neděle 24. listopadu 2019

Vánoční plán - 4 týdny do Vánoc

Podzimní plán nyní můžeme směle přejmenovat na vánoční! Za čtyři týdny tu máme Vánoce, koncem tohoto týdne začíná Advent.



Tento týden proto dojde na nejméně populární část vánočních příprav a tou je mytí oken. Nebude na to ideální počasí, předpovídají se srážky, ale zase bude relativně teplo, to je fajn. 



DOMA

1. Okna

  • Přioblékneme se a každý den umyjeme jedno až dvě okna, podle jejich počtu a velikosti, pokud jich ale máte 20 v třípatrové vilce, určitě nebude ve Vašich možnostech je zvládnout v několika dnech (resp. jistě je, ale určitě chcete stihnout spousty jiných věcí, než jen vlát nonstop v oknech, že ano). Pokud jste si již dříve nesjednali na toto období výpomoc, vyberte jen okna v obytné zóně nebo okna, která to potřebují nejvíc).
  • začneme méně frekventovanými místnostmi jako je ložnice, koupelna atd. a postupujeme do "centra" dění, tj. kuchyně a obývák, kde v pátek skončíme. Nejprve tou nejčistší vodou umyjeme vnitřní tabule a rámy a potom venkovní část okna. Dejte do vody trochu šampónu na vlasy, uvidíte, jak bude okno zářit. Poté postříkejte přípravkem na sklo (Okena, Clin atd.) a doleštěte papírovou utěrkou nebo mikrovláknovým hadříkem, který dobře saje a nepouští chloupky. Moc to nepřehánějte (jako tahle paní), venkovní rámy a římsy si necháme na jaro. Nepoužívejte parní čističe pokud bydlíte v oblastech, kde by mohlo mrznout, nebo teploty budou tak nízko, že by teplotní rozdíly mohly způsobit prasknutí skla.
  • zazimujeme sítě proti hmyzu, aby zbytečně netrpěly mrazy a nepříznivým počasím a zbytečně se nezkracovala jejich životnost. Po vyndání z oken je třeba rámy se sítěmi osprchovat, jemně vykartáčovat kartáčem s měkkými štětinkami a trochou čisticího prostředku. Následně necháme rámy volně uschnout a pak teprve je pečlivě obalíme do bublinkové fólie a uložíme na cca 5 měsíců na bezpečné místo, kde nedojde k jejich poškození. Až uvidíte co z těch sítí ve vaně "sleze" a jak to bude "vonět", budete rádi, že jste tento krok nevynechali. A až budete na jaře vracet sítě do oken, budete mit opravdu dobrý pocit z toho, že je instalujete čisté. :)
  • nezapomeňte utřít i lamely žaluzií; pravidelně je vysáváme úzkým štěrbinovým nebo kartáčovým nástavcem vysavače, takže by měly být v dobrém stavu. Pokud jsou zanedbanější, chce to vlhký hadřík s nějakým přípravkem, ideálně antistatickým (např. Pronto). Úzké lamely (pokud nejsou ostré) se vám budou dobře oboustranně otírat starou lehce navlhčenou ponožkou (nejlíp froté) nataženou na ruce. Pokud máte široké dřevěné lamely, pomůže bavlněná rukavice a stejný princip, díky odděleným prstům lze stírat více lamel najednou.
  • pokud záclony pravidelně měníte nebo perete, neměli byste s nimi mít žádnou speciální práci, stačí je přeprat na jemný program a vyvěsit ještě vlhké. Závěsy je dobré propařit párou nebo aspoň nechat venku provětrat (pokud nebude vlhko!), aby se osvěžily a zbavily prachu. Zaprášené textilie hodně ovlivňují klima v domácnosti, proto se snažte toto nevynechat, i když se vám nebude chtít. (Já mám k praní a věšení záclon a závěsů zakořeněný odpor z dob, kdy jsme doma měli konzole napevno a všechno se muselo věšet na štaflích s rukama nad hlavou. A ty svi*ě žabky šly strašně ztuha, takže to trvalo a bolelo, fakt jsem to nesnášela. Při zařizování vlastní domácnosti jsem proto okamžitě pořídila lehce nasazovací záclonové tyče s kroužky, které jen odjistím, vyháknu, celou parádu sundám a dál s ní pracuji na zemi. I navlékání a věšení čistých záclon potom jde mnohem snáz, všechno to pěkně připravím "dole" a pak celou věc opatrně vezmu a nasadím zpátky 3 metry nad zem. S pomocí to jde samozřejmě snáz, jako všechno!).

