úterý 24. března 2015

Pondělní úklid - kolik času zabere?

Obrázek tvrdí, že čistý domov je znamením promarněného života. Opravdu? Tak se na to podíváme blíž.

 
Včera jsem s sebou po bytě nosila "Časomíra" a důsledně měřila, kolik času zaberou jednotlivé úkoly z Pondělního většího úklidu, který je považován za nejnáročnější den týdne v programu FlyLady. Jak víte, velké pondělí obnáší výměnu ložního povlečení, utření prachu v celém bytě, vyluxování a vytření všech podlah, vyleštění zrcadel, otření dveří včetně klik, vyhození novin a časopisů a vysypání všech košů.
Máme středně velký byt, taková typicky česká domácnost, ale řekla bych, že to je irelevantní. Délka úklidu není dána metráží bytu, ale uspořádáním a množstvím věcí, které úklid komplikují ;)

Výměna povlečení 16:36
ložnice: otevřít okno, stáhnout povlečení z postele 2 minuty 53 vteřin
povlečení do čistého a ustlání ložnice 5:01
dětský pokoj: otevřít okno, stáhnout povlečení z postele  2:08
povlečení postelí 4:35
vyklepání všech lůžkovin a rozložení přes zábradlí na balkóně 1:59

Utření prachu 17:36

ložnice - rám a pelest postele, rámy obrazů, noční stolky, komoda, okenní parapet, malá knihovnička.  2:29
dětský pokoj - postele, parapet, otevřené police na boxy s hračkami, vystavená auta a patrová garáž. 6:32 
obývák - TV skříňka, pracovní stůl, další skříňka na dokumenty, tři rohové police, jedna dlouhá police, konferenční stolek, parapet, obrazy 6 :15
kuchyně - dvě otevřené rohové police, okenní parapet 2:20
žaluzie jsem neotírala (byly min. týden), jinak by to bylo výrazně delší


Otření dveří vč. klik 3:29
7x kazetové dveře (rámečky, na jejichž lištách je prach), z toho 3 prosklené: 3:29

Zrcadla a prosklené plochy 7:00
2 posuvné zrcadlové dveře u skříně v předsíni, 2 zrcadla v koupelně, troje dvířka u skříňky v obýváku, konferenční stolek, šuplíky TV skříňky, skleněné výplně u tří dveří 7:00

Luxování 17:37
důkladné, i pod postelemi atd.
ložnice: 3:22
dětský pokoj 6:20
koupelna+WC a předsíň: 4:01
obývák + kuchyň: 4:52

Vytírání 11:32
Protože při povlékání postelí se ještě na zemi objevují žmolky textilního prachu, zejména pokud se prádlo suší venku, podlahu stírám až na závěr.
ložnice: 2:10
dětský pokoj 2:45
koupelna, wc a předsíň 3:05
obývák+kuchyň 3:32


Prádlo 14:12
Vyndat z bubnu pračky kocoura nebo vzpříčenou tramvaj,
naložit a pustit pračku, přidat prostředky: 1:53
Vyndat a pověsit prádlo: 7:25
Sundat a složit prádlo: 5:54

Tisk a koše 2:51

Odklizení přečteného tisku: 1:10
Vysypání dvou odpadkových košů a založení nových pytlů: 1:41

       Velké pondělí suma sumárum:

  • Vyměnit povlečení 16:36
  • Vyluxovat všechny podlahy 17:37
  • Utřít prach 17:36
  • Vytřít podlahy 11:32
  • Vyleštit zrcadla a dveře vč. klik 10:29
  • Vyhodit starý tisk a katalogy1:10
  • Vysypat všechny odpadkové koše 1:41
  • Plus prádlo (bez žehlení) 14:12
       CELKEM:  88:56

Čili hodina a půl času. Zpravidla to nelze udělat v tomto termínu najednou, protože je potřeba jedno dítě odvézt do školky, druhé zase má mezitím svoje jiné potřeby, potřebuje si hrát, dovádět, pomáhat, atd. Vaří se, jede se pro další dítě.
Pocitově pak vlastně úklid v etapách probíhá celý půlden, což je taky důvod, proč jsem se od FL v tomto ohledu odklonila a pracuji systémem "každý den jednu místnost" (nebo zónu, chcete-li).
Nicméně na tomto případě lze vidět, že ani to velké pondělní žehnání domovu nejsou galeje, takže pokud preferujete spíš nárazový, ale pořád systematický úklid a je větší předpoklad, že vám to tak vydrží, bude pro vás tento model asi více vyhovující.

