neděle 28. prosince 2014

Den 1. - Pondělní požehnání domovu

Zítra je pondělí 29.12.14, budeme mít pravidelný větší pondělní úklid, kterému Fly Lady říká "požehnání domovu" (Weekly Home Blessing).
Věnujeme se oblasti obývacího pokoje.



Den zahájíme ranní rutinou pro úspěšný start.
 
Úkoly dnešního dne

  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Utřete prach
  • Vytřete podlahy
  • Vyleštěte zrcadla a dveře vč. klik
  • Vyhodťe starý tisk a katalogy
  • Vysypte všechny odpadkové koše

Je to pro začátek trochu větší sousto, tak to nepřežeňte a nedělejte jednu činnost déle než 10 minut. Pokud jste úplní začátečníci, místo leštění zrcadel a skleněných ploch debordelizujte jakoukoli oblast po dobu 15 minut - vyhazujte vše staré, nepoužívané, nepotřebné, rozbité a neoblíbené. Více si o debordelizaci přečtěte tady.


Každý týden se mimojiné budeme pohybovat v nějaké zóně, tento týden dokonce rovnou ve dvou. Tou první bude nyní obývací pokoj a vaší dnešní misí v této zóně bude: zalovit hluboko v čalouněných útrobách vašich pohovek a křesel.
To bývá místo, kde končí spousta křupek, ponožek, mincí a kapesníků. Budete překvapeni, kolik věcí tam každý měsíc objevíte.

Jděte! Nezabere vám to ani pět minut.

Hotovo! Co jste našli za poklady? Pochlubte se v komentářích :)

Večer nezapomeňte na VEČERNÍ RUTINU

Dodatek:
Ráda bych zdůraznila, že nejde o žádný hloubkový a precizní úklid. Od toho budou jiné dny, nyní jde o týdenní povrchový úklid, žádná jarní nebo vánoční honička. Vysavačem i mopem přejeďte podlahu stylem "tam, kde páni chodí" (..tam drobí). Neodtahujte nábytek, neleštěte parkety, nesmejčete kouty. Utřete prach.

Všímejte si, že čím víc máte krámů, tím se vám tento úkol bude dělat obtížněji a o to pomaleji vám půjde. Fly Lady tedy zjevně ví, co dělá - chce vás dostat do té polohy, kdy si dobrovolně budete chtít úklid co nejvíc zpříjemnit a zjednodušit, čili odstranit překážky.

Nelekejte se případné počáteční časové náročnosti. Uvědomte si, že zpočátku vám rutiny zaberou víc času v těch oblastech, které doteď nebyly pravidelně opečovávány a jsou zanedbané. Při pravidelném úklidu už je pak bude stačit jen přejet a zaberou vám jen chvilku. Pravidelnost, nikoli preciznost, je v tomto případě motorem k pohybu vpřed. A malými krůčky se můžete pohnout o celé kilometry. Přespříliš precizním šudláním na jednom místě to však půjde mnohem pomaleji!
Je těžké v sobě přepsat ten vzorec, který nám vštěpovali ("když něco děláš, dělej to pořádně!", "nedělej věci jen napůl!"), ale je to právě naše puntičkářství, které nás táhne dolů. Řekněte sami, kolikrát jste něco odložili na neurčito jen proto, že jste neměli dost času udělat to pořádně? Jak dlouho jste koukali na nabouchanou šatní skříň, než jste si pracně našli jeden den volna, a ten jste pak obětovali únavnému a nekonečnému třídění, skládání a věšení, namísto toho, abyste ji uklidili postupně po malých segmentech v 15minutových blocích během jednoho týdne?
Většina lidí nepatří mezi vytrvalce, proto jednoduše zapomeňte na maratón, běhejte sprint!

8 komentářů:

  1. Ahoj, měli jsme sedačku od příbuzných, po nastěhování jsem udělala dokonalou čistku a našla nůžky 30cm dlouhé a další z manikúry, výplatní pásku, mince, kousky stavebnice a drobků nepočítaně. Vejde se tam toho opravdu hodně!

    OdpovědětVymazat
  2. Jste naprosto úžasná!!! Mám sice za necelé tři týdny termín porodu, ale stejně mi to nedalo a zkouším se zapojit, sice asi trochu pomaleji, ale nedalo mi to. Moc děkuji za váš blog, plánování je přesně můj šálek kávy a takovéhle "nakopnutí" jsem potřebovala ;-) Kdybyste náhodou nevěděla o čem psát (i když v téhle oblasti se asi vždycky něco najde), moc by mě zajímaly rady ohledně čistících prostředků - mám jich asi milion - speciální na dané místnosti, na dané povrchy atd., ale stejně mám pocit, že mi některé základní chybí (dnes jsem kvůli "džezu" musela letět do Tesca) - tak nějaký souhrn přípravků, které by neměly chybět, ale bez zbytečností. Ještě jednou děkuji za váš blog a čas, který mu věnujete! Karolína

    OdpovědětVymazat
  3. Karolíno, teda, to je energie 3 týdny před termínem! :) moc díky za milý vzkaz :)

    Asi Vás zklamu, ale nemám těch čistících prostředků mnoho, můžu je stručně představit v některém z příštích příspěvků, díky za námět :)

    Držím palce na den D a doufám, že si i pak najdete čas a chuť na návštěvu blogu ;)
    TD

    OdpovědětVymazat
  4. Blog jsem objevila dnes diky kamosce. Jsme pul roku v novem dome a chaos tu vladne vsude, tak to zkusim podle vas :-)
    Jinak teda tip pro Karolinu. V kuchyni mam jar a tekuty pisek, kterym myju i drez, sporak a koupelnu. Jeden univerzalni prostredek, ten na podlahy. A pak ocet. Ten je na vsechno ;-). Vse ostatni jsou zbytecnosti ktere stoji moc penez :-D.
    Pavla

    OdpovědětVymazat
  5. Pavlo, zkuste a uvidíte, budu držet palce :)
    S názorem na čistící prostředky souhlasím!

    OdpovědětVymazat
  6. Díky moc za tenhle web.
    Jsem přesně ten člověk co tvoří hromádky, následně se je zoufale a zběsile snaží uklidit. Čímž se přes víkend odrovnám abych se na to na následujících několik dní zase vykašlala a po čase se zase snažila zoufale zpracovat ještě větší borčus. Systematicky před sebou hrnu nevyžehlené prádlo....
    Tak jsem se rozhodla, že to vyzkouším. Začnu. Dnes je pondělí.....a ono to půjde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daleen, tak to jsme podobně založené! :D
      Ale opravdu to jde, tak držím palce :)

      Jen se připojte k aktuálnímu dni a nezačínejte od dne 1. Nic se dohánět nemusí, opakuje se to pořád dokola :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.