Je to náročnější mise, ale časově rozložená do 5 dní je snesitelná a určitě velmi oceníte, až budete za několik dní na první adventní neděli koukat rozzářenými nazdobenými okny ven s vědomím, že máte největší opruz za sebou. :)


Jdeme na zábavnější část:

2. Cukroví 

Před dvěma týdny jsme začali plánovat a sestavovat harmonogram pečení. Nyní se vrátíme k našemu "nástřelu" plánu a doladíme jej. Výrobu  jednotlivých druhů cukroví laďte tak, aby vám příliš nekolidoval s rodinným programem, abyste toho neměli moc najednou a ještě si dělejte v plánu pečení rezervu pro případ, že ve stanovený den usnete při večerním uspávání dětí, nebo vás či člena rodiny nedejbože skolí viróza.
Pečení bez asistence dětí se asi nevyhnete a popravdě, byla by to i oboustranná škoda, neplánujte si však na takový den přípravu více druhů a už vůbec ne nějaké pracné či neozkoušené druhy, ať se projekt nepromění ve zbytečný stres. I malým dětem dejte vlastní plát nenáročného těsta (třeba perníčkové) a pár tvořítek a vykrajovátek, nechte je zkusit si to, něco vytvořit. 

Mějte však reálná očekávání a připravte se na trochu nepořádku. Roztomilý výsledek, perfektní právě ve své nedokonalosti, za to stojí. V dobrém vás ale varuji před některými časopisy, instagramem nebo některými blogy. Vaše úplně normální pečení bude mít pravděpodobně daleko do harmonických a perfektně zaostřených, nasvícených a filtry prohnaných fotek naškrobených zástěrek a utěrek, čerstvě nakulmovaných vln a zvonivě rozesmátých poslušných a načančaných dětí.
Připravte se spíše na trochu sajgonu, rozsypané či rozlité ingredience, i nějaku dětskou půtku nad sítkem s cukrem apod. I to k tomu patří. Zachovejte klid, pečlivě vše dokumentujte, za rok budou děti vypadat i tvořit zase úplně jinak, tak si to užívejte a vše zachyťte, se vším všudy!


A nezapomeňte, co jsme si psali před pár týdny: Vánoce nedělá 22 druhů! ;)

A aby se vám peklo trochu lépe, přikládám malý tahák na převod ingrediencí. Ke stažení je zde.


A úplně nakonec přidávám ozkoušené a osvědčené recepty na základní druhy cukroví:

Ihned měkké perníčky
Tyto perníčky nemusíte nechávat odležet 3-4 týdny před Vánoci jako obvykle, jsou měkké ihned. Peču je ve dvou várkách, první várkou dekoruji a přikládám k přáníčkám nebo dárkům, zdobím jimi domov, a druhou dělám už hlavně ke konzumaci. Do té první "dekorativní" várky přidávám trochu holandského kakaa, perníčky jsou pak krásně hnědé a v kombinaci s bílou polevou vypadají překrásně, jak z Ladových pohádek. ;)

Suroviny:
400 g hladké mouky
150 g cukru moučky
50-75 g másla
2 vejce
2 lžíce tekutého medu
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky holandského kakaa
žloutek na potření (bílek schovejte do lednice na pozdější polevu)
moučkový cukr a citron na polevu

