pondělí 16. listopadu 2020

Podzimní plán - 5 týdnů do Vánoc

 

Jednou to přijít muselo, a ta chvíle přichází teď :) V závěru týdne by se mělo výrazně ochladit, tak nebudeme na nic čekat:

  • Přioblékneme se a každý den umyjeme jedno až dvě okna, podle jejich počtu a velikosti, pokud jich ale máte 20 v třípatrové vilce, určitě nebude ve Vašich možnostech je zvládnout v několika dnech (resp. jistě je, ale určitě chcete stihnout spousty jiných věcí, než jen vlát nonstop v oknech, že ano). Pokud jste si již dříve nesjednali na toto období výpomoc, vyberte jen okna v obytné zóně nebo okna, která to potřebují nejvíc).
  • začneme méně frekventovanými místnostmi jako je ložnice, koupelna atd. a postupujeme do "centra" dění, tj. kuchyně a obývák, kde v pátek skončíme. Nejprve tou nejčistší vodou umyjeme vnitřní tabule a rámy a potom venkovní část okna. Dejte do vody trochu šampónu na vlasy, uvidíte, jak bude okno zářit. Poté postříkejte přípravkem na sklo (Okena, Clin atd.) a doleštěte papírovou utěrkou nebo mikrovláknovým hadříkem, který dobře saje a nepouští chloupky. Moc to nepřehánějte (jako tahle paní), venkovní rámy a římsy si necháme na jaro. Nepoužívejte parní čističe pokud bydlíte v oblastech, kde by mohlo mrznout, nebo teploty budou tak nízko, že by teplotní rozdíly mohly způsobit prasknutí skla.
  • zazimujeme sítě proti hmyzu, aby zbytečně netrpěly mrazy a nepříznivým počasím a zbytečně se nezkracovala jejich životnost. Po vyndání z oken je třeba rámy se sítěmi osprchovat, jemně vykartáčovat kartáčem s měkkými štětinkami a trochou čisticího prostředku. Následně necháme rámy volně uschnout a pak teprve je pečlivě obalíme do bublinkové fólie a uložíme na cca 5 měsíců na bezpečné místo, kde nedojde k jejich poškození. Až uvidíte co z těch sítí ve vaně "sleze" a jak to bude "vonět", budete rádi, že jste tento krok nevynechali. A až budete na jaře vracet sítě do oken, budete mit opravdu dobrý pocit z toho, že je instalujete čisté. :)
  • nezapomeňte utřít i lamely žaluzií; pravidelně je vysáváme úzkým štěrbinovým nebo kartáčovým nástavcem vysavače, takže by měly být v dobrém stavu. Pokud jsou zanedbanější, chce to vlhký hadřík s nějakým přípravkem, ideálně antistatickým (např. Pronto). Úzké lamely (pokud nejsou ostré) se vám budou dobře oboustranně otírat starou lehce navlhčenou ponožkou (nejlíp froté) nataženou na ruce. Pokud máte široké dřevěné lamely, pomůže bavlněná rukavice a stejný princip, díky odděleným prstům lze stírat více lamel najednou.
  • pokud záclony pravidelně měníte nebo perete, neměli byste s nimi mít žádnou speciální práci, stačí je přeprat na jemný program a vyvěsit ještě vlhké. Závěsy je dobré propařit párou nebo aspoň nechat venku provětrat (pokud nebude vlhko!), aby se osvěžily a zbavily prachu. Zaprášené textilie hodně ovlivňují klima v domácnosti, proto se snažte toto nevynechat, i když se vám nebude chtít. (Já mám k praní a věšení záclon a závěsů zakořeněný odpor z dob, kdy jsme doma měli konzole napevno a všechno se muselo věšet na štaflích s rukama nad hlavou. A ty svi*ě žabky šly strašně ztuha, takže to trvalo a bolelo, fakt jsem to nesnášela. Při zařizování vlastní domácnosti jsem proto okamžitě pořídila lehce nasazovací záclonové tyče s kroužky, které jen odjistím, vyháknu, celou parádu sundám a dál s ní pracuji na zemi. I navlékání a věšení čistých záclon potom jde mnohem snáz, všechno to pěkně připravím "dole" a pak celou věc opatrně vezmu a nasadím zpátky 3 metry nad zem. S pomocí to jde samozřejmě snáz, jako všechno!).

Je to náročnější mise, ale časově rozložená do 5 dní je snesitelná a určitě velmi oceníte, až budete za několik dní na první adventní neděli koukat rozzářenými nazdobenými okny ven s vědomím, že máte největší opruz za sebou. :)

4 komentáře:

  1. Milá Fi,
    moc děkuju za vánoční plán. Chtěla bych se zeptat, jestli bude letos i odškrtávání "Kdy už přijde Ježíšek?" Moje holky to milujou! Ještě jednou díky! Bez tvého diáře už si to ani neumím představit.

    OdpovědětVymazat
  2. I já chci moc poděkovat za tenhle blok. Chodím sem od počátku a stále mne baví uklízet podle těchto skvělých návodů. A diář také používám hned od jeho vzniku. Moc mi vyhovuje pro domácnost i pracovní úkoly. Přeji pěkné dny a dobré zdraví. Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Fi,
    ďakujem za Tvoje stránky, veľmi mi tento rok pomohli s organizáciou upratovania a vianočnej prípravy, keďže sme sa tento rok presťahovali do väčšieho bytu a potrebovala som zaviesť nejaký systém, aby mi to neprerástlo cez hlavu. Idem podľa plánu a je to super. Mám ale jednu otázku k oknám. Donedávna som na leštenie okien používala Clin s alkoholom. Nebolo potrebné ich prácne leštiť, iba utrieť a bolo hotovo. Boli krásne čisté, keď na ne zasvietilo slniečko. Bohužiaľ, prestali ho vyrábať a ja som tento víkend (keď po dlhom čase zasa svietilo slnko) zistila, že ten nový Clin síce vyleští okná a vyzerajú pekne, keď je pod mrakom, ale keď mi na JZ okná začalo celé dopoludnie svietiť slnko, skoro som zošedivela... tie okná sú samá čmuha, vidno ťahy po umývaní a leštení. Moja radosť z čistých okien razom pominula. Máš nejaký osvedčený prostriedok v rozprašovači? Okena je myslím len tekutá vo fľaške, ako si pamätám z dávnych čias. Neviem, či sa niečo zmenilo. Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já používám sprej z Lidlu a jsem spokojená 😊

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.