pondělí 25. března 2019

Jak bezpečně provonět domov II. - aromaterapie


Včera jsem popsala způsoby, kterými lze provonět domov bezpečně pomocí esenciálních olejů (éterických, dále jen EO).
Dnes povím, proč jsem si vybrala právě tento způsob.

Pomocí těchto olejů můžete ovlivňovat mnohem víc, než jen vůni samotnou.
?
Stručně: chemoreceptory v našich nosních sliznicích při detekci vůně vysílají impulzy do mozku, kde aktivují limbický systém. Ten je občas označovaný také jako čichový mozek (rhinencephalon) a ovlivňuje například emoce, chování, dlouhodobou paměť a čich. 
Syntetické vůně mozek vyhodnotí jen povrchně na pouhé líbí/nelíbí a k jednotlivým vůním váže zážitky, asociace (proto když někdy ucítíte nějakou vůni z minulosti, přenesete se ve vzpomínkách do situace, kdy jste se s vůní setkali). Toť vše.

Naproti tomu EO zacházejí svým účinkem mnohem dál.  
V olejích jsou totiž těkavé vonné esenciální látky, destilované z přírodních silicí, produkovaných rostlinou. Jsou koncentrované, takže každá lahvička obsahuje účinné látky z několika set až tisíce kilogramů rostlin.
Při vdechnutí pronikají molekuly účinné látky přes sliznice do krevního oběhu a celého organismu a mají schopnost ovlivňovat tělesné funkce a působit na naši psychiku a emoce. Aromaterapie tak zlepšuje akutní i chronické stavy, snižuje riziko vzniku komplikací, výrazně pomáhá při psychosomatických potížích a je účinnou prevencí mnohých onemocnění. Tento účinek prokazuje řada vědeckých studií, stejně jako praxe profesionálních aromaterapeutů. 



Díky EO můžeme tedy ovlivňovat řadu funkcí a pochodů: po ránu a přes den stimulovat, povzbuzovat, energizovat, podpořit soustředění a výkon, potlačovat úzkost, nervozitu, podráždění. Později odpoledne a večer (nebo v situaci, kdy je to potřeba) zase harmonizovat, uvolňovat, klidnit, pomáhat lépe usnout a navodit kvalitní spánek. Díky EO lze regulovat krevní tlak, stimulovat trávení, napomáhat toku lymfy atd.

Působí protizánětlivě, antibakteriálně, protiplísňově, čistí vzduch, zlepšují průběh viróz, ORL, řadu respiračních a dalších onemocnění, jsou jednou z nejpříjemnějších přírodních terapií a dlouhodobě nejužívanější metodou doplňkové medicíny ve světě.

Tyto účinky tak odlišují éterické oleje od olejů vonných. Vonnými oleji nazýváme uměle vytvořené produkty, i když některé jejich složky mohou být přirodního původ.

V přírodním oleji jsou jednotlivé složky ve složité rovnováze a vyvolávají komplexní účinek na lidské zdraví. Díky historickému používání léčivých rostlin jsou jejich účinky na člověka dobře známé a prozkoumané. Víme, co můžeme očekávat a na co si dát pozor.
To u syntetických vůní vč. vonných olejů neplatí. Lidské tělo si s nimi často neví rady a zejména u citlivých lidí nebo malých dětí mohou vyvolávat nepřirozené reakce, jako například bolest hlavy, nevolnost, podráždění pokožky, ekzém, alergie a podobně. Jako člověk trpící vážnými potížemi spojenými s hormony (hypothyreoza, autoimunitní zánět štítné žlázy, syndrom polycystických ovárií, neplodnost a následně IVF, inzulínová rezistence) musím zmínit, že jsou i hormonálními disruptory. Nestal se ze mě vyhraněný přírodní bio typ člověka, ale postupně eliminuji vše, co se dá vyloučit a komfortně nahradit a sem patří mimojiné i valná většina bytová chemie a prostředky se syntetickou vůní.