Postup: smíchejte všechny suché přísady v misce, v druhé smíchejte vejce s medem, přidejte měkké máslo, vzniklou kašičku postupně zapracujte do sypké směsi a zpracujte na měkké těsto. Není to nijak pracné a trvá to chvilku.
Hotové těsto je měkké a poddajné. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v lednici, nejlépe do druhého dne.
Troubu předehřejte na 160°C, připravte si dva plechy na pečení,vyložte je pečícím papírem a zatímco se bude trouba vyhřívat, na pomoučněném vále vyválejte plát těsta max. 0,5 cm silný, vykrajujte tvary a skládejte je na plech s mírnými rozestupy, aby se tvary v troubě nespojily.
Perníčky se pečou asi 8-10 minut a ihned po vytažení z trouby se potírají rozšlehaným žloutkem s kapkou studené vody, aby dostaly krásný lesk.
Pozn. u dekorativních perníčků nezapomeňte dělat dírky jako oka na zavěšení. Já je dělám nejraději silnějším brčkem, zkuste to, je to mnohem lepší než špejle, špunt z těsta se lehce vyfoukne ven, dírky jsou jak strojově udělané a při pečení se nezacelí.

Poleva: mixérem vyšlehejte 1 bílek, 140 g jemného a několikrát přesátého moučkového cukru a 1 lžičku bramborového škrobu. Po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak dlouho, až získáte polotuhou polevu. Neožulte to přesátí, aby se vám neucpávala zdobicí tryska!
Do části bílkové polevy můžete přidat i pidikapku potravinářské barvy, perníčky jsou pak veselejší.

I kočky rády přiloží tlapku k dílu! Zdroj: Facebook

 Ihned měkké rohlíčky
Tyto rohlíčky jsou krásně křehké a lahodné, nemusejí se nechávat odležet.

Suroviny:


80g másla
30g moučkového cukru
1 žloutek
100g hladké mouky
špetka soli
100g vlašských ořechů, mletých
trocha nastrouhané citronové kůry (použijte chemicky neošetřenou, bio)
vanilkový cukr smíchaný s moučkovým cukrem na obalení

Postup:
Máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte žloutek, pak sypké ingredience a nakonec zapracujte ořechy. Ořechy mějte umleté co nejjemněji, protože větší drobečky by mohly zapříčinit lámání upečených rohlíčků a to by byla škoda.
Po zpracování nechte těsto zabalené ve fólii odpočinou v lednici, aby máslo zase pořádně ztuhlo a s těstem se dobře pracovalo.

Předehřejte troubu na 180 °C. Z fólie odeberte asi polovinu těsta, udělejte váleček, nožem oddělujte kousky a z těch tvarujte malé válečky, skládejte je na plech vyložený pečícím papírem, růžky mírně stáčejte do tvaru rohlíčku nebo půlměsíčku. Pečte 8-10 minut, jakmile rohlíčky chytnou růžovou barvu, vyndejte, ať nehnědnou růžky. Ještě horké obalujte v cukru s vanilkou. 




Linecké cukroví
S tímto těstem se moc dobře pracuje, nelepí se a tvary se dobře vykrajují a přenášejí na plech. 
Změknou druhý den po promazání.

Suroviny:
250g hladké mouky
160g másla (a nic než másla!)
2 žloutky 
80g moučkového cukru 
trochu strouhané citrón.kůry a 1 lžička citrónové šťávy

