čtvrtek 26. března 2015

Velikonoční přípravy - 10 denní základní plán

Ano, jak jsem předeslala už předevčírem, Velikonoce jsou za rohem, zbývá nám nějakých 10 dní a trochu práce k tomu.

Neprotahujte obličeje, není to nijak strašné a mohlo by být i hůř. Židovské hospodyně mají před Pesachem celých 6 neděl opravdu strašlivé práce, uklízejí doslova každý centimetr kvartýru a zametají každé smítko, protože na tento svátek nesmí být v židovské domácnosti nic z kvašeného obilí, tj. ani drobek z rohlíku (židovky před Pesachem důkladně protřídí i spíž včetně koření a přísad do jídel) a vše, co je kvašené, od koření až po whisky, se věnuje sousedům, třeba křesťanům ;) Veškeré nádobí se pečlivě přemyje a košeruje. Pere se všechno prádlo, smejčí každý koutek, vymývá se lednice i mrazák, sporák se odtahuje (i za cenu odpojení od plynu) a drhne zvenčí i zevnitř, za ním i pod ním, aby nikde nebyla nějaká rezidua :) Jsem přesvědčená, že klasický jarní úklid vzešel právě z těchto židovských galejí a je to jen taková light verze :)
V závěru téhle honičky se Židé ještě drsně postí, pak 8 dní nejedí nic kvašeného/kynutého (což je mimochodem bezvadná forma jarního detoxu a start nízkosacharidové diety do plavek ;).
Apropos, Mayim Bialik, kterou možná znáte jako Sheldonovou přítelkyni ze seriálu Teorie velkého třesku, píše více o svých plánech a seznamech na Pesach tady na svém blogu. K Sheldonovi by se opravdu žádná jiná nehodila, je to taková jeho ženská verze! :DDD

Takže sláva křesťanským Velikonocím, zvlášť těm v českém pojetí: odbydem si jeden šílený nákup v narvaném Kauflandu nebo Lidlu, trochu se oženem prachovkou, dáme beránkovi mašli a máme skoro hotovo.
Už se cítíte líp? ;)

Tak. Udělejte si plán, pokud nevíte jak na to, inspirujte se níže a modifikujte na vaše potřeby. Dělejte si průběžně poznámky, na co třeba příště budete potřebovat více času, co byste rádi přidali, anebo naopak vyškrtli. Bude to váš plán!

ČTVRTEK 26.3. / 10 dní do Velikonoc
Vymyslete, jak budete své svátky trávit, zda budete doma, nebo pojedete na prodloužený víkend, navštívíte rodiče, přátele, nebo někoho pozvete na návštěvu. Od programu se bude samozřejmě odvíjet náročnost vašeho fahrplánu.
Zároveň je dnes potřeba stvořit rozesílací seznam přátel a příbuzných, kterým chcete poslat přání nebo jarní pozdrav.

PÁTEK 27.3. / 9 dní do Velikonoc
Zrevidujte krabici s velikonoční/jarní výzdobou a sepište si seznam všeho, co budete potřebovat případně dokoupit, to se týká i materiálu na výrobu výzdoby. Na seznam si připište i počet pohledů nebo přání k zakoupení, případně opět materiál na jejich výrobu, a obálky a známky, ať nemusíte ztrácet čas zbytečnou pochůzkou na poštu!

Promyslete náročnost výzdoby a to jak finanční, tak časovou a manuální. Nepřežeňte to, pamatujte, že v jednoduchosti je síla a střídmá dekorace vynikne více, než ta bohatá a přeplácaná. Do jednodušší výzdoby bude snadnější i zapojit děti, bude to pro ně zase jiný zážitek a setkání s tradicemi. Sledovat, jak jim pak klíčí a roste travička nebo řeřicha v minikvětináčcích ze skořápek, pro ně bude ohromná radost a zábava :)

keliwood.cz
Zvykem je u nás zdobit dveře (věnec), okna a jídelní stůl. Zdobí se květinami, proutím, jarní trávou (osením), perníčky, zápichy do květináčů, důraz se klade na jarní symboly (vajíčka, zajíčci, kuřátka). Nezapomeňte na dostatečné množství vajec a papírové ubrousky a prostírání, pokud si na ně potrpíte. Kupte pomlázku, pakliže už doma jednu nemáte.
Pro trochu inspirace zasurfujte u kávy, třeba tady.
Naplánujte i obsah koledy, pokud půjdete k někomu na návštěvu, promyslete i to, co s sebou přinesete a dejte si to na seznam.
Úkolem na pátek tedy bude naplánovat výzdobu, nadílku a cestu do obchodu.


