neděle 9. srpna 2020

FlyLady 10. - 16.8.

Tento týden jsme v oblasti kuchyně
Návyk měsíce - várku prádla denně
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 




PONDĚLÍ 10.8.

Úkoly tohoto dne

  • Převlékněte ložní prádlo 
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše


Mise dne: vymýt odpadkový koš. Znáte tu situaci, kdy pytel uvnitř občas sklouzne z obvodu, nikdo si toho jakoby nevšimne a věci se dál hážou dovnitř? 
To se prostě stává, a tak dneska koš důkladně vymyjeme, vysušíme a založíme nový pytel. "S láskou v srdci a písní na rtech" (jako Berta z 2 a 1/2 chlapa).
Pokud má koš víko, nezapomeňte i na něj.

FlyKids: děti, běžte se podívat do skříně s oblečením, do té části, kde visí věci na ramínkách. Tak. Podívejte se na dno skříně - nesklouzly nějaké kousky oblečení z ramínek dolů? Někdy se to stává a oblečení pak bývá pokrčené a navíc nejde najít, když ho potřebujeme! Pověste proto takové kousky zpátky na ramínko. Pokud nedosáhnete nahoru na tyč, maminka nebo tatínek vám pomůžou. 

Pokud narazíte na oblečení které je vám už malé nebo ho nikdy nenosíte anebo nosit nechcete, dejte ho na stranu, maminka už bude vědět, co s ním - dá ho někomu, kdo ho využije.

Požádejte taky maminku, aby vám nařídila budíka (nebo telefon) na 5-10 minut a zkuste všechno stihnout dřív, než zazvoní. Kdo vyhraje - vy nebo budík? ;)

 

********************************************************************************

ÚTERÝ 11.8.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:
  • jídel k uvaření a nákupy 
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě užívaných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: napusťte dřez horkou vodou a trochou saponátu, čapněte hadr a otřete pracovní desku zepředu dozadu a ze strany na stranu. Ano, budete muset přesouvat věci*, ale odolejte pokušení vyklidit celou linku a všechno vyskládat, nebo se zaseknete, to vám garantuji. Jednoduše šoupněte s kávovarem nebo topinkovačem (pro příklad) na stranu, otřete plochu, popojděte o půl metru, setřete, vraťte věci na místo. Neděláme generálku kuchyně, chceme prostě jen dostat pryč všechny drobky a bordýlek, který se skrývá pod a za spotřebiči a ve spárách pracovní desky.
Nic se nemá přehánět! A mějte se moc krásně!

* vidíte, FL zase chce, abychom se naučili mít jich na lince co nejméně ;) 

FlyKids: dneska v pokojíčku budeme uklízet oblečení. Všechno, co najdeme na podlaze, židličkách nebo postýlce rozdělíme na dvě hromádky: na jednu budeme dávat jenom oblečení, které je čisté, a na druhou oblečení, které už jsme nosili a je to na něm vidět, má třeba flek od zmrzky nebo trávy. Tak.

Hromádku se špinavým oblečením potom můžete odvézt na korbě nákladního auta nebo v kočárku tam, kam patří: do koše se špinavým prádlem. 

Základní pravidlo je: nedávejte čisté oblečení do koše na špinavé oblečení!

Druhé základní pravidlo je: čisté oblečení patří do skříně!

Tak. Nevypadá pokojík hned lépe? A určitě se v něm i lépe hraje, když nikde nepřekáží hromádky oblečení.


********************************************************************************

STŘEDA 12.8.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:


  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 



Mise dne: dnes přijde na řadu velmi důkladné očištění kuchyňské baterie u dřezu nějakým starým vyřazeným zubním kartáčkem a účinným prostředkem, který rozpustí prstenec nánosu u kořene baterie: kašičkou z jedlé sody, jak jinak! Po chvilce působení samotné sody zakápněte místo citronem nebo octem. 

FlyKids: děti, kde máte uložené pastelky, barvičky, papíry, omalovánky a další věci na tvoření? Dneska v nich uděláme pořádek.
Nechte si zase nastavit budíka nebo telefon na 15 minut a projděte tyto potřeby. Dejte stranou všechny věci, které již nepoužíváte, nepotřebujete nebo nechcete. A taky malé zlomené pastelky a vyschlé fixy. Zbytek hezky srovnejte, třeba i podle barev! Je to zábava a snáz taky vidíte, které barvy už docházejí, anebo jich máte naopak na rozdávání.

 

*********************************************************************************

ČTVRTEK 13.8.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: dneska pěkně umyjeme všechny velké spotřebiče v kuchyni. Začneme lednicí, utřeme dvířka po celém obvodu, madla, potom se přesuneme na dvířka trouby, myčky a mikrovlnky. Utřeme otisky a skvrnky, vytřeme dosucha, vyleštíme do vysokého lesku. :) 

FlyKids: dneska si budeme hrát na hasiče. Běžte do pokojíčku a podívejte se na skříňky, komody, stolečky, parapety a další místa, na která odkládáte věci, ale přitom tam nepatří, mají své místo jinde. Takové věci jsou jako malý ohýnek. Když s nimi nic neuděláte, budou přibývat a nabývat na síle,  rozhoří se a spojí v jeden obrovský "požár", tedy v jeden velikánský nepořádek. Každý takový "ohýnek" rychle uhaste tím, že věci uklidíte na místo.

*********************************************************************************

PÁTEK 14.8.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.


Mise dne: dnes důkladně vytřeme podlahu v kuchyni, pěkně po koutkách, pod soklem, kolem celého obvodu, nejen kudy páni chodí...a máme hotovo! :)

FlyKids: Dnes to bude jednoduché, vsadím se, že to zvládnete za jednu minutu!!! Jděte do svého pokoje a vyneste odpadkový koš. Díky přetékajícímu koši může váš pokoj vypadat chaoticky!

To je vše! Hotovo! Víkend začíná!

*********************************************************************************

SOBOTA 15.8.

Den volna určený pro rodinu. Čas určený nejbližším, dětem, společným rodinným aktivitám, oslavám nebo výletům.

*********************************************************************************

NEDĚLE 16.8.

Den volna určený obnově fyzických i psychických sil. Chvilka o samotě, pěkný film, kniha, koupel, cokoli vás potěší a trochu vám zvedne náladu a hladinu energie.

6 komentářů:

  1. Děkuji za mise i pro děti ;) bezva nápad a pekne napsané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, krásně to Marla vymyslela, já jen přeložila a předložila ;) Ale těší mě, že se vám to líbí!

      Vymazat
  2. Vážně, FlyKids jsou super! Hned je zaúkoluju! 😉

    OdpovědětVymazat
  3. FlyKids zapojím hned, jak se vrátí z prázdnin! :D

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.