neděle 2. srpna 2015

Návyk měsíce: várku prádla denně




"Prádelní den" má v mých vzpomínkách na rané dětství v počátcích 80.let své pevné místo: nejprve musela maminka využít svého šarmu a komunikačních schopností a vyjednat si u domovnice volný termín v prádelně, která byla v suterénu našeho paneláku. Návazně i klíč od sušárny, pro případ, že by počasí nepřálo (Aladin ani "norové" nebyli). A pak se celý den lítalo nahoru dolů,  ovládaly se stroje, které bych dneska ráda viděla, protože tehdy mi přišly obrovské (asi jako tanky č. 23 nebo kombajny, který jsme malovali ve školce), a ovládací tlačítka by se svým množstvím i složitostí dala srovnat (aspoň v mých vzpomínkách) s centrálním ovládacím pultem dnešního Temelína, proto bych to ráda s odstupem 35 let viděla znova. Každopádně praní týdenního prádla zabralo i se sušením celý víkend a to nemluvím o žehlení do zemdlení. A žehlit se MUSELO! Tehdejší límce byly tak dlouhé, že jsme jejich vlaštovčí cípy měli při sezení ve školních lavicích až v klíně a oko učitelky dbalo nejen na náš krasopis a pravopis, ale i na to, jestli jsme jako ze škatulky, protože děti byly státu a opak by mohl svědčit o zanedbávání péče, na což byl paragraf (nadsázka bohužel jen mírná).

Praní prádla v dnešních podmínkách je úplně jiné kafe: pračky stojí v každé domácnosti, mají nejrůznější skvělé funkce, materiály už nejsou zdaleka tak náročné na údržbu a žehlení, máme sušičky, balkóny, aladiny a nory, ale přesto našemu prádelnímu kolotoči občas spadne řetěz: koš se špinavým přetéká, v ložnici se tyčí přeschlá hora k vyžehlení, šuplík s ponožkami zeje prázdnotou, na šňůře už třetí den střídavě šisuje a mokne jedna a tatáž várka a pračka se zapařenými dvířky dává tušit, že se doprala další....včera večer.

Proto FlyLady spěchá s dalším návykem měsíce, kterým je denně zvládnout jednu várku prádla. Zvládnout znamená:

  • dát vyprat
  • ihned poté pověsit nebo dát sušit
  • po usušení úhledně složit 
  • věci k vyžehlení hned vyžehlit
  • vše uložit do skříně

FlyLady pro tento návyk používá slogan: One load a day keeps the chaos away, což volně a suše přeloženo znamená "várka denně předchází chaosu".  Já mám vlastní slogan a ten je:
 
Nový návyk měsíce srpna je tedy jasný a já přidám pár tipů na to, jak držet prádlo na uzdě.

  • využijte současného teplého počasí a zdolejte celý koš prádla - vyperte postupně vše, co v něm leží. Vaše meta je uvidět prázdné dno!
  • pokud se vám někde už od jara tyčí hora prádla k vyžehlení, nečekejte na zázrak. Pokud jste doteď nenašli vůli, energii a čas strávit 5 hodin žehlením, pravděpodobně se tak v nejbližší době nestane a upřímně, stejně na to není počasí ;) Vyžehlete jen skutečně nejnutnější kusy (košile do obleku) a zbytek složte do skříně. Pak se podívejte z okna ven a uvidíte, že svět se točí dál, a vám spadne jeden velký, hadrový, ale o to těžší balvan ze srdce.
  • mokré prádlo dobře pověšte, tak, aby bylo pěkně vypnuté (ne vytahané do šířky nebo jinak skrčené), věci se budou mnohem lépe žehlit, pokud to vůbec bude třeba.
  • seznamte se se všemi funkcemi vaší pračky. Naše má třeba program noční praní, kdy pere mimořádně tiše a se závěrečným delším a hlučným  ždímáním čeká na samostatný pokyn (probudivší se hospodyně).
  • nemáte-li funkci nočního praní, máte určitě odložený start, v opačném případě můžete používat samostatných "spínacích hodin". V obou případech si můžete prací cyklus naprogramovat a to nejen na praní přes noc, ale i na kteroukoli jinou libovolnou dobu, tak abyste měli možnost várku ihned pověsit nebo dát sušit. Pamatujte, že dobré načasování je polovina úspěchu!