Jak EO tedy vybírat? 
V první řadě vybírejte takové, které mají certifikaci dokládající původ a kvalitu surovin. Vůbec se nespoléhejte na nápisy "přírodní" nebo "natural", nebo "s přírodními výtažky", nemá to žádnou vypovídací hodnotu a i za takovým výrobkem může být z větší části směs chemických sloučenin - a to i u některých zvučných značek nebo produktů :(. Jedině certifikáty vám zaručí, že produkt je přísně kontrolovaný ve všech fázích produkce, je autentický, nepančovaný, není z rostlin ošetřovaných hnojivy a pesticidy, zkrátka je neškodný a výrobce nebo prodejce rád druh certifikace automaticky uvádí.

Já jsem při tvorbě tohoto článku požádala o spolupráci českou firmu Nobilis Tilia,* která patří už čtvrt století mezi naše špičkové producenty kosmetiky s EO a u každého svého produktu, který má na svém eshopu, uvadí nejen složení, ale právě i druh certifikátu. Uvádí také tabulku s přehledy certifikace, ve které se lze celkem snadno orientovat i u výběru jiných produktů, než jen u EO.

Kromě toho mají pečlivě zpracovanou brožurku s přehledem éterických olejů, tak se mi dobře zorientovalo v jednotlivých druzích olejů i jejich indikaci v aromaterapii. Doporučuji prostudovat, je to velmi zajímavé, dozvíte se o dalších možnostech využití EO a další zajímavé informace.
Pozornost věnujte i kontraindikacím, opět srozumitelně uvedených, abyste nepoužívali například složku snižující krevní tlak, když už ho máte takhle nízký... ;)

Již v minulosti jsem vyzkoušela řadu olejů a pravidelně používám pomeranč, neroli, grapefruit, bergamot, levanduli, eukalypt, rozmarýn, mátu, ho-sho, meduňku a další notoricky známé druhy, ale pro vás jsem při psaní tohoto článku chtěla předeším vyzkoušet již namíchané směsi, protože předpokládám, že pokud si budete chtít vyzkoušet provonět vaši domácnost pomocí EO, víc oceníte typy na hotové přípravky, abyste nemuseli hned investovat do více jednodruhových olejů a teprve s nimi experimentovat. 
Děkuji proto Nobilis Tilia, že vyšli vstříc mojí žádosti a poslali mi vzorky k otestování. 

Vyzkoušela jsem tyto: Harmonie, Aktivita, Dotek jara, Dětská.
Kromě směsí jsem si vyžádala i tři jednodruhové oleje, konkrétně Levanduli lékařskou, Pepř černý a Cist, a Dětský svěžovač vzduchu Majda.


Zde jsou moje dojmy ze směsí:

Dotek jara
Popis výrobce: Specifická směs éterických olejů má svěží vůni jara a používá se k rozptýlení starostí, osvěžení a relaxaci. Harmonizuje emoce, uvolňuje pocit hněvu a frustrace, oživuje, přináší radost a dobrou náladu. 

Složení: éterický olej grapefruitový, éterický olej mandarinkový, éterický olej z růžového dřeva, Limonene*, Linalool*, Geraniol*, Citral*. 
* - z přírodních éterických olejů


Můj dojem: fantastická vůně. Lehká, svěží citrusová, s jemným květinovým podtónem růžového dřeva.
Univerzální vůně, kterou jsem si s sebou přenášela po bytě a hodila se všude a skutečně ve mně vyvolávala pocit takové té jarní euforie.

Jako když otevřete okna do zahrady s rozkvetlými ovocnými stromy těsně poté, co ji jarní déšť svlaží intenzivním deštěm. Úplně jsem měla chuť si zpívat píseň Judity Čeřovské - Je po dešti (a kosové si štěstím noty pletou...). Původně jsem měla ušlechtilou myšlenku, že po otestování několila kapek dám vzorek do pléna, aby jej vyzkoušel i někdo další, ale 2 ml lahvička "zasyčela" během pár dní.


