neděle 11. ledna 2015

Tři začátečnické chyby

Pohyb v novém terénu s sebou nese riziko, že v dobré víře nabereme směr, který nám naši cestu dočasně zkomplikuje, nebo nás rovnou zavede do slepé uličky.

Abyste se ani vy nepohybovali jako v bludišti a nemuseli ve svém válečném tažení proti chaosu postupovat metodou pokus - omyl, pokusím se vám přiblížit tři typické začátečnické chyby, které mohou vést ke zklamání a selhání.





První základní chybu jsme si představili už dříve, tou je spěch.
Snaha udělat si pořádek během krátké doby vede k brzkému vyčerpání a přetažení. Pokud vyházíte celý šatník s úmyslem "vyřešit" ho během jednoho odpoledne, hrozí vám, že se dostanete do stádia, kdy budete nejen přehlcení, ale s unavenou myslí a touhou mít už čistku za sebou se může lehce stát, že budete dělat chybná rozhodnutí: špatně vyhodnotíte "potřebnost" některých kousků, omylem dáte oblíbený oděv na hromádku "vyhodit", nedotáhnete do konce rozvržení uložení oděvů tak, aby to odpovídalo vašem zvyklostem a systém jste snáze udržovali.
Proto si stanovte realistické cíle, postupujte systematicky, rozložte si projekt do více dnů, berte postupně jednu polici nebo zónu po druhé a dosáhnete tak efektivnějších a trvanlivějších výsledků v daleko komfortnějším tempu a stylu.

Druhou velkou chybou je předčasné zavádění některých organizačních řešení. Mluvím zejména o nákupu nejrůznějších archivačních složek, organizérů, krabiček, boxů, dóz a závěsných systémů v době, kdy ještě nemáte zdaleka debordelizováno a ještě netušíte, jak se vám naplánované schéma v praxi osvědčí. Předejděte frustraci z pohledu na drahé a naprosto nefunkční organizéry s vršícím se novým chaosem. Než vemete útokem Ikeu, přesvědčte se, že nastolené řešení bude účelné: dříve, než zainvestujete do krásného sortéru na došlou poštu a přivrtáte ho napevno na stěnu v předsíni, přesvědčte se, že jste schopni po příchodu do dveří položit poštu právě na toto dané místo, když jste několik let předtím měli zvyk nosit ji do kuchyně (obýváku) a dané řešení, ovšem v trochu jiném dekoru i provedení, byste tudíž užili spíš tam.
Pokud zavádíte koš na roznošené oblečení v předsíni, dříve, než zainvestujete do drahého a vysoce dekorativního koše, zkuste si nový návyk vyzkoušet po určitou dobu jen s obyčejnou banánovkou.

Počkejte si na dobu, kdy budete hotovi s vyhazováním nepotřebných věcí, protože teprve poté, kdy se uvolní váš prostor a zůstanou jen účelně používané věci, budete mít reálnější představu o tom, jaký počet a velikost všech těch lákavých organizačních vychytávek budete potřebovat a bude to pro vás mnohem větší radost a odměna. Kromě toho pro vás chystám velký seriál o organizaci všech zón, který odstartuje v návaznosti na první odlehčovací měsíc s FL.
Proto teď neztrácejte čas, peníze a energii organizováním a aranžováním krámů!


Tím mohu rovnou navázat na chybu třetí, a tím je neodstatečná již xkrát promílaná debordelizace, proto ji znovu připomenu jen takto okrajově a nově příchozí návštěvníky blogu odkazuji na dřívější samostatný článek na toto téma.

Těm, co právě poctivě procházejí tímto osvobozujícím a zároveň náročným procesem držím palce a fandím. Pamatujte, že květina bude silná a zdravá jen tehdy, pokud ji budete zastřihávat a odstraňovat zažloutlé listy a odkvetlé květy. Ani ovocný strom neponese ovoce, když jej nebudete prořezávat!





Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.