pondělí 17. srpna 2015

FlyLady na týden 17. - 23.8.

Tento týden jsme v zóně koupelny (a jedné další zóny nebo místnosti v domě)
Návyk měsíce - várka prádla denně
Každý den začínáme RANNÍ a končíme VEČERNÍ RUTINOU



PONDĚLÍ 17.8.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (volitelně)
  • Vyhodťe starý tisk a katalogy 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše
Misi dne v koupelně je: poklidit povrchy. Během běžného provozu se na okraji vany a umyvadla nastřádají prkotinky jako holítka, tampónky, uchošťoury, malovátka, četné lahvičky a další věci, které tam nemají co pohledávat. Vraťte je na místo.

Druhá mise
FL doporučuje vybrat si pro vaši misi v další zóně vaši prádelnu nebo místo, kde stojí pračka a příslušenství; proberte prací prostředky, vyhoďte nepoužívané a neoblíbené prášky a aviváže nebo prázdné obaly. Otřete dvířka pračky.


*********************************************************************************

ÚTERÝ 18.8.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny
  • začátek nového školního roku. Plánujte co je potřeba, pokud nevíte odkud začít, nenechte si ujít příspěvek Chystáme se do škol(k)y.
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil po velkém pondělí. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne v úterý: vemte papírový ručník a silný antibakteriální prostředek a otřete místa kolem toalety, tedy místa, která neotíráte běžně v rámci swish & swipe. Řeč je o různých věcech kolem mísy, o jejichž původu není nutno spekulovat, prostě je postříkejte Savem nebo Sanytolem a utřete.

Druhá mise v libovolné zóně: 15 minutový debordel. Vemte pytel a vyhazujte vše nepotřebné, ostatní věci vracejte na své místo.

*********************************************************************************

STŘEDA 19.8.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce  

Mise dne v koupelně: nejde přímo o koupelnu, ale o věc s ní spojenou: RUČNÍKY. Projděte, prosím, místo, kde skladujete komínky ručníků a vyhoďte všechny takové, které už nepoužíváte, protože jsou prostě v děsném stavu, nebo mají tak zběsilý dekor a kousavé provedení, že se vytrvale bráníte jejich nasazení do služby. Přesto je vám líto je vyhodit, protože co kdyby se hodily... jistěže se hodí! Například v útulcích na ně čekají mrňavá kotítka a roztomilá štěňátka.
Co by tomu řekla vaše babička, která vám ručníky střádala do výbavy? A co  by řekla tomu, že teď leží její výbava někde v koncových útrobách vaší skříně a nepoužíváte ji, jak je rok dlouhý? Buďto ji používejte, nebo ji jeďte předat do nejbližšího útulku nebo kontejneru charity. Jen tak bude mít babiččino úsilí smysl a dojde naplnění.

Druhá mise: nahlédněte za pračku a sušičku, jestli neobjevíte nějaký poklad. Ztracená ponožka, zapadlá podprsenka atd.

*********************************************************************************

ČTVRTEK 20.8.

Úkol tohoto dne

Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.


Mise dne: uděláme miniinventuru hygienických potřeb. Projděte police a skříňky, zrevidujte množství toaletního papíru, zubní pasty, šampónů, sprchových gelů, mýdel, pracích prostředků atd. Udělejte si seznam a spojte s dnešním dnem pochůzek. Jak říká FL, není větším vyjádřením lásky a péče, než dost toaleťáku, aby nemusel některý člen rodiny volat o pomoc!


********************************************************************************

PÁTEK 21.8.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a starými parkovacími lístky.

Mise dne: dnes vypereme všechny předložky a koberečky, které do sebe v koupelně a na WC vesele natahují vlhkost a odéry a pokud se opravdu často nemění a neperou, mírně řečeno nevoní. Takže mise je jasná: vyhnat Moskovskoje duchy z vaší koupelny a toalety, vyprat předložky a v mezičase vytřít podlahu.

Druhá mise dne bude debordelizovat po dobu 15 minut libovolnou místnost ve vašem domě; doporučuji vrhnout se na dětský pokoj, tam je v tomto ohledu vždycky co dělat.

*********************************************************************************

SOBOTA 22.8.

Den volna pro rodinu, věnujeme se našim blízkým a společným aktivitám, výletujeme, navštěvujeme se, tvoříme společné zážitky a vzpomínky.

*********************************************************************************

NEDĚLE 23.8. 

Další den volna, který velí FL věnovat péči o sebe a svého ducha.
Udělejte pro sebe něco hezkého, odpočinkového a radostného, vydobijte si svou porci času jen a jen pro sebe.

*********************************************************************************

2 komentáře:

  1. Dobrý večer, před pár dny jsem narazila na vaše stránky a moc se mi líbí. Znám Flylady už delší dobu, ale vaše řádky se krásně čtou, pobaví i popostrčí, když se člověku nechce, píšete moc pěkně. Pro nás, kteří máme potřebu mít všechno zvizualizované :-), jsou skvělé i fotky, kterými jsou články doplněné. Našla jsem i tabulku vašich osobních rutin a chtěla jsem se zeptat. Rozumím tomu dobře, že když se věnujete každý den v týdnu jedné místnosti, tak už se pak nezabýváte celý týden zónou koupelny a stíháte ji uklidit během těch úterků?
    Děkuji Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      děkuji za milý vzkaz a pochvalu. Ta mě od ostřílené FL fanynky těší dvojnásob :)
      Chápete to správně, koupelnu stíhám během úterků a když je podle FL zóna 3 (koupelna a wc), tak dělám něco víc do hloubky, např. přerovnání kosmetiky a makeupu, úklidové skříňky, vydrbání skleněné zástěny, která v našem případě potřebuje cídit často, aby na ní nebyly zvápenatělé kapky.

      Dělám to tak se všemi zónami a osvědčilo se mi to velice.

      Krásný den!
      Fi

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.