neděle 3. ledna 2016

Aby novoroční předsevzetí nevyšuměla...



Na Nový rok zpravidla bilancujeme, upínáme k nové číslovce svoje naděje, děláme si pomyslné (re)startovní čáry a jsme plni očekávání, že nový rok bude ještě lepší než ten předchozí, postavení hvězd příznivější a naše předsevzetí se vyplní.
To by se ovšem nesmělo říkat: 
"Kéž by všechny trable trvaly jen tak dlouho, jako novoroční předsevzetí."

To jsem jednou někde zaslechla a musela se tomu hořce pousmát. Kolik má člověk za sebou takových novoročních gaučových chvilek, kdy si - s majonézovým chlebíčkem v ruce jedné a ovladačem v druhé - maluje, jak od nového roku začne znova a lépe a ve všem!? :)
A pak přijde realita všedních led(n)ových dnů, ještě pořád dost krátkých dnů s málem slunečního světla, mrazivým větrem a celkově málo podpůrným charakterem a za chvíli bývá všechno... v loji...
Údajně až 92% novoročních předsevzetí takto končí.

Tím vás však vůbec nechci odrazovat od předsevzetí - ba naopak!

Nový rok je skutečně velmi příhodným obdobím pro změnu. Avšak to, jestli se někam posuneme či nikoli, předurčuje především pojetí a uchopení cílů.

Z mojí zkušenosti se šance na jejich splnění zvyšují za předpokladu následování těchto tří bodů:


1. Správná formulace cílů a konkrétních kroků
Nejde jen o seznam předsevzetí, ale akční plán. Rozdíl mezi pouhým seznamem a plánem tkví v drobných detailech ve formulaci, jak naznačují ilustrativní příklady níže:

1. chci mít doma větší pořádek
ne: budu víc uklízet a udržovat domov v pořádku a čistý
lépe: začnu dodržovat denní rutiny a vracet věci na své místo

2. zbavím se nadváhy
ne: začnu držet dietu, budu se více hýbat
lépe: omezím přílohy, zvýším podíl zeleniny a bílkovin na talíři. Vystoupím o stanici dřív a dojdu svižným tempem do cíle. Přestanu používat výtah.

3. vypiluji cizí jazyk
ne: nakoupím si učebnice, zaplatím kurz, začnu "dřít"
lépe: obden se naučím jedno nové slovíčko, pochopím jeho význam a použití ve správném kontextu, vypiluji výslovnost (např. podle Google translatoru)

4. budu dochvilná
ne: přestanu chodit pozdě do práce a na schůzky
lépe: najdu a odstraním příčinu, proč chodím všude pozdě (hledání klíčů / zaspávání / špatný odhad času / kombinace)

5. vylepším svoje zdraví
ne: budu víc dbát o své zdraví
lépe: budu méně solit, více vody, méně kávy, chodit dřív spát, objednám se na preventivní prohlídky

6. zlepším svoji finanční situaci
ne: začnu hospodařit s penězi
lépe:  budu po dobu jednoho měsíce denně monitorovat veškeré výdaje v jednotlivých kategoriích a zjistím zbytečné výdaje, tzv. úniky

Dosaďte si, co se na vás a vaši situaci hodí lépe. Šlo jen o to vystihnout formulaci cílů, a rozdíl mezi vágním pojmem a konkrétní akcí.

2. Rozdělení cílů do etap
Každou velkou porci na talíři je potřeba rozdělit na menší a lépe stravitelnější sousta. FlyLady doporučuje úklid provádět v 15 minutových blocích a krátkých denních misích, jiné programy hovoří o porcování slonů či medvědů. A všechny podobné teorie vycházejí z toho, že člověku je přirozené namotivovaně vystřelit a běžet jako o závod, dokud .... mu nedojdou síly.
FlyLady tomu říká crash and burn, náraz a vyhoření.

Proto se mi osvědčilo vytvářet si pouze menší cíle a stanovit je jako krátkodobé.
Příklad: do března vymaluju byt. Pokud svůj cíl formuluji takto, je pravděpodobné, že buď najednou rozkrámuji celý byt a pak vyhořím vprostřed procesu a další půlrok se budu dívat na nedodělané linky u stropu (vlastní zkušenost), anebo budu začátek malování odkládat (ještě času dost...), pak přijdou pololetní prázdniny, jedna dvě kola viróz, které nás úplně vykolejí, a nebude vymalováno.

Efektivnější se jeví stanovit si za cíl, že ten a ten víkend vymaluji jednu místnost. A pak s odstupem času po krátkém nabrání sil naplánovat další podobný víkend a s relativně menším úsilím, nepořádkem a stresem docílit přemalování všech místností během čtvrtroku.

Podobné je to s hubnutím, uklízením, vzděláváním, se vším!
Malý cíl, krátký úsek, pokochat se výsledkem, zaslouženě se poplácat po zádech a vytyčit si novou, další a malou metu a pokračovat dál.



3. Nechtějte zlepšit všechno najednou
Úzce to souvisí s body 1 i 2. Abychom se vyhnuli nárazu a vyhoření, crash and burn, nebuďme k sobě tak přísní a časujme si své nové cíle. Nelze změnit a zlepšit všechno najednou, i když je to lákavé. Je před námi celý rok a mnoho příležitostí a některým novým návykům bude pro lepší načasování svědčit jiné roční období.

Soustřeďte se podle vzoru FlyLady vždy jen na jeden úkol, dejte novému návyku jeden měsíc, a až se vám dostane trochu pod kůži, teprve přiberte další. Abychom si rozuměli - lze pracovat na několika nových jednotlivých návycích v různých oblastech najednou, ale nikoli na několika různých nových návycích v oblasti jedné. To je velmi náročné!

Neříkám, že jde o univerzálně platný návod jak uspět, každý jsme jiný, ale mně se výše uvedené osvědčilo nejvíc a musím dát autorům všech těchto teorií, a především Marle Cilley, zapravdu. Pokud se tedy i vy potýkáte s potíží dostát svým novoročním či jakýmkoli jiným cílům, zkuste to pro tentokrát jinak.

Držme si navzájem palce a pojďme na to! :)


PS: Aby se vám vaše cíle lépe sepisovaly, přináším tabulku s předtištěnými oblastmi, kterých se taková novoroční předsevzetí zpravidla týkají nejvíc.
List je ke stažení ZDE (klik) ve formátu A5 a bude tak pasovat nejen do TD Diáře, ale mnohých ostatních. Kdo nemá kroužkový diář, lepí, sešívá, sponkuje. Majitelé menších formátů při tisku zmenšují.




Přeji hodně úspěchů, ať se vám daří!!!

Fi

5 komentářů:

  1. Pěkně sepsáno. Děkuji! A nápodobně :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezky napsáno. A díky za nový list do diáře - přesně takový jsem potřebovala :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji, taky jsem právě takový potřebovala, tak jsem ráda, že se to šikne i vám! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super. Tenhle clanek jsem si presne potrebovala precist. Diky za nej :)

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.