neděle 17. března 2019

Organizační série 2019 - kuchyně, 6. díl

Jak jsem slíbila, tak činím; jsem tu a se mnou přichází další díl!




V tom dnešním a posledním kuchyňském (ano, posledním, hurá!) se podíváme na zbytek skladovací zóny, resp. na tipy, jak srovnat šuplíky s kuchyňským náčiním, poklice, pekáčky a formy, prkénka a další drobnosti.

Opět na vás apeluji, postupujte pomalu a systematicky po sekcích! Mezitím co čekáte než se uvaří příloha, máte 10-20 minutové okénko, které můžete vyplnit právě třeba přerovnáním jednoho šuplíku nebo skříňky.

Jako vždy posuďte potřebnost a účel všech kuchyňských pomůcek, které daný prostor skrývá: potřebujete dortovou servírovací lopatku, když míváte např. jen 3 dorty do roka a porcujete je stejně pomocí širokého nože? Kolečko na pizzu? Tři otvíráky na pivo a dva na víno? Jste takoví fajnšmekři, že potřebujete teploměr na víno a dekantační nálevku? Vykrajovátko na koblihy? A co formičky na ryze vánoční cukroví, nemohly by 10 měsíců přebývat někde jinde, třeba v krabici s vánoční výbavou? Totéž platí pro gadgety a různé párty pomůcky, které používáte jen velmi zřídka (a zpravidla je u takové příležitosti i zapomínáte vytahovat, což je typické). 


Projděte vždy jednu konkrétní sekci a ponechte v ní jen ty předměty, které doopravdy používáte. Pokud máte problém zbavit se všeho, co máte dvakrát, třikrát nebo pětkrát, na místo vraťte jen oblíbené náčiní a přebytečné kusy uložte do komory, do sklepa nebo na půdu a až dojdete ke zjištění (řekněme ve lhůtě 12 měsíců) že je nepotřebujete a nepostrádáte, můžete je věnovat někomu potřebnějšímu.


Iheartorganizing.blogspot.com
Potom přejděte k uspořádání. Někdo si náčiní rád pověsí na tyč s háčky, nebo vyloží do pěkné nádoby na linku, v zásadě proti tomu nelze nic mít, pokud na takto uložené náčiní neprská olej a nesedá prach. Předpokladem je tedy vaše vůle tyto předměty čas od času opečovat, a přiznám se, že já si nerada přidělávám práci, tak preferuji šuplíky a skryté uložení. Pokud je to i váš případ, u zásuvek vsaďte na vnitřní dělící příčky a rozdělovače. Nemusí vás přijít na majlant, nejsou drahé a navíc, pokud jste aspoň trochu tvořiví, můžete si je vyrobit svépomocí z kartonu a mít je přesně na míru vašim zásuvkám i vkusu!


 
Samostatnou kapitolou jsou nejrůznější drobnosti, jako gumičky, klipsy a spony na uchovávání potravin, párátka, zátky, špunty, brčka a další prkotinky, které sice potřebujeme, ale těžko se v nich udržuje pořádek. Opět pomůžou nejrůznější přihrádky, žlábky a mističky uvnitř šuplíků, které tyto drobnosti udrží roztříděné a na místě, aby se opětovným vysouváním a zasouváním šuplíku nerozbíhaly po celé ploše. A opět je můžeme najít po domě - vyřazené plastové mističky, kelímky od některých produktů (krémy, dětské jogurty), umělohmotná plata od vajec nebo bonboniér tuto funkci můžou plnit úplně stejně dobře, jako kupované organizéry.

via redbookmag.com

Dále nás v kuchyni obvykle zlobí prkénka a poklice, které se špatně stohují a často nám při otevření skříněk vyběhnou naproti. Poohlédněte se po stojanech na ně určené, udrží tyto věci na místě a ještě uspoří místo. Do stejných stojanů lze uložit i menší zapékací pekáče, mísy a plechy. Na Pinterestu je spousta tipů, jak tyhle pomocníky zkrotit!
Zaujal a pobavil mě nápad, ve kterém se krabičky s alobalem, potravinovou fólií, sáčky na led a pečícím papírem skladují v papírovém stojanu na časopisy nebo šanony - některá řešení bývají ve svojí jednoduchosti nejgeniálnější! :)

životnost.
Pokud máte hluboké nebo rohové skříňky, pak si alespoň můžete zpříjemnit manipulaci s těžkým nádobím pomocí výsuvných košů anebo tzv. kolotoče.


Dnešním posledním dílem jsme uzavřeli organizaci našich kuchyní. Doufám, že se vám alespoň některé tipy hodily a v praxi se osvědčí k vaší spokojenosti.

Těším se na vás v neděli večer u dalšího dílu a přeji vám krásný a spořádaný týden. :)

1 komentář:

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.