Harmonie
Popis výrobce: Směs éterických olejů Harmonie je esencí štěstí a pomáhá nám vyjadřovat spokojenost a potěšení.  Vůně nám pomáhá povznést se nad nahromaděný stres, uvolňuje potlačené city, obnovuje spontánnost a optimismus, podporuje vše veselé, šťastné, hravé a pozitivní. Vůně ulevuje při přepracovanosti, pomáhá nám relaxovat, zklidňuje a vyživuje, uvolňuje představivost a podporuje potěšení smyslů. Nastoluje rovnováhu mezi aktivitou a odpočinkem, neboť vše, co je v harmonii přináší úspěch).


Složení: éterický olej mandarinkový, éterický olej bergamotový bez bergaptenu, éterický olej z levandule lékařské, rozpuštěná pryskyřice benzoe absolue, alkohol, éterický olej z květů kanangy vonné, éterický olej z pačule obecné, éterický olej z lípy malolisté, absolue, Limonen*, Linalool*, Hydroxycitronellal*, Benzyl Benzoate*, Benzyl Salicylate*, Geraniol*, Farnesol*, Citral*, Isoeugenol*, Eugenol*, Benzyl Alcohol*, Citronellal*, Benzyl Cinnamate*. 
*-z přírodních éterických olejů.



Můj dojem: zprvu jsem se trochu bála spojení kanangy vonné (také ylang-ylang) a pačuli, protože to už jsou na mě příliš intenzivní vůně. S tímto druhem vůní se setkávám hodně v Paříži (tam celkově EO "jedou" ve velkém, aromaterapie má ve Francii silnou tradici) a na některé tyto exoticky laděné těžší vůně si tam vždycky první dny musím zvykat. 
V této směsi jsou ale tyto tóny dobře vyvážené a zjemněné bergamotem, mandarinkou, levandulí a lípou, takže výsledná kompilace působí opravdu příjemně. Připomínají mi mé "pařížské dny", ale v lehčím, jemnějším módu.
Harmonie je přesně ta vůně, která se hodí "na vítání" do předsíně a do obývacích prostor pro navození příjemné atmosféry a udělání dojmu.

 
Aktivita
Popis výrobce: Synergická směs podporuje neustále probíhající proces obnovy a umožňuje nám plynout s přicházejícími událostmi i emocemi. Oživuje, posiluje, je zdrojem spokojenosti, hojnosti, úspěchu a radosti. Směs přináší vnitřní lehkost a učí nás vychutnávat si život tady a teď. Propojením s tělem a jeho potřebami umocňuje naše smysly a posiluje oporu, kterou máme každý sám v sobě. Učí nás jemnému umění přijmout okolnosti jako nejlepší výchozí stav, a tím nám dává moc nad vnějšími událostmi. Směs pomáhá každému být sám sebou, inspiruje, přetváří a posiluje rozhodnost. 

Složení: éterický olej z kardamovníku obecného, éterický olej grapefruitový, éterický olej z bazalky pravé, éterický olej bergamotový bez bergaptenu, éterický olej z vavřínu vznešeného, éterický olej z květů kanangy vonné, éterický olej z květů heřmánku římského, Limonene*, Linalool*, Benzyl Benzoate*, Benzyl Salicylate*, Eugenol*, Citral*, Geraniol*, Benzyl Alcohol*. 
*- z přírodních éterických olejů 

Můj dojem: testování Aktivity mi připadlo na období,  kdy jsem si moc přála (i potřebovala), aby mi voněla a na první dobrou u mě navodila nevídanou aktivitu, ale kananga s kardamovníkem jsou na mě osobně už moc silné spojení a nevoněla mi. Po pár dnech jsem se k ní ale vrátila, měla jsem ji nakapanou na střapci a po absorpci do jeho vláken si trochu sedla a já ji vnímala lépe. Ještě pořád mi tahle vůně nešla úplně 100% pod nos, ale zároveň mě nějak přitahovala a dělala mi dobře. Kdykoli jdu kolem, nasávám zhluboka, takže tady existuje nějaké "čaro".
Určitě souhlasím, že svým typem se hodí vůně do pracovny, kanceláře, do obýváku k podpoře aktivity přes den, například pokud máte potíž s pracovní morálkou počas homeoffice, jako já! ;)
Sedne milovníkům intenzivnějších vůní.

