Další díl Org. série bude tento týden ještě stále v kuchyni. Tentokrát si vezmeme do parády skladovací zónu.
?
Tou
se nazývá místo, kam ukládáme hrnce a drobné spotřebiče, náčiní, sklo
& porcelán, plast a další věci související s provozem kuchyně.
Vzhledem k rozloze této plochy si projekt opět rozložíme do 15minutových bloků nebo do více dní.
Je
na vás, odkud začnete, ale mně se osvědčilo vzít to od plastových
krabiček na jídlo, dětského plastového nádobí a kojeneckých lahviček a
pítek: hodně z nich letělo do stoupy a uvolnilo se dost místa, což je
vždycky žádoucí!
Protože je tahle plastová situace v mnoha domácnostech podobná, doporučuji začít odsud.
Prohlédněte
všechny krabičky, dejte na stranu ty, které nejsou vaše (a nezapomeňte
je brzy vrátit, ať je někdo nepostrádá a ať vám nepřekáží zase někde
jinde!).
Dejte na stranu všechny nezpárované kusy,
třeba se protikusy ještě v průběhu čistky v jiných skříňkách najdou, tak
je případně vyhoďte až po dokončení projektu. Vyřaďte všechny nádoby,
které jsou zašlé, obarvené, poškrábané, netěsní jim víčka atd. Já jsem
dala pryč i všechny kulaté, až na jednu "polévkovou", protože mi více
vyhovují hranaté a lépe se mi stohují. Víčka skladuji hned vedle, ale
odděleně (mrkněte na instagram).
Na Pinterest jsem připíchla pár nápadů na skladování, zaujalo mě třeba využití starého drátěného CD stojanu na víčka.
Dále
jsem vyhodila všechny kelímky s pítky, nepoužívané plastové láhve,
starší dětské plastové nádobí, kterému už děti odrostly, a další
kojenecké příslušenství - savičky, držátka atd.
Dokud jsem je
ještě používala, významně mi pomohlo mít je v košících roztříděné podle
účelu, nikde se nic bezprizorně neválelo, nepadalo a nepřivádělo mě k
šílenství ;) Takže toto můžu doporučit taky.
V dalším
kole se podívejte na skleničky a stolní (jídelní) nádobí. Vyřaďte všechny naťuklé
sklenice a hrnky, takové ty nepoužívané poklady, které jste nasyslili od
nutell, hořčic, reklamní hrnky na Viagru apod. Pokud je nepoužíváte,
zbavte se jich, můžou dělat užitek nebo legraci někde jinde ;)
Totéž
udělejte s talíři, proberte je, pokud máte více kusů, nebo skladujete
nádobí, které používáte jen příležitostně, můžete ho - v případě, že
potřebujete více místa - uložit jinam, odkud ho jednou za uherák zase
vytáhnete, ale nemusí vám v mezičase zabírat místo v kuchyni, kde
potřebujete mít přehledně uložené dennodenně používané věci.
Využijte
všech možností, které se nabízejí - talíře můžete skladovat nastojato ve
stojanech, nebo stohovat na sebe, mělké od hlubokých a dezertních
oddělovat vnitřními poličkami. Ideální uspořádání je takové, které vám
umožní brát talíř jednou rukou, bez nutnosti cokoli nadzvedávat a
překládat.
To je pro tento týden vše. Rozdělte si práce do bloků, odpočívejte
mezi nimi, zdolávejte své kredence po kouskách, ať nejste
vyčerpáni a otráveni, to by mě mrzelo!
Mějte se hezky a ... já se vrátím a se mnou 6.díl - už poslední kuchyňský! :)
Na to se chystám asi měsíc a stále jsem čekala, až se to objeví tady v organizační sérii! Moc děkuji, teď už se na to i těším. =D
OdpovědětVymazatTak to je super! :) Ať nám to jde od ruky! :)
Vymazat