úterý 30. listopadu 2021

Vánoční plán - 3 týdny do Vánoc

  Do Vánoc zbývají tři týdny a kousek!







A dáme si týden v kuchyni. Uděláme si voňavý čaj, zapálíme svíčku a podíváme se na následující:


1. Seznam na sváteční menu 
  • promyslíme vánoční menu a vypracujeme rovnou i nákupní seznam surovin a potravin. Je na to přirozeně ještě dost času, ale bude příjemné a užitečné vědět, jak efektivně využívat slevových akcí a kolik čeho bude potřeba. Až natrefíte na majonézu nebo sterilovanou zeleninu v akci, budete vědět, jestli vzít jednu sklenici nebo dvě, stejně jako instantní kávu, nebo rum na vaječný koňak (toho hodně!). I kuřecí prsa na řízky, štěpánské husičky nebo kachýnky už mohou trávit Advent v mrazáku. Těsně před Vánoci už tak dokoupíte jen čerstvé potraviny, nákup bude zase o něco kratší a méně vyčerpávající.
  • Aby se vám vánoční menu lépe plánovalo, připojuji soubor k výtisku. Na každý den svátků si vytiskněte list, naplánujte menu, počet porcí, nezapomeňte na všechny hosty, sepište si potřebné suroviny a podle listu pak i nákupní seznam.
    Po svátcích si vše pak můžete zaarchivovat do "vánočního šanonu". Co je to?


2. V kuchyni 

  • využijte drobných (a četných) prostojů při pečení a přípravě jídla a než se vám třeba uvaří příloha nebo voda v konvici, přerovnejte šuplíky s kuchyňským náčiním. Vyndejte obsah, vlhkým hadříkem utřete dno, otřete nebo vyměňte podložku (nebo voskovaný papír), a složte obsah zpátky. Druhý den udělejte totéž s další zásuvkou, a tak dále, každý den v týdnu jednu. Rovnou vyhazujte věci, které se tam přimotaly nebo přemnožily od doby, kdy jsme zde dělali ordnung naposled: víčka, svorky, prasklé gumičky, zátky atd. Tato sezónní rutina má výhodu, že pomůže zrevidovat různá vykrajovátka, tvořítka, zdobicí trysky a další pomůcky, které nás obvykle nenapadne použít, ale teď se hodí.
  • pokud všechno krásně stíháte levou zadní a netrápí vás žádné naschvály, nepřízeň osudu a nemoci a nejedete podle Zónového úklidu (kde to bylo již minulý týden), tak můžete vyskočit na kuchyňskou linku a vyměnit kuchyňský voskovaný papír (noviny, folie) z vršků skříněk. Pokud jste dosud vršky svých skříněk neměli takto chráněné, čeká vás možná drbačka (doslova). Zkuste homeopatickou metodu, které se tak (v nadsázce) říká proto, že vychází ze stejného principu, kdy proti symptomu bojujeme stejným prostředkem (stejné stejným, čili mastné mastným). Na vrstvu zažloutlé chlupaté vrstvy nalejte obyčejný kuchyňský olej, rozetřete, nechte chvilku působit, seškrábněte a dočistěte nějakým abrazivním přípravkem (Cif, Real) a houbičkou. Postupujte tak sekci po sekci a až budete hotovi, nezapomeňte vršky přikrýt, abyste už takovou fušku nemuseli absolvovat.



Jednotlivé úkoly by neměly přetáhnout 15 minut. Udělejte, co můžete, ale nepucujte půl dne!

 

Rekapitulace listů k výtisku:

Suroviny na cukroví - předtištěný seznam nejčastějších surovin (mouka, máslo...)

Suroviny na cukroví - nepředtištěné (na vlastní a méně časté suroviny, přísady a koření)

Recepty na cukroví - zaznamenání receptur a poznámek k jednotlivým druhům cukroví
 
Dávejte při tisku pozor na vlastní nastavení. Soubory mají formát A5, aby se nám vešly do diářů nebo kabelek a mohli jsme je mít stále při sobě!

