neděle 26. srpna 2018

Otočný podnos a organizér - roztočme to :)

Lazy Susan je zažitý název pro otočné podnosy, zprvu určené jen pro stolování, čemuž odpovídá i původní jednoduchý design: kulatá deska na podloží s kuličkovými ložisky, která tvoří 360° otáčecí mechanismus. Tyto podnosy se umisťují doprostřed stolu, jsou na nich dochucovadla, omáčky a ubrousky a jednotliví strávníci si jím otáčejí podle potřeby, aniž by se museli příliš natahovat, rušit spolustolovníky žádostmi o podání slánky, kečupu atd., proto zřejmě ten výraz "lazy", tedy "líná, líný, zpohodlnělý".

Tuto - tedy zprvu jen stolovací - vychytávku časem někdo organizačně založený využil v kuchyni i pro jiné, organizační účely a tento nápad se pro svoji praktičnost ujal a rozšířil. Mezi Lazy Susans se začaly objevovat i další vylepšené typy, dnes jich existuje již celá řada. Liší se nejen velikostí, materiálem, ale i povrchovou úpravou úložné plochy a dalšími prvky, které činí používání ještě komfortnějším a variabilnějším.

Pokud nemáte představu jak se takový otočný podnos používá a proč je top organizační pomůckou, pojďme si jeho využití přiblížit;



Určitě máte v domácnosti místa, která jsou hůře přístupná (například vyvýšené skříňky a police, regály), nebo nepraktická (například rohové skříňky kuchyňské linky, rohy ve spižních skříních). Nepohodlnost a nedostupnost drobných předmětů uložených v takových prostorách vedou k tomu, že tato místa přestanou být postupně efektivně používaná (kořenky a lahvičky se stěhují na linku, mikrovlnku, obkládáme jimi různě sokly, kde překáží a vytváří vizuální chaos), anebo v nich vzniká nepořádek a práce v kuchyni neodsýpá tak hladce, jak bychom potřebovali - sáhnout a mít. V jiném případě přivrtáváme dodatečně poličky nebo závěsné systémy, aby byly věci pěkně po ruce, takové řešení však vyžaduje morál, respektive pravidelnou údržbu a otírání od prachu a mastnoty.
(To je přesně ten morál, který já postrádám, proto volím pokud možno co nejprázdnější pracovní plochu a vše potřebné mám nejraději uložené za dvířky kuchyňských skříněk a výsuvů).
V těchto případech se právě bezvadně hodí použití otočného podnosu.

Na něm si tak můžete uspořádat a zpřehlednit kořenky a drobné přísady v kuchyňských skříňkách, oleje, octy, omáčky a jiná dochucovadla, konzervy a zavařeniny ve spíži. Hořčice, dresinky a omáčky, nápoje nebo jogurty v lednici.
Čisticí prostředky ve skříňce pod dřezem.
Kosmetické prostředky v koupelně.
Drogerii a čisticí prostředky v koupelnových skříňkách.
Kreativní a umělecké potřeby v pracovně.
Nářadí a drobné předměty v dílně.




Můj úplně první takový otočný podnos byl z Ikey. Prodává se dodnes pod názvem Snudda za krásných 149.- a nabízí úložnou plochu o průměru 39 cm.
I když ho používám dodnes, není to ještě úplně ono a hledala jsem dál. Objevila jsem bambusový otočný tác od německé firmy Bahag AG o průměru 35 cm za cca 350.- Kč. Ten se od Snuddy lišil tím, že byl stabilnější (měl nižší základnu s kuličkovými ložisky, která se mimochodem hladčeji otáčela i při plném zatížení. Vzala jsem jich na zkoušku jen pár kusů do eshopu, byly fajn, ale stále ještě to nebylo ono.

Při pořizování otočného podnosu je potřeba hledět na perfektní stabilitu základny s otočným mechanismem, jinak budete muset hlídat rozložení zátěže a těžké položky ukládat na střed, směrem ke krajům dávat lehčí. Kvalitní podnos  snese i jednostranné zatížení a nemá to vliv ani na stabilitu, ani na  otáčení.

Dalším vyzkoušeným typem byl nerezový Wenko za 299.- Kč. S průměrem 26 cm je praktický hlavně do kuchyně nebo koupelny, ale otáčení drhne, při plném zatížení se otáčí ztěžka, na nerezu zůstávaly otisky a šmouhy. Hledala jsem dál.

