pondělí 23. listopadu 2015

Podzimní speciál - 4 týdny do Vánoc!


Do Vánoc zbývají už jen 4 týdny a Advent je za dveřmi :) podíváme se, co by bylo dobré zvládnout právě tento týden.


 

Pokračujeme v některých stěžejních vánočních úkolech:



  • dokončujeme poslední nákupy a objednávky dárků
  • připravíme nebo nakoupíme si dostatek vánočního balícího papíru
  • rovnou si připravíme nebo obstaráme krabice na vánoční cukroví (plus košíčky na některé druhy) a také vánoční ubrousky nejen pod cukroví, ale i na sváteční stolování.
  • co takhle toaletní papír s vánočním motivem? Já netrpělivě vyhlížím ten v Normě, je krásně potištěný matně zlatým dekorem a má perníčkovou vůni, bez nich už si Vánoce nedokážu představit :D :D :D
  • zkontrolujeme vánoční výzdobu a ozdoby, zejména funkčnost světelných řetězů. Na nákupní seznam si napíšeme vše, co je potřeba dokoupit nebo vyměnit.

 Doma


  • tento týden se pořádně přioblékneme a každý den umyjeme jedno až dvě okna, podle jejich počtu a velikosti. Začneme méně frekventovanými místnostmi jako je ložnice, koupelna atd. a postupujeme do "centra" dění, tj. obývák a kuchyně, kde v pátek skončíme. Venkovní parapety už máme naštěstí umyté, takže nejprve tou nejčistší vodou umyjeme vnitřní tabule a rámy a potom venkovní část okna. Dejte do vody trochu šampónu na vlasy, uvidíte, jak bude okno zářit. Poté postříkejte přípravkem na sklo (Okena atd.) a doleštěte papírovou utěrkou nebo hadříkem, který dobře saje a nepouští chloupky. 
  • nezapomeňte utřít i lamely žaluzií, pokud jsou zaprášené. Někdy stačí jen přejet úzkým štěrbinovým nástavcem vysavače. Pokud máte široké dřevěné lamely, mohl by se vám hodit trik, který používám já - bavlněnou rukavici postříkám Prontem (v oblasti prstů) a potom vlastními prsty stírám tři lamely najednou po celé délce, pěkně ze strany na stranu.
  • pokud záclony pravidelně měníte nebo perete, neměli byste mít s nimi žádnou práci, závěsy je dobré propařit párou nebo nechat venku provětrat, aby se osvěžily a zbavily prachu. Zaprášené textilie hodně ovlivňují klima v domácnosti, proto se snažte toto nevynechat, i když se vám nebude chtít.

Jsou to náročnější mise, ale časově rozložené do 5 dní jsou snesitelné a velmi oceníte, až budete při prvním pečení perníčků koukat rozzářenými nazdobenými okny a budete vědět, že máte největší opruz za sebou. Pokud jste se alespoň z větší části drželi Podzimního speciálu, čeká vás skutečně hezké a klidné adventní období!



Příští týden zase viděnou u dalšího dílu, ať vám jde vše od ruky! :)

13 komentářů:

  1. vánoční toaletní papír mě dostal :D Ani jsem nevěděla, že takové existují :)) Díky za tenhle Vánoční plán!

    OdpovědětVymazat
  2. Vánoční papír byla bomaba!!! Ta představa jak se utírám mě dostala, ale spíš mě zajímá, co byste poradila na takové ty textilní vertikální žaluzie, co nejdou vyprat...vždycky je objedu takovým tím lepivým válečkem aby na nich nebyl prach ale přijde mi že to nestačí...neznáte na to nějaký trik?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to teda netuším, s těmi nemám vůbec žádnou zkušenost. Asi bych se obrátila na výrobce, nebo montážní firmu, ti by měli vědět :)

      Vymazat
    2. Kolegyně je má v bytě, a každý rok jednotlivé lamely sundá, stočí dokolečka a dá do kyblíku s jarovou vodou (šampon je lepší). Nechá odmočit, osprchuje a pověsí zpátky. Hezký den

      Vymazat
  3. Vánoční toaleťák je v DM :) bez něj si Vánoce neumím představit :D jinak okno v ložnici mám od včerejška, takže teď ty zbývající...

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ja tento special nedam, z domu jdu jeste temer za tmy a denne jsem z prace doma az kolem sedme vecer... navic mi po vydeleni dny vychazi temer 5 oken na den. Holt budu muset zustat pri starem vikendovem uklidu. Kasamon

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nakonec sice ve tme, ale prvni dve mistnosti jsou hotove. Za bileho dne okna uvidim nejspis az o vikendu, takze netusim, jake smouhy a vubec na sobe maji. Ale budu se drzet hesla, ze cokoli je lepsi nez nic, a budu delat spokojenou. :-)
      Kasamon

      Vymazat
    2. Ve tmě je to nejlepší! Ale fakt, už naše babičky věděly, že "kocouři" vylézají za tmy ;)

      Vymazat
  5. Tak to já na okna kašlu. Nějak nevím, jak bych s příchodem v sedm večer zvládla normální běžný úklid + ještě mytí oken (a to nemluvím o tom, že je tma a šílená zima). Myla jsem je koncem prázdnin - do jara to musí stačit. :-)
    Radši nakoupím ten balicí papír :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Každý rok mám silnou motivaci - nedám přece ta krásná světýlka na špinavá okna! Skutečně myju za den jedno, max. dvě okna (hm, i s venkovním parapetem...), s dětmi to jinak nezvládám. Místo děsu mám z příprav radost a zabere to jen chvíli času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky mám ráda ta světýlka na těch krásně čistých oknech :)

      Vymazat
  7. Holky, jak myjete okna v mrazu? Malé jsou v pohodě, ale než sjedu zhora dolů, tak mám na okně led :-D Díky Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, v mrazu okna nemyj! Mohla by Tio prasknout. Případně myj bez vody, neboí do ní přidej sůl. Fila

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.