V každém případě jsem chtěla demonstrovat, že hodina a půl času nejnáročnějšího dne v týdni neznamená, že "pořád šílíte s hadrem v ruce", "trávíte život úklidem" nebo zanedbáváte děti. S těmi mými jsme včera stihli i šlofíka po O (mladší syn), kromě hraní doma i odpolední pouť, dlouhou procházku, pochůzku na poštu a malý nákup, měly teplý oběd (pravda, z neděle) i teplou večeři (už "čerstvou"), nemám pocit, že by kdokoli z nás výrazně trpěl ;)

A jak zvládáte Velké pondělní žehnání domovu vy?

18 komentářů:

  1. Obdiv!
    Mně jen složení prádla a pověšení nového trvá hodinu :((
    A řekla bych, že úměrně déle i celý úklid :((

    Jasně, nemám pořád hotovou debordelizaci a naše domácnost má šest členů.
    Snad bude co se úklidu týče líp:))

    Díky za tvou práci s těmito stránkami!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale zase pořekadlo,,bordel bytě, šťastné dítě ,,😊

      Vymazat
    2. Anonym, anebo taky bordel v bytě, nešťastné dítě :)

      http://terapiedomova.blogspot.com/2015/03/bordel-v-byte-stastne-dite.html

      Vymazat
  2. Klobouk dolů :-) Potřebuji se taky dostat do fáze, kdy si vše zorganizuji tak, že mi úklid zabere "jen" hodinu a půl. Vůbec totiž nestíhám, denní plány nezvládám dokončit, takže se mi resty kupí a narůstají do obřích rozměrů. Jen vysávání a vytírání celého bytu mi zabere rovnou hodinu. A to za předpokladu, že mezi jednotlivými úkony nemusím znovu sbírat ze země hračky, oblečení a věci vytahané ze skříněk, které mi tam rychlostí blesku dává mé 1,5 roků staré dítě... ale co. Dneska jsem si udělaly s dětmi parádní výlet a úklid necháme na horší počasí :-D Musím brát vše pozitivně, no ne?

    OdpovědětVymazat
  3. Neměřila jsem si včera čas, zato jsem na část zaměstnala muže. Hodilo se mi to, odpoledne jsem čekala návštěvu. Byt vypadal jakž takž, jenže dnes jsem měla pochůzky po úřadech a když jsem v poledne přišla, zhrozila jsem se. Postel neustlaná, část mých dokumentů rozházená po obýváku, hračky všude, oblečení prcka (nošené i nenošené, protože rád kramaří ve skříních) taky všude, kuchyň zaflákaná... - doma byl muž s prckem a úklidové schopnosti zřejmě vyčerpal včera. No, aspoň jsem dostala dobrý oběd.

    OdpovědětVymazat
  4. Při pondělním úklidu je pro mě nejnáročnější utírání prachu. Utírám vlhkým hadýrkem a to přepírání a ždímání zabere hodně času. Existují nějaké sofistikované utěrky či postupy, jak prach zlikvidovat rychle a efektivně??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky utírám vlhkou švédskou hadrou, ale na jeden zátah utřu celý byt a potom ji hodím rovnou do pračky. Utírám prach 2x v týdnu, takže během utírání nemusím přepírat.

      Vymazat
  5. Já pondělní úklid v pondělí totálně nezvládám. Buď jej neudělám vůbec a nebo až ve středu...takže když na to přijde, tak u nás se domácnosti žehná ve středu. :-) K.

    OdpovědětVymazat
  6. My měli na VŠ v rámci Timemanagementu změřit svůj den a bylo to super zjištění, že úklid a vaření jsou okrajové záležitosti, které jsou hotové během chvilky a svůj život trávím jinak než úklidem.
    VP dělám na etapy, makat hodinu v kuse by mě zabilo, ale více než hodinu během dne tomu VP nevěnuju.