 

16 komentářů:

  1. Dobrý den, každé úterý se těším na přečtení vašich předvánočních tipů, moc děkuji za klid a motivaci před Vánoci, moc mi to pomáhá. Mějte krásné Vánoce a moc děkuji za to co děláte :) Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Lucie, moc děkuji za hezký vzkaz ♥ Pohodový Advent a vánoční svátky! :)

      Fi

      Vymazat
  2. Dobrý den, také moc děkuji za skvělé rady nejen během roku, ale hlavně teď před Vánoci ;-) Jen jsem se chtěla zeptat - děti se každoročně těší na odškrtávání letáčku "Kdy už přijde Ježíšek?" - letos ho nemůžu najít... hledám špatně nebo letos není? Děkuji za odpověď. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den všem, také se sháním po odškrtávacím kalendáři. Fi, kde ho prosím dohledáme? Díky, Karolina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      https://terapiedomova.blogspot.com/2021/12/kdy-uz-prijde-jezisek.html

      Krásný den,
      Fi

      Vymazat
    2. Milá Fi, kalendář je letos nádherný. Děti jsou nadšené: "Mami, já ten kalendář žeru." Mohou nejen škrtat, ale i vybarvovat. Palec nahoru:).

      Vymazat
  4. Dobrý den, taky marně hledám odškrtávací kalendář "kdy už přijde Ježíšek ?" Díky. Soňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      https://terapiedomova.blogspot.com/2021/12/kdy-uz-prijde-jezisek.html

      Krásný den :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak to vypadá s náplní do diáře na rok 2022. Na e-shopu ho zatím nemohu najít. Moc děkuji. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Jitko, náplně jsou v prodeji už asi 6 týdnů, koukáte z mobilu nebo z PC, že se vám to nezobrazuje?
      Je to sekce "diáře & náplně" https://eshop.terapiedomova.cz/kategorie/nahradninaplne/

      https://eshop.terapiedomova.cz/nahradninaplne/kalendarium-2022/

      Budu se těšit na objednávku. Kdyby něco drhlo, klidně volejte :)

      Fi

      Vymazat
    2. Pěkný den, koukám z PC a tam v náplních do diářů vidím jen 5 drobných doplňků. Chodím tam už přes měsíc, psala jsem i do chatu a teď sem. Právě jsem zkusila Váš link a vidím navíc tabulku s možností výběru náplní. Moc děkuji, hned jsem objednala a zaplatila. Vaše diáře jsou úžasné. Používám je od samého začátku a mám radost, že mohu kupovat jen náplň, protože desky jsou stále krásné. Byť nové desky mne vždycky moc lákají. Těším se na další rok s Vámi a moc děkuji za nezištnou pomoc našim domovům. Opravdu jste nejlepší, jak píše Jana. Jitka

      Vymazat
    3. Prověřím to nastavení a možná zkusím změnit šablonu eshopu, aby to bylo přehlednější. A jinak moc děkuju, myslím, že včera jsem zásilku balila a dnes by měla být doručována! Ať se líbí a hezky slouží! ♥
      Pohodový advent,
      Fi

      Vymazat
    4. Děkuji, zásilku už mám od včerejška doma. Dívala jsem se na stránky Zásilkovny. Trvalo jí to od pondělí do středy, což si myslím, že je docela rychlé vzhledem k předvánočnímu času. Přeju pěkné svátky plné pohody a radosti. Jitka

      Vymazat
  6. Zdravím, jenom jsem chtěla napsat, že podle Vánočních plánů jedu už řadu let, a v poslední době na mě hlavně na Instagramu vyskakují další a další "uklízecí" účty a plány na Vánoce, ale něco tak vymakaného nikdo nemá, a navíc zadarmo a bez dalšího otravování (dejte like, sledujte, běžte na stránky, přidejte se do skupiny...)Když jsem viděla plány - dnes ukliďte celou komoru, dnes ukliďte všechny skříně - to by mě akorát položilo, kdežto tady ty plány "uvařte si kafe a naplánujte si", "uklízejte, co stihnete za 15 minut" - to je tak geniální! Takže moc moc děkuji, jste prostě nejlepší!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to mě moc zahřálo ♥ Jj, "ukliďte všechny skříně a přeházejte tašky na střeše", jak říká FlyLady, to vede akorát ke CRASH & BURN, nárazu a vyhoření. Maraton se nedá zaběhnout sprintem.
      Děkuji a ať se vám daří.
      Fi

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.