pátek 24. dubna 2015

Jarní restart - péče o pleť

Vítejte u posledního dílu Jarního restartu, věnovaného péči o pleť!

Pokud jste se před třemi týdny svědomitě pustili do restartu, lépe jíte, lépe pijete a hýbete se, už určitě cítíte a pozorujete první výsledky, což je skvělé!
... Ovšem ne vždy ve všech směrech: jedním z průvodních jevů detoxikace a změny životního stylu k lepšímu je zhoršení pleti a takový výsev acne vulgaris není úplně žádoucí omlazující efekt, návraty pohádky mládí si aspoň já představuji jinak ;)
Naštěstí jde o jev dočasný a přechodný i bez další zvláštní péče, takže se neznepokojujte a vydržte.

Jinou věcí je ale jakási jarní příprava pleti na nadcházející sezónu; protože pleť může být po zimě ještě pořád našedlá a lehce vyčerpaná a už ji zase čeká zátěž v podobě letního počasí a s ním spojeného slunění, ale třeba i klimatizace, podíváme se, co by právě teď bylo vhodné udělat.


Pánové, ještě mi neutíkejte, vás se téma týká taky. Líčit se sice nemusíte, ale váš obličej potřebuje svoji péči úplně stejně. Návštěva kosmetiky není žádná 4% ani metrosexuální záležitost. Kosmetička vám vylepší pokožku a bezbolestně pořeší některé úkazy, aniž byste ztratili cokoli ze své mužnosti a poradí vám, jak se o pleť přes léto postarat. Příroda vocamcaď pocamcaď, někdy se na to fakt nedá koukat. Teď už můžete jít ;)


Bez ohledu na to, zda máte pleť suchou, mastnou nebo smíšenou, pokud nebude pleť na léto dobře připravená, nebude vaše tvář na konci léta vypadat rozjasněná, odpočatá a jednotně opálená, taková sunkissed - sluncem políbená - ale můžou se objevit pigmentové skvrny, suchá ložiska, vrásky a rozšířené póry a žilky.

rosaceanuncamas.org
Právě proto je nutné na ní v tomto období zapracovat. Naplánujte si seanci u kosmetičky, která vám udělá hloubkový peeling, lymfatickou masáž, vyčistí pleť a hloubkově ji hydratuje. Nechte si od ní poradit, jak máte doma dále ošetřovat svoji pleť a jaké přípravky používat. Není čas ani peníze na to postupovat metodou pokus/omyl a zkoušet novinky naslepo. Zejména hydratačních krémů nebo vyživovacích masek je celá řada, ale nemusí vaší pleti sednout na první dobrou, i proto se výjimečně nepodělím o tipy na konkrétní přípravky, které se osvědčily mně.



Nejsem v kosmetických otázkách nijak zvlášť kovaná, nestuduji kosmetické blogy ani časopisy, ale takové to obecné minimum by v mém případě podle mojí kosmetičky mělo vypadat zhruba takto:

1. čištění pleti - zahrnuje odlíčení a ošetření pleti čistícím mlékem nebo emulzí
Já jsem kůže líná, a tak preferuju micelární vodu, která mi pleť odlíčí a vyčistí v jednom kroku. Svoji ideální značku jsem našla až na třetí pokus.
2. peeling - ošetření přípravky, které šetrně zbavují odumřelých buněk, stimulují buněčnou obnovu a zlepšují texturu pleti. Provádím 1-2x týdně gelem s mikročástečkami a jemným silikonovým kartáčkem, který "vyčistí a nepoškrábe", prokrví pleť a hlavně se dobře udržuje v čistotě, propláchne se horkou vodou a hotovo.
3. sérum na oční okolí - začala jsem teprve nedávno, v panice, že už se mi tacháč stáčí ke čtyřicítce a věci jako  kyselina hyjajulová .. hyaluronová ještě neumím ani vyslovit, natož používat. Efekt zatím nepozoruju, jde spíš jen o prevenci, ale i tak doufám, že až si za pár měsíců půjdu koupit láhev vína, budou po mně chtít občanku!
4. hydratace - zevnitř i zvenčí, a ten ideální hydratační krém mi právě poradila až kosmetička. Do té doby jsem si s ním nesměla natřít čelo, jinak bych házela prasátka jako doktor z ORL.
5. ochrana před sluncem - znamená nejen přípravky s SPF filtrem, ale i vyhýbání se ostrému slunci a prevenci spálení. Za zmínku stojí, že SPF filtry ve více přípravcích se nesčítají, takže pokud máte denní krém s 15 a make up s 10, nejde o ochranu 35, ale pořád jen 15 ;)
6. maska - čistí a vyživuje, stahuje póry, straší děti, a je to ten nejlepší rozjasňovač pleti.


