středa 18. února 2015

Organizační série - Den 16.

Dnes přináším 16.díl naší Organizační série, ve kterém nahlédneme do království našich nejmenších.

S příchodem dítěte do rodiny si dá každý rodič práci se zařízením dětského pokoje, chce aby byl prostě nej: dlouho vybírá odstín a barvu výmalby, dekorace na stěny, dětský nábytek a jeho rozmístění. První (zhruba) tři roky pak místnost slouží spíš jen jako úložiště hraček. Pravý účel začne plnit až poté, kdy se dítě trochu osamostatní, opustí rodičovskou ložnici a začne si ve svém pokoji hrát a spát. A právě tehdy, kdy se v pokoji začnou prolínat různé funkce (aktivní s odpočinkovými), prověří se účelnost a efektivita jeho uspořádání. A ne vždy se ukáže, že je bezchybné. V reálném provozu pak může vyvstat problém, že v dětském pokoji nelze udržet pořádek.
Panuje názor, že nepořádek patří k dětskému pokoji jako Tom k Jerrymu nebo Bob k Bobkovi, ale za vším hledej organizaci, v tomto případě spíš její absenci ;)

Ve třech následujících dílech si tedy přiblížíme základní organizační prvky dětského pokoje a v samostatném díle po skončení Organizační série se pak vrátím se speciálním příspěvkem o zapojení dětí do údržby pořádku a motivačním systému.

Nejdříve začneme šatníkem dítěte. V dnešním 52.dni programu FlyLady jsme měli za úkol přebrat v 15 minutovém bloku nepadnoucí nebo poškozené dětské oblečení a pokud toto neděláte na pravidelné bázi, pak jste mohli zjistit, že ve stanoveném termínu toto lze jen stěží stihnout. Zpravidla má dítě ve skříni oblečení hned v několika velikostech a často i různě pomíchané sezónní výbavou. Ideálem by však měl být systém, kdy je ve skříni jen aktuálně padnoucí ošacení, nošené v probíhající sezóně. Vše ostatní by mělo být uloženo odděleně a řádně popsáno - o jakou jde velikost a roční období, pro které je určené. A toto bude náš první úkol. 
Kusy, které jsou už malé, odložte na stranu a dejte si závazek (pro volnější dny) toto oblečení podle jeho stavu buďto vyhodit, rozdat, prodat, uložit pro dalšího potomka nebo dát na charitu.
Jak postupovat?
Bezvadné kusy bez poskvrnky můžete prodat na jednom z mnoha prodejních serverů. Větší úspěch budete mít, pokud je nasetujete po více kusech a za nepřepálenou cenu je nabídnete jako komplet. Ubývá totiž lidí, kteří jsou v dnešní době při cenách poštovného ochotni nakupovat jednu věc. Jsou ovšem nakloněni nákupu třeba 3-5 kousků zachovalého oblečení v setu. Koupěchtivost můžete podpořit i nabídkou sdílení nákladů na poštovné.
Trošku opranější nebo mírně obnošené kousky můžete věnovat známým a rodině, balík věcí na donošení kolem domu je určitě neurazí. Pokud nemáte ani takový odbyt, můžete udělat dobrý skutek a odnést výbavu do kontejneru charity, které bývají už v každém městě.
Děravé a dost flekaté kusy si nechte na hadry nebo je vyhoďte.

Vyřazené oblečení, které chcete nechat na další potomstvo, nebo oblečení, do kterého potomek ještě naopak nedorostl, pečlivě zabalte, popište a uschovejte. Pokud se potýkáte s nedostatkem místa, což je častý problém, uložte oblečení do vakuovacích pytlů. Já mám oblíbené Hajdeby z Ikey a řeknu vám proč. Za velmi přijatelnou cenu jsou kvalitní a věci v nich vydrží "zavakuované" a chráněné po dlouhé měsíce. Kterékoli jiné jsem vyzkoušela před nimi, se časem "dofukovaly", nebo byly příliš drahé.

Pro představu kolik pojme takový pytel o velikosti 67x100 cm přidávám fotky, na kterých je prošívaná péřová přikrývka o standardních rozměrech 190x130 a vycpaná hračka. Fotky ukazují stav před zavakuováním a po něm. Do pytle se vešla nejen přikrývka a hračka, ale jak vidno, ještě zůstal kus místa!

tahle placka je opravdu peřina!


Takže toto řešení mohu opravdu doporučit - do pytlů uložíte spoustu oblečení, ušetří vám tak mraky místa a uchrání obsah před prachem i moly, kdyby se u vás nedejbože začali vyskytovat.

Hastalavista maňána u 17.dílu!

DODATEK 20.2.: Našla jsem na YT video, na kterém je vyobrazen postup vakuování s typově stejnými pytly, jako jsou Hajdeby: 


18 komentářů:

  1. Neničí se tím vaukuováním věci? Neztrácí péřová příkrývka funkčnost, když je takhle stlačená? K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec ne. Peřinu na fotce jsem "vakuovala" v říjnu, na focení ji vytáhla, aby bylo vidět, co pytel skrývá a zase vyfoukla.
      Péřové bundy a kombinézy atd. jsou taky OK po půlročním skladování.

