pondělí 12. října 2015

Podzimní plán - 10 týdnů do Vánoc

Vítejte u dalšího dílu letošního podzimního plánu!

Zbývá 10 týdnů do Vánoc. Neuvěřitelné, vzhledem k tomu, že ještě před pár týdny byly tropické teploty.... uvěřitelnější při pohledu na ranní hodnoty na teploměru za oknem. A přituhuje! ;)






Tento týden jsou před námi stěžejní úkoly:

  • v rámci (třeba) úterního dne plánování si doma ujasněte, jak, kde a s kým budet trávit vánoční svátky a Silvestrovskou noc. Budete doma, na chalupě, na horách? Sami doma s nejužší rodinou a vaše plány nepřesáhnou krmení racků na Náplavce, nebo to budete chtít rozjet s přáteli někde na horách? Budete u rodičů či příbuzných? Nebo oni u vás? Budete potřebovat hlídání dětí? Udělejte si plány a zaneste je do svého kalendáře, proveďte potřebné včasné rezervace a zajistěte si na tuto dobu volno ze zaměstnání, je-li třeba. Informujte o svém záměru všechny lidi, kterých se předběžný plán týká (které chcete pozvat), aby mohli udělat totéž (rezervace jízdenek nebo dokonce letenek, nahlášení dovolené v zaměstnání atd.).

  • minulý týden jste si vytiskli tabulku s nápady a tipy na dárky. Tento týden můžete navázat na další krok a tím je zahájení objednávání a nákupů prvních vánočních dárků. Začněte přirozeně těmi, jejichž dodání bude trvat delší dobu: nákupy ze zahraničí nebo zakázková výroba. Pro lepší kontrolu nad nákupy i objednávkami si můžete vytisknout tuto tabulku a postupně odškrtávat.


  • pokud nemáte jasno v dárkách pro děti, je třeba vymámit z nich, co by si přály najít pod stromečkem. Je velmi ošidné začít s tím tak brzy, čím dříve totiž začneme, tím déle budeme poslouchat "kdy už ten Ježíšek přijde...?". Budeme se tedy muset obrnit trpělivostí a dětem vysvětlit, že dopis bude putovat vééélmi, vééélmi daleko, proto je potřeba psát dlouho dopředu (u mladších dětí to zabírá). U této kategorie dárků je potřeba začít opravdu s předstihem, zvláště, pokud jde o nějaké horké novinky. Není nic horšího, než pekelně obehraná větička "Zboží je dočasně nedostupné", nebo prodavačova hláška "přijďte po Vánocích...". Já mám v živé paměti shánění jedné konkrétní varianty Roboryby před třemi lety, a díky, stačilo, never more! 
  • totéž platí i pro tipy na dárky pro příbuzné a přátele, zejména pokud jde o děti. Nahoďte udičku včas a také si vzájemně stanovte nějaké dárkové limity, ať předejdete pozdějším rozpakům.

Doma
  • proveďte sezónní debordelizaci koupelnové skříňky s kosmetikou. Vyřaďte z ní letní kosmetiku včetně dekorativky: různé opalovací přípravky, bronzery a tmavší odstíny makeupu, ochranné spreje na vlasy, letní stíny, rtěnky a další věci, které v zimě k neopálené pokožce nepoužíváte a můžou zimu přečkat v nižších poličkách, nebo uložené v krabici úplně  mimo koupelnu. Podívejte se rovnou na dobu spotřeby, část věcí už může být na jaře prošlá a zbytečně by vám zabíraly místo ve skříňce, proto je vyhoďte rovnou. Kvalitní opalovák na obličej na horské slunce si samozřejmě ponechte. Skříňku také vytřete od prachu a nečistot, přerovnejte obsah a máte zase na dlouho hotovo.
  • v nejbližším nadcházejícím termínu (pondělí?) převlékání postelí otočte matraci. Některé mají přímo letní a zimní stranu, v každém případě je třeba ji přehodit. Pokud na noc moc netopíte, je i nejvyšší čas na zimní teplejší lůžkoviny (a vyprání a uložení těch letních).

  • zajistěte revizi kotle a karmy. Stejně jako je tomu u komína a kamen, obojí je nutno jednou ročně zkontrolovat a před zimou je to nejjistější, zvláště u karmy, kde hrozí otrava CO2.

Auto
  • příští týden (9 týdnů do Vánoc) budeme sjednávat termín na přezutí kol a předsezónní servis. Tento týden proto zkontrolujte stav (hloubku vzorku) u vašich zimních pneu a případně se poohlídněte po nových (pozn.: pokud je máte uskladněné v servisu, pak toto přeskočte, o nevyhovujícím vzorku by vás technik informoval už na jaře a neuskladňoval by je).
  • ještě před návštěvou servisu nalejte do ostřikovačů zimní směs a zkontrolujte stav stěračů, aby dobře stíraly a přiléhaly ke sklům, pokud jezdíte, nenechávejte to až na servis na přelomu měsíce, počasí bude čím dál nepříznivější.


Tak šup do toho. Rozdělte si doma s partnerem kompetence, naporcujte si úkoly do jednotlivých dní celého týdne a těšte se z postupně odškrtávaných položek. A taky na příští týden a úkoly spojené s 9. týdnem do Vánoc! :)

Mějte se úžasně! :)

13 komentářů:

  1. Už mám prvú položku v darčekovom zozname - Terapie diár pre seba ;)
    xxx Orange!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi zlato, dostaneš ho i s autogramem a otiskem rtů na první straně ;) :))))

      Vymazat
  2. Ahoj, nejde mi stáhnout plánovač na dárky. :/

    OdpovědětVymazat
  3. Jak to? Co to dělá, respektive nedělá, po kliknutí na odkaz?

    OdpovědětVymazat
  4. Mě to taky nejde. Zobrazí se to jako obrázek. Nejde mi to ani doma, ani v práci. Mysoza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mysozo, i ty, Brute?
      Jen pro pořádek - klikáte v textu na odkaz "tuto tabulku", nebo klikáte na obrázek?

      Vymazat
    2. Při kliknutí na obrázek se mi zobrazuje jen obrázek. Že je k dispozici klikací odkaz "tuto tabulku" jsem netušila, díky čtení komentářů už vím :-) Kliknutím na odkaz se mi otevřel pdf soubor, uložila jsem a vytiskla. Zřejmě bude problém mezi židlí a tiskárnou, protože i když minulý soubor se mi hezky vytiskl na A5, jak to potřebuju, nákupy a objednávky z tiskárny vylezly ve formátu A4.

      Vymazat
    3. áááá, tak to už je bohužel můj renonc, neuložila jsem to v A5. Nastavte si to tedy prosím na tiskárně na A5, pokud to potřebujete hned, jak se k tomu dostanu, tak to opravím a s dalšími soubory už dám větší pozor. Díky za upozornění!

      Vymazat
    4. Nic se neděje :-) Zmenšit pdf pro tisk nezvládám (humanitní větev :-D ), ráda počkám, jakkoliv dlouho. Zatím stačí ta A4 "nanečisto".

      Vymazat
  5. Tak mám všecko hotovo, šup sem s dalším dílem :D R.

    OdpovědětVymazat
  6. Chtěla jsem si až teď vytisknout "tuto tabulku", ale už není k dispozici. Mohu poprosit o opětovné nahrání? Moc děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky se připojuji s prosbou, jestli by se dala tabulka ještě stáhnout. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  8. Můžete to zkusit ještě jednou, mně se tabulka normálně zobrazuje... děkuju :)

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.