SOBOTA 28.3. / 8 dní do Velikonoc
Je třeba umýt okna ve dvou místnostech - kuchyni a obýváku. Není to tedy životně nezbytné, ale abyste si mohli užívat pohled na jaro v rozpuku a dobíjet baterky, bude to lepší s čirým sklem :) Ženy, zapojte muže a požádejte ho o umytí oken a sundání záclon, případně o pohlídání ratolestí, pokud chcete mýt okna vlastnoručně. Muži, překvapte partnerku a vrhněte se na to. Čisté záclony pak pověšte zpět :)

V rámci dne pro rodinu pak s dětmi můžete začít pracovat na prvních dekoracích, na které už máte materiál.

NEDĚLE 29.3. / 7 dní do Velikonoc
Je neděle a nemělo by se nic dělat, ale je čas vymyslet menu na Velikonoce. Dobře promyslete, co budete celé tři dny jíst. Sestavte si menu, prohlédněte recepty a sepisujte nákupní seznam. Nezapomeňte na nápoje, a vejce ke zdobení! Pokud si chcete nechat zavézt nákup z obchodu až domů (třeba Tesco), pak odešlete seznam s objednávkou hned, aby byla vyřízena do pátku!
Nevymýšlejte žádné velké speciality, pokud je nemáte v malíčku. Zvláště pokud čekáte hosty, premiéra zaječí paštiky s brusinkama vás může vystresovat na maximum. Vsaďte raději na jistotu: klasickou nádivku nebo řízek či sekanou a bramborový salát, například. Povedené "obyčejné" jídlo vždy potěší víc, než luxusní, ale nepovedený experiment, pan Pohlreich by určitě souhlasil a dodal by: "no jasně ty vole, ta žabka má pravdu" :)

PONDĚLÍ 30.3. / 6 dní do Velikonoc
Dnes si prohodíme denní náplň v programu FlyLady a místo pondělního velkého úklidu si naordinujeme čtvrteční pochůzky. Vím, co dělám: teď je lepší se zásobit a zamakat na přípravách, úklid počká do čtvrtka. Na svátky tak bude čerstvě uklizeno a povlečeno, navíc následující pondělí je pořád svátek a nebude se dělat nic, takže vynechaný interval úklidu nakonec nebude tak dlouhý, jako by byl, kdyby bylo uklizeno už v pondělí /místo 14 dní bude jen 10 denní/.
V pondělí tedy dokoupíme potřebný materiál na dekorace, pohledy, známky a všechny další velikonoční položky kromě jídla.

Večer vyrobte velikonoční zdravice nebo napište pohledy vašim přátelům, nalepte známky a dejte si paklík pošty do kabelky, ať jej při nejbližší příležitosti, kdy potkáte 'poštovní schránku na rohu ulice', můžete odeslat!
Pokud chcete mít dobré a měkké perníčky, večer si připravte těsto podle receptu na stránkách M. Brýdové. Je umíchané za okamžik. Dejte ho odpočinout do lednice do druhého dne. S množstvím nešilte - pokud vás není jak Macháčků, stačí jeden dva plechy vykrojených svátečních motivů, pár na ozdobu, pár na zub a šmitec ;)

ÚTERÝ 31.3. / 5 dní do Velikonoc
Připravte další dekorace, ale ještě je nerozmisťujte.
Omyjte lustry v kuchyni a obýváku, otřete obrazy.
Přes den cestou někde vhoďte pohledy do schránky!
Večer upečte perníčky, jsou za chvilku, nebojte, žádné hypnotizování trouby do hluboké noci a kruhy pod očima jak houpací kůň.


STŘEDA 1.4. / 4 dny do Velikonoc
Dnes umyjte jedno další okno, které to potřebuje (např. v místnosti, kde budete mít hosty) a vyměňte záclonu. Zbytek oken doděláte po svátcích.
Dokončete také zbylé dekorace a připravte sváteční nádobí nebo příbory, pokud je používáte.
Ozdobte dnes perníčky. Přizvěte děti na pomoc, perníčky budou hezčí a veselejší!

ČTVRTEK 2.4. / 3 dny do Velikonoc
Přituhuje.
Udělejte žehnací úklid dle Velkého pondělí s FlyLady a požádejte dalšího člena rodiny, aby vyklepal koberečky, kusové koberce a předložky, pěkně na kandelábru a rákoskou. Je s podivem, co se z těch pravidelně luxovaných koberců ještě vyklepe!

Vyklepte i rohožku přede dveřmi a ozdobte vchod do bytu/domu.
Rozmístěte a upevněte hotové dekorace, naaranžujte květiny.
Na jídelní stůl dejte čistý ubrus a ubrousky/prostírání.
Hoďte pár vajec na plotnu. Ne tak doslova...vložit do studené vody a dát uvařit. Ať už s barvou, nebo bez.
Pokud barvíte kupovanými barvami, dodržujte návod na obalu, pokud chcete něco přírodního a elegantního, zkuste recept Mlsné kočky, mně se osvědčil, vejce jsou krásná. Postupně zchlazená a následně v lednici uchovávaná vejce vydrží 10 dní.