Přeji co nejhladčí zkrocení prádelní bestie a odteď jeďte v režimu jedna pračka denně; uvidíte, jakou radost budete mít, až si tento návyk osvojíte a jak ho oceníte se začátkem školního roku a nástupem chladnějšího počasí!


35 komentářů:

  1. Začátek dnešního příspěvku mi připomněl praní u nás doma - byl to jedním slovem horor! A praní ložního prádla, horor na druhou a všemu vévodil kotel na vyváření prádla, kterému jeho zhotovitel zapomněl udělat odtok vody:-(. Celé dětství jsem snila o tom, že jednou kotel vylítne do vzduchu, jelikož pod něj někdo dá dynamit místo dříví :-) Automatickou pračku jsem vítala, jako spásu (tehdy jako puberťačka). Jenže pak nastala éra převážení prádla - dojížděla jsem z intru a pak z ubytovny, kde zpočátku nebyla pračka. Takže skutečnost, že mi stojí v koupelně naše pračka, do které můžu dát kdykoliv prádlo a nemusím se psát do pořadníku je pro mě stále velká radost :-) A to si ještě vždy vzpomenu na babičku, která prala až do vysokého věku na valše :-) Praní zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chachá, díky :)
      No u nás to taky pak ještě mělo pokračování, kdy jsme po přestěhování ztratili luxus v podobě toho suterénního kombajnu a měli jsme pračku Hajdu. Bohužel ne automatickou a bohužel s hadicí, která si pořád žila vlastním život a vypadávala z vany. Na instrukci, že se má v okamžiku vypouštění přidržet nad vanou, jsme občas zapomněli ;) Jo a pak jsme měli bezvadnou ždímačku, která nám suplovala pouťové atrakce. Museli jsme ji vždycky zasednout, aby vůbec aspoň trochu držela na místě, a lítala jak trenažer vzteklýho bejka, doslova rodeo ;) Když se tak zamyslím, jak moje maminka mohla vydržet kolotoč péče praní, tak nacházím odpověď pouze v tom, že z domova znala právě to praní na valše a bráchovy plíny vyvářela v prádelním hrnci na plotýnkovém vařiči.
      Takže jdu obejmout svoji velkou bílou hranatou kamarádku a dát jí pusu na dávkovač!!

      Vymazat
    2. Ja bych jeste pridala jidelnicek: u nas se pralo v patek, ve ctvrtek vecer pred pranim se namocily fazole a v patek rano je mamka uvarila a udelala studeny fazolovy salat. Kdyz nebylo velke pradlo - povleceni - byla fazolova polevka a koblihy!

      Vymazat
  2. Tak tento rituál mám zažitý posledních 7 let - co se narodili děti. Večer dám prádlo do pračky, přes noc se vypere, ráno pověsím a večer žehlím. Občas mi to leze na mozek, ale je to fajn. Koš na špinavé prádlo nepřetéká a také se mi neválí nevyžehlené prádlo po bytě. Jenom teď co chodím do práce je to po ráno docela hektické. Takže vstávám v 5 ráno, abych to vše stihla.
    Krásný den Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vstávání v 5 ráno opravdu obdivuju :)
      Ale co člověku zbývá....
      Je to o výběru a zvážení co je horší: jestli každý den chvilka otravné rutiny, nebo dennodenní pohled na haldy prádla, přetékající koš atd. Na sobě mám vyzkoušeno, že varianta 1 mi vyhovuje mnohem víc :)
      Krásný den i Vám!

      Vymazat
    2. Ach, co bych já dala za vstávání v pět ráno! V tu dobu končim dvacetiminutovou cestu na kole ve vedlejší vesnici na nádraží a čekám na vlak do práce. Doma jsem sice po třetí hodině, ale tak vyřízená, že považuju za úspěch, když dokážu ještě ten den naplnit a pověsit pračku. A hromada na žehlení roste a roste...