 
Dětská 
klidný spánek, sladké sny :)
Popis výrobce: Jemná ovocno-heřmánková vůně směsi éterických olejů podporuje děti v jejich individuální cestě životem. Přetváří vše, co děti za den prožijí do pozitivních životních zkušeností, posiluje jejich schopnost radovat se z úspěchů a učit se z neúspěchů. Pomáhá jim nacházet své vlastní hranice, vyrovnat se se změnami a podporuje zdravou komunikaci. Na fyzické úrovni má směs protiinfekční, protizánětlivé a analgetické účinky zejména na trávicí a dýchací systém, je vhodná při nachlazení i jako univerzální směs do dětských ordinací, škol a školek. Uvolňuje napětí a vztek, podporuje hravost, dodává radost a optimismus, zároveň však přináší vnitřní zklidnění a umocňuje zdravý spánek. Harmonizační účinky směsi mohou děti provázet již od 9. týdne věku.


Složení: éterický olej z levandule lékařské, éterický olej pomerančový sladký, éterický olej mandarinkový, éterický olej Palmorůžová, éterický olej Eukalyptus citronovonný, éterický olej z květů heřmánku římského, Citronellol*, Geraniol*, Limonene*, Linalool*. 
*- přírodního původu


Můj dojem: velmi příjemná vůně, opravdu vhodná do dětského pokojíčku. I když jeden ze synů nemá v oblibě vůni eukalyptu, který používám v zimním období dost často při nachlazení, v této směsi je tak dobře nakombinovaný s jinými citrusovými a sladšími oleji, že směs působí velmi svěže a nerušivě, harmonicky, obě děti si ji rychle oblíbily.


Dětský osvěžovač vzduchu Majda
Popis výrobce: Osvěžovač vzduchu s rozprašovačem provoní, pročistí a zvlhčí vzduch v místnosti. Obsahuje velmi jemnou koncentraci BIO éterických olejů, proto je vhodný už od narození na usnadnění dýchání miminka při zahlenění. Podporuje klidné dýchání a pokojný spánek, rozpouští hleny, zmírňuje zduření nosní sliznice.

Složení: voda, glycerin (hydratační látka), směs éterických olejů (levandule + tymián a přísahala bych i na trošku máty...) v BIO kvalitě.

Můj dojem: tento sprej je opravdu strašně moc příjemný a velmi jemný, jak deklaruje výrobce. Můžete jej bez jakéhokoli dalšího ředění i obav dětem doslova stříkat pod nos. :) Těsně před spaním jej po vyvětrání a rozestlání postýlek nastříkejte do vzduchu a na dětský mantinel nebo "hnízdo", které děťátko obklopuje. Lůžkoviny bych samy o sobě nestříkala (snad s výjimkou tropických nocí) aby nebyly navlhlé na dotek.
Vůni po chvilce již necítím, ale zdá se, že je to tím, že si na jeji jemnou koncentraci nos rychle zvykne, nově příchozí ji stále cítí. Řekla bych tedy, že to neznamená, že vyprchala a již neúčinkuje. 
V průběhu tohoto víkendu jsem sprej ještě použila ke srážení vysoké teploty u mladšího syna, několika střiky na plosky všech končetin a na bavlněnou plenku, kterou jsem obkládala čelo. Zdálo se, že to působilo úlevně a pomohlo to synovi zaspat a překlenout horečnatou noc. Určitě doporučuji.

Při výběru EO do dětského pokojíčku dbejte na kontraindikace (některé vůně jsou pro nejmenší děti nevhodné) a používejte je až od 9. týdne věku.