      A výrobci to takhle dělají kvůli ušetření skladové kapacity a ochrany zboží s veškerým možným materiálem, ze kterého jde vysát vzduch.

      Vymazat
  2. Tak a je to tady. Tento ukol pred sebou valim jak hovnival svou kulicku uz asi mesic... Tak zitra me snad pocit kolektivni prace donuti si pred ty skrine kleknout. Velikosti tam bude habadej:)
    Pekne dekuji:)
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dětské oblečení je děs! Ale když se to pak bude dělat jednou za pár týdnů (v závislosti na věku dítěte - u miminek častěji, u starších stačí sezónně), tak je to mnohem větší fofr a je to za chvilku...

      Vymazat
  3. ...to je super mam s tim osobni zkusenost pred uskladnenim periny poradne vyvetrat a vlozit obycejne treba detske tuhe mejdlicko...a muzete je klidne soupnout pod postel a na podzim jsou ciste vonave nedostane se do toho vubec nic...m.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mejdlíčko je dobrý nápad, ačkoli musím říct, že když jsem vybalovala zabalenou 2-3 roky uloženou výbavičku na miminko, pořád ještě voněla po posledním praní. A určitě se mi to nezdálo, protože tu výbavičku mi před uložením prala moje maminka a poznám její aviváž pro dětskou a citlivou pleť :)

      Vymazat
  4. Chybi tu dulezity bod- Mejte toho obleceni malo! Dite nepotrebuje 20tricek, 5rifli a 9svetru. Fakt ne. Stejne vsichni maji sklony nosit porad dokola totez.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na oblečení se vztahuje stejný debordelizační zákon jako na jiné věci domáscnosti, všeho s mírou. Přesto bych byla s konkrétními počty a doporučeními opatrná, to ovlivňuje víc věcí (cestování, možnosti sušení atp.).
      Nicméně i naše děti mají své obíbené kusy a jakmile proto zjistím, že si oblíbily nějakou věc, koukám ji sehnat ještě aspoň v jednom vydání, protože oblíbené triko v koši je můj VELKÝ PROBLÉM :D

      Vymazat
  5. Souhlasím, naši taky stále tahají jen oblíbené kusy. Jen ten nejmladší do toho zatím moc nekecá.
    Moc děkuju za tip na IKEA pytle, ty mi v jejich nabídce úplně unikly. Píšu na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, mají je v přízemí v tom oddělení s domácími potřebami (sušáky, kolíky, koše na prádlo, ramínka, šatní organizéry).

      Vymazat
  6. Pytle jsou super...pokud nemáte ovšem kočičího miláčka, který miluje veškeré obalové umělohmotné materiály...pytle z Tchiba mi rozkousal všechny (jsou chvíle, kdy se vplíží do skřímě i do šuplete pod postelí...
    ...a kolik oblečení? Haha, jsme stále někde mezi bodem B, P a I a můžu zodpovědně konstatovat, že množství oblečení závisí na povětrnostních (bahenních) podmínkách a na jednotlivých dnech, kdy mohu a nemohu prát (kdy jsem u pračky, dítěte, haldy s oblečením)...a vězte, že patery kalhoty jsou někdy opravdu ukrutně malý počet...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, máme též kočičího miláčka a asi by se tomu taky podíval na zoubek :D Maminka používá takové kontejnery z víkem u Ikey pod postelí a nedávno zjistila, že si její čičina to víko umí odsunout a přímo vprostřed vypraných a nažehlených věcí si udělala pelech a děsně si tam lebedila, chrápala si tam, až se postel natřásala. A tvářila se děsně zklamaně a uraženě, když byla odtamtud vykázána :D

      Určitě je to dobré upozornění, díky za postřeh. Pytle by měly být uklizeny z dosahu zoubků a drápků, ať už patří komukoli :)

      Vymazat
    2. šmarjá - s víkem, ne z víkem....

      Vymazat
  7. TD a ty vakuové pytle z Ikea, vzduch se odsaje čím? obyč vysavačem? ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, úplně obyč vysavačem :)
      fungují stejně, jako tyhle: https://www.youtube.com/watch?v=HfpDylZSzgA

      Vymazat
  8. Ahoj Fi či ostatní, používáte prosím vakuové pytle i na uskladnění kvalitních hedvábnovlněných obléků? Nemáte tip na nějakou pevnou kostru, která by zajistila oblek, aby nebyl sežvejkaný do kuličky, ale zároveň ho nemohly ožírat moly?
    Maruš velr.

    OdpovědětVymazat
  9. Jedinou vadu má Ikea a to, že nemá eshop a nezasílá poštou. Tolik věcí by se mi líbilo i hodilo, ale Ikeu mám fakt daleko :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na bazárcích si dávají inzerát lidi, co vám nákup v Ikea udělají a s drobnou přirážkou pošlou poštou.

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.