pondělí 22. dubna 2019

FlyLady 22. - 28.4.

Tento týden jsme v oblasti ložnice  
Končí návyk měsíce - stlát postele
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou



PONDĚLÍ 22.4.

HODY, HODY, DOPROVODY.


*********************************************************************************

ÚTERÝ 23.4.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny (aneb vejce na 100 způsobů)
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
  • plánování programu (1. máj, 8. květen)
  • cokoli vás napadne
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Misí tohoto dne: pokračujeme prací v zóně ložnice. Dnes v ní provedeme rychlou debordelizaci povrchů, zejména oblečení. Uklidíme vše, co není na místě a také ulevíme rotopedům, křesílkům, němým sluhům a možná i dveřím.

Vemte to rychle, do 15 minut byste měli být hotovi, reorganizaci nechte na jindy.



*********************************************************************************

STŘEDA 24.4.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko.
Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne čas podívat se na noční stolek! Proberte se věcmi, které se na něm už zase navršily: různé posmrkané kapesníky, hrnky, čtivo atd. Na noční stolek nebo poličku umístěte svíčku nebo pěkný obrázek, něco neokoukaného, co potěší vaše zorné pole hned poránu.


*********************************************************************************

ČTVRTEK 25.4.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.

Mise tohoto dne: bižuterie a módní doplňky můžou být taky pěkným chaotickým spotem! Dnes se tedy podíváme na toaletní stolky, komody nebo prádelníky, kde máme umístěné naše poklady a pěkně je probereme. Vše, co nenosíme, nemilujeme anebo je poškozené, zašmodrchané či nespárované, vyhodíme nebo zužitkujeme jinak (na dekoraci).
Pro jistotu - nemluvíme o klenotech a špercích, ale jde o bižů, šátky, šály a šálky, pásky, čelenky a další doplňky. 
Nezadrhávejte se u toho, sami víte, co nosíte a co zde jen leží nenošené a zabírá místo. Tak věci pošlete do oběhu, ať dělají radost jinde!


*********************************************************************************

PÁTEK 26.4.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prošlými parkovacími lístky. 

Poslední mise týdne možná zabere více času, ale bude to stát za to - hezky provětráme pelíšek. Vyluxujeme matraci, flíčky lokálně ošetříme (pokud máme parní čistič, tak i propaříme) a dáme vyvětrat na vzduch. Umyjeme rám postele a po vyvětrání peřin (a případné proschnutí matrace) povlékneme do čistého a voňavého.

*********************************************************************************

SOBOTA 27.4.

Nechte sebe, mop i prachovku vydechnout a věnujte se svým dětem, rodičům, prarodičům a přátelům, prostě vašim blízkým a společnému programu.


*********************************************************************************

NEDĚLE 28.4. 

Neděle, den regenerace.
Nezapomínejte na sebe a péči o svoje blaho, najděte si chvilku jen pro sebe a obnovujte své síly! 

*********************************************************************************

7 komentářů:

  1. Dobry den hezky to zni, ale je to nerealne. Prave jsem vyprovodila syna do skoly jako obvykle ve spechu, na stole v kuchyni odpociva hrnen, talirek a par drobku, na lince pak veci na pripravu svaciny a v koupelne urcite spinave umyvadlo po cisteni zubu a o wc nemluve, zase se maly netrefil do zachodu, nevim co driv, jit na loznici ve ktere spi manzel nemuzu...pripadam si hloupe, dekuji Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Lucko,
      začátky jsou těžké, nenechte se odradit, hloupě si určitě připadat nemusíte! Všichni si v tom zpočátku hledáme ideální polohu. Ve Vašem případě bych postupovala tak, že bych hned po odchodu syna šla spláchnout zbytky pasty v umyvadle, aby nezaschly, a rovnou bych tedy provedla "swish & swipe" - přeleštit zrcadlo, opláchnout mýdlenku, dobíječku zubních kartáčků a další místa, kde se neustále tvoří kolečka z vody a zbytků mýdel, zubních past atd. Pak můžeme přejet umyvadlo mikrovláknovou utěrkou, přeleštit baterii. Porovnat ručníky, předložku, vyvětrat. Vanu/sprchový kout bude lepší nechat na večer. Z praktických i pravděpodobně časových důvodů. Pak bych se přesunula na WC a ranní swish & swipe provedla tam. Spočívá přesně v tom, že otřeme a omyjeme záchodové prkénko a mísu, mrkneme, jestli je dost toaletního papíru, zase jde o rutinu velmi krátkou, celá tahle ranní rutina v koupelně a na WC zabírá jen několik minut, maximálně 5.

