neděle 5. května 2019

FlyLady 6. - 12.5.

Tento týden jsme v oblasti kuchyně
Návyk měsíce - hýbat se!
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 




PONDĚLÍ 6.5.

Úkoly tohoto dne

  • Vyměňte povlečení
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše


Mise dne: vydrbat sporák zvenčí. Každý sporák potřebuje vodu, saponát, houbičku a pravidelnost. Zejména pak volně stojící sporáky s plynovými hořáky. Pokud poctivě dodržujete zlaté pravidlo pravidelnosti, jste za chvilku hotovi i s touto misí. V opačném případě postupujte následovně: necháme všechny mastně ulepené rošty odmočit v horké vodě se saponátem, a houbičkou a kartáčem je vydrbeme. Odmočíme i ovládací knoflíky a hořáky, vydrbeme a utřeme zbytek povrchu sporáku.
Majitelé vestavných cajků s dotykovou sklokeramikou mají práce méně, ale taky úplně nezahálí a odrbou a vyleští varnou desku a nezapomenou na rámeček, za něj se toho taky vejde! Pěkně jde obvod rámečku očistit příborovým nožem (omotaným hadříkem, aby nedošlo k poškrábání).



********************************************************************************

ÚTERÝ 7.5.

Úkoly tohoto dne
V úterý se vždy věnujeme především plánování:


  • jídel k uvaření a nákupy 
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne v úterý: dnes dáme do pořádku šuplíky s příbory; v rychlosti příbory vyndáme, vytřeme drobky a nečistoty, zpět vracíme jen příbory, všechny ostatní předměty, které k příborům nepatří (sponky, gumičky, pytlíčky s kečupy, víčka atd.) dáme na místo nebo vyhodíme.

********************************************************************************

STŘEDA 8.5.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:


  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti (sem patří i korespondence, vyúčtování do práce, kniha jízd, vytřídění účtenek po záruce a další resty, které nezávisí na fungování úřadů v daný den)
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: dneska projdeme lednici a zlikvidujeme potenciální biohazard. Zkontrolujeme  expiraci všech produktů, zejména takových těch méně používaných, jako jsou dresinky, horčice a kečupy, produkty nalepené na zadní straně a v horních poličkách lednice. Projděte ovoce a zeleninu v šuplíku a také sýry, jak s oblibou říkám, penicilin už objeven byl a nic ušlechtilého už se nám vypěstovat nepodaří! Utřete i madlo a vyhoďte ze dveří lednice výstavku papírových zbytečností, účtenek, vizitek, výkresů, pohledů, samolepek a slevových kupónů, kterým vypršela platnost už někdy před měsícem, dvěma, a pryč s reklamními magnety z jogurtů atd.


*********************************************************************************

ČTVRTEK  9.5.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: dnes zkontrolujeme zásoby potravinových fólií, pečicích papírů, alobalu, svačinových a jiných sáčků. Zlikvidujte prázdné krabičky a obaly, připište si na nákupní seznam vše, co došlo nebo dochází.


*********************************************************************************

PÁTEK 10.5.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.


Mise dne: podíváme se do skříňky pod dřezem, vyndáme její obsah, vytřeme vlhkým hadříkem, protřídíme obsah a vracíme zpět. Zároveň si děláme seznam všeho, co dochází - saponát, tablety do myčky, nové hadříky nebo houbičky, odpadové pytle, sami uvidíte nejlíp.

*********************************************************************************

SOBOTA 11.5.

Den volna určený pro rodinu. Čas určený společným rodinným aktivitám.

*********************************************************************************

NEDĚLE 12.5.

Den volna určený obnově fyzických i psychických sil. Je také Den matek, nezapomeňte na tu svoji!

4 komentáře:

  1. Dobrý den,
    moc děkuji autorce blogu. Je skvělý. Uklízím podle vašeho bloku měsíc, zatím podle LF. Bydlíme zatím v 2+1 a mám půlroční holčičku, takže zatím stíhám. Později asi přejdu na jiný systém, asi zonovy úklid či něco podobného. Moc se mi líbí denní mise. Třeba důkladné vydrbání sporáku jsem odkladala hodně dlouho. Dala jsem vše odmocit a pak to šlo snadneji a světě div se, je to nádhera :-)
    Ne vždy vše stihnu, někdy udělám více, ale moc mě to motivuje ;-)
    Ještě bych se zeptala, zda nemáte tip jak odstranit z nerezu stopy po ochranné folii? Máme troubu z druhé ruky a předchozí majitel neodstranil folii vcas a teď se při sloupani trha a zůstávají pod ní nepěkné mapy. To dojem z uklizené kuchyně dost kazí, protože to vypadá upatlane. Stejně kdybyste mela nějakou vychytavku na odstranění žlutých kapiček z drevenych skříněk v kuchyni - vařím na plynu. Drhnu pravidelně - teplá voda, jar a hadřík, ale je to vždy očistec.
    Moc děkuji a přeji hezky den :-)
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já všechny takové opatlané povrchy drhnu práškem - buď Cif, Ava, Citra nebo tak, nebo ekovarianta - jedlá soda. Já vím, je tam riziko, že se povrch poškrábe, obvykle to vyhodnotím, že radši poškrábané jak špinavé, a většinou to s tím poškrábáním není pravda.

      Vymazat
    2. Jano, moc dekuji, nakoplo mě jak jste použila - že radši poškrábané než špinavé - a vrhla jsem se dneska na vrchní cast kuchyně (dvířka skrinek, poliček). Cifem jsem se neodvazila, ale jar, horká voda a trocha drhnuti a vypadá to 100% lépe :-)
      Lenka

      Vymazat
    3. Lenko,
      nerez je zapeklitý! Abrazivní prostředky bych nepoužívala, i mikroškrábance pak budou zachytávat špínu. Mapy po odstraněné fólii bych zkusila lihovým čističem, který by si měl se zbytky lepidla poradit. Potom bych použila mikrovlákno a roztok jaru a octa, na závěr rozleštění pomocí přípravku přímo určeného na nerez (poslouží i Pronto nebo obyčejný olivový olej, úplně nejlépe ale nanoochranu).

      Na všechny žluté mastné kapky v kuchyni platí dobře horká voda a citrón, ideálně i citrónový nebo pomerančový olej, který mastnotu dobře rozpouští. Stačí pár kapek na 1 litr vody (nepotřebujete celý kýbl vody). Na velmi odolnou souvislou vrstvu mastnoty použijte rovnou jakýkoli olej a nechte chvíli působit. Olej naředí a naruší lepivou vrstvu a pak vás čeká postupné odstraňování celé vrstvy pomocí plastových škrabek a houbiček. Na závěr zase umyjte roztokem horké vody, jaru a citronu nebo octa.
      Do budoucna doporučuji používat na nerez i skříňky nanoochranu, která působí hydrofobně a zároveň impregnuje, jakékoli cákance a kapky na povrchu pak neulpívají s takovou rezistencí a jdou setřít mnohem lehčeji. Mám to osobně vyzkoušené, proto na eshopu i nabízím základní přípravky nanopéče od české značky Alori.
      Ať se daří dát kuchyň do pořádku a co nejméně drbání do budoucna! :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.