pondělí 30. března 2020

Zónový úklid 30.3. - 5.4.



Po krátkém demu je pravý rozpuk jara už opravdu, ale opravdu za rohem, a my si čekání zkrátíme péčí o pokojové rostliny - právě teď je ideální doba pro jejich přesazení a celkové ošetření. Více se dočtete v tomto příspěvku.
V závislosti na množství vašich rostlin si rozdělte práci buďto do několika dní (zón) jako já níže, nebo v případě menšího množství pracujte v jednom dni dle vašeho výběru či možností. Uvidíte, jak vás pohled na ošetřené rostliny a omyté květináče bude těšit a zvedne vám náladu a hladinu energie!


Pondělí 30.3.


Současné denní rutiny

Pondělky patří zejména ložnici.
  • Svlékneme povlečení (ach ano, zase!*) a dáme jej vyprat; vyvětráme lůžkoviny, pokud počasí dovolí, jinak postačí nechat peřiny rozhozené navolno a okno dokořán.
  • Sklidíme povrchy komod a nočních stolků, aby na nich nebyly kapesníky, papírky, hrnky s nápoji, odklidíme rozházené čtivo nebo šatstvo kolem postele. 
  • Ošetříme pokojové květiny z ložnice.
  • Utřeme prach na parapetech, volných površích.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu.
  • Čistě povlékneme a hezky usteleme postel.
  • Na závěr vytřeme vlhkým mopem podlahu a vyvětráme.
V pondělí zrevidujeme povíkendové zásoby v lednici (které také přednostně upotřebíme) a naplánujeme menu na příští dny. Vytvoříme seznam a zajistíme nákup. S ohledem na omezené nákupní možnosti a zvýšené nároky na stravování v těchto dnech plánujeme opravdu pečlivě a zásoby kontrolujeme podle seznamu (měli byste mít v TD Diáři na lamino kartě, jestli ne, vytvořte si ho, proto tam ta karta je). Projděte jednu kategorii po druhé, abyste nemuseli do obchodu kvůli pytlíčku soli. Ta je totiž nad zlato, jak víme! 
Nezapomeňte ani na kategorii drogerie, lékárna a na potřeby pro mňauzlíčky!

* dočasně - po dobu karantény (stejně jako kdykoli v období marodění nějakého člena rodiny) - převlékáme ložní prádlo jednou týdně.

-------------------------------------------------

Úterý 31.3.


Současné denní rutiny

V úterý přichází na řadu koupelna. 
  • Dáme vyprat ručníky a předložky.
  • Přeleštíme zrcadla a skleněné plochy od šmouh a otisků.
  • V rámci denních rutin provedeme pečlivou dezinfekci sanity a vyvětráme
  • Dětské hračky na koupání nechte odmočit v kýblu nebo vaničce s horkou vodou a trochou jaru a octa, vysprchujte a nechte uschnout na vzduchu.
  • Přesuneme se do předsíně. Srovnáme svršky na věšáku, uložíme roztahané svetry, pláštěnky, deštníky, zredukujeme vše přemnožené, vyklepeme rohožku a vysajeme podlahu.
  • V koupelně také vysajeme a důkladně vytřeme podlahu, poté totéž i v předsíni a na WC.
  • Na závěr dáme voňavé čisté ručníky a předložky.
V úterý také obvykle žehlíme repre nebo mačkavé kousky z prádelního koše. V současné době se zaměřujeme na žehlení povlečení, utěrek, ručníků a samozřejmě roušek.



 ----------------------------------------------------

Středa 1.4.


Současné denní rutiny

Dětský pokoj uklízíme ve středu.
  • Svlékneme povlečení, dáme jej vyprat, vyvětráme lůžkoviny.
  • Uklidíme povrchy skříněk a komod: knížky do knihovniček, hračky do boxů, prádlo do skříní, plyšáky do košů nebo sítí, umělecké potřeby do krabic a organizérů. Učíme děti, že vše má své místo, svůj "domeček".
  • Utřeme prach na debordelizovaných plochách a vyprášíme plyšáky, sedací pytle, stany a teepee, tedy klasické pracholapy.
  • Ošetříme rostliny v pokojíčku a také z chodby a koupelny.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu, nevynecháváme prostor pod postelí.
  • Vyklepeme hrací koberečky a předložky.
  • Čistě povlékneme a hezky usteleme.
  • Na závěr stáhneme podlahu vlhkým mopem a vyvětráme.
Pokud máme nějakou úřední záležitost, středa je úředním dnem na většině úřadů v ČR a proto na tento den naplánujeme vyřízení takových záležitostí nebo pochůzek, pokud možno samozřejmě bezkontaktně. Nenechte se ukolébat karanténou, sledujte aktuální situaci, ve hře jsou nyní žádosti o ošetřovné či odklad splátek u hypoték a úvěrů, nenechte si ujít své možnosti.

Rovnou naplánujeme výměnu pneu u našich aut.

Je taky Apríl. Nezapomeňte si dneska z někoho pořádně vystřelit a dávejte pozor, abyste se vy nenechali napálit :D Bavte se a (s)mějte se! :)

 -------------------------------------------------------

Čtvrtek 2.4.

