sobota 24. ledna 2015

5 minute Room Rescue (..co je zas tohle?)

Možná už jste to někdy zaslechli, možná jste na to narazili na jiném webu v souvislosti s FlyLady a možná už čekáte, kdy to na vás vytasím i já. FlyLady doporučuje 5 minute Room Rescue implementovat do ranní rutiny už někdy devátý den, ale já jsem hodná teta a dopřávám vám čas ;) Nechtěla jsem taky vystřílet všechnu munici hned první týden a vyděsit vás přehršlí nových informací, termínů a úkolů.



No a co to tedy je, ta 5minutová záchranka místnosti? FlyLady nabízí hned dvojí výklad a dvojí způsob použití:

1. pokud máte v domě nějakou opravdu strašidelnou místnost plnou haraburdí a opravdu se vám do téhle třinácté komnaty nechce, pak máte větší šanci přemoci sebe i onu zónu, pokud do ní provedete ponor jen na 5 minut denně a těchto 300 vteřin v ní budete řádit - vyhazovat, třídit, rovnat, podle toho, jaký druh zásahu je potřeba. Po 5 minutách se vynořte a máte dalších 24 hodin na zotavenou. (Podobně jsem to praktikovala před šesti lety, kdy jsem v 7.-8. měsíci těhotenství a s pětadvaceti kily navíc probírala skladiště, které bylo (ještě 2 roky po nastěhování) v místě budoucího dětského pokojíčku, ovšem tehdy jsem tak konala nikoli pod vlivem FlyLady, ale pod tíhou situace a hořící "uzávěrky").

2. druhý způsob použití této pětiminutovky se nápadně podobá likvidaci hotspotů - rozhlédneme se po místnosti a všechno, co se někde válí, vrátíme na své místo, aby drobnosti nespustily efekt nabalující se sněhové koule. Já tomu říkám poněkud nezpůsobně "poprcat", paní učitelka by ze mě neměla radost.
Snad vás nepohorší, když vám tedy doporučím, abyste i vy zahrnuli tuto pětiminutovku do svých rutin a to denně, pokud chodíte do práce a vaše domácnost zůstává po dobu vaší nepřítomnosti beze změny, anebo dvakrát denně, pokud se v ní pohybujete (notabene s malými dětmi) i přes den.

zdroj před úpravou: revue.idnes.cz

Taková pětiminutovka kolikrát nemusí ani trvat 5 minut a efekt pouhého naklepání a srovnání polštářů sedačky a sklizení několika hraček a drobností posuďte sami.


Takže pětiminutovkám zdar - nazdar!

16 komentářů:

  1. Zátiší s gaučem je vaše domácnost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No..spíš roh obýváku a moje řídící centrum, z toho růžku od kávy vám píšu :)

      Vymazat
  2. My zase pouzivame slovo pofackovat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano! Pofackovat je i náš další oblíbený výraz, přiznám se, že jsem si na něj při psaní nemohla vzpomenout :D

      Vymazat
  3. Tak já mám ještě třetí možnost. Jsem v práci, ale děti už jsou doma :-D Takže žádný návrat do domácnosti beze změny se nekoná.

    OdpovědětVymazat
  4. Je to výborné, ale u nás to funguje jen v ložnici a ještě tak na WC (to má asi 1,5x1,5m, takže i když se tam leccos - hlavně čtivo, ale občas i kusy garderoby - navrší, lze je do 5 minut odvršit), jelikož máme 4 děti, z toho dvě s ADHD, jehož jedním z rysů je, že bezmyšlenkovitě odkládají libovolné předměty na ještě libovolnější místa... Takže pětiminutovou úklidovou akci já provádím prakticky celodenně. Připadám si jako pojízdný sběrač. Když jdu z jedné místosti do jiné, automaticky s sebou beru věci, které je tam třeba přemístit zpět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..... :-) mám to hodně podobně. Zrovna dnes jsem si říkala, že má funkce je máma sběrač :-))).... Ale obecně to chce hooodně pětiminutovek. My máme totiž dětí 5. Ale i tak jsou pětiminutovky super. Když do toho zapojím všechny, pak to vypadá v pokoji skoro na zázrak.

      Vymazat
  5. Pětiminutovku při malých dětech jsem zefektivnila tak, že vezmu koš na prádlo, projdu nebo třeba jen nějakou část domu a vše, co tam leží kde nemá dávám do koše. Pak přijdu třeba do koupelna a vyrovnám na místo věci z koupelny. Pak stejně v obýváku, dětském pokoji a pod., až mám koš prázdný. Nejvíc mě baví, jak to posbíram do koše, jak je hned pěkně uklizeno. To je pohled. A to roznášení je díky koši také hned.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. super nápad, musím vyzkoušet :-)

      Vymazat
    2. Taky to tak dělám :-) efektivní když má přijít tchýně. pokud je to nečekaná návštěva manžel zdržuje ukazováním přírodních krás naší zahrady a já nahážu všechno co není na svém místě do koše a koš zašoupnu do nejbližší skříně :-D

      Vymazat
    3. Tyyyjo, moc hezkej trik z košem! To musím hned vyzkoušet, já s tím běhám jednotlivě a často to pak nedokončím, protože mě po cestě zaúkolují děti...

      Vymazat
    4. Já používám třípatrový pojízdný košíček a dávám do něj věci podle zón ;-) Taky mám doma skřtky roznašeče. V případě potřeby ho zaparkuji do šatny :-D

      Vymazat
  6. prusvih je, kdyz se pak ten kos zapomene z nejblizsi skrine vytahnout. mam doma 3 mensi pradelni kose a obcas je nejak obtizne je vyprazdnit, kdyz se pri podobnych petiminutovkach zaplni vsechny. ten efekt sberu je ale naprosto exkluzivni.

    OdpovědětVymazat
  7. Moje prateta, která mě vychovala a které by bylo už letos 122 let:-), mi vždycky vštěpovala: Nikdy nechoď po bytě s prázdnýma rukama! Kamkoliv jdeš, vezmi tam to, co tam patří. Ušetří Ti to čas i nohy. - A měla pravdu. Chce to jen na to myslet.

    OdpovědětVymazat
  8. 5 prádelních košů :-( Dlužno dodat, že v některých je opravdu prádlo..

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.