pondělí 12. ledna 2015

Tipy a triky pro plánování menu

Co zas budu vařit? 
Mami, co bude k večeři? 
My nemáme mlíko?
Já mám hlad!

To jsou větičky, ze kterých má každá hospodyně brzy tik v oku a osypky. A k tomu ty nákupy a vůbec všechno - je to pořád dokola a zabijeme tím tolik času! A tak, pokud nemáme doma pana Cuketku nebo rovnou Zdendu Pohlreicha, to tak nějak lepíme jak můžeme a těšíme se na den, kdy děti dorostou do věku, kdy si ty špagety zvládnou uklohnit samy.
Což je u mě odhadem tak 10 let, takže zhruba 3,5 tisíce večeří, o obědech a víkendech nemluvě. Uf. Do té doby se k tomu musím postavit čelem a nějak si to co nejlíp zařídit. Jako obvykle sázím na nějaké "noty" a protože i FL doporučuje úterní plánování menu, přináším pár tipů, jak si celou záležitost trochu zpříjemnit a maximálně zjednodušit.



Takže jdeme organizovat a plánovat!


Sestavte repertoár
A hlavně vsaďte na jistotu. Napište si názvy jídel, která má vaše rodina v oblibě a která doopravdy jíte.
Nenechte se nalákat na atraktivní tipy z magazínových a internetových jídelníčků, když víte, že jeden z pěti členů rodiny nepozře filé (příklad), ať pak nevymýšlíte nouzové náhrady a neběžíte do večerky pro toastový chleba.
Inspirace jinými jídelníčky je ale jinak skvělá a připomene vám i oblíbená jídla, která vás běžně mezi regály v supermarketu nenapadají, nicméně - vždy laďte váš plán podle preferencí rodiny.

Vedle názvů jídel si sepište suroviny, které potřebujete. Konkrétní druh přílohy, masa, zeleniny atd. Nezdržujte se celou recepturou s uváděním špetek koření, pište jen klíčové suroviny, které potřebujete, abyste nedělali "Švej ču žou bez švej", jak stojí v Králíkách z klobouku. Sestavujete si totiž zároveň i nákupní seznam.
 

Jakmile budete mít sestavený tento oblíbený repertoár, best of vaší kuchyně, máte napůl vyhráno.
Nyní se zamyslete nad jeho rotací, střídáním. Bude se asi odvíjet od množství jídel nebo dalších  preferencí.
Může se točit pravidelně, nebo náhodně, může se řídit i různými akcemi v lokálním supermarketu, můžete nechat děti v rámci plánování losovat a nechat je tak zábavnou formou podílet se na skladbě rodinného jídelníčku.
Menu si můžete zanést do elektronického kalendáře a pak je přiřazovat k jednotlivým dnům, do excelové tabulky a nějak označovat pro lepší přehled o jejich rotaci, nebo na kartičky či samolepící post-ity, které se dají opakovaně přelepovat a přemisťovat v kalendáři nebo diáři.

Plánujte i ekonomicky
Buďto nakoukněte do letáku a plánujte menu podle aktuální nabídky, anebo vyhledávejte slevy na jednotlivé klíčové suroviny, což se vyplatí zejména tehdy, máte-li kolem sebe několik supermarketů; jezdit pro kuře v akci přes půl města je logicky nesmysl. Neopomíjejte taky nabídku některých marketů, které zaváží nákupy domů za symbolickou cenu, vemete-li v potaz, že se nemusíte s dětmi nikam vypravovat, parkovat, stát fronty a ještě chytnout virózu jako bonus.
Využívejte tištěných letáků, slevových serverů (kupi.cz, kupujete.cz, najdislevu.cz apod.). Soustřeďte se na vyhledávání slevy na položky z vašeho nákupního seznamu a přeskakujte všechny jiné výhodné koupě a věci, které by se "mohly hodit".
Kromě peněz si zkuste ušetřit i práci a nakupujte suroviny, ze kterých můžete udělat hned několik jídel.
Například z kuřete v celku dostanete prsa (řízky, nudličky na nejrůznější směsi), křídla a nohy (k pečení na mnoho způsobů, kuře na paprice, rizoto) a skelet použijete na polévku. Naporcujte a připravte si tak základ jídel na 3 dny dopředu.