Pár tipů na závěr:
Když si budete vybírat vůně v kamenném obchodě, nikdy nepřičichávejte přímo k hrdlu láhvičky. Olej je totiž silně koncentrovaný a naprostá většina esencí vám v této síle nebude vonět (některé doslova smrdí, ač jsou v jiné koncentraci nebo kompozici nádherné!). 
Víno taky neposuzujete exnutím celé sklenky naráz, ale koštujete pomalu, malým douškem a při jeho vyhodnocování nespěcháte, abyste mohli zapojit všechny smysly, že? 
Tak na EO ještě opatrněji a jemněji! Na "košt" si vemte odličovací tampon nebo složený papírový ubrousek, naneste kapku z testeru, nechte ji vpít a pak si s ubrouskem zlehka mávejte před obličejem a opatrně nasávejte vůni. Pokud je vám esence příjemná, můžete se sblížit, pokud je "nic moc", buďte opatrní, ale ještě ji nezavrhujte, naředěná a v kombinaci s jinou vůní může "vyznít" úplně jinak. Pokud vám ale přijde přímo odpuzující anebo vám z ní naskakují nelibé pocity či dokonce nevolnost, nechte ji být. 

Elektrický aromadifuzér vybírejte s rozmyslem, rozhodně dejte přednost keramickému před plastovým a tuzemskému nákupu před nákupem v cizině, zejména v asijských eshopech. Sice vás čínský jistě vyjde na o něco levněji, ale nemusí mít požadované vlastnosti pro použití, může taky stát x týdnů čekání na dodání z Číny a pokud se sám vznítí, tak i miliony. Jako u všech elektrických spotřebičů berte jen výrobek s certifikací pro použití v EU a EU prodejce, kdyby došlo - nedejbože - na problém a pojistné plnění, budete mít oporu v zákoně a pojišťovna nebude dělat problémy. ;)
Tip: zaujal mě difuzér s regulací intenzity a časovým spínačem. Načasovat si spuštění vůně těsně před příchodem domů z práce je parádní záležitost!

Pečlivě si studujte kontraindikace u jednotlivých EO, některé se nedoporučují v těhotenství, nebo u nejmenších dětí (např. santalové dřevo). 
Při pochybnostech se vždy obraťte na výrobce, prodejce nebo profesionála z aromaterapie, pod jehož odborným vedením navíc můžete zajít v aromaterapii ještě dál a hlouběji, uvolňovat různé bloky a odstraňovat složitější zdravotní neduhy.

Pokud vás téma zaujalo a eventuálně posunulo, tak mám radost.  
Pokud máte další tipy a nápady na zdravé provonění domova, nebo máte nějaké zajímavé "nosiče" vůní, difuzéry a DIY visačky - pochlubte se a podělte! 

A nyní - máte zájem vyzkoušet některé vůně?

🎺Mám pro vás vzorky směsí Harmonie, Dětská a Aktivita! 

🚩 Podmínky soutěže: 

1. Soutěž je pro FB a Instagramové fanoušky Terapie domova s bydlištěm (zasílací adresou) v ČR.
2. Napište, kterou směs byste rádi/rády vyzkoušeli/y
3. Odpověď pošlete do čtvrtka 28.3., soutěž uzavřu ve 21.00 h a vyhlásím druhý den dopoledne.


Držím palce!👍😊

Fi


*
Disclaimer
Článek není sponzorovaný a nevznikl na PR objednávku.
Firma Nobilis Tilia pouze svolila s použitím informačních materiálů a vyhověla žádosti o poskytnutí vzorků k otestování. Děkuji! :)

5 komentářů:

  1. Líbila by se mi směs harmonie. Děkuji za zajímavý a inspirativní článek.

    OdpovědětVymazat
  2. Ráda bych vyzkoušela směs Harmonie. Určitě se po nějaké vůni do naší domácnosti budu muset poohlédnout, i když se na mě štěstí neusměje. Článek mě opravdu inspiroval :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímala by mne vůně Dotek jara,děkuji za tipy na vůně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mne, jako nevyspalou matku, by zajímala Dětská vůně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímalo by mě, kde ty aroma olejíčky a ty další vůně seženu.
    Děkuji za odpověď. Lenka

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.