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím si, že na velikosti (bytu / domu) v tomto případě záleží... protože za půl hodiny já náš dům opravdu ani důkladně nevysaju, natož vytřít. Musím ale podotknout, že mi Ježíšek pořídil robotický vysavač, a to je pomocník nad pomocníky, díky našim bezprahovým a dokonale hladkým podlahám (a děti mají větší motivaci uklízet, aby jim vysavač něco třeba během procházky venku nevysál :)). Škoda, že je teď v reklamaci... Vytírání obou pater je na hodinu určitě, a to sklep úmyslně sabotuju. Jinak ale díky za tyto stránky! 100%ně se vším řídit prostě nedá, protože právě máme jiné výchozí podmínky, co se velikostí týče a taky velikostí mého břicha těsně před 3. porodem :)), ale inspiruju se často a ráda! Jen jsem stránky našla pozdě a už jsem nestihla ten začátek, takže se trochu ztrácím, co vlastně všechno kdy a jak... M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musím souhlasit, jakmile je víc čtverečních metrů k vytření a dvě koupelny a dvě wc navíc, tak to je samosebou víc práce!
      Ale zbytek je vážně věcí množství a uspořádání věcí a nábytku :)

      Začátek není potřeba nijak dohánět, jen si to chce trochu dočíst zpětně některé informace a jinak stíhat jen aktuální program, nezačínat od 1.dne, ale klidně třeba od 90. :)

      Vymazat
  8. A my pracujúce matky s ešte stále malými deťmi, ak sme v pondelok v práci od rána do večera, tak toto nehrozí. A víkend sa tým tiež tráviť nedá. Toto je systém pre ženu v domácnosti (jako ten Velký úklid v pondělí). Ale zase na druhej strane, mám riešenie, denne robím trošku viac a ono sa to vždy doženie a v sobotu a nedeľu doobeda chvilku času tiež venujem (páč musím venovať). Ešte by som podotkla, že mám kluky, ale s tatínkem vysávajú, ja beru iba podlahy. Smetí taktiež, kluci na preskáčku vynášajú aj niečo z večerky narýchlo donesú:-) Inak systém Fly Lady poznám už roky rokúce, i ho praktikujem, ale teraz som bola po ťažkom úraze a nemohla som nič a holt, byt i pri nejakej údržbe rodiny aj tak nič moc. Tak znova v niektorých veciach momentálne nabieham na Baby Steps:-) Ešte mám posledné 3 týždne nemocenské.... JO a inak blog MOC MOC MOC MOC CHVÁLIM, viem, že to zaberie času a je moc pekne a hlavne s láskou robený! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ja pri prezliekani posteli este skladam a vyklepavam setric matracov a vysavam matrace.Najtazsie pri tom upratovani mi pripada vybrat zo skrine vysavac a zlozit ho do prevadzkoveho stavu.

    OdpovědětVymazat
  10. moc hezky napsane, ale nikde ale uplne nikde, ani v rutinach nenachazim co me osobne zabira nejvic casu a to je nadobi. tim zabijim denne minimalne 1 hodinu sveho casu, o vareni nemluve. vareni asi do uklidu ani nepocitate, ale to nadobi snad ano. Vev

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vaření a umývání nádobí je denní rutina, to nepotřebujem připomínat 😉 a ano je to boj! Díky za myčku 😆

      Vymazat
  11. To děláte v pondělí tento pondělní úklid + zónový úklid (který chodí do mailu).
    Nebo je to tak, že se řídím zónovým úklidem, každý den něco nebo vše uklidím v pondělí?
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      NIKDY neděláme úklid podle obou rozpisů, bylo by to jako chtít plavat a běhat najednou.
      Určitě si vyberte jen jeden z programů, bud FlyLady nebo Zónový úklid, ANEBO si nakombinujte něco z obojího, ale nesnazte si zvládat vše najednou, jednak je to náročné, zbytečné, a občas se i některé úkoly duplikují. Více o každém z programů se dočtete na www.terapiedomova.cz/flylady
      Začala bych FlyLady a za pár týdnů či měsíců přešla na ZÚ.

      Krásný den!
      Fi

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.