      Vymazat
  3. Tenhle návyk si budu muset asi upravit... Máme pračku na 8 kg prádla, takže ani při 3 malých dětech ji denodenně prostě nenaplním (a to používám látkové pleny). Musela bych ji prát poloprázdnou, a to mi přijde jako plýtvání energiemi. Což zvládnout pračku jednou za dva dny? Jenže kdo si má pamatovat, který den prát a který ne... No, peru většinou v sobotu 3 pračky najednou, během neděle, max. pondělí vyžehlím a basta. Přemýšlím, co bude lepší :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusíte měnit něco, co vám funguje. Pokud vám nevadí trávit sobotu prádlem a máte morál na to to během dne zprocesovat do konce, tak bych se tím dál nezabývala.
      Návyk "pračka denně" je pro ty, kterým to takhle nefunguje.

      Jinak je samozřejmě možné prát i obden, což bych dělala já, nebo s využitím eko funkcí na praní menšího množství prádla atd.

      A obdenní praní si lze napevno nastavit na po-st-pá, zkuste dejte vědět, jestli to nebude příjemnější a ta sobota nebude o něco lepší ;)

      Vymazat
    2. Ahoj, také máme pračku na 8 kg a mám 2 děti a peru denně. Na 8kg je pouze program bavlna. Ostatní programy jsou na méně. Jemné na 4kg program 20 min dokonce na 3kg. Moje pračka prádlo zváží, ukáže mi kolik prášku tam mám dáta a podle množství prádla si upraví i vodu. Takže si myslím, že není žádný problém prát i méně prádla. No a nikdy jsem v pračce 8 kg neprala. Max 5kg a to byla opravdu plná a ani to se prý nemá. Buben má být do 2/3 naplněný. Pokud je pračka narvaná, tak se prádlo špatně vypere - někde jsem to četla.
      Já raději vyperu každý den menší pračku, než celý víkend strávit praním a žehlením. Jinak koukala jsem, že množství vody je stejné jako při pračce na 4 či 5 kg. Rozdíl je jenom v tom, že pračky na 8kg mají větší buden a lze v nich prát i objemněší věci typu deky, přehozy atd.
      Mějte se Lucka

      Vymazat
    3. Díky za přínosný komentář :)
      V narvané pračce se hůř rozpouští prášek a taky je pak prádlo hůř vymáchané a víc zmačkané. Někde jsem četla, že mezi prádlem a stropem bubnu má být místo na dlaň, takže cca 12cm.

      Vymazat
  4. Hurá! Alespoň něco zvládám. Ono s látkovkama to jinak nejde, neměla bych dát dítěti co na zadek. Neperu teda denně, není nutno, ale krom návratů odněkud mi prádlo nepřetéká a ani se dlouhodobě nikde nepovaluju. Zásadní podíl na tom ovšem má nežehlení, ze sušáku to putuje rovnou do skříní, co potřebuje fakt vyžehlit, tak žehlím před použitím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, látkovky mě taky vycvičily :)

      Vymazat
    2. Látkovky jsou fajn. Ty peru snadno - stejný tvar, stejné místo, kam patří. Ale to ostatní prádlo trochu vázne :-)

      Vymazat
  5. Jo jo :) Nejhorší jsou drobnosti - ponožky, šátečky, kapesníky atd. Dlouho se to rovná, páruje, věší... blé!
    Nejradši mám cíchy a ručníky ;)

    Prádlu zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. teď mi zmizela dlouhá odpověď..no tak znova :) na ponožky mám svorky s háčkem, děti nachystají na pračku špinavé a každý svou svorku (mají jiné barvy), já večer sesponkuji, věší se za háček a pak nemusím při skládání hledat stejné a přemýšlet, čí jsou (nemají moc odlišné nohy :) máma má ještě dokonalejší způsob, se svorkami hází čisté do šuplíku (ale na to já nemám dost svorek :) Katka

      Vymazat
    2. Mohli by ste, prosím, napísať o aké svorky ide? U nás je to s ponožkami zúfalé. Niekedy mám pocit, že žijú u nás stonožky.

