sobota 23. května 2020

Ať žije víkend!

Je tu víkend, ať žije víkend!

Řádná hospodyně si přivstane, aby toho stihla co nejvíce: Ihned po ranní hygieně vysype koš s prádlem, roztřídí jej na několik hromad a zahájí víkendové praní. Předtím probudí rodinu, aby mohla jednotlivé členy rovněž zaúkolovat a mohla rovnou svléct povlečení ze všech postelí a přidat ho do bubnu  pračky, samozřejmě.
Následně napustí kýbl a vytáhne mop a vysavač, jde do kuchyně, poklidí jídelní stůl, pracovní desku, vyklidí lednici, přetřídí jídlo, naplánuje nákup, utře prach, otře otisky prstů z dvířek, zásuvek a spotřebičů, vydrhne digestoř, plotnu, plochu nad sporákem, vycídí dřez, vymění utěrky a hadříky a přesune se do obýváku, kde přetřídí tisk, uklidí hračky a oblečení, srovná polštáře a plédy, uklidí odkládací stolky, utře desku konferenčního stolku, vypucuje televizi, počítač, otře parapety, police, vitríny a skříňky od prachu, nakonec vysaje a vytře podlahu. 

Nezahálí, čas kvapí, víkend se krátí, tak pokračuje ložnicí a dětským pokojem, kde převléká postele, utírá prach, sklízí věci na své místo, třídí a vysává, mopuje, nezapomene ani na vydrhnutí toalety, umyvadla, vany, nablýskání baterií a zrcadel, výměnu ručníků a doplnění hygienických zásob.
Dva dny volna završí vytíráním předsíně a zádveří a povzdychem, že okna se zase nestihla, tak snad třeba za týden. 
Vypere hadry, opře košťata a mopy, zaparkuje vysavač na místo a těší se na pondělí do práce.

A co budeme o víkendu dělat my?

My máme hotovo, takže pokud možno si přispíme a po celý víkend se budeme snažit odpočívat, věnovat rodině, přátelům, svým koníčkům, aktivitám, které nabíjí energií, tvůrčím projektům, které nás baví.
Stolovat v pomalém tempu, povídat si, vyrazit na procházku, zalézt si pod deku a pustit si Netflix když prší, upéct si bábovku, mastit karty, zavolat babičkám, vyrobit s dětmi sezónní dekoraci atd.!

Domácí práce omezíme jen na ty nezbytné lehké a efektivní (viz denní rutiny
), to abychom se do nového týdne neprobudili s hromádkou špinavého prádla a nádobí, a jinak... užíváme 2 dny volna.

Ať žije víkend! :)


P.S.:
Výše uvedená situace byla samozřejmě popsána s nadsázkou. Ani víkendové úklidy nemusí zabrat celý víkend, ale smyslem sdělení zůstává. že je určitě škoda ukrajovat ze dvou dnů volna byť jen půlden. Rozložením úklidových rutin na denní mise po menších částech si odbydeme celé úklidové kolečko postupně po troškách během pracovního týdne a - víkend je celý náš!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.