čtvrtek 26. března 2015

Třásňový mop aneb Už zase šlapu :)

Výběr mopu obvykle bývá ze své podstaty oblíbeným tématem uklízecích diskusí. A jelikož i vy jste mě v minulosti už několikrát požádali o názor nebo rovnou o konkrétní tip, rozhodla jsem se, že se z pozice blogerky výhledově podívám nabídce trhu trochu na zoubek.

A nedávný "odchod" mého mopu pak tento plán významně uspíšil.
Ale od začátku.

Když jsem si krátce po nástupu na mateřskou pořizovala mop, měla jsem jasnou představu, co musí umět:

  • musí mít teleskopickou výškově nastavitelnou násadu
  • prostorný a stabilní kýbl
  • samoždímací systém (protože jsem nosila naše miminko v šátku na břiše a to nejde s ohýbáním a ždímáním ani nasazováním hadru na koště prostě dohromady - a ždímání mokrého hadru a připínání na násadu zase nejde dohromady s mojí manikúrou ;)
  • hlavice mopu se musí dát prát v pračce na vyšší teplotu a to pravidelně (pokud možno dřív, než začne připomínat zanedbaného pekiňáčka - a vonět jako zmoklý pekiňáček. Proto by měla taky něco vydržet!
  • náhradní hlavice musí být k dostání (...a neměla by stát tolik, co nový pekiňáček)

Nejsem 100% fanoušek TV reklam a zvlášť ne těch teleshoppingových (nějak k tomu nemám od dob Horsta Fuchse úplně důvěru), ale když jsem jednou viděla spot na Spin and Go, věděla jsem, že přesně tenhle mop potřebuju. A tak mi pár dnů na to přistál doma nový set a vytírání se od té doby stalo o dost příjemnější. Mělo to pár much, ale přednosti výrazně převyšovaly nedostatky a tak jsem byla opravdu spokojená. Koneckonců, vy, kdo mě znáte už nějaký pátek z nejmenovaného diskusního fóra, víte, že jsem si tento mop pochvalovala.

Až donedávna. 
Šlapka kýble odešla. Resp. pedál. Je nějaký stržený a disková hlavice s třásňovou násadou se ručně vyždímat nedá.
Pročež jsem se začala pomalu rozhlížet v džungli nabídky mopů a sumarizovala si, co budu chtít od toho nového:
  • opět chci set s kýblem, násada musí být teleskopická a výškově nastavitelná, můj muž je výrazně vyšší než já (ach ano, z toho vyplývá takové nenápadné pochlubení, že můj muž kromě jiného doma občas vytře ;))
  • kýbl musí být prostorný a bylo by fajn, kdyby měl méně členité dno než původní, v jehož záhybech se ukládala špína
  • musí být samoždímací, samosebou!
  • hlavice se musí dát prát a už jsem netrvala na tom, že musí být kulatá (disk), protože se mi s ní špatně vytíraly růžky místností a pravé úhly vůbec. Tentokrát jsem proto byla více nakloněná výběru plochého mopu (i když ty třásně na kulatém jsem opravdu oceňovala, protože krásně sbíraly smítka a vlasy)

Protože jsem chtěla spojit výběr nového mopu i s recenzí dalších typů, ale není v mých možnostech testovat všechny na vlastní náklady, rozhodla jsem se oslovit společnost Freudenberg, která stojí za produkty značky Vileda, již mám celkově v oblibě (první mop v mém prvním bytě za svobodna, to je skoro něco jako první láska :)) a která má v nabídce hned několik setů.

Už v minulosti jsem si některé z nich vyzkoušela v hobbymarketu, kde byly jednotlivé typy vystaveny i s kýblem a natočenou vodou (Obi a Bauhaus) a zdály se mi kvalitní a příjemné na obsluhu. Nicméně byla jsem zvědavá, nakolik obstojí i u nás doma, na kombinaci dlažby a dřevěné podlahy s olejovoskovanou povrchovou úpravou, po které už to nemusí klouzat tak parádně jako na hladké stěrce hobbymarketu. Se starým mopem jsem totiž z tohoto důvodu musela mít grif v podobě určitého úhlu, aby se mi na parketách disk nezadrhával a nepřetáčel.

