudu:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jupí, na tento seriál jsem se moc těšila. Jen obývák má u nás háček. Je spojený s kuchyní. :-) Spíše v kuchyni máme gauč pro návštěvy, jinak je to kuchyň se vším všudy. :-) V oblasti bohatství stojí lednička a špajza! Tak to by šlo. :-) K.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to by mě zajímalo, co znamená, když jedny dveře jsou v místě odpočinku 8, další ikdyž zablokované skříní(spojovací mezi kuchyní a obývákem), v místě bohatství 4 a poslední v manželství 2. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to jsou krasne tipy. Dekuji moc a tesim se na pokračování :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Díky Tobě mám doma knížku Zbavte se nepořádku podle Feng šuej ještě z dob NDčka :). No co myslíš? Otevřela jsem ji párkrát a asi k ní potřebuji Tvůj návod. Díky ;).

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji a těším se na další díl!

    OdpovědětVymazat
  9. Platí stejná pravidla pro obývák s kuchyní dohromady? Máme to dohromady a místnost je malá. V zóně zdraví a rodina mám francouzské okno:-( a v oblasti manželství krbovky:-), sláva a reputace dřez:-)...a v bohatství a prosperitě sporák :-).

    OdpovědětVymazat
  10. Taky mame obyvak s kuchyni. Mam to pak chapat jako celek, nebo obyvakovou zonu zvlast?

    OdpovědětVymazat
  11. Taky mame obyvak s kuchyni dohromady. Mam to chapat jako celek, nebo obyvakovou zonu zvlast?

    OdpovědětVymazat
  12. Ha! Máme taky obývák propojený s kuchyní. Dříve jsem četla, že to není dobře a kdesi cosi. Prd a vořech! Už jsem psala, že FS je psychologická záležitost a jde v ní o pocity. A já mám jednoznačně lepší pocit z kuchyně, která je spojená s obývákem, i kdyby nejlepší mistři FS tvrdili opak, protože jsem součástí dění a komunikuju s rodinou i při přípravě jídla. Někdo to tak necítí a má kuchyň oddělenou, i to je v pořádku, pokud ho to nefrustruje. A právě z tohoto pohledu je to důležité - protože při přípravě jídla vnášíme do pokrmů svoji náladu, svoji energii. Naštěstí to potvrzují i mnohé FS příručky, které propojené místnosti nevylučují a radí je v takovém případě oddělovat opticky - třeba jen odlišnou podlahovou krytinou, rozdělením pomocí pultu nebo stolu. Za vchod do takového kuchyňského koutu se pak považuje tento předěl a na kuchyni se aplikuje mřížka Bagua z tohoto místa. Obývák se "měří" od jeho dveří a vstupu. Chybějící stěna obýváku se pak dá pomyslně nahradit. Například my máme dvoumetrový výřez ve zdi mezi obývákem a kuchyní a tak vlastně chybí sektor kariéry v obýváku, když ho posuzujeme samostatně. Tato oblast se dá podpořit buďto v jiných zónách bytu (mřížka se aplikuje na celý půdorys), anebo v jiných místnostech. Řešením je i zavěsit na strop do místa chybějící zdi nějaký talisman nebo rostlinu.
    Ve FS není nikdy nic vyloženě katastrofa, negativní vlivy se dají různě eliminovat, pozitivní vyzdvihovat :)

    OdpovědětVymazat
  13. Díky za prima nový seriál. Taky mě neláká představa červenozlatého bydlení se spoustou kýčovitých lapačů prachu a´lá čínské bistro, takže uvítám střízlivý pohled na věc ;-) Konkrétně k obýváku by mě asi nejvíc zajímalo, jak nejlépe umístit televizi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píše se, že do kreativity (7). Ale hlavně tak, aby se v ní nezrcadlilo okno nebo nějaká lampa a byla v dostatečné vzdálenosti od sedačky a mělo by se na ni koukat zpříma ;)
      Navzdory obecnému a současnému názoru není televize žádné zlo a hodí se prakticky kamkoli, pokud mluvíme o obýváku (ložnice je třeba něco jiného).

      Vymazat
  14. Když máme v obýváku dvoje dveře (jedny do kuchyně, jedny do ložnice) podle kterých brát orientaci mřížky?

    OdpovědětVymazat
  15. Mně by moc zajímalo, jakou symboliku mají hodiny a která zóna jim nejvíc svědčí. Nebo odkud by měly být nejvíc vidět. Fi, kromě té Knihy knih, máš nějaká doporučení kde si co počíst? JanaK

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji za skvělý článek, mluví mi z duše. Jsem ráda Fi, že to cítíte podobně.
    Také máme kuchyň s obývákem, ten slouží navíc také jako herna pro naše 2 malé děti :-). Ano ano, kontejnery nejsou vidět ze sedačky. Když cvičím jógu, hračky zakryju dekou, zhasnu světlo a zapálím svíčku. Obývák s kuchyní super řešení,díky tomu mohu být celý čas s dětmi, děti se i přirozeně zapojují, když vařím, stále nějakým způsobem komunikujeme, hodně si zpíváme apod. Miluju je pozorovat při hře... Nemáme televizi (vůbec), místo toho jsou krbová kamna. Takže se večer s manželem nerušíme se zvuky - televize x vaření apod. Určitě to není pro každého, pokud potřebujete k životu a spokojenosti repre obývák pro návštěvy, tak možná kuchyň oddělit posuvnými dveřmi.
    Ještě k Feng-shuei - i naše prababičky na venkově jej svým způsobem praktikovaly, jen si vzpomenout na účelné a útulné uspořádání někdy jen jediné obytné světnice, kamna, fotky rodiny, čerstvé luční kvítí ve váze, křížek na stěně, květovaný ubrus,talíře a hrnky na polici, bimbací hodiny, nebo zavěšené další krásné předměty denní potřeby. To vše odkazovalo na radost ze života, mělo své pevné, fungující uspořádání.

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Fi, děkuji za Tvuj web! Jelikož předpokládám, že jsi sama četla knížky a weby o feng shuei - dala bys mi prosím nějaký tip na Základní literaturu (nejlepe která jde sehnat) :) Vim, že je toho hodně, ale po prvním hledání mi přijde, že ne vše je uplně tak relevantní....Dekuju za pripadnou odpověd, Ada

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.