Loni na jaře jsem pak na veletrhu Ambiente ve Frankfurtu potkala amerického výrobce YouCopia s jejich organizačními vychytávkami do domácnosti a především několika otočnými podnosy, kterým neříkají Lazy, ale "Crazy" Susan. Nechala jsem si poslat vzorky k otestování (několikaměsíční domácí provoz a podmínky jsou totiž přeci jen nejlepším testovacím prostředím ;)). Jedním z testovaných vzorků (o jiných třeba jindy) je 11'' model (průměr 28 cm) s ochranným límcem, který mě velmi zaujal z toho důvodu, že se mi při otáčení jiných podnosů v minulosti občas stalo, že v zadní části skříňky nějaká lahvička nebo kořenka z tácu vyjela a skončila v rohu, kde pak o ni zachytávaly další a další, nebo rovnou dominovým efektem popadaly, z čehož mě teda chytal amok.

Od tohoto límce jsem si tedy slibovala tuto ochrannou funkci a opravdu to takto funguje. Posuďte sami z následující ukázky:




Dalšími významnými plusy jsou tyto:
  • optimální velikost (průměr)
  • protiskluzový povrch úložné plochy, nikde nic neklouže
  • gumové protiskluzové podložky na dně, takže podnos se nikam neposouvá a drží na místě
  • dostatečně vysoký okraj, díky kterému se ani lahvičky na samém okraji vlivem odstředivé síly při otáčení nenakláněji a neztrácejí stabilitu
  • hladký mechanismus otáčení i při plném naložení


Tento otočný podnos je první, který mi vyhovoval bez výhrad, pročež jsem výrobce oslovila a tento 11'' model je první položkou značky YouCopia, kterou jsem se rozhodla uvést na náš český a slovenský trh.
Je k mání v eshopu Terapie domova za 498.- Kč/19.35 €.


A já vám u této příležitosti chci nabídnout možnost vyhrát svůj první otočný podnos, Crazy Susan.
Je tady soutěž!

Podmínky jsou úplně jednoduché, tak jako vždy:
1) soutěž je jen pro vás - fanoušky Instagramu TD nebo FB stránky
2) lajkněte na ní tento soutěžní příspěvek/fotku
3) do komentářů pod příspěvkem stručně napište, jak/kde podnos využijete, kde by vám nejvíce pomohl.

Soutěž končí v úterý 28.8. ve 20.00h, výherce bude vyhlášen nejpozději druhý den dopoledne.
Těším se na Vaše komentáře a přeji příjemnou zábavu a hodně štěstí! ♥

EDIT 28.8. 22:57
Výherkyně je známa! 

 Sečetla jsem všechny platné soutěžící z instagramu (71) i FCB (189) a očíslovala čísly 1 - 260. Generátor náhodných čísel nám vybral soutěžící č. 83, pod kterým se schovává paní Jana Schilbergerová. Protože paní píše, že je momentálně pohybově omezená a ještě pečuje o malou holčičku, mám dvojnásobnou radost z výsledku soutěže a doufám, že otočný podnos YouCopia bude paní dělat užitek i radost. Gratuluji! 
Vám ostatním mockrát děkuji za skvělou účast a těším se - už velmi, velmi brzo - u další!

6 komentářů:

  1. Vďaka za tento typ? Konečne dostal úlohu môj otočný veľký z Ikea v rohu kuchynskej linky. Paráda! Určite o tomto na TD buddm uvažovať😘

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, ten ikeácký je fajn, jen ty největší a nejtěžší věci dávejte na střed, aby se nenakláněl. :)

      Vymazat
  2. Otočný talíř nevlastním a vždycky jsem přemýšlela, kdo si to může koupit :-) Měla jsem pocit, že to je k ničemu, ale ted když vidím, jak to funguje, tak ho asi musím prostě mít :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jéje, kdyby to bylo k ničemu, tak tomu vůbec nevěnuju energii (a teď v počátcích i peníze). ;)

      Vymazat
  3. Dnes mi dorazil a jsem nadšená, co věcí se na něj vejde. :-) Přemýšlím, že ho koupím i do lednice. ;-)
    D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za zpětnou vazbu! Jj, do lednice je taky perfektní, mám ho nahoře na takové ty drobné kelímky s dochucovadly, dresinky atp, přesně s těmi věcmi, které jinak končí ve skrumáži zašoupnuté na té zadní stěně ;)
      Mám 165 cm, takže já do horních poliček dosahuji jen tak tak :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.