Oslovila jsem proto Viledu s výzvou, zda by měla k zapůjčení takový typ, který by splňoval moje kritéria a obstál v testování v domácích podmínkách, konkrétně na naší podlaze. Čekala jsem, že budu moci vyzkoušet plochý i třásňový mop, ale domů mi přišel jen jeden balík a v něm něco mezitím - ovšem paní Juliana, která mi set zasílala, dobře věděla, co dělá (což později i potvrdila hláškou, že by mi přece neposlala něco, za čím by si nestála :)).
Poslala totiž set Easy Wring & Clean - mop s diskem ve tvaru trojúhelníku, na němž byla třásňová hlavice a už na pohled sliboval mop slušný výkon.
To se pro začátek nezdálo vůbec špatné!

Kýbl se po vybalení ukázal být lehčí než můj původní, což bylo první příjemné zjištění. Druhé přišlo hned záhy, když jsem viděla, že jeho dno je rovné, s výjimkou místa, ve kterém je schovaný pedálový mechanismus, samozřejmě. Nicméně kýbl se dá dobře udržovat, nikde se neukládá špína, rukou s hadříkem se dá dosáhnout všude a snadno vytřít i kolem toho místa, kde je ukrytý onen pedál.

To je oproti mému prvnímu mopu plus.

Další plus je to, že když kýbl otočím vzhůru nohama nebo nakloním, pedál drží na místě, zatímco ten původní se překlopil a poměrně hlučně bouchnul o kýbl. Pokud jsem na to zapomněla a při vylévání vody do WC mísy jsem pedál nepřidržela, hlučné zarachtání umocněné odrazem od stěn toalety se neslo naší dlouhou předsíní až do míst, kde spalo dítě, to se probudilo a i kocour nadskakoval (rychle jsem se naučila pedál držet, ale je příjemné tuhle rutinu vyškrtnout ;)).
Novinkou pro mě byl i límec kolem ždímacího mechanismu, takže při ždímání nestříká v kýblu voda. Ne, že by to u starého kýble významně vadilo, protože voda nestříkala ven, ale někdy se kapky trochu odrážely od stěn a bylo to taky trochu hlučnější s porovnání s tímto řešením, kdy voda hladce stéká po límci zpět do kýble. Límec je navíc lehce odnímatelný, takže ho můžu vyjmout a vymýt zespoda.

Velkou radost mi udělalo zjištění, že tento pedál se dá obsluhovat bosou nohou, protože já jsem bosochodec domácí. Doposud jsem si však na vytírání musela brát pantofle, bez nich se nedalo šlapat na pedál tak, abych dostala z mechanismu maximální odstřeďovací výkon a zároveň to nebylo nepříjemné na chodidlo nebo prsty u nohou. Brala jsem to jako normální vlastnost pedálu a daň za snadnou obsluhu, ale vidím, že jsem se mýlila!


Co mě překvapilo méně příjemně bylo to, že hlavice s třásněmi mopu Easy Wring & Clean je objemově chudší než jsem byla zvyklá u starého mopu. Tento poznatek jsem považovala za nedostatek do doby, než jsem začala vytírat a obrátila mínus v plus: mop je totiž díky menšímu objemu lehčí, neubírá mu to však na výkonnosti a hlavně se nepřetáčí, takže už žádné grify a natáčení tyče tak, aby se mi na dřevěné podlaze kotouč nezadrhával a nedělal kotrmelce, hurá! (Manžel teda tvrdí, že to je i celkovou konstrukcí hlavice v místě spojení s násadou a asi má pravdu jako vždy ;)). Lehčí hlavice vysvětluje i poznatek, že oproti starému mopu se ten nový ždímá kratší dobu. Našlápla jsem si asi 7x jako jsem byla doposud zvyklá a vyndala jsem takřka dosucha odstředěný mop :) Naší podlaze sice mokro nesvědčí, ale tohle bylo opravdu tak suché, že bych s tím nevytřela špínu, takže jsem musela namáčet znovu a šlapat tentokrát s menší razancí :)

No a v neposlední řadě musím vypíchnout tu výhodu, že mop skutečně vytře precizně i rohy! Nejen díky tomu, že jeho okrajové třásně mají krásných 12cm (oproti 9cm u starého) a sbírají všechno co jim přijde do cesty, ale především proto, že hlavice má onen trojúhelníkový tvar, takže špička krásně zajede do rohu a vytře jej - vidíte sami?


Resumé: čekala jsem, že nový mop bude v porovnání s tím starým lepší, už jen z toho principu, že "nové koště dobře mete", ale že bude až o tolik lepší, to mě kurde  opravdu příjemně překvapilo.

