úterý 14. dubna 2015

Vileda Easy Wring Ultramat - II.recenze mopu

Zdravím a mávám s hadrem v ruce!

Není to tak dávno, co jsem vyzkoušela Viledí mop s třásněmi (ZDE) a protože vás zajímala ještě varianta plochého mopu (Easy Wring Ultramat), dohodla jsem se s Viledou na otestování i tohoto typu.
Z diskuse o výběru mopu na fóru Nošení dětí i z komentářů pod minulou recenzí se mi zdálo, že tak, jak se lidé dělí na dva tábory podle toho, jestli loupou banán od špičky nebo od stopky, i v případě mopů se dělí na příznivce třásňového a klasického plochého.
Každopádně můžu předeslat, že zkrátka nezůstane ani jedna skupina. Zkrátka přijdou jen milovníci scének z Vrať se do hrobu!

Zakrátko po dohodě s Viledou nám kurýr dovezl (k velké radosti dětí) další krabici s napohled stejným cajkem, jen jinou násadou. Mop je opět na teleskopické tyči, kýbl má samoždímací mechanismus s nášlapným pedálem, jako je tomu u třásňové varianty, nicméně má trochu jinak tvarovaný ochranný límec, aby voda nestříkala ven a ždímací koš se taky trochu liší od prvního, jak je přizpůsoben pro ždímání mopu ve "zlomené" poloze.
Povlak je rovněž z mikrovlákna, na násadu se připíná pomocí čtyř patentů, resp. po dvou na  obou stranách, jdou lehce zacvaknout i vycvaknout. Životnost tohoto řešení nedokážu po týdenním testování posoudit, měla bych strach, že patentky nebo křidýlka z měkčeného plastu, na kterých jsou, by mohla časem odejít, ale co jsem vyčetla v německých recenzích, problémy to nedělá, jedna uživatelka kupovala další povlak po roce, protože se jí zdálo, že ztratil původní schopnost absorpce. Těžko říct, každopádně pozor, ať se při praní k povlaku nepřimotá aviváž!). Kdyžtak uvítám vaše osobní zkušenosti v komentářích.

Zalomení mopu a nasazení hlavice do ždímacího koše chce napoprvé trochu cviku, ale za chvilku "jste doma". Mop se ždíme se stejnou lehkostí jako třásňová varianta, pedálový mechanismus je vážně moc dobrý a to vás můžu ujistit, že ho naše děti testovaly opravdu pořádně.


Hlavice s násadou má rozměr 36 x 14cm. Troufám si říct, že není pravda, že by měl plochý mop při vytírání větší záběr, než jeho pokrevní bratr. Jak vidíte na fotce, obě hlavice mají +- stejnou šířku, třásně sice při vytírání vlají kolem hlavice, ale zase mají dosah nejen na šířku, ale okolo celého průměru hlavice, který je oproti plochému mopu širší, takže ve finále je záběr srovnatelný. Plochý mop však může jednoznačně vyhovovat více těm, kdo mají v domácnosti úzká místa, do kterých se se 14 cm vejdou lépe. Já mám takové místo například zde, při vytírání pak jsem trochu za Saxanu, a kdo má volně stojící sporák odsazený trochu od linky a další volně stojící spotřebiče v prostoru atd., ocení patrně tuto užší variantu.
Plochý mop má rovněž nižší výšku ve složeném stavu, takže se může lépe vejít pod sedačku nebo nábytek na nízkých nohách. Výška je 5.5 cm versus 9 cm u třásňové hlavice - tento drobný detail může hrát roli, měřte, neb na velikosti někdy opravdu záleží.

Oba kýble mají šířku 49 cm a výšku  29 cm - to je zase užitečný údaj, pokud se mop chystáte koupit a nejste si jistí, zda se vám vejde do úklidové skříňky nebo jiných úložných prostor (každopádně doporučuji si místo udělat ;)).
Kýble pak mají jednu zvláštnost, kterou jsem v první recenzi zapomněla uvést, a to sice, že když je zvednete za ucho, mírně se nakloní na jednu stranu, samozřejmě na tu, kde je umístěn pedál. To mi kýbl u Spin and Go nedělal, zřejmě byl vyvážený i na druhé straně, tím se vysvětluje, proč byl celkově o dost těžší a jeho dno nebylo rovné - pokud si dobře pamatujete, zrovna tuto skutečnost jsem uváděla jako velkou nevýhodu a to mírné převážení u Viledy tím pádem nevnímám jako nedostatek.

Plochý mop má oproti třásňovému tzv. XXL power zónu pro hloubkové čištění podlahy, což je mírně abstraktní termín pro mrňavé ťuflíky zespoda násady, díky kterým podlahu jen tak nehladíte, ale při přitlačení odstraňujete drobná ložiska zašlé špíny, která by přejetím konvenčním hladkým mopem asi odolala. To je oproti třásňáku plus navíc, ačkoli zrovna u něj si nemůžu stěžovat, protože mi zase přijde, že díky bohatým třásním krásně zajíždí do naší reliéfní podlahy a některých hlubších spár, odkud vytáhne i ten nejjemnější kocouří chloupek (pravdou je, že namotané vlasy a zvířecí chlupy se z třásní dostávají hůře, doporučuji obírat mop až po uschnutí, kdy to jde mnohem lépe).

