pondělí 10. srpna 2015

FlyLady na týden 10. - 16.8.

Tento týden jsme v zóně kuchyně 
Návyk měsíce - várka prádla denně
Každý den začínáme RANNÍ a končíme VEČERNÍ RUTINOU



PONDĚLÍ 10.8.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (volitelně)
  • Vyhodťe starý tisk a katalogy 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše

Tento týden se budeme věnovat oblasti kuchyně a lepší začátek jste si nemohli přát. První misi dne v tomto týdnu totiž sfoukneme v rámci pondělní rutiny: důkladně zameteme podlahu a pak ji důkladně vytřeme. A pak hadr na hlavu! :)


*********************************************************************************

ÚTERÝ 11.8.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil po velkém pondělí. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne v úterý: vydrbat sporák zvenčí. Každý sporák potřebuje vodu, saponát, houbičku a pravidelnost. Zejména pak volně stojící sporáky s plynovými hořáky. Pokud poctivě dodržujete zlaté pravidlo pravidelnosti, jste za chvilku hotovi i s touto misí.

*********************************************************************************

STŘEDA 12.8.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce  

Mise dne bude úklid lednice. Vyhoďte vše, co je po datu spotřeby, vše ovadlé a naťuknuté, nebo napadlé plísní.
Dále zredukujte počet reklamních magnetů a všelijakých okras na panelu lednice a otřete ohmataná madla a jejich okolí. V horkém létě se dvířka netrhnou, všichni se chtějí osvěžit, loví pití, led, ovoce, "nanuky do ruky, cuc na kládě v čokoládě" a podle toho to taky vypadá.

*********************************************************************************

ČTVRTEK 13.8.

Úkol tohoto dne

Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.


Mise dne: pokud máte někde nějaký pekáč od oběda, nebo špinavý velký hrnec, který se vám nevejde do myčky, překonejte chuť zavřít ho do trouby a nechat si to na později. Tedy aspoň pokud netoužíte vypadnout ze stereotypu pozdějším hledáním zdroje zápachu a řešením úplně jiných druhů hub, než byste v kuchyni měli (chtěli) mít. Všechno proto odmyjte nebo strčte do myčky, vydrbejte a vyleštěte dřez; víte, jaký magický psychologický účinek má pohled na opravdu čistý dřez!

********************************************************************************

PÁTEK 14.8.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prehistorickými parkovacími lístky.

Mise dne: 15 minutová debordelizace povrchů v kuchyni. Skvělá příležitost, jak se vypořádat s pomnoženými ubrousky, zátkami a víčky od pití, zbytečnostmi, které se na lince v provozu nastřádají a začneme je přehlížet. Pryč s nimi, ať nám nekomplikují kuchyňský provoz a pracovní deska se snadno udržuje čistá a suchá.

*********************************************************************************

SOBOTA 15.8.

Den volna pro rodinu, věnujeme se našim blízkým a společným aktivitám, výletujeme, navštěvujeme se, tvoříme společné zážitky a vzpomínky.

*********************************************************************************

NEDĚLE 16.8. 

Další den volna, který velí FL věnovat péči o sebe a svého ducha.
Udělejte pro sebe něco hezkého, odpočinkového a radostného, vydobijte si svou porci času jen a jen pro sebe.

*********************************************************************************

9 komentářů:

  1. Díky za vaši práci, moc mi to pomáhá. Podle FlyLady jedu už dlouho, začala jsem dávno před vznikem těchto stránek, ale tady je to tak krásně napsáno, že mě to vždycky nakopne a povzbudí. Sice mívám vynechávky, mnoho věcí jsem si uzpůsobila (například místo velkého pondělí dělám velký čtvrtek nebo pátek, protože chci mít čerstvě vygruntováno na víkend), ale celkově mi to pomáhá být trochu systematičtější. A je to dobře, jsem totiž od přírody bordelář a chaotik, který se i přes veškerou snahu ubohé FlyLady občas topí v borčusu. Takže ještě jednou díky!

    No a rovnou toho využiju a vznesu dotaz, třeba se někdo z čtenářů blogu zapojí do diskuze. Minulý týden mi zkolaboval vysavač, tak vybírám nový. Jaký byste doporučili? Jaké máte zkušenosti? Budu ráda za všechny tipy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja mam asi rok Elektrolux JETMAXX, svely v kazdom ohlade, vyberala som podla vysledkov DTest, skuste tam pozriet.
      Inak, roky sme v sirsej rodine spokojní s vysavačmi od Elektroluxu, maju ho nasi rodicia, sestra, ...

      Vymazat
    2. .. aj toto bolo pre mna uzitocne .. https://www.dtest.sk/clanek-956/jak-vybrat-vysavac

      Vymazat
    3. Marti, za mě taky Electrolux a chválu jsem slyšela i na Zelmer, ale konkrétní typy těchto značek nejsem teď schopná dohledat, až příští týden...

      A moc díky za vzkaz, potěšil mě moc...jako vždycky, když někdo napíše, že mu tenhle web pomáhá! :)

      Vymazat
    4. Máme vysavač Miele, je to snad jediná rozumně dostupná věc od této značky:-) Vyhrál před lety v jakémsi D-testu (máme ho cca 6-7 let), úplně obyčejný základní model, tichý, dobrý tah, žádné "zbytečné" funkce, prostě vysává. Originální sáčky jsou dost drahé, ale dají se koupit i neoriginální, stejně dobře pasující. Nedávno nás dokonce zastavil soused při vysávání před bytem, co to máme za tak tichý vysavač.

      Vymazat
    5. No jasně - Miele pro hezké chvíle :) Byla to ta reklama s bílou perskou kočkou, která se tím ultratichým vysavačem málem nechala vysát? ;)

      Vymazat
    6. Už 10 let nemáme televizi, v reklamách fakt nemám přehled:-)

      Vymazat
  2. Nechce se mi, ale jdu na to :)

    OdpovědětVymazat
  3. já teda nevím, jestli nejsem máklá, když se raduju že se mi dítě počůralo v posteli, že mám ráno zase co prát....Mysoza

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.