neděle 10. března 2019

Organizační série 2019 - kuchyně, 5. díl

Další díl Org. série bude tento týden ještě stále v kuchyni. Tentokrát si vezmeme do parády skladovací zónu.
?
Tou se nazývá místo, kam ukládáme hrnce a drobné spotřebiče, náčiní, sklo & porcelán, plast a další věci související s provozem kuchyně.
Vzhledem k rozloze této plochy si projekt opět rozložíme do 15minutových bloků nebo do více dní.
Je na vás, odkud začnete, ale mně se osvědčilo vzít to od plastových krabiček na jídlo, dětského plastového nádobí a kojeneckých lahviček a pítek: hodně z nich letělo do stoupy a uvolnilo se dost místa, což je vždycky žádoucí!
Protože je tahle plastová situace v mnoha domácnostech podobná, doporučuji začít odsud.
Prohlédněte všechny krabičky, dejte na stranu ty, které nejsou vaše (a nezapomeňte je brzy vrátit, ať je někdo nepostrádá a ať vám nepřekáží zase někde jinde!).





Dejte na stranu všechny nezpárované kusy, třeba se protikusy ještě v průběhu čistky v jiných skříňkách najdou, tak je případně vyhoďte až po dokončení projektu. Vyřaďte všechny nádoby, které jsou zašlé, obarvené, poškrábané, netěsní jim víčka atd. Já jsem dala pryč i všechny kulaté, až na jednu "polévkovou", protože mi více vyhovují hranaté a lépe se mi stohují. Víčka skladuji hned vedle, ale odděleně (mrkněte na instagram).
Na Pinterest jsem připíchla pár nápadů na skladování, zaujalo mě třeba využití starého drátěného CD stojanu na víčka.

Dále jsem vyhodila všechny kelímky s pítky, nepoužívané plastové láhve, starší dětské plastové nádobí, kterému už děti odrostly, a další kojenecké příslušenství - savičky, držátka atd.
Dokud jsem je ještě používala, významně mi pomohlo mít je v košících roztříděné podle účelu, nikde se nic bezprizorně neválelo, nepadalo a nepřivádělo mě k šílenství ;) Takže toto můžu doporučit taky.

V dalším kole se podívejte na skleničky a stolní (jídelní) nádobí. Vyřaďte všechny naťuklé sklenice a hrnky, takové ty nepoužívané poklady, které jste nasyslili od nutell, hořčic, reklamní hrnky na Viagru apod. Pokud je nepoužíváte, zbavte se jich, můžou dělat užitek nebo legraci někde jinde ;)
Totéž udělejte s talíři, proberte je, pokud máte více kusů, nebo skladujete nádobí, které používáte jen příležitostně, můžete ho - v případě, že potřebujete více místa - uložit jinam, odkud ho jednou za uherák zase vytáhnete, ale nemusí vám v mezičase zabírat místo v kuchyni, kde potřebujete mít přehledně uložené dennodenně používané věci.
Využijte všech možností, které se nabízejí - talíře můžete skladovat nastojato ve stojanech, nebo stohovat na sebe, mělké od hlubokých a dezertních oddělovat vnitřními poličkami. Ideální uspořádání je takové, které vám umožní brát talíř jednou rukou, bez nutnosti cokoli nadzvedávat a překládat.

To je pro tento týden vše. Rozdělte si práce do bloků, odpočívejte mezi nimi, zdolávejte své kredence po kouskách, ať nejste vyčerpáni a otráveni, to by mě mrzelo!


Mějte se hezky a ... já se vrátím a se mnou 6.díl - už poslední kuchyňský! :)

2 komentáře:

  1. Na to se chystám asi měsíc a stále jsem čekala, až se to objeví tady v organizační sérii! Moc děkuji, teď už se na to i těším. =D

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.