Trocha organizace na závěr
Jak už jsem doporučovala v minulých dílech restartu, i návštěvy kosmetičky je potřeba plánovat dopředu. Někdo potřebuje ošetření jednou za čtvrt roku a jiný zas jednou za měsíc, to ale nemění nic na tom, že si termín musíme ohlídat, jinak se interval zaručeně protáhne na dvojnásobek a totéž platí i pro domácí péči - některé procedury je dobré si orientačně naplánovat do diáře a to nejen pro zachování pravidelnosti, ale i lepší načasování vzhledem k dalšímu programu; úpravu obočí a depilaci je sice vhodné směřovat na víkend, na druhou stranu určitě ne tak, aby předcházela rodinným oslavám nebo rande, což platí zejména tehdy, pokud máte citlivou pleť ;)

Tip: Teorie biorytmů radí, že kosmetické procedury a návštěvy salonu je třeba pokud možno plánovat na odpoledne a to buďto mezi 13-15 hodinou, nebo /ještě lépe/ 17-20. Naproti tomu v okýnku mezi 15-17 má být efekt minimální, z hlediska biorytmu pleť odpočívá a buňky nepříjímají všechny prostředky v potřebné míře, což je škoda. Když už se člověk sakra jednou někam urve a ještě za to zaplatí, mělo by to stát za to, no ne?

Jedna z mých kamarádek a čtenářek blogu mi nedávno dala otázku, kde má brát čas a motivaci si vedle všech povinností ještě dělat něco s obličejem. Chápu, chápu, naprosto chápu.
Pokud jde o líčení, na rovinu přiznávám, že jsem ho dlouho podceňovala s tím, že na to prostě nemám prostor trávit čas před zrcadlem a že to vlastně ani nepotřebuju (jsem hezká uvnitř a zvlášť při pobytu na venkově, kdy je jedinou společenskou událostí příjezd popelářů jednou týdně, to ani nikdo neocení). Nicméně...pak jsem před časem viděla přehled celebrit s makeupem a bez - ano, můžete si spravit náladu TADY, a teď nemám na mysli ta charitativní selfíčka, kdy se celeholky fotí JAKOŽE bez, ale většina z nich má obdivuhodně matnou a bezchybnou pleť, šťavnaté rty a hezky klenuté obočí, narozdíl od jiných civilních fotek, kdy vypadají, že mají dost, stejně jako jiné smrtelnice ;).
A když jsem i u tak hezkých tváří viděla ty rozdíly, tak jsem zpytovala svědomí a dala si závazek, že tomu těch pár minut denně teda dám. Protože aniž by bylo potřeba zmalovat se k nepoznání, trocha concealeru, makeupu nebo BB krému, transparentního pudru, blushe, řasenky a lesku na rty dělá sakra rozdíl. Dodává prostě takový ten pěstěný vzhled a teď už to považuju za úplnou novou občanskou povinnost.

 
fotky převzaty z makeuppictures.biz


Nezabere to vůbec moc času ani energie, počítejte se mnou:

ráno:
vyčištění a tonizace pleti - 42 vteřin
(ehm - je zajímavé, že i po spánku, ke kterému jsme ulehli s důkladně vyčištěnou pletí, se na vatovém tamponku najde lehká špína. Jde o uvolněný maz, následky noční detoxikace a působení všudypřítomného prachu. Hned víme, odkud se bere materiál na ty nečistoty v pórech pleti).

Než tvář důkladně vyschne a bude připravena přijmout další přípravky, zvládneme si vyčistit zuby (2 minuty), ihned poté nanést denní krém (40 vteřin)  a balzám na rty (2 vteřiny).
Po vstřebání krému (mezičas využiju k jiným činnostem) nanesu CC krém (1 minuta) a transparentní pudr (pár vteřin na pár tahů štětcem, i se zdravíčkem (24 vteřin).
Pak přijde na řadu oční tužka a řasenka 2:30 min. A na závěr blyštěk na pištěk, 3 vteřiny.
Dohromady 5 minut (důkladnější makeup s lepším krytím, stínováním očí a konturováním úst pak zhruba jednou tolik).

večer:
odlíčení pak zabere kolem 3 minut, nanesení krému, jeho vklepání a balzám na rty další minutu.

Celkově zabere celá paráda maximálně 10 minut denně a to je myslím, celkem fér cena za pěstěnější vzhled!

K odlíčení ještě jen tolik, že ideální čas je večer mezi 20 a 22 hodinou, kdy se pleť přirozeně detoxikuje a připravuje se na noční regeneraci, která začíná právě kolem 22, takže je dobré být do té doby ready!

Promiňte mi mé dnešní poněkud netypické téma, možná vám úplně k celkovému zaměření blogu nesedlo, ale podle mého názoru s Jarním restartem souvisí, co by to bylo za opravu domu, kdybychom vynechali fasádu a nezajímala nás struktura a barva omítky! :)

2 komentáře:

  1. děkuju hlavně za ten odkaz na celebrity! fakt potěšilo (zvlášť po té , co mi dnes jedna zákaznice - kožařka - přinesla jako pozornost imazol a jakési sérum na akné. A to se tomu ráno fakt věnuju a bez patřičné úpravy z domu nevycházím, no kožařku evidentně neoblbnu, i zakryté akné je pořád vidtelné, neb makeup tedy používat neumím a nevlastním, mám jen BB krém a korektor..uáá. Byla velmi diskrétní, ale i tak jsem chvíli měla pocit, že se někam propadnu :-D )
    Klaris

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, že tě to potěšilo :D Mě taky, mě taky :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.