Postup: 
Dostatečně dopředu si vyndejte máslo a nechte jej dobře změknout. Do prosáté mouky jej pak nakrájejte a zapracujte, přidejte ostatní přísady a nejlépe holýma rukama pořádně prohňácejte, zase zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici (hodinu - dvě). 
Rozehřejte troubu na 180 °C, na pomoučněném válu vyválejte tenký plát těsta a formičkou vykrajujte žádané tvary cukroví. Ihned přenášejte na plech s pečicím papírem, já si pomáhám plochým širokým nožem, aby se tvar nedeformoval při přenášení a tvary byly jeden jako druhý.
Pečte zase do lehkého zrůžovění, cca 8-10 minut, druhý den lze promazávat a spojovat. Těsta je hodně, buď dělám jen z poloviny klasické linecké (kolečka a kroužky a mažu marmeládou), anebo polovinu použiju jinak - dělám jen kolečka a spojuji ořechovou náplní a máčím v čokoládě. (Ořechová náplň: jemně mleté ořechy smíchám s utřeným máslem a moučkovým cukrem podle chuti, můžeme přidat kapku rumu nebo sypkého kakaa, ingredience přisypávám od oka, aby náplň byla akorát, dobře se roztírala, nebyla ani příliš máslová, ani ořechová, opravdu záleží na vlastních preferencích, můžete průběžně ladit a dochucovat).

A co s těmi bílky, které vám zbydou?



Kokosky
Suroviny
300g cukru moučky
3 - 5 bílků (dle velikosti vajec)
1 polévkovou lžíci octa
100g mletého kokosu
2-4 lžíce polohrubé mouky 

Postup: Pusťte troubu na 125 °C, připravte horkou vodu do hrnce a v misce vyšlehejte pevný sníh z bílků. Misku se sněhem dejte nad páru do vodní lázně a přimíchávejte moučkový cukr, kokos a přidejte ocet. Chvíli míchejte v teple, na závěr postupně přisypávejte mouku, jakmile bude hmota tužší konzistence a půjde tvarovat, odstavte ji z lázně a tvořte malé hrudky, nebo směsí naplňte sáček a kokosky stříkejte do pusinek. 
V mírně předehřáté troubě pečte asi půl hodiny do lehkého zrůžovění a klidně pak nechte ve vypnuté troubě sušit přes noc.

7 komentářů:

  1. Mytí oken úplně nenávidím, klidně bych celý rok koukala skrz zašpiněná okna, ale jeden jedno křídlo denne zvládnu. Tak hurá do toho :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo jsme na tom stejně ale dnes mám hotovo a mám z toho výborný pocit! Pokračování zítra :D

      Vymazat
  2. Já jsem zase postupem času zjistila, že mi víc vadí roztahovat se s mytím oken několik dní po sobě. Takže posledních pár let na to vždy obětuji jeden den dovolené a sfouknu to všechno najednou. Vyčerpávající akce, ale krásný pocit potom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano mám to podobne, takže tuto velkou akci úspěšně odkládám...

      Vymazat
    2. No, já se teda přiznám, že bych taky radši měla ta okna "sfouknutá" najednou v jeden den. Jenže s malými dětmi se to v našem případě ukázalo jako luxus, zbytečný stres a spěch.
      A teď už jsou sice velcí a spolupracující, ale zase je neodstupný luxus vzít si den volna na mytí oken v době, kdy táhnu celé týdny dvanáctky a té domácnosti opravdu nemám ani čas ani sílu dávat víc než je nutno v rámci nezbytných rutin, to pak i jedno okno ažaž :D
      Každopádně pokud člověk má chuť a možnost a zvládne to najednou, je to jenom plus.
      Není nutno svoje osvědčené postupy měnit za jiné, pokud vyhovují a jsou osvědčené! :)

      Vymazat
  3. Moc děkuju za recepty na cukroví, všechny jsem vyzkoušela a dnes jsem po nějaké době ochutnala. Cukroví je krásně měkké a strašně moooc výborné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, mám radost, že se povedlo a chutnalo, i když jsem nečekala reklamace. Zní to dost neskromně, vím, ale jsou to opravdu už vyzkoušené a léty prověřené recepty.
      Co jsem se jen navztekala s těsty, která se lepila, trhala, s cukrovím, které bylo suché a lámavé, pořád jsem si myslela, že to je rukama a jsem nemožná, ale prd, je to receptem a postupem. ;)

      Děkuju za zpětnou vazbu, užívejte si cukroví a Vánoce! ♥

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.