Současné denní rutiny
Čtvrtky patří kuchyni
  • Před nadcházejícím víkendem opět v rychlosti koukneme do lednice, zda v ní nezůstává něco, co by mohlo podlehnout zkáze nebo zbytečně zabírat místo, zrevidujeme i chlebník a vytřídíme pečivo. Zkontrolujte i košíky se zeleninou a ovocem.*
  • Dáme do pořádku Sodastreamové a jiné umělohmotné láhve a svačinové krabičky. **
  • Otřeme nebo vyměníme ubrus a prostírání.
  • Na závěr  hadříkem přejedeme ohmatané panely na spotřebičích, jako je myčka, trouba, mikrovlnka, dveře lednice, atd.
  • Vypláchneme a vyleštíme dřez, pověsíme čisté utěrky (nyní denně).

Ve chvíli volna u kávy také zaplatíme účty a faktury, které v průběhu týdne shromažďujeme na jednom místě. 

* Všechno se snažíme zužitkovat - zeleninu do polévek, omáček, placek, pečivo sušíme a meleme na strouhanku, smažíme na krutónky do polévky nebo zapékáme (zemlbába), ovoce zapracujeme do buchet a koláčů, intenzivněji než kdy předtím se ze všeho snažíme vytěžit co nejvíc a vyhazovat co nejmíň. Šetří to nejen suroviny a peníze, ale i vaše výlety do obchodu, které jsou nyní spíš adrenalinovou záležitostí.
 
**
Láhve do sodovkovače mívají docela nepraktický tvar a špatně se čistí uvnitř. Dneska je napustíme teplou vodou s trochou jaru a necháme chvíli odmočit. Tenkým dlouhým kartáčem je pak vyčistíme po vnitřních stěnách a pomoct si můžeme i jedlou sodou a citrónem. Jedlá soda šetrně odstraní pachy uvnitř láhve a přirozeně ji desinfikuje, citron zase vrací plastům lesk a odstraňuje zakalení/zbarvení přírodními barvivy (typicky mrkev, pomeranč). Nakonec láhve řádně vypláchneme a necháme volně uschnout. Nezapomeňte dát do pucu i víčka a pítka, nechte je klidně odmočit v horké vodě s octem.
Stejně postupujeme i u jídelních krabiček. 

-------------------------------------------------------

Pátek 3.4.


Současné denní rutiny



Každý pátek připravíme obývák pro víkendový relax.

  • Vyklepeme a srovnáme polštáře a sedáky, složíme plédy, ručním vysavačem přeluxujeme sedačku.
  • Uklidíme a utřeme konferenční stolek, oprášíme na něm aranžmá. 
  • Vytřídíme tisk a čtivo, nepřečtené časopisy a letáky dáme na své místo (do stojanu), přečtené a prohlédnuté do tříděného odpadu.
  • Utřeme prach z parapetů, polic, stolků, oprášíme a otřeme televizi a počítač. 
  • Ošetříme pokojové rostliny z kuchyně a obýváku.
  • Na závěr vyluxujeme a vytřeme a mopem stáhneme i kuchyň nebo kuchyňský kout, které bývají často součástí obýváku.
  • Zkontrolujeme stav prádelních šňůr na balkóně nebo zahradě; pokud jsou zteřelé/zpuchřelé, povolené, znečištěné atd., zajistíme si nové a vyměníme je (pověříme protějšek). 
  • Zároveň vysypeme všechny kolíky z košíčků či plátěných pytlíků, ve kterých je skladujeme a jednotlivé kolíky prohlédneme. S polámanými kousky a zrezlými (pružinkami) se rozloučíme, zbytek dáme na chvíli odmočit do teplé lázně s jarem (nebo do myčky na krátký cyklus), zabalíme do utěrky, protřepeme a pak necháme ještě doschnout na vzduchu. Pokud jste hodně kolíků vytřídili, připište si na nákupní seznam nové, ať vám nechybí.

--------------------------------------------------------

Sobota 4.4.


Současné denní rutiny
Stejně jako u FlyLady se v sobotu věnujeme hlavně rodině a odpočinku. Při odchodu ven ale odnášíme tříděný odpad, aby nám nepřerůstal přes hlavu.




-------------------------------------------------------------

Neděle 5.4.


Současné denní rutiny

V neděli přiměřeně lenošíme a odpočíváme. Nedělní rutiny zachováváme i počas karantény: plánujeme, chystáme oblečení a pečujeme o zevnějšek (vlasy, manikúra).

4 komentáře:

  1. Hezky den. Dekuji za stranky, jsou uzasne. Chtela jsem se zeptat, videla jsem v menu ruzne specialy podzimni,dovolena, vánoční, je taky nejaky, ktery se tyka velikonoc nebo jara? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, Velikonoce jsou jak tady na blogu: https://terapiedomova.blogspot.com/2020/04/velikonocni-plan-2020.html, i na webu terapiedomova.cz v sekci "Speciály".
      Ať poslouží! :)

      Vymazat
  2. Jen takove pripomenuti, spousta z vas to asi zna, lahve s uzkym otvorem se dobře vyčistí, kdyz do nich nasypeme ryzi, zalejeme do cca poloviny vodou a trepeme a trepeme ��. Potom staci jen vyplachnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je moc dobrý tip, používám třeba na vázy s úzkým hrdlem.
      Jen u těch láhví pro děti jsem nějaká úkostnější, přijde mi, že rychle sliznou (aspoň ty naše) a nemám dobrý pocit, tak radši přitláčím. :D

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.