neděle 27. ledna 2019

FlyLady 28.1. - 3.2.

Tento týden jsme v oblasti obýváku 
Končí návyk měsíce - udržovat čistý dřez
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 




PONDĚLÍ 28.1.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (kromě ložnice, pokud jste ji převlékali v pátek)
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše


První misí tohoto týdne bude rychlý debordel obýváku. Natáhněte minutku a 10-15 minut uklízejte hotspoty (a propos - co je hotspot?), oblečení, hračky, čtivo, odneste nebo povyhazujte věci, které do obýváku nepatří, neplní zde svou funkci, překážejí a přitahují další binec.


*********************************************************************************

ÚTERÝ 29.1.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • oslava vysvědčení
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
  • jarňáky za rohem, organizujte!
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech. 
Pozítří je nejzazší termín výměny dálniční známky, pokud ještě nemáte hotovo, pak je čas sehnat novou a odstranit starou (...známku!).

Mise dne: dnes bude tango s vysavačem v obýváku. Pořádný úklon a záklon a detailně vysáváme všechny chuchvalce prachu na podlahách i pod nábytkem, sedačkou a křesly, v rozích, na podlahových lištách, jejichž horní hrany bývají opomíjené. Ženy, netahejte samy těžký nábytek! Požádejte někoho o pomoc, nebo vyluxujte jen tam, kam dosáhne ten nejužší nástavec.


*********************************************************************************

STŘEDA 30.1.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko.
Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek 
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: je čas zkrotit přečtené časopisy, komínky knih, rozvrtaná DVDčka nebo stolní hry.  Vše uklidíme na své místo, nepotřebného a nepoužívaného se zbavíme.




*********************************************************************************

ČTVRTEK 31.1.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: uděláme ponor do čalouněných útrob pohovek, sofa a křesel. To bývá místo, kde končí spousta křupek, ponožek, mincí a kapesníků. Budete překvapeni, kolik věcí tam každý měsíc objevíte.

Dnes je také vysvědčení; nebuďte vykolejeni, pokud nebude úplně podle vašich představ. 



*********************************************************************************

PÁTEK 1.2.


Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prošlými parkovacími lístky. 

Mise dne: jsme jeden jediný den v předsíni. Probereme a srovnáme bundy a kabáty, boty, posbíráme a vrátíme na místo vše, co sem nepatří, vyhazujeme zbytečnosti, probereme došlou poštu a letáky.


A pozor, máme nový návyk měsíce! :)


*********************************************************************************

SOBOTA 2.2.

Den volna pro rodinu. Dopřejte si menší rodinnou oslavu završení pololetí, třeba procházkou zakončenou návštěvou cukrárny nebo rodinným filmem, ať už v rámci domácího promítání, nebo návštěvy kina.


*********************************************************************************

NEDĚLE 3.2. 

Nezapomeňte, když i Bůh musel sedmý den odpočívat, jak byste nemohli potřebovat trochu oddechu VY?

**********************************************************************************

7 komentářů:

  1. Děkuji, už týden se snažím tohoto rozpisu držet...
    Největší problém mám s plánováním jídla, nedokážu si vymyslet jídelníček.. Máte nějaký tip jak na to? Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si při problému s jídelníčkem za dob první mateřské vzpomněla na systém jídelny na ZŠ a zavedla tento systém: pondělí - rýže (tzn. rizota, obvykle zbylo maso z neděle, nebo kousek kuřecího s rýži atp.), úterý - těstoviny (milujeme je, mám asi 1000 receptů), středa - ryba, čtvrtek - luštěniny nebo zelenina nebo jídla z brambor, pátek - "sladký" den, tzn. palačinky, lívance, žemlovky, buchtičky s krémem atd. Sobota patřila klasické české kuchyni - sekaná, omáčky, maso na šťávě. Neděle slavnostní jídla a minutky, řízky, svíčková a tak. Funguje to dobře. Stále:-)

      Vymazat
    2. Na stránkách www.kucharkaprodceru.cz lze vyhledat článek "jak plánovat jídlo a nákup potravin" Věřím že bude dobrou inspirací.

      Vymazat
    3. Metynka, je to tady: https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-planovat-jidlo/
      Já s tím mám jediný problém - že při systému "vlastně neplánovat a mít zeleninu na sedm jídel a
      maso, vejce, ryby, drůbež, mléčné výrobky a luštěniny na sedm jídel" - končím u repertoáru 7 jídel pořád dokola.
      Jedu tedy systém, který zmínila Jana, mám jídelníček na celý měsíc PRO INSPIRACI, neznamená to, že ho musím přesně dodržovat, ale rámcově se řídím tím, že v pondělí máme polévku, nějakou hustější, výživnější. Úterý těstoviny, středa ryba, čtvrtek sladká jídla, pátky bez masa, o víkendech déle a složitější jídla a vývary. Odtud je tedy i ta logika, že v pondělí dojídáme zbytky z víkendu, polévkou se dojíme a máme ji dál jako svačinovou na další dny. Úterý rychlé jednoduché těstoviny, ve středu často ryba (středa a pátek je u nás 100% jistota čerstvosti), čtvrtky a pátky jsou zpravidla bezmasé, naopak o víkendu jsou masitá pomaleji vařená jídla a tažené vývary, protože je na to čas.
      Nemáme teda jasně daný foršrift že v úterý za tři týdny (26.2.) budou špagety carbonara. Budou asi nějaké fofr těstoviny, ale jestli to budou zapečené grusetky s mletým, rajčaty a mozzarelou nebo nudle s kuřecím a špenátem, se rozhodneme podle situace, aktuální chuti a nabídky začátkem týdne, kdy plánujeme a nakupujeme, a je dost možné, že jestli bude v akci za hubičku nádherný lilek, tak nebudou grusetky, ale plněné lodičky z lilku :) (on ale bude v únoru stát víc než maso, na sezónní radosti, kterými se řídí jídelníček, si ještě počkáme).


      Vymazat
    4. Hlavně jsem tím teda ale chtěla říct to, že jsem ten typ, který s radou "mít zeleninu na sedm jídel a
      maso, vejce, ryby, drůbež, mléčné výrobky a luštěniny na sedm jídel" neumí tak dobře efektivně pracovat a stejně bych asi byla bezradná co zrovna dneska nebo zítra z toho všeho navařit a jak všechno zužitkovat do mrtě, aby mi navazovalo i zužitkování zbytků (kosti, ořezky), nebo abych později nezjistila, že něco už je za hranou čerstvosti, protože jsem si to blbě naplánovala a přednostně zužitkovala trvanlivější věci před "rychlými" (batáty vs. čerstvý špenát, například).

      Vymazat
  2. Kdysi jsem sem dala jídelníček asi na 4 týdny. Je ryze český. Už si ovšem nepamatuji, kdy to bylo. Chtělo by to asi hledat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Filo, pořád to tam je ♥ - pod návykem měsíce listopadu (Plánování menu):http://terapiedomova.blogspot.com/2017/11/navyk-mesice-listopadu-planovani-menu.html

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.