Jak vidíte, oba mopy mají mnoho společného a pak svoje specifika, nicméně nelze říct, který je lepší nebo horší. Snažila jsem se uvést nejdrobnější detaily, které by mohly hrát roli při vašem rozhodování. Doufám, že vám recenze zodpověděla otázky, které jste měli, a pokud vás zajímá ještě něco jiného, pište,  můžu vám na cokoli odpovědět, nafotit, přeměřit nebo vyzkoušet!

Na závěr ještě přikládám ilustrační video, kde jsou parádně vidět všechny detaily, které jsem líčila:




P.S.: Vileda má v současné době akci, kdy při nákupu nad 500 kč přikládá jako pozornost hadřík Actifibre.

Tím bych mohla skončit, ale paní Stanková z Viledy mi jeden taky poslala a zajímal ji můj názor na tuto novinku. Já jsem konzerva a mám už léta v oblibě tento mikrovlákno-hadřík od Spontexu, zvědavost zkusit jiný typ by ve mně vzbudilo snad jen prohlášení, že byl hadr vyvíjen ve spolupráci s mimozemšťany a testován v NASA, no řekněte sami, čekali byste na tomto poli ještě něco revolučního? Nicméně na revanš za ochotu a skvělou spolupráci jsem se Actifibre rozhodla vyzkoušet, nicméně s očekáváním, že mě asi určitě "neurazí, ale ani nenadchne".
Po rozbalení jsem si všimla zvláštní jakoby pogumované textury tohoto hadru, po namočení a vyždímání dosucha při utírání i lehounce drhnul, pořád žádné mimořádné nadšení do momentu, kdy jsem si uvědomila, že díky tomu nezanechává hadřík vůbec žádné kocoury nebo chloupky. Máme v kuchyni skříňky z masivu s matným povrchem, nerezová madla, spotřebiče a dřez, světlé lehce metalické obklady a dost denního světla na to, abych viděla všechny otisky a prskance, takže docela často pulíruju, nejdřív mokrým mikrohadříkem, pak špricnu trochu Clinu a suchým hadrem doleštím. Proto mě zjištění, že tenhle hadřík mi vlastně smrskne dvoufázovou práci do jedné, nakonec dost nadchnulo a jsem ráda za nový objev a přírůstek do kuchyňského pohotovostního týmu. Na nádobí a otírání špíny je podle mě hadříku škoda, ale na vcucnutí něčeho rozlitého a především na údržbu povrchů je vážně perfektní.
Takže paní Stanková, děkuji za rozšíření obzorů a také za poskytnutí mopů k otestování a celkově milé pořízení!

Krásný den všem!

10 komentářů:

  1. Fi, prosím, ktorý z nich sa Tebe zdá byť vhodnejší na háklivú drevenú podlahu?
    Ja už mám svoju tabuľku plusov a mínusov, ale pomohol by mi ešte subjektívny názor z prvej ruky ;) Ďakujem!
    Zdraví pejsek a kočička od Orange!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj zvířeno, povězte paničce, ať vám dá na pacinky vlhký ponožky po dětech a zahrajte si na honěnou, pěkně sem a tam, křížem krážem, do kouta i pod sedačku a je to ;)

    Orange, dej mi půl dne a napíšu ti víc, jo? ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Absolútne, aj veľa poldní ... neponáhľa to! Ďakujem! :)



    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem podlehla recenzi (a že to dělám opravdu málokdy) a pořídila jsem si třásňový Vileda mop. Musím říct, že oproti plochému Vileda mopu mi přijde lepší. Rozhodně líp sbírá všudypřítomné psí chlupy. Jediné co mi na něm vadí, že má na mě krátkou násadu. Což ten starý plochý měl dlouhou dost. Takže jsem vyměnila násady a jsem maximálně spokojená. Starý plochý poutuje na chatu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem docela malá, takže tohle nedokážu posoudit, ale muž si nestěžuje, hlavně že se to u vás vyřešilo prohozením násad :)
      S tím sbíráním chlupů souhlas!

      Vymazat
  5. Ahoj Fi! Potřebuji poradit. S koupí nového mopu jsem váhala tak dlouho, až ten stávající odešel, a já teď řeším akutní mopovou situaci a musím rychle koupit nový. Třásňový nechci, jsem zvyklá na plochý. Váhám mezi tebou recenzovanou Viledou a mopem od Leifheitu, který vychází na heurece jako Top 1, navíc mám tu značku ráda. Je to tento: http://mopy-uklidove-soupravy.heureka.cz/leifheit-twist-system-new-mop-52014/recenze/#section Jak jsi se svou Viledou spokojená s odstupem času? Poradíš, ke kterému se mám přiklonit? Na tvůj odborný názor dám. :) Děkuji velmi. A hezký víkend! K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, já jsem s Viledou spokojená stále, a i když myslím, že bych byla spokojená i s Leifheitem, protože jsou to oba velmi dobré mopy od dobrých značek, kdybych si měla vybrat, osobně bych znova brala Viledu, protože má skladnější kýbl i příslušenství a jednodušší mechanismus.
      Každopádně špatně neuděláš asi ani s jedním :)
      Tak držím palce, ať jsi se svojí volbou maximálně spokojená!

      Fi

      Vymazat
    2. Dekuji za radu Fi!! Asi pujdu do Viledy, kdyby to vyhral Leifheit, dam ti pak zpetnou vazbu, co si o nem myslim :). Tento vikend to musim rozlousknout. :) Hezky vikend!!

      Vymazat
  6. Děkuji za recenzi mopu. Pořídila jsem si placatý vytřu sním pod gaučem i okolo stolu s PC.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.