neděle 11. listopadu 2018

Podzimní plán - 6 týdnů do Vánoc

Je neděle 11. listopadu. Martin na bílém koni sice nepřijel, ale to nemění nic na tom, že do Štědrého dne zbývá.....

...43 dní!

Proto náš plán začíná být více vánočně laděný.


 

Co nás čeká tentokrát?
  • samozřejmě stále pokračujeme v nákupech a objednávkách dárků. Využijte Dnů dopravy zdarma! (děkujeme Hance za její loňský tip!).
  • Tento týden zapracujeme na naší spíži. Naposledy jsme ji trochu porovnali koncem srpna, tak by to mělo jít hladce.
    Rozdělte si spíž na pětiny a každý pracovní den v tomto týdnu udělejte právě jednu z nich.
    Postupujte tak, že vyndáte obsah jedné pětiny (police, výsuvu, skříňky) na zem, vytřete a vše naskládáte zpět. Souběžně kontrolujte datum spotřeby a stav potravin. Vše podezřelé vyhoďte, co se hýbe, vraťte do přírody. :)
    Spíž bude na konci týdne jako klícka a uvidíte jak to oceníte v dalším kroku.
  • No ano, paralelně dojde na pečení vánočního cukroví. Ale v klidu, zatím jen na papíře! 
  • v rámci dne plánování (třeba úterý) si projděte své "vánoční" záznamy z minulých let, ponořte se do vzpomínek, poptejte se ostatních členů rodiny na jejich preference a sestavte předběžný seznam druhů cukroví, které letos budete chtít napéct nebo uhňácat ;)
  • až budete mít tento seznam druhů, projděte si receptury a udělejte si i seznam potřebných surovin a přísad a nákupní seznámek (s tou uklizenou spíží to půjde snadněji, že?). Je užitečné vědět dopředu kolik balíčků másla, mouky, cukru a dalších ingrediencí budete za čas potřebovat. Supermarkety totiž postupně spouští slevové akce právě na tyto vánoční suroviny a tak je dobré vědět, jak je efektivně využít, vytěžit z nich co nejvíc a pokud možno pořizovat co nejkvalitnější suroviny. Použití kvalitní mouky, másla místo umělého ztuženého tuku, vanilkového lusku namísto vanilinu atp., pozvedne naše vánočně-cukrářské úsilí o stupeň výš.
  • nepřehánějte to s množstvím. Oč jde? O zpříjemnění, provonění a podtrhnutí vánoční atmosféry, o pár kousků na doplnění sváteční tabule a ke sváteční kávě, nikoli o soutěž nebo galeje! FlyLady netráví adventní čas točením plechů do zblbnutí ještě dlouho po půlnoci, aby se po svátcích dočista zhroutila a byla ráda, že to má za sebou (...a dojídala kousky  ztvrdlého cukroví ještě dlouho po Třech králích).
  • nakonec si do diáře či kalendáře zaneste plán s konkrétními daty pro pečení nebo přípravy jednotlivých druhů cukroví. První budou jistě klasické perníčky, naposled nepečené chlazené druhy. Udělejte si plán, kdy který druh připravit, a nechte si mezi jednotlivými termíny čas na odpočinek, ať se nehoníte. Nezapomeňte si poznačit, která těsta budou potřebovat "odpočinek" a které ingredience připravit dopředu před zpracováním, jako např. máslo.
  • Pokud máte školáky a předškoláčky, nezapomeňte započítat "besídkový vzorek". 
  • Nezapomeňte také, že některá těsta i hotové kousky lze dopředu připravit a zamrazit; cukroví neztratí na kvalitě, ba naopak, vanilkové rohlíčky nebo linecké budou stále krásně křehké!

Další tipy:
  • domluvte se dostatečně dopředu s kamarádkou, švagrovou, maminkou, tchyní nebo dobrou sousedkou na spolupráci. Může jít o pohlídání dětí, ale taky o vzájemnou výměnu cukroví, kdy obě uděláte dvojnásob "svého" cukroví od pár druhů a pak si polovinu svých dávek vyměníte, abyste znásobily počet druhů.


To je pro tento týden vše.
Vynaložený čas nyní vám ušetří nervy, síly a čas o adventu, uvidíte!

Nakonec přikládám listy k výtisku:
Suroviny na cukroví - předtištěný seznam nejčastějších surovin (mouka, máslo...)
Suroviny na cukroví - nepředtištěné (na vlastní a méně časté suroviny, přísady a koření)
Recepty na cukroví - zaznamenání receptur a poznámek k jednotlivým druhům cukroví

Stahujte a tiskněte!
Zaznamenejte si jakékoli postřehy, které jste během přípravy, pečení i konzumace zaznamenali, po sezóně si je pečlivě uložte a za rok - jako když najdete!!!

4 komentáře:

  1. Milá Flo, objeví se prosím ke stažení takové to odškrtávání "kolik dní ještě zbývá do Vánoc" dcera milulý rok odškrtávala a už se po tom zase shání. Děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, vím, chystám, budeme zase odškrtávat od 20.11., jako loni, ke stažení bude v dalším dílu Vánočního plánu tuto neděli. :)

      Vymazat
  2. Omlouvám se, myslela jsem Fi, Flo píše můj druhý oblíbený blog... omlouvám se! :o)

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.