      Vymazat
  6. Velice ráda peru, ale to žehlení potom, k tomu se dokopávám pěkně dlouho. :-) Dneska jsem střihla 2 hodiny žehlení a hora prádla je pryč. Ještě to nové, co se suší a máme uklizeno. Myslím, že pro úspěšné praní a žehlení je důležité mít i jenom tolik oblečení kolik je třeba. Mám pocit, že máme nadbytek. :-) Děkuji za vaše příspěvky a váš čas! K.

    OdpovědětVymazat
  7. Praní prádla mě baví. Ani věšení mě nevadí. Jen ty ponožky jsou otravné. Žehlím minimum jelikož košile se u nás nenosí a ostatní dobře pověsím a pak to jde hned do skříně.

    OdpovědětVymazat
  8. Jak resite párování ponozek po té, co je hodíte do koše na prádlo? Mám na mysli aby se vám obě setkaly v nejbližší době :) Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jak bych to řekla... ponožky u nás doma žijí vlastním životem. Někdy se rozejdou, někdy se zamilují do jiné barvy a velikosti.. někdy sami od sebe odejdou do světa. Rozutíkají se po domě (nejradějí mají místo pod gaučem, piánem a okolo prádelního koše), a také po zahradě. Asi hledají lepší pracovní uplatnění, nebo lepšího zaměstnance. Zkrátka ponožek není nikdy dost a nejlépe, aby byly stejné barvy. A necítím se být rasistou.
      Jsou pro mě záhadou.

      Vymazat
  9. Od praní mne dlouhou dobu odrazovala fáze schnutí ... vynést ven, dlouho věšet, nejlepší sedět doma na zadku, aby to náhodou nezmoklo, v zimě na sušák před krb - bát se návštěv, protože kam s tím, neustále přerovnávat na sušáku - z protředka na kraj, aby to náhodou nezesmrádlo .... prostě děs - dneska už peru s nadšením .... rodina nám k ježíšku pořídila sušičku .... třikrát hurá, hurá hurá ... z pračky do sušičky, hned složit a šup do skříně :-)

    OdpovědětVymazat
  10. moja teta to ma dobre zorganizovane. 3 deti a manzel sa rano po osprchovani v osuske dostavia k susiaku, vezmu si co potrebuju a po ranajkach jej tam zostane asi 5 kuskov, co ona hned uprace. nosia tricka a rifle, nezehli. teta potom po ranajkach dava kazdy den prat a po doprani to vylozi na susiak. ja mam sice deti o 10 rokov mladsie ako ona, ale neviem ako si to tak zariadit. u nas vsetci vyberaju len zo spodku suflika, cim ho rozhadzu, susiak ich nezaujima vobec. periem denne a rada. nezehlim rada, ale len raz tyzdenne a to pri poirotovi a ani neviem ako je to pozehlene :)

    OdpovědětVymazat
  11. Neperu uplne denne, dam tydne tak 4 pracky, ale dodrzuji pravidlo, ze vic jak pracku denne ne, nemam pak kde susit :) proste kdyz je plny kos, tak ho vysypu, roztridim a nejvetsi hromadu dam pres noc vyprat (na nizky tarif), rano povesim, vecer uklidim (nezehlim).. Pres leto super, uschne mi to na balkone, v zime schne doma dele a susak prekazi :/ jinak jsem uchyl na veseni, musim v nem mit svuj rad, tak vesim obleceni srovnane tak, ze nejdriv chlapa, svoje a pak deti a jeste prvnin kalhoty, svetry, trika atd :D ale aspon se mi to pak i rovnou dobre sklada a nemusim zkoumat co je ci :D

