neděle 1. února 2015

Organizační série - den 1.

Vítejte u prvního úvodního a zahřívacího dílu slibované nové série, ve které se budeme věnovat organizaci a uspořádání našeho domova, našeho životního prostoru.

Při přemýšlení jak celou sérii koncipovat, aby pro vás byla co nejjednodušší, jsem došla k logickému závěru, že bude nejlepší držet se schématu, který diktuje sama velká FlyLady, abyste mohli oba programy skloubit a vytěžit tak z projektu co nejvíc. Proto začínáme v předsíni.
Stejně jako to dělám v případě FL, kdy vám každý den zprostředkovávám úkol na den nadcházející, budu postupovat i v případě  této organizační série a v předvečer každého dne přinesu jeden tip nebo úkol. Připraveni? Začínáme! :)


PŘEDSÍŇ 

Ať už se vracíte jen z pochůzky, po celém dni z práce nebo po týdnu dovolené, vždy do svého domova přicházíte vstupními dveřmi a to co je před nimi i za nimi, je právě to, co vás vítá, působí na vás a ovlivňuje vaše naladění. A nejen to - je to první obraz vašeho domova, který spatří kterýkoli příchozí host a nechá na sebe působit. A co víc - z hlediska feng shuei je předsíň dokonce hlavní vstupní branou energie čchi a vašeho štěstí a má přímý vliv na vaše zdraví a spokojenost. A naopak - nedostatky v této oblasti přináší potíže a překážky.
Ať už na principy feng shuei věříte či nikoli, "brána" do vašeho domova by měla být náležitě uspořádaná, přívětivá a funkční.


První úkol o který vás požádám je, abyste se podívali na svoji předsíň cizíma očima. Někdy to bývá těžké, protože když jsme na něco dlouhodobě zvyklí, máme tzv. líné oko, ignorujeme některé věci, i když to rozhodně neznamená, že na nás podvědomě nepůsobí. Postavte se před vaše vstupní dveře, dobře si prohlédněte jak vypadají a jak vypadá vstup do vašeho domova. Nechte na sebe působit celkový dojem, který ve vás tento pohled vyvolává.
Pokud se vám nedaří soustředit, a máte potíž se na danou zónu podívat cizíma očima, doporučuji tzv. zrcadlový trik. Vemte do ruky zrcadlo, ideálně větší (ale nemyslím tím, že byste museli demontovat koupelnové nebo šatní zrcadlo ;), postačí stolní kosmetické).
Natáčejte ho tak, abyste v něm viděli obraz vaší předsíně z jiné perspektivy - obrácené.


Tak. A co vidíte? Přívětivý útulný a účelně uspořádáný prostor, pořádek? Vypadá jako vstupní brána vašeho štěstí? :) Nebo vidíte nedostatky, chaos, příliš mnoho šatstva, bot, tašek a náčiní, všeho jako by bylo v zrcadle dvakrát víc, než vidíte normálně?
Dobře si tento dojem zaznamenejte na kus papíru (můžete si ho založit do složky, kterou jsem vám doporučovala už před časem na zaznamenávání rutin) a pořiďte si fotografii celé předsíně, nebo místa, na kterém budete chtít zapracovat nejvíc. Brzy se dozvíte proč :)

To je pro zatím vše. Zítra budeme pokračovat a podíváme se na nejčastější nešvary v uspořádání předsíně a jejich řešení.

předsíň před úpravou
předsíň po úpravě







 Zdroj fotografií: http://nicefamilyhomestead.com/

14 komentářů:

  1. ty háčky! ty budou potřeba, těším se!

    OdpovědětVymazat
  2. ta zeď od batohů bude pěkně špinavá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To záleží na podkladu.
      Máme taky světlou předsíň, vymalovanou omyvatelným Duluxem, háčky přímo na zdi a je to čisté, když už se někdy něco objeví, houbičkou to otřu.

      Vymazat
  3. naši předsín ale opravdu vidět nechceš ;) ani po úpravě to "není ono" a před úpravou radši no comment :D (spousta, spousta věcí, většinou mužovo krámy, ale taky pytel zn. odnesu do kontejneru "před Vánoci"! a podobně ;-) ) O tom že vymalovat by nebožátko chtěla už dávno ani nemluvě ;)
    (a stačí, že tam bydlí pes a i když mu pelech poctivě peru, tak občas mě při příchodu domů udeří do nosu - psina no..a voňat mu to tam zas moc nechci, to by mu asi nedělalo dobře) Jinam psíka dát nelze..

    No pořád se utěšuju že až budu velká ( jako moje maminka), že se té feng shuei domácnosti a to včetně předsíně, doberu :D
    Klaris

    OdpovědětVymazat
  4. My máme verandičku malou, je tam jen botník-ten je od podlahy ke stropu a pak jen místo na přezutí. Bundy apod. máme hned za dveřmi v chodbě, boty v zimě si dáváme taky do chodby -tam mám na ně kobereček, jinak by byly vymrzlé, protože ve verandě není topení.
    Jinak tam je krabice na psí granule a přepravka na vratné lahve.
    Někdy je tam toho víc a to většinou v zimě.

    T.D.- děkuji za českou FL, pěkné články, nakopnutí k činnosti a tabulky ke stažení - v češtině :).
    D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ....ano mne se to taky moc libi a jen si to prectu hned mne donuti neco delat taky dekuji za ceskou FL a tento blog je radost cist moc dekuji...markis

      Vymazat
  5. Super nápad s tím zrcadlem :-) Osobně používám fotoaparát. Z mého provozněslepého hlediska celkem uklizeného domova na fotkách vyleze - světe div se - BORDEL!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne toto som zistila nedavno aj ja, fotak je nemilosrdny pomocnik :-D

      Vymazat
    2. Ano, foťák je takový kritický neřád, odhalí bordel i kila navíc! :)

      Vymazat
  6. Toto je absolutně to nejlepší, co jsem na netu našla :-) Vracím se na vaše stránky, kdykoli se cítím "ztracená" v nepotřebných věcech. Opravdu velký dík, že jste :-)

    PS Jak to mám komentovat? Nevadí, že anonymní?

    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymně nevadí ;)
      Jsem ráda, že vám stránky pomáhají! ♥

      Vymazat
  7. Nemáte nějaký tip, jak prosvetlit předsíň, která nemá moc světla?

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, nemáte nějaký tip, jak optický prosvetlit a zutulnit předsíň, která nemá přirozeně moc světla?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, obávám se, že nemám žádnou inovativní radu, kromě klasických triků - co nejsvětlejší výmalba, pokud vám bílá přijde moc sterilní, vybírejte alespoň co nejsvětlejší odstíny tónovaných barev. Moje zkušenost je, že v takovým prostorách i tónovaná barva pak vypadá o 1-2 odstíny tmavší, takže to chce opravdu vybírat v co nejsvětlejším spektru.
      Dále hodně záleží na intenzitě osvětlení, tady preferuju teplou bílou kvůli útulnějšímu dojmu. Studená bílá je chladná a příliš žluté teplo zase malé místnosti bez oken dává trochu zakouřený zamšelý dojem. Dobrou službu udělá vhodně umístěné zrcadlo a pokud jste ve fázi vybírání dveří, vyhněte se samozřejmě tmavým odstínům a "těžkému" dekoru - různým reliéfům a kazetám. Malým úzkým prostorám prospějí odlehčené prosklené typy, pokud možno aspoň někde "šoupačky".
      Pozor na dekor zdí - tmavé obrazy a koláže z fotek a obrázků zmenšují, je lepší vybírat světlé motivy a větší formáty.

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.