      Pak bych sklidila nádobí a drobky ze stolu a kuchyňské linky. Rychlost závisí na tom, jestli máte myčku, pokud ano, jestli ji máte už vyloženou (měl by být jeden z prvních úkonů po ranním příchodu do kuchyně), jak složité máte prostírání, materiál stolu a pracovní desky. V některých domácnostech pozoruji zbytečně komplikované uspořádání (hrubá struktura ubrusu a prostírání, ve kterých se drží drobky, dekorace na stole, které je potřeba nadzvedávat, aby se dal ubrus nebo běhoun vyklepat, taktéž pracovní deska zastavěná předměty, absence příručního vysavače nebo košťátka s lopatkou v místě, kde je jich potřeba nejvíc atd.
      Ranní úklid kuchyně po snídani a dělání svačin by měl být opět záležitostí několika málo minut: uklidit potraviny a suroviny zpět na své místo, hodit nádobí do myčky, utřít stůl a pracovní plochu od drobků a nečistot, vypláchnout dřez, vymáchat hadřík a vyvěsit ho (případně i vlhkou utěrku), suchým čistým hadříkem přetřít dřez (prevence fleků na povrchu), zamést či vysát drobky. Hotovo. Zní to náročně, ale déle trvalo to napsat, než to udělat! :)

      Co se týká ložnice, v níž spí manžel, pak je vhodné se jen dopředu domluvit, aby vyvětral postel, naklepal polštáře a před odchodem už jen peřiny přes postel přehodil, což je snad nejrychlejší a nejméně komplikovaný způsob stlaní, který nevyžaduje zakládání cípů pod matraci, řasení přehozů a dalších cipovin, které lze sice vidět na instagramu, ale na které je potřeba vynaložit větší úsilí a času - což je přesně to, co běžný plně zaměstnaný člověk poránu opravdu postrádá (vedle motivace).
      Misi na svém nočním stolku potom můžete zvládnout kdykoli během večera, třeba během telefonátu s kamarádkou. My ženy máme talent to spojit :)

      Kdybyste nestíhala, nestane se nic hrozného. Každý, kdo dodržuje úklidové rutiny může potvrdit, že rychlost provedení se časem zrychluje a po čase je všechno dílem několika minut. Je to jako s kteroukoli jinou dovedností.

      Tak přeji, abyste tomu přišla na chuť a hlavně se Vám dařilo! ♥

      Fi

      Vymazat
    2. Dobrý den, úplně vás chápu, měla jsem to stejně. V tuto chvílí se zde na stránkách objevují tri možné scénáře. Dovolím si radit, vykašlete se na ně a začněte ranni a večerní rutinou. I to dá ze začátku zabrat. A po 1-2 týdnech se zapojíte do uklidu v zónách. Uvidíte ze půjde a vysledky jsou jisté :-)

      Vymazat
    3. m+m+m, to je dobrá poznámka, začít ranní a večerní rutinou. Ono je vůbec dobré začít tím, že se neignoruje záložka KDE ZAČÍT (www.terapiedomova.cz, odkaz v záhlaví), kde je začátek zevrubně popsán, stejně jako rozdíl mezi oběma systémy. Začátečník by se měl odpíchnout od FlyLady a zejména 31 BabySteps - pozvolný nájezd a malé první krůčky jsou úplně klíčové!

      Pro úplnost dodávám, že jsou zde jen dvě varianty úklidového systému - FlyLady a Zónový úklid, který považuji za volbu pro pokročilé.
      Organizační série a jiné sezónní speciály jsou zase záležitosti organizační a kombinují se podle možností s jedním s vybraných programů. Pro začátek ale opravdu doporučuji denní debordelizační čtvrthodinku a postupné zavádění nových návyků (31 BabySteps). Protože půlmaraton se taky nedá zahájit tím, že se jen tak prostě zvedneme z gauče a vyběhneme - to bychom skončili u prvního patníku s ostrou bolestí pod žebrem a jazykem na vestě. ;)
      Pomalu & postupně.

      Vymazat
  2. Dobrý den, Lucko, naprosto Vás chápu, tenhle pocit marnosti dobře znám (a myslím, že každý, kdo má děti a manžela k tomu ;-D)... Mně pomáhá příliš se neutápět v deziluzi, nelpět na dokonalosti a prostě vstát a jít a někde začít. Zdaleka nezvládám vše, co je tu předepsáno, někdy si něco upravím dle své situace, ale můžu potvrdit, že i tak výsledky stojí za to a za TD jsem opravdu vděčná. Není to o tom vyčítat si, že jste nesplnila nějaký úkol... Držím Vám palce a věřím, že to hravě zvládnete a budete se cítit líp ;-)
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne, o tom mi povidejte😁
      Jsem si jista, ze udrzovat poradek je stokrat lepsi se trema mensima detma nez jako u nad-19,17,2 leta-(((

      Vymazat
    2. Veronika P. - skvěle napsáno! ♥ I Marla Cilley (FlyLady) říká: "PROGRESS, NOT PERFECTION!", čili: "pokrok (postup vpřed), nikoli dokonalost, perfekcionismus!".
      A i z mojí vlastní zkušenosti s obdobím, kdy bylo opravdu velmi temno (nebyla energie a ani motivace, špatné zdraví atd.) mi stejně nejvíc pomohlo "prostě vstát a někde začít". I sebemenší pohyb vpřed totiž pomáhá dát věci (aspoň trochu) do chodu. Jako jízda na kole. :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.