    OdpovědětVymazat
  12. S jedním dítětem by mi systém jedna pračka denně nevyhovoval. Každé ráno myslet na to, že musím prát, každý den se štrachat s žehlícím prknem, každý den chystat žehličku... Navíc vyžehlené prádlo by bylo v obývacím pokoji spolu s prknem až do rána, protože žehlím večer a mrně v ložnici spí... jednou za týden mi komínky v obýváku bohatě stačí... zatím to mám zavedeno tak, že peru jen pondělí, úterý; úterý - středu prádlo sbírám (máme ho v sušárce, takže nikomu nezavazí), ve středu si stáhnu film a u něho všechno najednou vyžehlím a je to. Do konce týdne pré, a když jedeme na víkend pryč, máme při ruce čisté oblečení. Zatím je to tedy s jedním malým dítětem, takže naděláme tak na 3-4 pračky týdně, látkové pleny nepočítám, ty peru obden a věším na balkon - to beru ale jako jinou kategorii praní (taky se nežehlí). Možná se systém s více dětmi a nástupem do práce bude muset změnit... uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  13. Vtipné stránky. :D Veruže. :D
    No...ja nežehlím. Doma sa žehlilo takmer VŠETKO. Okrem siloniek a ponožiek myslím. :D Dlho mi to vydržalo. Až keď som sa zoznámila so svojím teraz už manželom, bolo nejako málo času a keď sme začali spolu bývať, zistila som, že žehlenie nie je vyžadované. :D Vraj...beztak sa to po oblečení pokrčí! HUráá! Žehlím párkrát do roka nejakú košeľu na slávnostnú príležitosť, ale...aj od toho som už trochu upustila, lebo obvykle sa za tými príležitosťami cestuje preč, v batohu sa košeľa aj tak pomačká a navyše ju schová pod sako. :D Do práce už muž začína sabotovať aj nejaký košeľový dresscode (pričom kupujeme schválne nejaké kde sa píše NEŽEHLIŤ :D)
    A k ponožkám...rozhodla som sa kupovať mužovi ponožky len jednej farby a jedného vzorku. Beztak, keď sa mu jedna prederaví, je schopný ju doplniť nejakou "podobnou" - z jeho pohľadu. :D
    A deťom žehliť? Hmmm, krkavčia matka som asi...avšak načo, keď to do minúty zadžabe, poleje a pod? Viem, možno by sa hodilo rovné oblečenie kvôli rozvíjaniu estetického cítenia...ale...radšej začneme chodiť do galérií a žehlenie nechám na potom (možno v puberte budú chcieť byť vyžehlení...ale to ich rýchlo naučím :D).

    OdpovědětVymazat
  14. Vtipné stránky. :D Veruže. :D
    No...ja nežehlím. Doma sa žehlilo takmer VŠETKO. Okrem siloniek a ponožiek myslím. :D Dlho mi to vydržalo. Až keď som sa zoznámila so svojím teraz už manželom, bolo nejako málo času a keď sme začali spolu bývať, zistila som, že žehlenie nie je vyžadované. :D Vraj...beztak sa to po oblečení pokrčí! HUráá! Žehlím párkrát do roka nejakú košeľu na slávnostnú príležitosť, ale...aj od toho som už trochu upustila, lebo obvykle sa za tými príležitosťami cestuje preč, v batohu sa košeľa aj tak pomačká a navyše ju schová pod sako. :D Do práce už muž začína sabotovať aj nejaký košeľový dresscode (pričom kupujeme schválne nejaké kde sa píše NEŽEHLIŤ :D)
    A k ponožkám...rozhodla som sa kupovať mužovi ponožky len jednej farby a jedného vzorku. Beztak, keď sa mu jedna prederaví, je schopný ju doplniť nejakou "podobnou" - z jeho pohľadu. :D
    A deťom žehliť? Hmmm, krkavčia matka som asi...avšak načo, keď to do minúty zadžabe, poleje a pod? Viem, možno by sa hodilo rovné oblečenie kvôli rozvíjaniu estetického cítenia...ale...radšej začneme chodiť do galérií a žehlenie nechám na potom (možno v puberte budú chcieť byť vyžehlení...ale to ich rýchlo naučím :D).