Ráda pro vás ještě vyzkouším i jiné typy vytíracích mopů, nejen od Viledy, ale i jiných značek, pokud bude  zájem, ale co se týká vybírání nového setu pro moji potřebu a moji domácnost, mám už vybráno, jsem po týdnu používání opravdu nadšená!

Pokud i vás zaujal, koukněte na video, nebo rovnou sem :)



Závěrem chci poděkovat paní Julianě Stankové ze společnosti Freudenberg (Vileda), za moc příjemnou spolupráci :)

27 komentářů:

  1. Zkousela jste nekdy i ten plochy mop?

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud myslíte ten samoždímací, tak na ten se chystám.
    Plochý mop jako takový jsem měla :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji, tohle se mi teď moc hodí, o něčem takovém už dlouho uvažuji. Nezamotávají se ty třásně do sebe? Pořád k nim nějak nemám důvěru :-) Jsem zvědavá na dojmy z plochého mopu :-)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám plochý mop a do teď jsem s ním byla docela spokojená. Je lehký, pratelný, ale nechává mi na podlaze špínu. Takže se stejně musím ohnout a setřít zbytky hadrem. Teď jak se aspoň trošku řídím tímhle programem začínám se poohlížet po něčem jiném. A takovýhle třásňový mop se mi začíná docela líbit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně teda plochý mop špínu nezanechával, ale pokud si dobře pamatuju, tak třeba schody se s ním vytíraly hůř, ty jsem pak brala samostatně hadrem, zatímco teď je myju tím třásňovým.
      A jinak myslím, že na zvířecí chlupy a vlasy jsou lepší právě ty třásně, protože to jakoby sbírají, namotávají. Ale to je jen teorie, musím to pořádně vyzkoušet a osvěžit si paměť :)

      Vymazat
    2. Možná to bude tím, že u nás doma se vyskytuje velké množství psích chlupů, které jsou neodstranitelné a všudypřítomné i kdybych vysávala dvakrát za den. No a moje vlasy....to je kapitola sama pro sebe :)
      Asi vím, čím si udělám před porodem radost. Třásňovým mopem :)

      Vymazat
  5. Tak já zírám, dobrovolně bych si nikdy třásňový mop nekoupila, s ohledem na ty, co jsem kdy viděla a které jen šmudlaly a maximálně namáčely. A ono to fakt asi může fungovat. Zajímalo by mě, jak po vytření tímto mopem vypadá plovoucí podlaha, neb to je fakt bolest, na tom je vidět všechno. Mysoza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ten třásňovej když je na disku, tak je to ok. Ale horší je to s těma provázkovýma a páskovýma, co nemají disk a jen tak visí na tyči, to je fakt šmrdlátko non plus ultra, to jen tak lítá doprava, doleva :D
      http://www.drogeriemartina.cz/i/?i=8010303188062.JPG&w=286&h=223

      Vymazat
  6. Mám plochý, samoždímací leifheit (bez pedálu) a nemohu si ho vynachválit. Mám ho už několik let a super. Jen kamarádka si koupila nový typ a pak sháněla starý, prý voda při ždímání cákala ven.
    Taky mi přijde plochý lepší, než třásně. Ale je fakt, že třásně jsem nikdy neměla.

    Mám totok:
    http://www.zeleziarstvoplus.sk/mop-leifheit-twist-system?id=6117

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ten se mi taky líbí, bohužel, nedostala bych se s ním pod naši sedačku :( překáží mi ten kroužek na té rukojeti dole nad hlavicí.
      A fakt to odstřeďuje dobře? To je taky fajn, to už je jako úplně bezpracné :D

      Vymazat
    2. Odstřeďuje velmi dobře.
      Pod sedačku dejte koberec :D

      Jsem s ním fakt spokojená.

      Vymazat
  7. Tak presne tento jsem si pred casem poridila a jsem velmi spokojena. Plovoucku vytre presne tak, ze je po chvili sucha a krasne cista. Je s nim radost vytirat. Terka

    OdpovědětVymazat
  8. To vypadá skvěle a docela příjemně mě překvapila i cena, čekala jsem víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ta cena taky překvapila, já za ten SaG dala 1200...pfrrr. Ale abych ho nehanila, svoje si odkroutil, a ta nasáda, ta si s oběma klukama užila svoje a obstála na výbornou :D nejdřív mermomocí pomáhali a vráželi s tím do všeho, pak s ní dělali závoru.

