neděle 13. října 2019

Podzimní plán - 10 týdnů do Vánoc

Vítejte u dalšího dílu letošního podzimního plánu!

Do Vánoc zbývá celých 10 týdnů.





Tento týden jsou před námi stěžejní úkoly:

  • v rámci (třeba) úterního dne plánování si doma ujasněte, jak, kde a s kým budet trávit vánoční svátky a Silvestrovskou noc. Budete doma, na chalupě, na horách? Sami doma s nejužší rodinou a vaše plány nepřesáhnou krmení racků na Náplavce, nebo to budete chtít rozjet s přáteli někde na horách? Co na Štěpána nebo na Boží hod? Budete u rodičů či příbuzných? Nebo oni u vás? S kým se budete chtít určitě potkat a komu se naopak vyhnout? Budete potřebovat hlídání dětí? Udělejte si plány a zaneste je do svého kalendáře, proveďte potřebné včasné rezervace a zajistěte si na tuto dobu volno ze zaměstnání, je-li třeba. Informujte o svém záměru všechny lidi, kterých se předběžný plán týká (které chcete pozvat), aby mohli udělat totéž (rezervace jízdenek nebo dokonce letenek, nahlášení dovolené v zaměstnání atd.).

  • minulý týden jste si vytiskli tabulku s nápady a tipy na dárky. Tento týden můžeme navázat na další krok a tím je zahájení objednávání a nákupů vánočních dárků. Začneme přirozeně těmi, jejichž dodání bude trvat delší dobu: nákupy ze zahraničí nebo zakázková výroba. Pro lepší kontrolu nad celkovým stavem si můžete vytisknout TUTO TABULKU a postupně odškrtávat.
  • pokud nemáte jasno v dárcích pro děti, je třeba vymámit z nich, co by si přály najít pod stromečkem. Je velmi ošidné začít s tím tak brzy, čím dříve totiž začneme, tím déle budeme poslouchat "kdy už...?" a "Kolikrát se ještě vyspím...?". Ale nedá se svítit. Budeme se muset obrnit trpělivostí a dětem vysvětlit, že dopis bude putovat vééélmi, vééélmi daleko, proto je potřeba psát dlouho dopředu (u mladších dětí to zabírá). U této kategorie dárků je potřeba začít opravdu s předstihem, zvláště, pokud jde o nějaké horké novinky. Není nic horšího, než pekelně obehraná větička "Zboží je dočasně nedostupné", nebo prodavačova hláška "zboží přijde po Vánocích...". Já mám v živé paměti shánění jedné konkrétní varianty Roboryby před x lety, a díky, stačilo, never more! 
  • totéž platí i pro tipy na dárky pro příbuzné a přátele, zejména pokud jde o děti. Nahoďte udičku včas a také si vzájemně stanovte nějaké dárkové limity, ať předejdete pozdějším rozpakům nebo napětí. Dávání i přijímání by mělo být pokud možno v rovnováze.

Doma

  • zajistěte revizi kotle a karmy. Stejně jako je tomu u komína a kamen, obojí je nutno jednou ročně zkontrolovat a před zimou je to nejjistější, zvláště u karmy, kde hrozí otrava. Pokud máte detektor úniku CO, zkontrolujte baterie, při jejich výměně si někam označte datum (zapisuji do listu "Co pohlídat" v TD Diáři).

Auto
  • příští týden (9 týdnů do Vánoc, to znamená až za týden) budeme sjednávat termín na přezutí kol a předsezónní servis. Tento nadcházející týden proto zkontrolujte stav (hloubku vzorku) u vašich zimních pneu a případně se poohlídněte po nových (pozn.: pokud je máte uskladněné v servisu, pak toto přeskočte, o nevyhovujícím vzorku by vás technik informoval už na jaře a neuskladňoval by je).
  • ještě před návštěvou servisu nalejte do ostřikovačů zimní směs a zkontrolujte stav stěračů, aby dobře stíraly a lamely pevně přiléhaly ke sklům. Zvláště pokud jezdíte denně a delší trasy, nenechávejte to až na servis na přelomu měsíce, pro případ, že by počasí bylo nepříznivější. 
  • proveďte úklid interiéru auta (vysát, utřít prach uvnitř, vyčistit potahy)
  • vyperte potahy dětských autosedaček (odmočit, namydlit skvrny žlučovým mýdlem a strčit do pračky)


Tak šup do toho. Rozdělte si doma s partnerem kompetence, naporcujte si úkoly do jednotlivých dní celého týdne a těšte se z postupně odškrtávaných položek. 
U úkolů vyžadujících mokré čištění a dlouhé schnutí sledujte předpověď počasí, ať mi nenastydnete! ;)

Užívejte pěkné podzimní dny a nashle za týden u úkolů spojených s 9. týdnem do Vánoc!

Fi

1 komentář:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Hương Lâm chuyên cung cấp bán máy photocopy và dịch vụ cho thuê máy photocopy giá rẻ, uy tín TP.HCM với dòng máy photocopy toshiba và dòng máy photocopy ricoh uy tín, giá rẻ.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.