    OdpovědětVymazat
  15. Ako to robíte s triedením bielizne, aby ste pri systéme 1 várka denne, nemuseli vykladať a potom vracať prádlo, ktoré sa neperie späť do koša. Máte nejaký jednoduchý systém, alebo triediace koše?

    OdpovědětVymazat
  16. Pračka 1x denně u nás nefunguje - prádlo schne skoro dva dny a místa zas tolik není. Uvažuji, že budu chtít na Ježíška další sušák :-D Ale peru obden a to jde zvládat taky.
    A ještě mám zvlášť prádlo dcerky, takže to obvykle je tak, že pondělí, středa (někdy) pátek peru naše a když ne pátek, tak sobota operu malé a je klid a čas na všechno. Jinak žehlím jenom to opravdu nejnutnější a když je potřeba, tk žehlím nějaký ten kus, až když je opravdu potřeba a vypadá, jak z krávy vytahlý. Jinak na žehlení prdím - a nevadí mě to :-D

    OdpovědětVymazat
  17. My naštěstí tolik prádla nemáme. Peru jen 3 pračky týdně. Jednu pračku barevného, jednu bílého a jednu pracovního oblečení. Možná, až bude syn trochu větší a bude mít víc oblečení, tak budu prát víc. Po Vánocích jsme si koupili novou pračku Lord , tak bych mohla prát jak o život, ale není co. Ono možná lepší. Přeci jen ta práce kolem praní prádla zabere dost času.

    OdpovědětVymazat
  18. Zkuste http://www.muzeum.svitavy.cz/stale-expozice/historie-praci-techniky/28-1/
    Třeba objevíte pračku z dětství. Třeba téma na výlet :-)
    U mě prádlo velký problém s 5 lidmi na prádlo (2 malé děti)a 2 pracemi. Každopádně zkusím návyk zavézt a třeba to dopadne. Líbí se mi ten nápad se složením dosud nevyžehleného prádla, to udělám, protože bych se jinak dna koše nedočkala :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Tohle bych hrozně chtěla umět. Ale mám pocit, že nejsem schopna to všechno během jednoho dne stihnout. Ráda bych žehlila po večerech u televize, ale se dvěma malými dětmi to nejde. Než je obě uspim, tak je 10 hodin a já padám únavou. Takže se mi tu hora prádla na vyžehlení kupí, už ani prát nemůžu, protože bych to neměla kam dát. A bohužel, z mojí sušičky je prádlo tak strašně zmačkané, že si nedokážu představit, že bych to nežehlila. Pomoc! 😰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, já taky nejsem "po-večerech-žehlící-typ", takže co můžu to skládám, co je opravdu potřeba vyžehlit, si nechávám na úterý, kdy mi to sežere cca půl hodiny, pokud mám teda jedno mačkavé povlečení, tak ještě asi o 15 minut déle.
      Zkoušela jste dát do sušičky méně prádla a vyndat ještě zatepla po vysušení, rozklepnout a narovnat? To pomohlo mně. Máme sice asi 8kilovou kapacitu, ale osvědčilo se mi dávat cca o polovinu méně, aby se prádlo právě tolik nemačkalo.

      Vymazat
    2. Zkoušela jsem spoustu věcí. Jenže mám kombinaci pračka/sušička, a nic nepomáhá. Jsou materiály, většinou mimi věci, které žehlit není potřeba, ale jinak všechno. A můj problém je, že jsem šílený perfekcionista, a když něco dělám, tak to musí být dokonalé. Čili to pak mám na půl dne. 🙈

      Vymazat
  20. Dobrý den, už to tu jednou zaznělo a já moc prosím o odpověď. Jak řešíte třídění prádla podle barev ? Nebo neřešíte? Já roztřídím velký koš na 4 malé skládací - bílé, barevné, červené, černé. Každý den jeden vyperu a tak dále... ale... štve mě, že přeskakuji v koupelně ty skládací koše, které zmizí prakticky jen na víkend. Nějaký tip? Moc děkuji, Katka

    OdpovědětVymazat
  21. Dobry den, muzete mi poradit nejake figle, tipy, manual na prani, suseni pradla po navratu z dovolene?

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.