pondělí 12. října 2020

Podzimní plán 2020 - 10 týdnů do Vánoc

 Vítejte u dalšího dílu letošního podzimního plánu!

Do Vánoc zbývá celých 10 týdnů.





Tento týden jsou před námi stěžejní úkoly:

  • v rámci (třeba) úterního dne plánování si doma ujasněte, jak, kde a s kým budet trávit vánoční svátky a Silvestrovskou noc. Budete doma, na chalupě, na horách? Sami doma s nejužší rodinou a vaše plány nepřesáhnou krmení racků na Náplavce, nebo to budete chtít rozjet s přáteli někde na horách? Co na Štěpána nebo na Boží hod? Budete u rodičů či příbuzných? Nebo oni u vás? S kým se budete chtít určitě potkat a komu se naopak vyhnout? Budete potřebovat hlídání dětí? Udělejte si plány a zaneste je do svého kalendáře, proveďte potřebné včasné rezervace a zajistěte si na tuto dobu volno ze zaměstnání, je-li třeba. Informujte o svém záměru všechny lidi, kterých se předběžný plán týká (které chcete pozvat), aby mohli udělat totéž (rezervace jízdenek nebo dokonce letenek, nahlášení dovolené v zaměstnání atd.).
  • minulý týden jste si vytiskli tabulku s nápady a tipy na dárky. Tento týden můžeme navázat na další krok a tím je zahájení objednávání a nákupů vánočních dárků. Začneme přirozeně těmi, jejichž dodání bude trvat delší dobu: nákupy ze zahraničí nebo zakázková výroba. Pro lepší kontrolu nad celkovým stavem si můžete vytisknout TUTO TABULKU a postupně odškrtávat.
  • pokud nemáte jasno v dárcích pro děti, je třeba vymámit z nich, co by si přály najít pod stromečkem. Je velmi ošidné začít s tím tak brzy, čím dříve totiž začneme, tím déle budeme poslouchat "kdy už...?" a "Kolikrát se ještě vyspím...?". Ale nedá se svítit. Budeme se muset obrnit trpělivostí a dětem vysvětlit, že dopis bude putovat vééélmi, vééélmi daleko, proto je potřeba psát dlouho dopředu (u mladších dětí to zabírá). U této kategorie dárků je potřeba začít opravdu s předstihem, zvláště, pokud jde o nějaké horké novinky. Není nic horšího, než pekelně obehraná větička "Zboží je dočasně nedostupné", nebo prodavačova hláška "zboží přijde po Vánocích...". Já mám v živé paměti shánění jedné konkrétní varianty Roboryby před x lety, a díky, stačilo, never more! 
  • totéž platí i pro tipy na dárky pro příbuzné a přátele, zejména pokud jde o děti. Nahoďte udičku včas a také si vzájemně stanovte nějaké dárkové limity, ať předejdete pozdějším rozpakům nebo napětí. Dávání i přijímání by mělo být pokud možno v rovnováze.

Doma

  • zajistěte revizi kotle a karmy. Stejně jako je tomu u komína a kamen, obojí je nutno jednou ročně zkontrolovat a před zimou je to nejjistější, zvláště u karmy, kde hrozí otrava. Pokud máte detektor úniku CO, zkontrolujte baterie, při jejich výměně si někam označte datum (zapisuji do listu "Co pohlídat" v TD Diáři).

Auto
  • příští týden (9 týdnů do Vánoc, to znamená až za týden) budeme sjednávat termín na přezutí kol a předsezónní servis. Tento nadcházející týden proto zkontrolujte stav (hloubku vzorku) u vašich zimních pneu a případně se poohlídněte po nových (pozn.: pokud je máte uskladněné v servisu, pak toto přeskočte, o nevyhovujícím vzorku by vás technik informoval už na jaře a neuskladňoval by je).
  • ještě před návštěvou servisu nalejte do ostřikovačů zimní směs a zkontrolujte stav stěračů, aby dobře stíraly a lamely pevně přiléhaly ke sklům. Zvláště pokud jezdíte denně a delší trasy, nenechávejte to až na servis na přelomu měsíce, pro případ, že by počasí bylo nepříznivější. 
  • proveďte úklid interiéru auta (vysát, utřít prach uvnitř, vyčistit potahy)
  • vyperte potahy dětských autosedaček (odmočit, namydlit skvrny žlučovým mýdlem a strčit do pračky)


Tak šup do toho. Rozdělte si doma s partnerem kompetence, naporcujte si úkoly do jednotlivých dní celého týdne a těšte se z postupně odškrtávaných položek. 
U úkolů vyžadujících mokré čištění a dlouhé schnutí sledujte předpověď počasí, ať mi nenastydnete! ;)

Užívejte pěkné podzimní dny a nashle za týden u úkolů spojených s 9. týdnem do Vánoc!

Fi

5 komentářů:

  1. A budou letos Vánoce? Nebo nám je vláda zatrhne? 🤷‍♀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určite budú. Ale keby nechodíme po rodine, to by boli pre mna konečne vysnívané pokojné Vianoce 😀🙏

      Vymazat
    2. Budou 😊 jaké si je sami uděláme,takové budou 😊🎄

      Vymazat
  2. Ó můj Bože! 10 týdnů do Vánoc! Já si zase Vánoce bez rodiny neumím představit :-) Takže jak píše Hani, jaké si je uděláme, takové budou. Každý si pod ideálem představuje něco jiného. A to je krásné. Hlavně pevné zdraví!!!

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.