PÁTEK 3.4. / 2 dny do Velikonoc
Vyměňte ručníky, na WC dejte nějaký jarní veselý toaleťák a vrhněte se do davu v supermarketu na lov potravin.
Večer upečte beránka. Než se upeče do zlatova, připravte si základní suroviny na vaření na druhý den, ve dvou se to lépe táhne, když si to vemete s partnerem k debatě nebo televizi, máte to za chvilku hotovo. Půjde nejspíš o kvanta cibule a další zeleniny, masa, příloh - to vše může být nakrájeno dopředu! Nakrabičkujte si to a druhý den ráno vám to ušetří spoustu času a energie. 

SOBOTA 4.4. / 1 den do Velikonoc
Začněte vařit a péct. Díky připraveným surovinám by vám to mělo jít hezky do ruky, mně už to přijde jen jako takové relaxační kouzlení :)

Pokud odjíždíte na návštěvu, mrkněte na seznam a ujistěte se, že máte s sebou všechno, co jste plánovali. Koledy, dárky, obžerstvení, alkohol atd.


NEDĚLE 5.4.  
 V E  S E  L É   V E  L I  K O  N O  C E

Bavte se a užívejte sváteční den a velikonoční pondělí!

Schovejte si svůj seznam a založte si ho do své domácí složky (šanonu). Vytvořte si sekci Velikonoce, příští rok se vám seznámek s poznámkami bude hodit jako připravený letecký itinerář :)

Krásné a veselé Velikonoce!

Odkaz na letošní asi nejbarevnější tabulku s fahrplanem máte ke stažení TADY.

7 komentářů:

  1. Tý jo, já Velikonoce tradičně ignoruju... u mě komplex z dětství, takže když to slovo slyším, rozbuší se mi srdce a udělá se mi špatně... Ač jsem 18 let z rodného domu, tak jsem se toho ještě nezbavila.
    Ale fahrnplan je tak hezký, že bych ty svátky tedy mohla "rehabilitovat". Mysoza

    OdpovědětVymazat
  2. Fi, mě fascinuje, jak tolikrát jen tak mimochodem upozorníš přesně na věci, na kterých bych trávila zbytečně moc času a plýtvala energií, třeba teď ty dva plechy perníčků, prý nešilte, no to jsem přesně já :D Celkově opět skvělá práce, moc díky, jsi úžasná ;) (nielka)

    OdpovědětVymazat
  3. Já zdobím na Velikonoce vždy tak týden předem minimálně, abychom si toho náležitě užili, je mi líto mít tu výzdobu jen na ten jeden víkend. Hlavně velkou nazdobenou větev u vchodu (vajíčka, stužky atd.), věnec na dveře - ten volím spíš neutrálnější, jarní, aby tam vydržel dýl.
    Jinak taky chválím zdařilé stránky, ráda bych je doporučila i svým snachám, ale nerada bych byla za tchyni rejpalku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, kdyby to bylo podáno snachám nějak rozumně, tak by třeba byly vděčné. Mně tchýně napsala mejl, že mám doma bordel a mám si víc uklidit, aby byl ten můj chlap raději doma. Což jsem obrečela a rozhodně z těchto důvodů jsem víc uklízet nechtěla. Ale chtěla jsem to pro sebe, už mě to dlouho štvalo a při 3 malých dětech jsem to nedokázala zorganizovat. Až teď s "terapií" a hrozně si v tom libuju a vím, že i kdyby k nám tchýně vpadla o půlnoci, tak se nemusím stydět. A před její návštěvou už nemám nervy, protože stačí pošolíchat hračky a je to. Kdyby mi poslala odkaz na terapii domova, tak bych se možná lehce zarděla, nicméně bych jí byla vděčná...

      Vymazat
    2. No, pokud máte dobré vztahy, tak bych s nima normálně promluvila o tom, že teď zkouším takovýhle uklízecí systém a že mě to pomáhá...třeba je to inspiruje a nebo ne...stav uklizenosti jejich domácnosti bych přitom vůbec nekomentovala a mluvila pouze o sobě a své zkušenosti :) Klarchen

      Vymazat
    3. Moc děkuji :)
      To je opravdu citlivé, je pravda, že by se to mělo podat tak, aby snachy nečetly mezi řádky něco, co tam není :)
      Taky souhlasím s Klarchen, je to o vztazích. Pokud nejsou ideální, raději bych to nechala osudu, třeba se TD k nim dostane jinak ;)
      Hezký den!

      Vymazat
  4. Zapřáhněte manžela, jsou zo i jeho děti a domácnost nebo si pozvěte uklízečku a věnujte se dětem-ony vám taky rádi pomůžou 😉

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.