Ušetřete si práci
Myslete o krok až dva dopředu i v tomhle. Koukněte se na váš týdenní plán. Jak byste si mohli vaření zpříjemnit a zjednodušit? Mně pomáhá mít připravenou cibuli. Potřebuji ji denně, protože je základem snad všech jídel, co vařím, vyjma zemlbáby. Jednou za pár dní očistím 5-6 cibulí, hodím do robota, přivolám dítě, to celé šťastné přiloží ruku k dílu zmáčknutím a vypnutím knoflíku na povel, nasekanou cibuli i se šťávou přesypu do vakuové krabičky (dobrá je i skleněná dóza s těsněním z Ikea), a kdykoli jdu vařit, jen si naberu a šetří mi to čas i energii.
Podobně se dají předpřipravit (nebo předvařit) i jiné suroviny (luštěniny, přílohy) i některé přísady, např.
- domácí bujónové kostky jako základ některých jídel, máte tak po ruce vlastní dobrý bujón bez éček a glutamátů).
- domácí jíška

A nezapomínejte zamrazovat! Když už si dáváte tu práci a stojíte u sporáku, uvařte jídla o trochu víc a dvě porce zamražte. Platí to zejména o polévkách, omáčkách, vývarech. Hodí se doslova "jako když najdeš" když někoho honí mlsná, přijde neohlášený host, máte migrénu, nebo je prostě den blbec a nestíháte vařit. Veďte si někde na boku lednice diskrétní seznámek zamražených jídel pro lepší představu a nezapomínejte je odškrtávat, když je odsud vytahujete (pokud vám nepřijde komfortnější rukama prohrabávat zmrzlé balíčky a studovat ojíněné etikety).

Vybudujte si univerzální nákupní seznam
Vedle surovin, které budete potřebovat pro vaše vaření, je celá řada dalších položek, které pravidelně nakupujete. Přesto se stává, že dojdou vločky, dojde mléko, oblíbený jogurt. Jak je možné, že jste si to zapomněli napsat, i když máte v kuchyni po ruce bloček s propiskou? Protože je to prostě komplikované, když vprostřed vaření musíte otřít ruce a někam něco vypisovat. Aspoň já mám sklon říkat si "musím si napsat.... smetanu". A pak si na ní nevzpomenu, ani když prolézám lednici při sepisování nového nákupního seznamu. Jak typické!
Projeďte vaše účtenky za poslední týdny a zaměřte se na to, co se na nich chronicky opakuje: bývá to kromě pečiva i mléko, jogurty, cereálie, sýry, salámy, dětská výživa, určité druhy zeleniny a ovoce, ale i drogerie, prací a čistící prostředky.
Sepište si tento seznam do tabulky, to je základ. A nyní postupujte podle toho, co se vám zamlouvá víc: můžete si seznam vytvořit v miniaturním formátu, zalaminovat a vložit do peněženky, kde vám při bloumání mezi regály poslouží jako tahák. Měl by vás opustit ten divný pocit, že "ještě něco chybí", seznam napoví. 
Nebo ho pravidelně tisknout a před nákupem s ním proběhnout lednici a spíž a označit v něm všechno, co dochází nebo budete potřebovat.
Nebo můžete seznam zalaminovat, vystavit na lednici a pravidelně odfajfkovat nebo jinak označit vše, co dochází nebo jste vzali poslední, a na základě tohoto pak sepsat nákupní lístek ručně, lamino setřít houbičkou a jet nanovo. Jak je libo!

Příjemné plánování i vaření a dobrou chuť, pokud právě obědváte ;)

P.S.: Přikládám pdfko s jídelníčkem ke stažení, vytištění a vyplnění.


8 komentářů:

  1. Milá terapie,:-)
    Dekuju! :-) jidelnicek naplanovany na cely tyden je muj,v tuto chvili,nedosazitelny sen:-) . Jak se blizi pul 6 a deti se zacnou chodit ptat,co bude k veceri,zacnu nervoznet. Ale treba se diky tobe me ve cery zprijemni;) Budu na tom pracovat.Diky za tip s cibuli:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Sestry v kříži, není zač :)
    Hlavně ať se vám něco z toho osvědčí a ulehčí vám to každodenní kungfu u sporáku ;)

    OdpovědětVymazat
  3. tenhle blog je pro me neco jako zjeveni :) Neco, co jsem nedokazala pojmenovat, ale je to ono :)) U nas je stabilne stav "po vybuchu", tak se tesim, ze to prevedu casem do nejake vice user-friendly formy :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že to je TO ONO :D Snad se TO i osvědčí, moc držím palce, ať to jde hladce ;)

      Vymazat
  4. Milá Fidorko, díky za dokument, co bude k jídlu. Bylo by možné, abys soubor rozšířila i o dopolední svačinky, minimálně na pondělí až pátek? Je to podstatná část, co nachystat a vzít s sebou na sváču do školy, či práce.
    Díky za tvůj zónový úklid 21.-27.1., vytiskla jsem si ho, poupravila položky, které se našeho bytu netýkají, připsala si pár položek do denní rutiny a některé zas ubrala a těším se na celý ten postupný proces!

    OdpovědětVymazat
  5. Mohla bych Vás požádat o uveřejnění nějakého vzorového univerzálního nákupního seznamu? Prave se snažím o jeho vytvoření a velmi by mi to pomohlo. Moc dekuji! Karolina

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.