neděle 19. května 2019

FlyLady 20. - 26.5.

Tento týden jsme v oblasti ložnice  
Pilujeme návyk měsíce - hýbat se!
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 



PONDĚLÍ 20.5.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte všechny odpadkové koše


První mise tohoto týdne v oblasti ložnice je určena zejména pro majitelům skříní, které nejsou vestavné, resp. nejsou až do stropu. Vzniklý prostor mezi vrškem skříně a stropem totiž bývá často využíván k ukládání krabic, tašek a dalších hůře skladných předmětů. Co sejde z očí, sejde z mysli, dnes si proto vezmeme štafličky a podíváme se do tohoto bermudského trojúhelníku, co vlastně skrývá. Tašky a krabice přebereme, vytřídíme, utřeme prach na skříni s zpět na ni vracíme jen to nejnutnější.
Pro někoho to může být náročnější mise, proto si ji v případě potřeby přehoďte s jinou méně náročnou misí tohoto týdne.
Majitelé vestavných skříní vytřídí horní police, kde bývá nemlich podobný neřád, jen skrytý za dvířky a méně se tam práší.

*********************************************************************************

ÚTERÝ 21.5.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
  • plánování prázdninového programu, blíží se také Den dětí
  • daň z příjmu - splatnost je 30.5.!
  • cokoli vás napadne
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: opět si vezmem štafličky nebo schůdky a zůstáváme v horních policích šatníku. V prostorách nad úrovní očí se nám v běžném denním provozu špatně vegetí, občas se tam něco doslova mrskne a jindy se odtud něco zase vytáhne tak, že se poboří vše kolem, známe, že?
Dnes proto všechno pěkně srovnáme. Neděláme hloubkový úklid a přeskládávání skříně! Jen pěkně porovnáme obsah horních polic, pokud narazíme na něco, co je nepoužívané, neoblíbené, vyřadíme to, aby to nezabíralo místo ve skříni.  


*********************************************************************************

STŘEDA 22.5.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko.
Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty a emaily, do kterých se nám už dlouho nechce 

Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: na řadě jsou toaletní stolky nebo komody, kde máte uložené dekorativní kosmetiku, zkrátka šminky a makeupy. Místo utřete od prachu, v rychlosti protřiďte staré oční stíny a vyschlé řasenky, srovnejte je a jděte od toho (žádné zkoušení, špulení rtů, klapání řasama a pořizování selfíček; zkoušení nových trendů v líčení podle tutorialů na YouTube si nechte na neděli a chvilku pro sebe, nebo na úterní "odpočinek"). ;)

*********************************************************************************

ČTVRTEK 23.5.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.

Mise dne: poklidíme noční stolky, porovnáme i obsah uvnitř, doplníme kapesníčky a vše, co je potřeba (léky, antikoncepce), vyhodíme prázdné obaly, papírky a zbytečnosti.



*********************************************************************************

PÁTEK 24.5.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prošlými parkovacími lístky. 

Mise dne: dnes umyjeme okno v ložnici. Pokud máte okno i v koupelně, umyjte jej i tam.

*********************************************************************************

SOBOTA 25.5.

Nechte sebe, mop i prachovku vydechnout a věnujte se svým dětem, rodičům, prarodičům a přátelům, prostě vašim blízkým a společnému programu.


*********************************************************************************

NEDĚLE 26.5. 

Neděle, den regenerace.
Nezapomínejte na sebe a péči o svoje blaho, najděte si chvilku jen pro sebe a obnovujte své síly! 

*********************************************************************************

5 komentářů:

  1. To jsem neměla rozklikávat :-D Jako obvykle, když se chystám naskočit, jsme v ložnici. Včera jsem mrkla na flylady.net, koukám pondělí - dresser = vršek komody. OK, na té toho moc nemám, to bude chvilka. Přijdu takhle po ránu sem, pondělí - vršek šatní skříně. Kouknu za sebe na těch 5 velkých IKEA beden, co mi trůní na skříni a úplně jsem se orosila :-D Nedá se nic dělat, jdu je sundat a zjistit, co tam vlastně je. Máš pravdu, Fi, sejde z očí, sejde z mysli. (Bože, dej aby byly prázdné! ... ale tolika štěstí mít asi nebudu)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Držím palce, ať to jde rychle a bedny se pokoří rychle. ;)

      Vymazat
  2. Čistku na skříni jsme shodou okolností dělali zrovna včera - přistavili nám k domu velkoobjemový kontejner a naspod všeho byla matrace na vyhození 😀 Ale poslední dobou sleduji Fly Lady poctivě a mise mi přijdou dost nesystematické. Už podruhé v roce máme mýt okno v ložnici, ale ostatní okna nějak vynechala... Po prázdninách zkusím přejít na zóny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte úplnou pravdu, mise se občas opakují, něco se nesmyslně dělá 2x - 3x za sebou a na něco zase vůbec dlouhodobě nedojde. Dřív jsem to řešila svými změnami a zásahy do programu, ale pak už těch změn bylo tolik, že jsem si říkala, že můžu rovnout sestavovat svůj - a vznikly zóny. Je znát, že mise "nadhazuje" počítač. Nechci ale, aby to ale vyznělo jako pomlouvání, pro začátek, než si člověk vytvoří svůj systém a zažije si některé návyky je FL úplně geniální. A jak mi dneska psala jedna paní, mytí okna v kuchyni jí v únoru úplně minulo, protože začínala a ty první týdny stíhala jen tak polovinu věcí a okno nebyla priorita. Holt, občas budeme muset přivřít oko a přizpůsobit si to. Díky, že to berete sportovně. ;) ♥

      Vymazat
  3. Co mám na skříních, to vím. Jenže to čeká na můj čas. Celá krabice not na klavír a na citeru. Další krabice je plná různých výstřižků a knížek o lidových krojích. Třetí krabice: Rozepsané cestovní deníky, kterým již každému chybí jen velmi málo k dokončení. Je to kus vzpomínek, to přece včetně fotek nevyhodím. Jedna krabice s látkami na šití, jedna krabice, sezónního oblečení a dvě krabice plesových šatů mých vnuček (včetně kabelek, střevíčků a rukavic). Ve skříňových nástavcích jsou rezervní lůžkoviny, kufry a cestovní tašky, citery,látky na šaty a vlny na pletení. V jedné velké brabici jsou uloženy vázy, které nemám srdce vyhodit a občas je beru na květiny. Ta nejmilejší váza, velikonoční kovová, dvoustupňová ve tvaru valečné skořápky se mi někam ztratila a marně ji už několik let hledám. Asi astrálové. - Takže přehled mám, ale budu si asi muset spočítat, jestli to ještě všechno zpracuji. Vyhodit to nechci, aby potomci nehudrovali, že jsem něco vyhodila, co by rádi měli (tak jako ve slabých chvílích hudrám na své předky já). Vrtá mi hlavou jak to dělají ti, kteří to všechno doma uchovají.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.