      Co se týká váhání mezi různými modely - doporučuju zajít si do nějakého toho hobbymarketu a vzít jednotlivé typy do ruky. Podle váhy, padnutí do ruky a vyzkoušení na místě uvidíte sami.

      Vymazat
  9. Uz jej mam pres rok a nedam na nej dopustit. Dekuji za tento blog Fi ;)

    OdpovědětVymazat
  10. To je super, už asi vím, co si přát k narozeninám :-)
    Já mám Leifheit plochý bez rotačního ždímání, ždímá se takovým jakoby klešťovým mechanismem, a vždycky děsně trvá, než ta voda doteče a úplně vyždímané to taky neni. Hlavně ale mám problém s tím vydrhnout zaschlejší špínu. Je to s třásňovým lepší?
    A Fi, máte ten olejovosk i v kuchyni? Nebo dlažbu?
    Moc díky za inspiraci,
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme taky tento typ Leifheitu, v kuchyni lino a na balkóně dlažbu, takže na tohle ideál, protože se to nevyždíme moc. Na plovoučku ani parkety by to rozhodně nešlo. Ale systém jsem si docela oblíbila, před půl rokem jsme kupovali nový a zase tento, to jsem ještě nic netušila o zajímavějším typu od Viledy:-)

      Vymazat
    2. Jani, v kuchyni je dlažba. Nejdřív mě odrazovala představa, že by tam s dřevěnou podlahou bylo toho dřeva už moc (kuchyně je masiv) a taky bychom se nemuseli trefit s odstínem (v tiomhle směru dřevo navíc pracuje a mění se).
      Dál mi občas upadne kus nádobí a podlaha by to odnášela. Taky mě děsila představa, že by třeba rupl přívod od myčky nebo vytekla lednice a podlaha by se zničila. Konkrétně třeba lednice nám loni v létě dělala loužičky, měla ucpaný odtok, chuděra.
      Kdyby tam nebyla dlažba, byl by to průser, protože tam byla louže několik dní. Takže dlažba vyhrála z těhle důvodů.

      No a zaschlejší špínu moc neřeším, protože jí prostě utřu hned, je to míň pracnější ;) Když už teda něco zaschne, dá se to nechat na chvilku odmočit, na mop bych v tomhle směru moc nespoléhala.

      Vymazat
  11. Mám jeden dotaz na uváděný třásňový mop. Už jste některá z vás co ho máte prala ty třásně v pračce? Já se trochu obávám toho prstence, co to pračce udělá ;)
    Mám pocit, že by třásně potřebovaly pořádně proprat, nechávají za sebou špínu. Vždycky to musím pak sebrat papírovou utěrkou.

    Díky
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ten disk s třásněma peru normálně v pračce na 60°C, jen trochu sundávám otáčky ždímání (myslím že na 1000). A je to ok.
      Akorát nepřidávám aviváž, na to pozor, třásně by pak mohly špatně sát a sbírat špínu.

      Vymazat
  12. Fi, děkuji za odpověď ... tož já ho teda vyperu :))
    Jojo aviváž, to mne napadlo, že ji tam nesmím dát.

    Díky
    Eva

    PS: od stejné značky mám i takovou tu ruční "vysavač-stěrku" na okna a můžu vřele doporučit. Umývání oken už není dřina. Nevím jestli se to tu už neprobíralo ;)

    OdpovědětVymazat
  13. příští týden (od pondělí 5.9.16) bude v Lídlu za 799,- :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, mám na Vás dotaz, jestli jste stále spokojená s třásňovým mopem? Já vytírám klasicky hadrem na koštěti, syn přišel s "nápadem" koupit nějaký takový... Máme plovoučku a dlažbu a domácí mazlíčky... Pedál funguje i po delším užívání? Šla byste do něho znovu, nebo doporučujete něco jiného? Moc děkuji. Krásný den! D. :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Moc děkuji za pěkný článek. Pomohl :).

    OdpovědětVymazat
  16. Chci se zeptat jestli máte nějakou zkušenost s vysavačem, co rovnou vytírá a co si o tom myslíte...mě fascinuje ta možnost mít to v jednom kroku, ale určitě to musí mít i nějaké nevýhody (které já ovšem nevidím, když jsem něčím fascinovaná :-))...tak se radši zeptám odborníka...díky moc za jakýkoli názor

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.